CREPES, med grönsaksfyllning
är en trevlig bjudrätt
som kan göras klar långt i förväg.
DU kan frysa in de läckra knytena
och ta fram dem, och gratinera när
det är dags för servering.
SMET:
3 dl mjölk
3 dl vetemjöl
3 ägg
1 tsk salt
1/2 dl öl eller
mineralvatten
smör /margarin till stekning
GRÖNSAKSFYLLNING:
1 squasch
2 gula lökar
100 g sockerärter
olja till stekning
2 krossade vitlöksklyftor
salt
peppar
75 g riven ost
1 1/2 dl creme fraiche
ca 1 dl färsk basilika
TILL SERVERING:
Pesto
UGN:200 grader
Så här gör DU:
VISPA samman mjölk,vetemjöl,
ägg och salt till en slät smet.
Ställ smeten i kylen ca 30 min.
Tillsätt sedan ölen eller mineral-
vattnet och vispa.
Grädda gyllene crepes,så tunna som
möjligt.
STRIMLA squasch,lök och sockerärter.
Fräs strimlorna mjuka i oljan.
Tillsätt vitlöken och smaka av
med salt och peppar.
Lägg en klick fyllning på varje crepe,
toppa med riven ost,creme fraiche
och basilika.
Vik ihop till små knyten.
Lägg på ugnssäkert fat och strö
över riven ost.
GRATINERA mitt i ugnen 15-20 min.
LÄGG upp knytena på serveringsfat
och ringla över pesto.
BJUD med sallad och tomat.
LYCKA TILL!
söndag 28 augusti 2011
FYLLD FRALLA. 4 PORT.
Det här är en matig fralla
som passar bra som vickning.
mmm...
4 småfranska
300 g köttfärs
smör till stekning
1 röd paprika
12 dl ketchup
2 vitlöksklyftor
3 dl riven ost
Så här gör DU:
SKÄR av ett lock på bullarna
som på en fastlagsbulle.
Gröp ur och spara lite av innanmätet.
STEK köttfärsen i lite smör och smula
ner det urgröpta brödet.
Ansa och tärna paprikan och
blanda med köttfärsen.
Blanda ner ketchupen och
pressa i vitlöken.
BLANDA köttfärssåsen med
den rivna osten,så den får
smälta lite.
Lägg fyllningen i bröden.
GRATINERA ca 10 min.
DEKORERA med krussallad och
stavar av röd paprika,
runt bullen.
JÄTTEGOTT prova DU med.
LYCKA TILL!
som passar bra som vickning.
mmm...
4 småfranska
300 g köttfärs
smör till stekning
1 röd paprika
12 dl ketchup
2 vitlöksklyftor
3 dl riven ost
Så här gör DU:
SKÄR av ett lock på bullarna
som på en fastlagsbulle.
Gröp ur och spara lite av innanmätet.
STEK köttfärsen i lite smör och smula
ner det urgröpta brödet.
Ansa och tärna paprikan och
blanda med köttfärsen.
Blanda ner ketchupen och
pressa i vitlöken.
BLANDA köttfärssåsen med
den rivna osten,så den får
smälta lite.
Lägg fyllningen i bröden.
GRATINERA ca 10 min.
DEKORERA med krussallad och
stavar av röd paprika,
runt bullen.
JÄTTEGOTT prova DU med.
LYCKA TILL!
lördag 27 augusti 2011
ÄPPELSKALS--MARMELAD. 1 BURK.
Hur låter de',men det är inte så dumt.
Koka ÄPPELSKAL OCH KÄRNHUS FRÅN
6 RÖDA ÄPPLEN
tillsammans med 2 MSK CITRONSAFT,
1 KANELSTÅNG OCH 2 DL VATTEN i 5 min.
Sila bort skal, kärnhus och kanelstång,
pressa lätt med en sked i silen så saften
rinner ner ordentligt.
Koka upp igen tillsammans med 2 DL SYLTSOCKER.
Låt koka 3-4 min.
Häll upp MARMELADEN på ren glasburk.
Jag tycker att DU ska prova.
LYCKA TILL!
Det är alltid kul att ge bort kanske!
Koka ÄPPELSKAL OCH KÄRNHUS FRÅN
6 RÖDA ÄPPLEN
tillsammans med 2 MSK CITRONSAFT,
1 KANELSTÅNG OCH 2 DL VATTEN i 5 min.
Sila bort skal, kärnhus och kanelstång,
pressa lätt med en sked i silen så saften
rinner ner ordentligt.
Koka upp igen tillsammans med 2 DL SYLTSOCKER.
Låt koka 3-4 min.
Häll upp MARMELADEN på ren glasburk.
Jag tycker att DU ska prova.
LYCKA TILL!
Det är alltid kul att ge bort kanske!
FALUKORV PICCATA. 4 PORT.
mmmm....
Piccata är egentligen en
italiensk specialitet.
Det är små kalvschnitzlar
som doppas i en parmesan-
smet och steks gyllenbruna.mmmm...
Men nu tar vi den Svenska varianten.
400g falukorv
1/2 dl vetemjöl
3 ägg
2 dl riven Västerbottenost
1 krm salt
1 krm peppar
matfett till stekning
TOMATSÅS:
1 gul lök
1 msk olja
1 burk krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
1 klyfta vitlök
1 msk torkad salvia, söndersmulad
eller 3 msk färsk salvia
salt å peppar
TILLBEHÖR :
Ris.
Så här gör DU:
Skär korven i centimeter-tjocka skivor,
vänd skivorna i mjöl.
Vispa äggen i en skål,
rör ner ost,salt å peppar.
Vänd korvskivorna i ostsmeten
och stek på medelvärme ca 2 min på
varje sida tills de fått färg.
Skär löken i skivor och bryn i olja
i botten på en kastrull.
Häll på tomatkross,buljongtärning,
vitlök och salvia.
Koka upp och sjud ca 10 min.
Smaka av med salt och peppar.
mmm...
Så himla gott!
Prova DU också.
LYCKA TILL!
Piccata är egentligen en
italiensk specialitet.
Det är små kalvschnitzlar
som doppas i en parmesan-
smet och steks gyllenbruna.mmmm...
Men nu tar vi den Svenska varianten.
400g falukorv
1/2 dl vetemjöl
3 ägg
2 dl riven Västerbottenost
1 krm salt
1 krm peppar
matfett till stekning
TOMATSÅS:
1 gul lök
1 msk olja
1 burk krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
1 klyfta vitlök
1 msk torkad salvia, söndersmulad
eller 3 msk färsk salvia
salt å peppar
TILLBEHÖR :
Ris.
Så här gör DU:
Skär korven i centimeter-tjocka skivor,
vänd skivorna i mjöl.
Vispa äggen i en skål,
rör ner ost,salt å peppar.
Vänd korvskivorna i ostsmeten
och stek på medelvärme ca 2 min på
varje sida tills de fått färg.
Skär löken i skivor och bryn i olja
i botten på en kastrull.
Häll på tomatkross,buljongtärning,
vitlök och salvia.
Koka upp och sjud ca 10 min.
Smaka av med salt och peppar.
mmm...
Så himla gott!
Prova DU också.
LYCKA TILL!
KORVSOPPA MED GRÖNSAKER. 4 PORT.
Säkert har DU korvstrimlor kvar,
från den "blommande" falukorven.
Strimlorna använder DU i denna
goda soppa.
100-150 g falukorv
1 morot
2 medelstora potatisar
2 msk fett
1,2 liter vatten
2 buljongtärningar
(kött-eller grönsaks-)
1 paket djupfrysta
sockerärter
10-15 st rädisor
1/2 slanggurka
1 knippe gräslök
Så här gör DU:
Skär korven och moroten
i mycket små tärningar.
Skala och skiva potatisen tunt,
dela skivorna fyra gånger.
Smält matfettet i botten
på en rymlig kastrull.
Fräs först morotstärningarna,
därefter potatisen
och sist korven.
Häll på vattnet och buljong-
tärningarna och låt koka upp,
sjud i 10 min.
Häll i sockerärterna.
Låt dem sjuda med ca 2 min.
Skiva rädisorna och skär gurkan
i smala stavar och häll i detta
strax innan DU ska servera.
Strö till sist över finskuren
gräslök.
Servera ett gott bröd till.
LYCKA TILL!
från den "blommande" falukorven.
Strimlorna använder DU i denna
goda soppa.
100-150 g falukorv
1 morot
2 medelstora potatisar
2 msk fett
1,2 liter vatten
2 buljongtärningar
(kött-eller grönsaks-)
1 paket djupfrysta
sockerärter
10-15 st rädisor
1/2 slanggurka
1 knippe gräslök
Så här gör DU:
Skär korven och moroten
i mycket små tärningar.
Skala och skiva potatisen tunt,
dela skivorna fyra gånger.
Smält matfettet i botten
på en rymlig kastrull.
Fräs först morotstärningarna,
därefter potatisen
och sist korven.
Häll på vattnet och buljong-
tärningarna och låt koka upp,
sjud i 10 min.
Häll i sockerärterna.
Låt dem sjuda med ca 2 min.
Skiva rädisorna och skär gurkan
i smala stavar och häll i detta
strax innan DU ska servera.
Strö till sist över finskuren
gräslök.
Servera ett gott bröd till.
LYCKA TILL!
BLOMMANDE FALUKORV . 4 PORT.
Hej,nu är jag här igen.
Vi har väl alla undrat hur den
blommiga falukorven ser ut.
Här är svaret:
Tag ut blommor med en pepparkaksform,
och vänta å se hur glada middags-
gästerna blir.
500 g falukorv
och till det har jag
SENAPSSÅS:
2 msk matfett
2 msk mjöl
3 dl vatten
1 buljongtärning
1 dl creme fraiche
1 msk vanlig svensk senap
1-2 tsk dijonsenap
salt å peppar
1 litet blomkålshuvud
1 litet paket broccoli-buketter
TILLBEHÖR:
Bandspagetti
Så här gör DU:
Skär upp falukorven i skivor.
Ta ut "blommor" med en pepparkaks-
form.
Spara spillet,det kan DU använda
i den goda grönsakssoppan.
(recept efter detta).
Smält matfett i en kastrull,
strö över mjöl och vispa i vattnet.
Låt koka upp under vispning,
smula i buljongtärningen,
häll i creme fraiche och senap.
Låt såsen koka upp igen under
vispning och smaka av med salt å peppar.
Skär blomkålen i buketter och koka
dem nästan mjuka,häll i broccoli-
buketterna, koka upp,ta kastrullen
från plattan och låt stå i 5 min.
Häll av vattnet och blanda ner
grönsakerna i senapssåsen.
Koka bandspagettin enl. anvisningarna
på paketet.
Stek falukorven och lägg upp portioner
på tallrikarna.
Pasta underst, sedan senapssås och så
de glada blommande korvskivorna överst.
Vackert ser det ut på tallrikarna!
Jättegott är det också.
Kanske barna, kan vara med och trycka ut
korv-blommorna,då blir det roligare
att äta kanske!
i allafall, LYCKA TILL!
Vi har väl alla undrat hur den
blommiga falukorven ser ut.
Här är svaret:
Tag ut blommor med en pepparkaksform,
och vänta å se hur glada middags-
gästerna blir.
500 g falukorv
och till det har jag
SENAPSSÅS:
2 msk matfett
2 msk mjöl
3 dl vatten
1 buljongtärning
1 dl creme fraiche
1 msk vanlig svensk senap
1-2 tsk dijonsenap
salt å peppar
1 litet blomkålshuvud
1 litet paket broccoli-buketter
TILLBEHÖR:
Bandspagetti
Så här gör DU:
Skär upp falukorven i skivor.
Ta ut "blommor" med en pepparkaks-
form.
Spara spillet,det kan DU använda
i den goda grönsakssoppan.
(recept efter detta).
Smält matfett i en kastrull,
strö över mjöl och vispa i vattnet.
Låt koka upp under vispning,
smula i buljongtärningen,
häll i creme fraiche och senap.
Låt såsen koka upp igen under
vispning och smaka av med salt å peppar.
Skär blomkålen i buketter och koka
dem nästan mjuka,häll i broccoli-
buketterna, koka upp,ta kastrullen
från plattan och låt stå i 5 min.
Häll av vattnet och blanda ner
grönsakerna i senapssåsen.
Koka bandspagettin enl. anvisningarna
på paketet.
Stek falukorven och lägg upp portioner
på tallrikarna.
Pasta underst, sedan senapssås och så
de glada blommande korvskivorna överst.
Vackert ser det ut på tallrikarna!
Jättegott är det också.
Kanske barna, kan vara med och trycka ut
korv-blommorna,då blir det roligare
att äta kanske!
i allafall, LYCKA TILL!
tisdag 23 augusti 2011
LINGONMUFFINS MED KANELSOCKER.20 små.
Hej, någon som är sugen på att baka.
Jag är det nu var det längesen.
När vi var ute och plockade kantareller
en vännina och jag,
då hittade vi massor av lingon.
Så nu blir det Lingonmuffins.
KANELSOCKER:
3/4 dl vetemjöl
(gärna specialvetemjöl)
3 msk råsocker
1 msk mald mandel
25 g smält smör
MUFFINSSMET:
150 g smör
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
2 1/4 dl filmjölk
5 1/4 dl vetemjöl (special)
2 tsk bakpulver
ca 1 dl lingonsylt
Så här gör DU:
Blanda ingredienserna till kanelsockret.
RÖR, smör och socker pösigt.
Vispa ner ett ägg i taget.
Blanda i filmjölken.
BLANDA, mjöl och bakpulver och
vänd ner i äggsmeten.
Rör bara tills allt precis är blandat.
FYLL,små muffinsformar till knappt hälften,
spara ca 1/3 del av smeten.
Lägg 1 tsk sylt och 1/2 tsk kanelsocker
i varje form.
Klicka resten av smeten i formarna,
lägg på lite mer sylt och kanelsocker.
GRÄDDA, mitt i ugnen i 175 grader
ca 20 minuter.
De här muffinsen passar lika bra
på kaffebordet som i fikakorgen
till helgens utflykt.
mmmm...va' mysigt,ut i skogen å fika.
LYCKA TILL!
Jag är det nu var det längesen.
När vi var ute och plockade kantareller
en vännina och jag,
då hittade vi massor av lingon.
Så nu blir det Lingonmuffins.
KANELSOCKER:
3/4 dl vetemjöl
(gärna specialvetemjöl)
3 msk råsocker
1 msk mald mandel
25 g smält smör
MUFFINSSMET:
150 g smör
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
2 1/4 dl filmjölk
5 1/4 dl vetemjöl (special)
2 tsk bakpulver
ca 1 dl lingonsylt
Så här gör DU:
Blanda ingredienserna till kanelsockret.
RÖR, smör och socker pösigt.
Vispa ner ett ägg i taget.
Blanda i filmjölken.
BLANDA, mjöl och bakpulver och
vänd ner i äggsmeten.
Rör bara tills allt precis är blandat.
FYLL,små muffinsformar till knappt hälften,
spara ca 1/3 del av smeten.
Lägg 1 tsk sylt och 1/2 tsk kanelsocker
i varje form.
Klicka resten av smeten i formarna,
lägg på lite mer sylt och kanelsocker.
GRÄDDA, mitt i ugnen i 175 grader
ca 20 minuter.
De här muffinsen passar lika bra
på kaffebordet som i fikakorgen
till helgens utflykt.
mmmm...va' mysigt,ut i skogen å fika.
LYCKA TILL!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)