Hur låter de',men det är inte så dumt.
Koka ÄPPELSKAL OCH KÄRNHUS FRÅN
6 RÖDA ÄPPLEN
tillsammans med 2 MSK CITRONSAFT,
1 KANELSTÅNG OCH 2 DL VATTEN i 5 min.
Sila bort skal, kärnhus och kanelstång,
pressa lätt med en sked i silen så saften
rinner ner ordentligt.
Koka upp igen tillsammans med 2 DL SYLTSOCKER.
Låt koka 3-4 min.
Häll upp MARMELADEN på ren glasburk.
Jag tycker att DU ska prova.
LYCKA TILL!
Det är alltid kul att ge bort kanske!
lördag 27 augusti 2011
FALUKORV PICCATA. 4 PORT.
mmmm....
Piccata är egentligen en
italiensk specialitet.
Det är små kalvschnitzlar
som doppas i en parmesan-
smet och steks gyllenbruna.mmmm...
Men nu tar vi den Svenska varianten.
400g falukorv
1/2 dl vetemjöl
3 ägg
2 dl riven Västerbottenost
1 krm salt
1 krm peppar
matfett till stekning
TOMATSÅS:
1 gul lök
1 msk olja
1 burk krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
1 klyfta vitlök
1 msk torkad salvia, söndersmulad
eller 3 msk färsk salvia
salt å peppar
TILLBEHÖR :
Ris.
Så här gör DU:
Skär korven i centimeter-tjocka skivor,
vänd skivorna i mjöl.
Vispa äggen i en skål,
rör ner ost,salt å peppar.
Vänd korvskivorna i ostsmeten
och stek på medelvärme ca 2 min på
varje sida tills de fått färg.
Skär löken i skivor och bryn i olja
i botten på en kastrull.
Häll på tomatkross,buljongtärning,
vitlök och salvia.
Koka upp och sjud ca 10 min.
Smaka av med salt och peppar.
mmm...
Så himla gott!
Prova DU också.
LYCKA TILL!
Piccata är egentligen en
italiensk specialitet.
Det är små kalvschnitzlar
som doppas i en parmesan-
smet och steks gyllenbruna.mmmm...
Men nu tar vi den Svenska varianten.
400g falukorv
1/2 dl vetemjöl
3 ägg
2 dl riven Västerbottenost
1 krm salt
1 krm peppar
matfett till stekning
TOMATSÅS:
1 gul lök
1 msk olja
1 burk krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
1 klyfta vitlök
1 msk torkad salvia, söndersmulad
eller 3 msk färsk salvia
salt å peppar
TILLBEHÖR :
Ris.
Så här gör DU:
Skär korven i centimeter-tjocka skivor,
vänd skivorna i mjöl.
Vispa äggen i en skål,
rör ner ost,salt å peppar.
Vänd korvskivorna i ostsmeten
och stek på medelvärme ca 2 min på
varje sida tills de fått färg.
Skär löken i skivor och bryn i olja
i botten på en kastrull.
Häll på tomatkross,buljongtärning,
vitlök och salvia.
Koka upp och sjud ca 10 min.
Smaka av med salt och peppar.
mmm...
Så himla gott!
Prova DU också.
LYCKA TILL!
KORVSOPPA MED GRÖNSAKER. 4 PORT.
Säkert har DU korvstrimlor kvar,
från den "blommande" falukorven.
Strimlorna använder DU i denna
goda soppa.
100-150 g falukorv
1 morot
2 medelstora potatisar
2 msk fett
1,2 liter vatten
2 buljongtärningar
(kött-eller grönsaks-)
1 paket djupfrysta
sockerärter
10-15 st rädisor
1/2 slanggurka
1 knippe gräslök
Så här gör DU:
Skär korven och moroten
i mycket små tärningar.
Skala och skiva potatisen tunt,
dela skivorna fyra gånger.
Smält matfettet i botten
på en rymlig kastrull.
Fräs först morotstärningarna,
därefter potatisen
och sist korven.
Häll på vattnet och buljong-
tärningarna och låt koka upp,
sjud i 10 min.
Häll i sockerärterna.
Låt dem sjuda med ca 2 min.
Skiva rädisorna och skär gurkan
i smala stavar och häll i detta
strax innan DU ska servera.
Strö till sist över finskuren
gräslök.
Servera ett gott bröd till.
LYCKA TILL!
från den "blommande" falukorven.
Strimlorna använder DU i denna
goda soppa.
100-150 g falukorv
1 morot
2 medelstora potatisar
2 msk fett
1,2 liter vatten
2 buljongtärningar
(kött-eller grönsaks-)
1 paket djupfrysta
sockerärter
10-15 st rädisor
1/2 slanggurka
1 knippe gräslök
Så här gör DU:
Skär korven och moroten
i mycket små tärningar.
Skala och skiva potatisen tunt,
dela skivorna fyra gånger.
Smält matfettet i botten
på en rymlig kastrull.
Fräs först morotstärningarna,
därefter potatisen
och sist korven.
Häll på vattnet och buljong-
tärningarna och låt koka upp,
sjud i 10 min.
Häll i sockerärterna.
Låt dem sjuda med ca 2 min.
Skiva rädisorna och skär gurkan
i smala stavar och häll i detta
strax innan DU ska servera.
Strö till sist över finskuren
gräslök.
Servera ett gott bröd till.
LYCKA TILL!
BLOMMANDE FALUKORV . 4 PORT.
Hej,nu är jag här igen.
Vi har väl alla undrat hur den
blommiga falukorven ser ut.
Här är svaret:
Tag ut blommor med en pepparkaksform,
och vänta å se hur glada middags-
gästerna blir.
500 g falukorv
och till det har jag
SENAPSSÅS:
2 msk matfett
2 msk mjöl
3 dl vatten
1 buljongtärning
1 dl creme fraiche
1 msk vanlig svensk senap
1-2 tsk dijonsenap
salt å peppar
1 litet blomkålshuvud
1 litet paket broccoli-buketter
TILLBEHÖR:
Bandspagetti
Så här gör DU:
Skär upp falukorven i skivor.
Ta ut "blommor" med en pepparkaks-
form.
Spara spillet,det kan DU använda
i den goda grönsakssoppan.
(recept efter detta).
Smält matfett i en kastrull,
strö över mjöl och vispa i vattnet.
Låt koka upp under vispning,
smula i buljongtärningen,
häll i creme fraiche och senap.
Låt såsen koka upp igen under
vispning och smaka av med salt å peppar.
Skär blomkålen i buketter och koka
dem nästan mjuka,häll i broccoli-
buketterna, koka upp,ta kastrullen
från plattan och låt stå i 5 min.
Häll av vattnet och blanda ner
grönsakerna i senapssåsen.
Koka bandspagettin enl. anvisningarna
på paketet.
Stek falukorven och lägg upp portioner
på tallrikarna.
Pasta underst, sedan senapssås och så
de glada blommande korvskivorna överst.
Vackert ser det ut på tallrikarna!
Jättegott är det också.
Kanske barna, kan vara med och trycka ut
korv-blommorna,då blir det roligare
att äta kanske!
i allafall, LYCKA TILL!
Vi har väl alla undrat hur den
blommiga falukorven ser ut.
Här är svaret:
Tag ut blommor med en pepparkaksform,
och vänta å se hur glada middags-
gästerna blir.
500 g falukorv
och till det har jag
SENAPSSÅS:
2 msk matfett
2 msk mjöl
3 dl vatten
1 buljongtärning
1 dl creme fraiche
1 msk vanlig svensk senap
1-2 tsk dijonsenap
salt å peppar
1 litet blomkålshuvud
1 litet paket broccoli-buketter
TILLBEHÖR:
Bandspagetti
Så här gör DU:
Skär upp falukorven i skivor.
Ta ut "blommor" med en pepparkaks-
form.
Spara spillet,det kan DU använda
i den goda grönsakssoppan.
(recept efter detta).
Smält matfett i en kastrull,
strö över mjöl och vispa i vattnet.
Låt koka upp under vispning,
smula i buljongtärningen,
häll i creme fraiche och senap.
Låt såsen koka upp igen under
vispning och smaka av med salt å peppar.
Skär blomkålen i buketter och koka
dem nästan mjuka,häll i broccoli-
buketterna, koka upp,ta kastrullen
från plattan och låt stå i 5 min.
Häll av vattnet och blanda ner
grönsakerna i senapssåsen.
Koka bandspagettin enl. anvisningarna
på paketet.
Stek falukorven och lägg upp portioner
på tallrikarna.
Pasta underst, sedan senapssås och så
de glada blommande korvskivorna överst.
Vackert ser det ut på tallrikarna!
Jättegott är det också.
Kanske barna, kan vara med och trycka ut
korv-blommorna,då blir det roligare
att äta kanske!
i allafall, LYCKA TILL!
tisdag 23 augusti 2011
LINGONMUFFINS MED KANELSOCKER.20 små.
Hej, någon som är sugen på att baka.
Jag är det nu var det längesen.
När vi var ute och plockade kantareller
en vännina och jag,
då hittade vi massor av lingon.
Så nu blir det Lingonmuffins.
KANELSOCKER:
3/4 dl vetemjöl
(gärna specialvetemjöl)
3 msk råsocker
1 msk mald mandel
25 g smält smör
MUFFINSSMET:
150 g smör
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
2 1/4 dl filmjölk
5 1/4 dl vetemjöl (special)
2 tsk bakpulver
ca 1 dl lingonsylt
Så här gör DU:
Blanda ingredienserna till kanelsockret.
RÖR, smör och socker pösigt.
Vispa ner ett ägg i taget.
Blanda i filmjölken.
BLANDA, mjöl och bakpulver och
vänd ner i äggsmeten.
Rör bara tills allt precis är blandat.
FYLL,små muffinsformar till knappt hälften,
spara ca 1/3 del av smeten.
Lägg 1 tsk sylt och 1/2 tsk kanelsocker
i varje form.
Klicka resten av smeten i formarna,
lägg på lite mer sylt och kanelsocker.
GRÄDDA, mitt i ugnen i 175 grader
ca 20 minuter.
De här muffinsen passar lika bra
på kaffebordet som i fikakorgen
till helgens utflykt.
mmmm...va' mysigt,ut i skogen å fika.
LYCKA TILL!
Jag är det nu var det längesen.
När vi var ute och plockade kantareller
en vännina och jag,
då hittade vi massor av lingon.
Så nu blir det Lingonmuffins.
KANELSOCKER:
3/4 dl vetemjöl
(gärna specialvetemjöl)
3 msk råsocker
1 msk mald mandel
25 g smält smör
MUFFINSSMET:
150 g smör
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
2 1/4 dl filmjölk
5 1/4 dl vetemjöl (special)
2 tsk bakpulver
ca 1 dl lingonsylt
Så här gör DU:
Blanda ingredienserna till kanelsockret.
RÖR, smör och socker pösigt.
Vispa ner ett ägg i taget.
Blanda i filmjölken.
BLANDA, mjöl och bakpulver och
vänd ner i äggsmeten.
Rör bara tills allt precis är blandat.
FYLL,små muffinsformar till knappt hälften,
spara ca 1/3 del av smeten.
Lägg 1 tsk sylt och 1/2 tsk kanelsocker
i varje form.
Klicka resten av smeten i formarna,
lägg på lite mer sylt och kanelsocker.
GRÄDDA, mitt i ugnen i 175 grader
ca 20 minuter.
De här muffinsen passar lika bra
på kaffebordet som i fikakorgen
till helgens utflykt.
mmmm...va' mysigt,ut i skogen å fika.
LYCKA TILL!
lördag 20 augusti 2011
SNITTAR. 8 PORT.
Visst är det väl lite Gammaldags-lyx
att bjuda på snittar.
Jag ska bjuda ER på tre stycken.
Läckerbitar att börja med.
Lax,Räkor och Ost på toppen.
Förbered gärna och lägg snittarna
på fuktig handduk så att brödet
inte blir torrt.
Täck med plastfolie.
RÖKT LAX.
2 stora vitt bröd
1 msk creme fraiche
50 g färskrökt lax
nyriven pepparrot
Så här gör DU:
Kantskär brödet och dela
det i 8 rutor.
Bred på ett tunt lager
creme fraiche.
Hacka laxen fint och
fördela på brödet.
Tryck till lätt.
Toppa med pepparrot
strax före servering.
OST och VALNÖTTER.
4 Skivor kavring
4 msk philadelphia
ost
6 valnötshalvor,
finhackade
8 tunna skivor
päron i halvmånar.
Så här gör DU:
Kantskär brödet och
dela det i 8 rutor.
Blanda ost och valnötter,
bred blandningen på
brödrutorna.
Toppa varje brödruta
med en päronhalva.
RÄKRÖRA
2 Stora skivor vitt bröd
1 hårdkokt ägg
100 g skalade räkor
1 liten rödlök
1 msk majonnäs
2 msk creme fraiche
1 msk vardera av
gräslök och dill
50 g lax-stenbits-
eller löjrom
gräslöksstrån
Så här gör DU:
Tag ut 8 rundlar av
brödet med hjälp av
ett litet glas.
Hacka ägg och räkor.
Skär 8 tunna skivor
av löken och hacka
resten fint.
Blanda ägg,räkor,rödlök,
majonnäs,creme fraiche
och örter.
Fördela på brödet.
Toppa med skivad rödlök,
rom och gräslöksstrån.
Eller varför inte ta en
mugg te runt 19-snåret
och bjuda snittarna till.
Hoppas att det smakar.
LYCKA TILL!
att bjuda på snittar.
Jag ska bjuda ER på tre stycken.
Läckerbitar att börja med.
Lax,Räkor och Ost på toppen.
Förbered gärna och lägg snittarna
på fuktig handduk så att brödet
inte blir torrt.
Täck med plastfolie.
RÖKT LAX.
2 stora vitt bröd
1 msk creme fraiche
50 g färskrökt lax
nyriven pepparrot
Så här gör DU:
Kantskär brödet och dela
det i 8 rutor.
Bred på ett tunt lager
creme fraiche.
Hacka laxen fint och
fördela på brödet.
Tryck till lätt.
Toppa med pepparrot
strax före servering.
OST och VALNÖTTER.
4 Skivor kavring
4 msk philadelphia
ost
6 valnötshalvor,
finhackade
8 tunna skivor
päron i halvmånar.
Så här gör DU:
Kantskär brödet och
dela det i 8 rutor.
Blanda ost och valnötter,
bred blandningen på
brödrutorna.
Toppa varje brödruta
med en päronhalva.
RÄKRÖRA
2 Stora skivor vitt bröd
1 hårdkokt ägg
100 g skalade räkor
1 liten rödlök
1 msk majonnäs
2 msk creme fraiche
1 msk vardera av
gräslök och dill
50 g lax-stenbits-
eller löjrom
gräslöksstrån
Så här gör DU:
Tag ut 8 rundlar av
brödet med hjälp av
ett litet glas.
Hacka ägg och räkor.
Skär 8 tunna skivor
av löken och hacka
resten fint.
Blanda ägg,räkor,rödlök,
majonnäs,creme fraiche
och örter.
Fördela på brödet.
Toppa med skivad rödlök,
rom och gräslöksstrån.
Eller varför inte ta en
mugg te runt 19-snåret
och bjuda snittarna till.
Hoppas att det smakar.
LYCKA TILL!
LYCKAD LAXPYTT. 4 PORT.
Hej!
Nu är jag här igen.
Ska vi kolla på denna
är den go' eller är den go'
den är göragoo'.
Festlig pytt på laxfile
tillsammans med fänkål
och purjolök.
På toppen en rejäl sked
med färskost smaksatt
med Sikrom.
mmmm...
350 g laxfile
1 fänkål
1/2 purjolök
2 dl coctailtomater
6 dl tärnad potatis
2 msk smör/margarin
salt o peppar
rivet skal av 1/2 citron
SIKROMSFÄRSKOST:
125 g naturell färskost
1 msk finhackad schalottenlök
50 g Sikrom.
Så här gör DU:
Skär Laxen i kuber.
Koka den i lättsaltat vatten ca 5 min.
Låt den rinna av.
Skär fänkålen i tärningar och
purjolöken i strimlor.
Halvera tomaterna.
Stek potatisen och fänkålen
mjuk i smöret.
Tillsätt purjon och fräs
ytterligare ett par minuter.
Krydda med salt o peppar.
Vänd FÖRSIKTIGT ner laxkuberna,
tomaterna och det rivna citronskalet.
Rör samman färskosten med löken
och rommen.
LYCKA TILL!
och
en GOD MIDDAG!
Nu är jag här igen.
Ska vi kolla på denna
är den go' eller är den go'
den är göragoo'.
Festlig pytt på laxfile
tillsammans med fänkål
och purjolök.
På toppen en rejäl sked
med färskost smaksatt
med Sikrom.
mmmm...
350 g laxfile
1 fänkål
1/2 purjolök
2 dl coctailtomater
6 dl tärnad potatis
2 msk smör/margarin
salt o peppar
rivet skal av 1/2 citron
SIKROMSFÄRSKOST:
125 g naturell färskost
1 msk finhackad schalottenlök
50 g Sikrom.
Så här gör DU:
Skär Laxen i kuber.
Koka den i lättsaltat vatten ca 5 min.
Låt den rinna av.
Skär fänkålen i tärningar och
purjolöken i strimlor.
Halvera tomaterna.
Stek potatisen och fänkålen
mjuk i smöret.
Tillsätt purjon och fräs
ytterligare ett par minuter.
Krydda med salt o peppar.
Vänd FÖRSIKTIGT ner laxkuberna,
tomaterna och det rivna citronskalet.
Rör samman färskosten med löken
och rommen.
LYCKA TILL!
och
en GOD MIDDAG!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)