Festa på ett kilo Räkor.
Festligt och gott att bjuda på
med några goda såser och nybakade
vitlöksbaguetter.
Men också underbart gott i en
krämig Räkmousse.
Hur mycket räkor?
100 g skalade räkor=300g oskalade
200 g skalade räkor=600 g oskalade
300 g skalade räkor=900 g oskalade.
Kan vara bra att veta.
RÄKMOUSSE:
4-6 Port.
250 g Keso
2,5 dl Vispgrädde
4 blad Gelantin
1/2citron
350 g skalade Räkor
10 Räkor med skal till
dekoration
1 dl hackad Bladpersilja
och Gräslök
2 tsk Dragon
Salt och Vitpeppar
SÅS:
1 dl Gräddfil
1 dl Majonnäs
1/2 dl Chilisås
1/2 dl hackad Dill
Så här gör DU:
Låt keson rinna av i ett
kaffefilter ca 2 tim.
Blötlägg gelantinet i
rikligt med vatten 10 min.
Ta upp det och krama ur vattnet.
Värm ett par msk grädde i en
kastrull och smält gelantinet
i den,rör om tills det har löst sig.
Blanda ner detta i keson.
Vispa 2 dl grädde och rör ner i keson.
Salta och peppra.
Fördela blandningen i tre skålar.
Riv citronskalet och blanda
ner det i en av skålarna.
Häll räkorna med resterande grädde
och saften från citronhalvan
i en Mixer och kör till en pure.
Blanda ner i en annan skål.
Blanda ner det kryddgröna med
salt och peppar i den tredje skålen.
Klä en avlång kakform med plastfilm,
fördela de olika blandningarna i lager
och täck med plastfilm.
Ställ i kylen tills nästa dag.
Blanda samtliga ingredienser till såsen.
Servera såsen till Moussen.
Det är allt värt besväret.
Så himla gott!
ALL LYCKA TILL!
onsdag 10 augusti 2011
fredag 5 augusti 2011
BLÅBÄRSMARMELAD.
Även om NI inte hittat så mycket blåbär
kan NI alltid göra 1 BURK GOD MARMELAD.
Det här behöver DU:
1 1/2 LITER BLÅBÄR
( ca 1 kg)
pressad saft av 1/2 citron
rivet skal av 1/2 citron
1 kanelstång
8-9 dl strösocker
Så här gör DU:
Rensa bären väl,spola dem i kallt vatten
och slå dem i en syltgryta varvat med sockret.
Tillsätt citronsaften och det rivna skalet
och lägg i kanelstången.
Hetta upp grytan sakta.
Rör om så att sockret löser sig.
Småkoka utan lock tills bärmassan
tjocknar.
Det tar 30-45 minuter.
KOM IHÅG: Marmeladen tjocknar
även när den kallnar.
SKUMMA VÄL.(ta bort skummet som flyter upp till ytan)
Ta bort kanelstången,
ös upp marmeladen på väl rengjorda burkar.
OBS! För att marmeladen ska hålla bättre
häll i 1/2 DL C-VITAMINBRUS)
Det gör jag i saft,sylt o marmelad.
LYCKA TILL!
Nu känner man sig riktigt duktig.
Dessutom är hemmagjort alltid go'ast.Eller hur...
kan NI alltid göra 1 BURK GOD MARMELAD.
Det här behöver DU:
1 1/2 LITER BLÅBÄR
( ca 1 kg)
pressad saft av 1/2 citron
rivet skal av 1/2 citron
1 kanelstång
8-9 dl strösocker
Så här gör DU:
Rensa bären väl,spola dem i kallt vatten
och slå dem i en syltgryta varvat med sockret.
Tillsätt citronsaften och det rivna skalet
och lägg i kanelstången.
Hetta upp grytan sakta.
Rör om så att sockret löser sig.
Småkoka utan lock tills bärmassan
tjocknar.
Det tar 30-45 minuter.
KOM IHÅG: Marmeladen tjocknar
även när den kallnar.
SKUMMA VÄL.(ta bort skummet som flyter upp till ytan)
Ta bort kanelstången,
ös upp marmeladen på väl rengjorda burkar.
OBS! För att marmeladen ska hålla bättre
häll i 1/2 DL C-VITAMINBRUS)
Det gör jag i saft,sylt o marmelad.
LYCKA TILL!
Nu känner man sig riktigt duktig.
Dessutom är hemmagjort alltid go'ast.Eller hur...
SNABBT OCH GOTT TILL MIDDAG. 4 PORT.
Här går det undan...
KASSLERGRATÄNG
Lägg 8-10 kasslerskivor på
ett ugnssäkert fat.
Täck dem med ett lager av
2 dl vispad grädde, blandad
med 4 msk chilisås och
1 tsk vetemjöl
Skiva 1-2 gröna paprikor
att lägga överst.
Strö lite riven ost över det hela
och gratinera ca 10 minuter
i 250 grader.
SERVERA MED ETT GOTT RIS.
SMAKLIG MÅLTID!
KASSLERGRATÄNG
Lägg 8-10 kasslerskivor på
ett ugnssäkert fat.
Täck dem med ett lager av
2 dl vispad grädde, blandad
med 4 msk chilisås och
1 tsk vetemjöl
Skiva 1-2 gröna paprikor
att lägga överst.
Strö lite riven ost över det hela
och gratinera ca 10 minuter
i 250 grader.
SERVERA MED ETT GOTT RIS.
SMAKLIG MÅLTID!
GODIS MED GOTT SAMVETE.
Något för både stora och små
Godissugna är de här bollarna
rullade av keso blandat med havregryn
och smaksatta med kakao.
Blanda en burk keso (250g)
med 1 dl havregryn
2 msk kakao
1 1/2 msk vaniljsocker
och 3 msk honung.
kokosflingor
Forma massan till små bollar
som rullas i kokosflingor.
Det blir ca 12 små bollar
av satsen.
Förvara dem i kylen.
PROVA!
Godissugna är de här bollarna
rullade av keso blandat med havregryn
och smaksatta med kakao.
Blanda en burk keso (250g)
med 1 dl havregryn
2 msk kakao
1 1/2 msk vaniljsocker
och 3 msk honung.
kokosflingor
Forma massan till små bollar
som rullas i kokosflingor.
Det blir ca 12 små bollar
av satsen.
Förvara dem i kylen.
PROVA!
EN TÅRTA BLÅ OCH GRANN .
Har NI plockat några blåbär i sommar?
Lättbakad så det förslår är den här Havretårtan.
Bara att blanda och grädda i en form.
300 g mandelmassa
rivs på grova sidan av rivjärnet.
Blanda det med 3 ägg och rör det poröst.
Tillsätt 2 dl havregryn
blandat med 1 tsk bakpulver.
Häll smeten i en rund kakform,
där botten är täcktmed ett
smort smörpapper.
GRÄDDA:175 grader i 25-30 minuter.
Låt sedan kakan stå en stund i formen,
innan den stjälps upp.
GARNERA, när den har svalnat med
vispgrädde och blåbär,
eller
blåbär och hallon blandat,
eller
jordgubbar.
Kanske tycker barna' att vi blandar alla bär tillsammans!
Jaaa, det blir fint!
ALL LYCKA TILL!
Lättbakad så det förslår är den här Havretårtan.
Bara att blanda och grädda i en form.
300 g mandelmassa
rivs på grova sidan av rivjärnet.
Blanda det med 3 ägg och rör det poröst.
Tillsätt 2 dl havregryn
blandat med 1 tsk bakpulver.
Häll smeten i en rund kakform,
där botten är täcktmed ett
smort smörpapper.
GRÄDDA:175 grader i 25-30 minuter.
Låt sedan kakan stå en stund i formen,
innan den stjälps upp.
GARNERA, när den har svalnat med
vispgrädde och blåbär,
eller
blåbär och hallon blandat,
eller
jordgubbar.
Kanske tycker barna' att vi blandar alla bär tillsammans!
Jaaa, det blir fint!
ALL LYCKA TILL!
torsdag 4 augusti 2011
NYPONMOS (FRYSES)
Har DU gjort det här någon gång?
2 liter nypon(1 kg)
3-5 dl vatten
socker efter smak
(gärna rörsocker)
Så här gör DU:
Skölj och snoppa nyponen.
Dela dem och ta ur kärnorna
om de är stora.
Ta den mindre vattenmängden
om de ska passeras i
matberednings-maskin.
Koka dem tills de är mjuka,
30-60 minuter.
Passera dem och blanda med
socker efter smak.
Man kan utesluta sockret.
Låt kallna och förpacka
i engångs-förpackning:
1 1/2dl för 2 personer.
Nu kommer vi till det bästa,
NYPONSOPPAN.
2 port.
1 1/ dl nyponmos
3 1/2 dl vatten
2-3 msk socker
1/2 msk potatismjöl
Så här gör DU:
Koka upp vattnet och
blanda ner moset.
Tillsätt socker efter smak.
Rör ut potatismjölet i lite
kallt vatten och rör ner det
i en fin stråle .
Ge soppan ett uppkok.
Serveras avsvalnad eller
kall med skorpor.
Glass eller vispgrädde i
är gott.
Denna soppa fick mina barn
när de var små, istället
för saft,men utan socker.
Det var de godaste de visste.
Kolla vilken vacker färg soppan har
mot köpesoppa!
ALL LYCKA TILL! VÄL VÄRT TT FÖRSÖK.
2 liter nypon(1 kg)
3-5 dl vatten
socker efter smak
(gärna rörsocker)
Så här gör DU:
Skölj och snoppa nyponen.
Dela dem och ta ur kärnorna
om de är stora.
Ta den mindre vattenmängden
om de ska passeras i
matberednings-maskin.
Koka dem tills de är mjuka,
30-60 minuter.
Passera dem och blanda med
socker efter smak.
Man kan utesluta sockret.
Låt kallna och förpacka
i engångs-förpackning:
1 1/2dl för 2 personer.
Nu kommer vi till det bästa,
NYPONSOPPAN.
2 port.
1 1/ dl nyponmos
3 1/2 dl vatten
2-3 msk socker
1/2 msk potatismjöl
Så här gör DU:
Koka upp vattnet och
blanda ner moset.
Tillsätt socker efter smak.
Rör ut potatismjölet i lite
kallt vatten och rör ner det
i en fin stråle .
Ge soppan ett uppkok.
Serveras avsvalnad eller
kall med skorpor.
Glass eller vispgrädde i
är gott.
Denna soppa fick mina barn
när de var små, istället
för saft,men utan socker.
Det var de godaste de visste.
Kolla vilken vacker färg soppan har
mot köpesoppa!
ALL LYCKA TILL! VÄL VÄRT TT FÖRSÖK.
GRILLAT MARULKSPETT MED GURKA I CREME FRAICHE. 4 PERS.
Hej igen,nu kommer jag med ett recept
som jag inte ätit på länge,men jag
minns det som jättejättegott!
Så varsågoda!
800 g marulksfile
eller
annan fast fisk
2 gröna paprikor
2 röda paprikor
salt+peppar
1 tsk olja
citron
1/2 savoykål
1 dl okokt ris
1/2 gurka
4 tomater
1 msk hackad gräslök
4 msk creme fraiche
krasse
Så här gör DU:
Skär marulken i skivor
om 2 cm.
Salta o peppra dem lite runt om.
Skär paprikorna i bitar och varva
marulk och paprika på grillspett.
Pressa lite citron över och ställ
dem kallt.
Skålla och skala tomaterna.
Ta bort kärnhuset och hacka
tomatköttet grovt.
Blanda med creme fraiche
och gräslöken.
Skala och kärna ur gurkan,
skär den på längden och
sedan tvärs över i bitar.
Koka gurkbitarna en minut
i saltat vatten.
Sila bort vattnet och blanda
gurkbitarna med creme fraiche
när de kallnat.
Strimla savoykålen och koka den
ett ögonblick i saltat vatten.
Koka riset och blanda det med
kålstrimlorna.
Håll det varmt.
(lägg ett hushållspapper över riset,sätt på locket
så håller det sig varmt)
Hetta upp en grillpanna.
Pensla spetten med oljan och
grilla dem ca 5 minuter
på varje sida.
SERVERA GENAST.
SMAKLIG MÅLTID!
och fortsatt TREVLIG SOMMAR!
som jag inte ätit på länge,men jag
minns det som jättejättegott!
Så varsågoda!
800 g marulksfile
eller
annan fast fisk
2 gröna paprikor
2 röda paprikor
salt+peppar
1 tsk olja
citron
1/2 savoykål
1 dl okokt ris
1/2 gurka
4 tomater
1 msk hackad gräslök
4 msk creme fraiche
krasse
Så här gör DU:
Skär marulken i skivor
om 2 cm.
Salta o peppra dem lite runt om.
Skär paprikorna i bitar och varva
marulk och paprika på grillspett.
Pressa lite citron över och ställ
dem kallt.
Skålla och skala tomaterna.
Ta bort kärnhuset och hacka
tomatköttet grovt.
Blanda med creme fraiche
och gräslöken.
Skala och kärna ur gurkan,
skär den på längden och
sedan tvärs över i bitar.
Koka gurkbitarna en minut
i saltat vatten.
Sila bort vattnet och blanda
gurkbitarna med creme fraiche
när de kallnat.
Strimla savoykålen och koka den
ett ögonblick i saltat vatten.
Koka riset och blanda det med
kålstrimlorna.
Håll det varmt.
(lägg ett hushållspapper över riset,sätt på locket
så håller det sig varmt)
Hetta upp en grillpanna.
Pensla spetten med oljan och
grilla dem ca 5 minuter
på varje sida.
SERVERA GENAST.
SMAKLIG MÅLTID!
och fortsatt TREVLIG SOMMAR!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)