måndag 15 augusti 2011

INDISK POTATISGRYTA. 4 PORT.

Den här är god kan DU tro....mmm.

Grytan är vegetarisk men
DU kan givetvis ha kött(kassler)
eller korv till.

1 Stånd broccoli
5 potatisar
2 gula lökar
2 msk matolja
3 tsk Garam Masala
1 tsk curry
1 dl röda linser
2 dl vatten
1 buljongtärning
(veg el höns)
2 dl matlagningsyoghurt
1/2 dl matlagningsgrädde
skal från 1/2 citron
salt o peppar
1 knippe persilja

Så här gör DU:
Skölj och dela broccolin i
mindre buketter.
Skala och skär potatisen
i små tärningar.
Skala och finhacka löken.
Fräs lök,potatis och
broccoli i matolja,gärna
i teflongryta.
Ta grytan från värmen.

Vänd ner garam masala,curry
och linser i grytan.
Tillsätt vatten,buljongtärning,
yoghurt,grädde,citronskal,
salt och peppar.
Låt grytan puttra i 10 min.
Den kanske behöver spädas mer,
beroende på potatissort.
Känn efter att potatisen är mjuk.
Dekorera med persilja.

Så himla god är denna gryta,
jag äter den helst utan korv
eller kött.

Men gärna med en klick Grekisk yoghurt.....mmm.

SMAKLIG MÅLTID!

POTATISLÅDA MED LAX. 4 PORT.

Hej!
Snabbt gick denna helgen.
Nu sätter vi igång igen.

Den här rätten kan DU variera
med Rökt Böckling
eller
Rökt Makrill.
Det är lika gott vilket som.

8-10 kokta potatisar
200g rökt Lax
2 dl creme fraiche
3 dl mjölk
3 ägg
1 msk bordssenap
(den DU använder i vardagslag)
1/2 dl finhackad dill
2 krm svart peppar
2 krm malen Muskotnöt
1 1/2 tsk salt
UGN:200 GRADER.

Så här gör DU:
Skiva den kokta potatisen och
strimla laxen.
Vispa samman creme fraiche,
mjölk,ägg och senap.
Tillsätt dill,svartpeppar,
muskotnöt och salt.

Smörj en ugnssäker form och
varva potatis och lax i den.
(eller annan fisk)

Häll över äggstanningen och
grädda mitt i mitten av ugnen
ca 30 minuter,
tills lådan fåttvacker färg
och äggstanningen stelnat.

Bjud en sallad till som NI gillar.

Hoppas på en, SMAKLIG MÅLTID.

LYCKA TILL!

fredag 12 augusti 2011

GRILLAD LAMMLEVER MED SOMMARSALLAD OCH TOMATER. 4-5 PERSONER.

Gillar NI lever? mmm...så gott.

Jag bjuder på detta.
1 1/2 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
1 vitlöksklyfta
1-2 msk färsk rosmarin
peppar
700 g lammlever skuren
i 1-1 1/2cm tjocka skivor

TOMATSALLAD:
5 tomater med kraftig smak och doft
toppen av en färsk lök
1/2 msk balsamvinäger
1 tsk dijonsenap
salt o peppar
1 msk olivolja

SOMMARSALLAD:
8 små morötter
1/2kg ärtor med skida,
t ex sockerärtor
6-8 salladsblad
2 dl yoghurt naturell
(gärna ekologisk,den är tjockare)
1/2- 1 vitlöksklyfta
salt o peppar
2 msk färskklippt dill

TILLBEHÖR:
1,2 kg färskpotatis
(om det är säsong)

Så här gör DU:
Blanda olja,balsamvinäger,
krossad vitlök,rosmarin,salt
och peppar i en skål och låt
leverskivorna ligga knappt
1 timme i marinaden,dvs den
tid det tar för grillen att bli klar.
Om vädret inte tillåter grillning
utomhus går det bra att grilla i ugnen.

Gör under tiden iordning tomatsalladen.
Lägg tomatskivor på ett fat,strö över
tunna skivor löktopp och häll över
dressing.
Det är viktigt att först blanda vinäger
med senap,salt och peppar och sedan
låångsamt vispa ner oljan så att dressingen
emulgerar,dvs tjocknar.
Tillsätt ev lite vatten.
Droppa sedan dressingen över salladen
och låt den stå och dra tills den ska serveras.

Låt marinaden rinna av levern och grilla skivorna
ganska nära glödbädden 3-4 min på varje sida.

Skär morötterna i mindre bitar och blanda
med ärtor och hackade salladsblad.
Blanda yoghurten med hackad vitlök,salt,peppar
och färsk dill och använd som dressing.

Koka potatisen 15-20 min.

Så nu är det klart.
Det tar en stund att pilla med,
men kanske är Ni flera och kan
hjälpas åt.

TREVLIG KVÄLL!
LYCKA TILL!

ÖRTDOFTANDE RÄKRIS. 4 PORT.

Att servera en sallad med
ris och räkor är alltid uppskattat.

3 dl jasminris
1 kg räkor med skal
1 salladshuvud
ev lite rosesallad
225 g frysta gröna ärtor
225 g fryst grön sparris
1 dl färska örter
1 dl riven parmesanost

SÅS:
100 g philadelphia ost
2 dl creme fraiche
1 dl hackad basilika
el 1 msk torkad
1 vitlöksklyfta
1 krm salt

Så här gör DU:
Koka riset enl förpackningenens
anvisningar.
Låt det svalna.
Skala räkorna.
Strimla salladen fint.

Koka ärter och sparris
enl anvisningarna på förpackningen.

Blanda ris,räkor,sallad,ärter,
sparris och örter.
Hyvla parmesan-osten över sist.

SÅS:
Vispa ost och creme fraiche
med el-visp.
Rör ner basilikan i ost-
blandningen.
Pressa i vitlöken och smaka av
med salt.

Recepten som handlar om RÄKOR
bjöd vi på för ett tag sen.
Vilket var ett lyckat kast.

PROVA DU OCKSÅ!
LYCKA TILL!

torsdag 11 augusti 2011

HEMGJORD SAFFRANS-MAJONNÄS.TILL RÄKOR

Alla ingredienser ska vara
RUMSTEMPERERADE-
det är hemligheten med att
lyckas med majonnäs.

DU kan också blanda Saffran
i färdigköpt majonnäs,
ca 2 1/2 dl majonnäs till 0.5 g saffran.

1 ägg
salt och peppar
1 tsk fransk senap
1 msk vitvinsvinäger
0,5 g saffran
2 dl olja

Så här gör DU:
Knäck ägget i en rundbottnad skål,
lägg gärna en fuktig disktrasa
under så står skålen stadigare.
Tillsätt salt och peppar,senap,
vinäger och saffran.

Tillsätt oljan,i början droppvis,
under flitigt vispande.
Smaka av med ev. mer salt och peppar.

SMAKLIG SPIS!

Ha en trevlig kväll!

SÅSER TILL RÄKOR .

mmmm...Denna är supergod.PROVA.

Denna sås vinner på att stå och
dra ett par timmar i kylskåpet
så smaken får mogna fram.

GRÖNMÖGELOSTSÅS:
1 dl majonnäs
2 dl matlagnings-yoghurt
2 msk hackad gräslök
50 g grönmögelost

Så här gör DU:
Blanda majonnäs,matlagnings-yoghurt
och gräslök i en skål.
Smula ner grönmögelosten i
majonnäsröran.
Ställ i kylen ett par timmar före
servering.

KLART!

Då tar vi:
VITLÖKSBAGUETTER.
Nybakade och med mild vitlökssmak mmmm...
8 st.
50 g jäst
1 msk salt
5 dl vatten
2 vitlöksklyftor
13 dl vetemjöl
UGN:200 GRADER.

Så här gör DU:
Smula ner jästen i en degbunke.
Värm vattnet till 37 grader.
Rör ut jästen i lite av vattnet
och tillsätt sedan resten.

Tillsätt olivoljan och
pressa i vitlöken.

Arbeta in det mesta av mjölet
i degen.
Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord
och dela den i 8 delar.
Forma längder och låt dem jäsa
ytterligare 20 minuter.
GRÄDDA:
ca 20 minuter.

TIPS:
Något att kunna tvätta händerna i
är inte så dumt om DU sitter ute
och äter räkor.
Vi gjorde iordning ett litet "tvättställ"
med friskt vatten och några citronskivor i.

TREVLIG KVÄLL!
och
ALL LYCKA TILL!

onsdag 10 augusti 2011

RÄKOR.

Festa på ett kilo Räkor.

Festligt och gott att bjuda på
med några goda såser och nybakade
vitlöksbaguetter.
Men också underbart gott i en
krämig Räkmousse.

Hur mycket räkor?
100 g skalade räkor=300g oskalade
200 g skalade räkor=600 g oskalade
300 g skalade räkor=900 g oskalade.
Kan vara bra att veta.

RÄKMOUSSE:
4-6 Port.
250 g Keso
2,5 dl Vispgrädde
4 blad Gelantin
1/2citron
350 g skalade Räkor
10 Räkor med skal till
dekoration
1 dl hackad Bladpersilja
och Gräslök
2 tsk Dragon
Salt och Vitpeppar
SÅS:
1 dl Gräddfil
1 dl Majonnäs
1/2 dl Chilisås
1/2 dl hackad Dill

Så här gör DU:
Låt keson rinna av i ett
kaffefilter ca 2 tim.

Blötlägg gelantinet i
rikligt med vatten 10 min.
Ta upp det och krama ur vattnet.
Värm ett par msk grädde i en
kastrull och smält gelantinet
i den,rör om tills det har löst sig.
Blanda ner detta i keson.

Vispa 2 dl grädde och rör ner i keson.
Salta och peppra.
Fördela blandningen i tre skålar.

Riv citronskalet och blanda
ner det i en av skålarna.
Häll räkorna med resterande grädde
och saften från citronhalvan
i en Mixer och kör till en pure.
Blanda ner i en annan skål.
Blanda ner det kryddgröna med
salt och peppar i den tredje skålen.

Klä en avlång kakform med plastfilm,
fördela de olika blandningarna i lager
och täck med plastfilm.
Ställ i kylen tills nästa dag.

Blanda samtliga ingredienser till såsen.
Servera såsen till Moussen.

Det är allt värt besväret.
Så himla gott!
ALL LYCKA TILL!