Visst är det väl lite Gammaldags-lyx
att bjuda på snittar.
Jag ska bjuda ER på tre stycken.
Läckerbitar att börja med.
Lax,Räkor och Ost på toppen.
Förbered gärna och lägg snittarna
på fuktig handduk så att brödet
inte blir torrt.
Täck med plastfolie.
RÖKT LAX.
2 stora vitt bröd
1 msk creme fraiche
50 g färskrökt lax
nyriven pepparrot
Så här gör DU:
Kantskär brödet och dela
det i 8 rutor.
Bred på ett tunt lager
creme fraiche.
Hacka laxen fint och
fördela på brödet.
Tryck till lätt.
Toppa med pepparrot
strax före servering.
OST och VALNÖTTER.
4 Skivor kavring
4 msk philadelphia
ost
6 valnötshalvor,
finhackade
8 tunna skivor
päron i halvmånar.
Så här gör DU:
Kantskär brödet och
dela det i 8 rutor.
Blanda ost och valnötter,
bred blandningen på
brödrutorna.
Toppa varje brödruta
med en päronhalva.
RÄKRÖRA
2 Stora skivor vitt bröd
1 hårdkokt ägg
100 g skalade räkor
1 liten rödlök
1 msk majonnäs
2 msk creme fraiche
1 msk vardera av
gräslök och dill
50 g lax-stenbits-
eller löjrom
gräslöksstrån
Så här gör DU:
Tag ut 8 rundlar av
brödet med hjälp av
ett litet glas.
Hacka ägg och räkor.
Skär 8 tunna skivor
av löken och hacka
resten fint.
Blanda ägg,räkor,rödlök,
majonnäs,creme fraiche
och örter.
Fördela på brödet.
Toppa med skivad rödlök,
rom och gräslöksstrån.
Eller varför inte ta en
mugg te runt 19-snåret
och bjuda snittarna till.
Hoppas att det smakar.
LYCKA TILL!
lördag 20 augusti 2011
LYCKAD LAXPYTT. 4 PORT.
Hej!
Nu är jag här igen.
Ska vi kolla på denna
är den go' eller är den go'
den är göragoo'.
Festlig pytt på laxfile
tillsammans med fänkål
och purjolök.
På toppen en rejäl sked
med färskost smaksatt
med Sikrom.
mmmm...
350 g laxfile
1 fänkål
1/2 purjolök
2 dl coctailtomater
6 dl tärnad potatis
2 msk smör/margarin
salt o peppar
rivet skal av 1/2 citron
SIKROMSFÄRSKOST:
125 g naturell färskost
1 msk finhackad schalottenlök
50 g Sikrom.
Så här gör DU:
Skär Laxen i kuber.
Koka den i lättsaltat vatten ca 5 min.
Låt den rinna av.
Skär fänkålen i tärningar och
purjolöken i strimlor.
Halvera tomaterna.
Stek potatisen och fänkålen
mjuk i smöret.
Tillsätt purjon och fräs
ytterligare ett par minuter.
Krydda med salt o peppar.
Vänd FÖRSIKTIGT ner laxkuberna,
tomaterna och det rivna citronskalet.
Rör samman färskosten med löken
och rommen.
LYCKA TILL!
och
en GOD MIDDAG!
Nu är jag här igen.
Ska vi kolla på denna
är den go' eller är den go'
den är göragoo'.
Festlig pytt på laxfile
tillsammans med fänkål
och purjolök.
På toppen en rejäl sked
med färskost smaksatt
med Sikrom.
mmmm...
350 g laxfile
1 fänkål
1/2 purjolök
2 dl coctailtomater
6 dl tärnad potatis
2 msk smör/margarin
salt o peppar
rivet skal av 1/2 citron
SIKROMSFÄRSKOST:
125 g naturell färskost
1 msk finhackad schalottenlök
50 g Sikrom.
Så här gör DU:
Skär Laxen i kuber.
Koka den i lättsaltat vatten ca 5 min.
Låt den rinna av.
Skär fänkålen i tärningar och
purjolöken i strimlor.
Halvera tomaterna.
Stek potatisen och fänkålen
mjuk i smöret.
Tillsätt purjon och fräs
ytterligare ett par minuter.
Krydda med salt o peppar.
Vänd FÖRSIKTIGT ner laxkuberna,
tomaterna och det rivna citronskalet.
Rör samman färskosten med löken
och rommen.
LYCKA TILL!
och
en GOD MIDDAG!
måndag 15 augusti 2011
INDISK POTATISGRYTA. 4 PORT.
Den här är god kan DU tro....mmm.
Grytan är vegetarisk men
DU kan givetvis ha kött(kassler)
eller korv till.
1 Stånd broccoli
5 potatisar
2 gula lökar
2 msk matolja
3 tsk Garam Masala
1 tsk curry
1 dl röda linser
2 dl vatten
1 buljongtärning
(veg el höns)
2 dl matlagningsyoghurt
1/2 dl matlagningsgrädde
skal från 1/2 citron
salt o peppar
1 knippe persilja
Så här gör DU:
Skölj och dela broccolin i
mindre buketter.
Skala och skär potatisen
i små tärningar.
Skala och finhacka löken.
Fräs lök,potatis och
broccoli i matolja,gärna
i teflongryta.
Ta grytan från värmen.
Vänd ner garam masala,curry
och linser i grytan.
Tillsätt vatten,buljongtärning,
yoghurt,grädde,citronskal,
salt och peppar.
Låt grytan puttra i 10 min.
Den kanske behöver spädas mer,
beroende på potatissort.
Känn efter att potatisen är mjuk.
Dekorera med persilja.
Så himla god är denna gryta,
jag äter den helst utan korv
eller kött.
Men gärna med en klick Grekisk yoghurt.....mmm.
SMAKLIG MÅLTID!
Grytan är vegetarisk men
DU kan givetvis ha kött(kassler)
eller korv till.
1 Stånd broccoli
5 potatisar
2 gula lökar
2 msk matolja
3 tsk Garam Masala
1 tsk curry
1 dl röda linser
2 dl vatten
1 buljongtärning
(veg el höns)
2 dl matlagningsyoghurt
1/2 dl matlagningsgrädde
skal från 1/2 citron
salt o peppar
1 knippe persilja
Så här gör DU:
Skölj och dela broccolin i
mindre buketter.
Skala och skär potatisen
i små tärningar.
Skala och finhacka löken.
Fräs lök,potatis och
broccoli i matolja,gärna
i teflongryta.
Ta grytan från värmen.
Vänd ner garam masala,curry
och linser i grytan.
Tillsätt vatten,buljongtärning,
yoghurt,grädde,citronskal,
salt och peppar.
Låt grytan puttra i 10 min.
Den kanske behöver spädas mer,
beroende på potatissort.
Känn efter att potatisen är mjuk.
Dekorera med persilja.
Så himla god är denna gryta,
jag äter den helst utan korv
eller kött.
Men gärna med en klick Grekisk yoghurt.....mmm.
SMAKLIG MÅLTID!
POTATISLÅDA MED LAX. 4 PORT.
Hej!
Snabbt gick denna helgen.
Nu sätter vi igång igen.
Den här rätten kan DU variera
med Rökt Böckling
eller
Rökt Makrill.
Det är lika gott vilket som.
8-10 kokta potatisar
200g rökt Lax
2 dl creme fraiche
3 dl mjölk
3 ägg
1 msk bordssenap
(den DU använder i vardagslag)
1/2 dl finhackad dill
2 krm svart peppar
2 krm malen Muskotnöt
1 1/2 tsk salt
UGN:200 GRADER.
Så här gör DU:
Skiva den kokta potatisen och
strimla laxen.
Vispa samman creme fraiche,
mjölk,ägg och senap.
Tillsätt dill,svartpeppar,
muskotnöt och salt.
Smörj en ugnssäker form och
varva potatis och lax i den.
(eller annan fisk)
Häll över äggstanningen och
grädda mitt i mitten av ugnen
ca 30 minuter,
tills lådan fåttvacker färg
och äggstanningen stelnat.
Bjud en sallad till som NI gillar.
Hoppas på en, SMAKLIG MÅLTID.
LYCKA TILL!
Snabbt gick denna helgen.
Nu sätter vi igång igen.
Den här rätten kan DU variera
med Rökt Böckling
eller
Rökt Makrill.
Det är lika gott vilket som.
8-10 kokta potatisar
200g rökt Lax
2 dl creme fraiche
3 dl mjölk
3 ägg
1 msk bordssenap
(den DU använder i vardagslag)
1/2 dl finhackad dill
2 krm svart peppar
2 krm malen Muskotnöt
1 1/2 tsk salt
UGN:200 GRADER.
Så här gör DU:
Skiva den kokta potatisen och
strimla laxen.
Vispa samman creme fraiche,
mjölk,ägg och senap.
Tillsätt dill,svartpeppar,
muskotnöt och salt.
Smörj en ugnssäker form och
varva potatis och lax i den.
(eller annan fisk)
Häll över äggstanningen och
grädda mitt i mitten av ugnen
ca 30 minuter,
tills lådan fåttvacker färg
och äggstanningen stelnat.
Bjud en sallad till som NI gillar.
Hoppas på en, SMAKLIG MÅLTID.
LYCKA TILL!
fredag 12 augusti 2011
GRILLAD LAMMLEVER MED SOMMARSALLAD OCH TOMATER. 4-5 PERSONER.
Gillar NI lever? mmm...så gott.
Jag bjuder på detta.
1 1/2 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
1 vitlöksklyfta
1-2 msk färsk rosmarin
peppar
700 g lammlever skuren
i 1-1 1/2cm tjocka skivor
TOMATSALLAD:
5 tomater med kraftig smak och doft
toppen av en färsk lök
1/2 msk balsamvinäger
1 tsk dijonsenap
salt o peppar
1 msk olivolja
SOMMARSALLAD:
8 små morötter
1/2kg ärtor med skida,
t ex sockerärtor
6-8 salladsblad
2 dl yoghurt naturell
(gärna ekologisk,den är tjockare)
1/2- 1 vitlöksklyfta
salt o peppar
2 msk färskklippt dill
TILLBEHÖR:
1,2 kg färskpotatis
(om det är säsong)
Så här gör DU:
Blanda olja,balsamvinäger,
krossad vitlök,rosmarin,salt
och peppar i en skål och låt
leverskivorna ligga knappt
1 timme i marinaden,dvs den
tid det tar för grillen att bli klar.
Om vädret inte tillåter grillning
utomhus går det bra att grilla i ugnen.
Gör under tiden iordning tomatsalladen.
Lägg tomatskivor på ett fat,strö över
tunna skivor löktopp och häll över
dressing.
Det är viktigt att först blanda vinäger
med senap,salt och peppar och sedan
låångsamt vispa ner oljan så att dressingen
emulgerar,dvs tjocknar.
Tillsätt ev lite vatten.
Droppa sedan dressingen över salladen
och låt den stå och dra tills den ska serveras.
Låt marinaden rinna av levern och grilla skivorna
ganska nära glödbädden 3-4 min på varje sida.
Skär morötterna i mindre bitar och blanda
med ärtor och hackade salladsblad.
Blanda yoghurten med hackad vitlök,salt,peppar
och färsk dill och använd som dressing.
Koka potatisen 15-20 min.
Så nu är det klart.
Det tar en stund att pilla med,
men kanske är Ni flera och kan
hjälpas åt.
TREVLIG KVÄLL!
LYCKA TILL!
Jag bjuder på detta.
1 1/2 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
1 vitlöksklyfta
1-2 msk färsk rosmarin
peppar
700 g lammlever skuren
i 1-1 1/2cm tjocka skivor
TOMATSALLAD:
5 tomater med kraftig smak och doft
toppen av en färsk lök
1/2 msk balsamvinäger
1 tsk dijonsenap
salt o peppar
1 msk olivolja
SOMMARSALLAD:
8 små morötter
1/2kg ärtor med skida,
t ex sockerärtor
6-8 salladsblad
2 dl yoghurt naturell
(gärna ekologisk,den är tjockare)
1/2- 1 vitlöksklyfta
salt o peppar
2 msk färskklippt dill
TILLBEHÖR:
1,2 kg färskpotatis
(om det är säsong)
Så här gör DU:
Blanda olja,balsamvinäger,
krossad vitlök,rosmarin,salt
och peppar i en skål och låt
leverskivorna ligga knappt
1 timme i marinaden,dvs den
tid det tar för grillen att bli klar.
Om vädret inte tillåter grillning
utomhus går det bra att grilla i ugnen.
Gör under tiden iordning tomatsalladen.
Lägg tomatskivor på ett fat,strö över
tunna skivor löktopp och häll över
dressing.
Det är viktigt att först blanda vinäger
med senap,salt och peppar och sedan
låångsamt vispa ner oljan så att dressingen
emulgerar,dvs tjocknar.
Tillsätt ev lite vatten.
Droppa sedan dressingen över salladen
och låt den stå och dra tills den ska serveras.
Låt marinaden rinna av levern och grilla skivorna
ganska nära glödbädden 3-4 min på varje sida.
Skär morötterna i mindre bitar och blanda
med ärtor och hackade salladsblad.
Blanda yoghurten med hackad vitlök,salt,peppar
och färsk dill och använd som dressing.
Koka potatisen 15-20 min.
Så nu är det klart.
Det tar en stund att pilla med,
men kanske är Ni flera och kan
hjälpas åt.
TREVLIG KVÄLL!
LYCKA TILL!
ÖRTDOFTANDE RÄKRIS. 4 PORT.
Att servera en sallad med
ris och räkor är alltid uppskattat.
3 dl jasminris
1 kg räkor med skal
1 salladshuvud
ev lite rosesallad
225 g frysta gröna ärtor
225 g fryst grön sparris
1 dl färska örter
1 dl riven parmesanost
SÅS:
100 g philadelphia ost
2 dl creme fraiche
1 dl hackad basilika
el 1 msk torkad
1 vitlöksklyfta
1 krm salt
Så här gör DU:
Koka riset enl förpackningenens
anvisningar.
Låt det svalna.
Skala räkorna.
Strimla salladen fint.
Koka ärter och sparris
enl anvisningarna på förpackningen.
Blanda ris,räkor,sallad,ärter,
sparris och örter.
Hyvla parmesan-osten över sist.
SÅS:
Vispa ost och creme fraiche
med el-visp.
Rör ner basilikan i ost-
blandningen.
Pressa i vitlöken och smaka av
med salt.
Recepten som handlar om RÄKOR
bjöd vi på för ett tag sen.
Vilket var ett lyckat kast.
PROVA DU OCKSÅ!
LYCKA TILL!
ris och räkor är alltid uppskattat.
3 dl jasminris
1 kg räkor med skal
1 salladshuvud
ev lite rosesallad
225 g frysta gröna ärtor
225 g fryst grön sparris
1 dl färska örter
1 dl riven parmesanost
SÅS:
100 g philadelphia ost
2 dl creme fraiche
1 dl hackad basilika
el 1 msk torkad
1 vitlöksklyfta
1 krm salt
Så här gör DU:
Koka riset enl förpackningenens
anvisningar.
Låt det svalna.
Skala räkorna.
Strimla salladen fint.
Koka ärter och sparris
enl anvisningarna på förpackningen.
Blanda ris,räkor,sallad,ärter,
sparris och örter.
Hyvla parmesan-osten över sist.
SÅS:
Vispa ost och creme fraiche
med el-visp.
Rör ner basilikan i ost-
blandningen.
Pressa i vitlöken och smaka av
med salt.
Recepten som handlar om RÄKOR
bjöd vi på för ett tag sen.
Vilket var ett lyckat kast.
PROVA DU OCKSÅ!
LYCKA TILL!
torsdag 11 augusti 2011
HEMGJORD SAFFRANS-MAJONNÄS.TILL RÄKOR
Alla ingredienser ska vara
RUMSTEMPERERADE-
det är hemligheten med att
lyckas med majonnäs.
DU kan också blanda Saffran
i färdigköpt majonnäs,
ca 2 1/2 dl majonnäs till 0.5 g saffran.
1 ägg
salt och peppar
1 tsk fransk senap
1 msk vitvinsvinäger
0,5 g saffran
2 dl olja
Så här gör DU:
Knäck ägget i en rundbottnad skål,
lägg gärna en fuktig disktrasa
under så står skålen stadigare.
Tillsätt salt och peppar,senap,
vinäger och saffran.
Tillsätt oljan,i början droppvis,
under flitigt vispande.
Smaka av med ev. mer salt och peppar.
SMAKLIG SPIS!
Ha en trevlig kväll!
RUMSTEMPERERADE-
det är hemligheten med att
lyckas med majonnäs.
DU kan också blanda Saffran
i färdigköpt majonnäs,
ca 2 1/2 dl majonnäs till 0.5 g saffran.
1 ägg
salt och peppar
1 tsk fransk senap
1 msk vitvinsvinäger
0,5 g saffran
2 dl olja
Så här gör DU:
Knäck ägget i en rundbottnad skål,
lägg gärna en fuktig disktrasa
under så står skålen stadigare.
Tillsätt salt och peppar,senap,
vinäger och saffran.
Tillsätt oljan,i början droppvis,
under flitigt vispande.
Smaka av med ev. mer salt och peppar.
SMAKLIG SPIS!
Ha en trevlig kväll!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)