fredag 9 september 2011

JUICE -BULLAR 12 ST.

Blandningen av apelsinjuice
och honung ger dessa bullar
en spännande smakbrytning
och svagt gul färg.
Jättegoda!

JÄSTID:20-25 min på plåten.
UGNSTEMPERATUR: 250 GRADER
GRÄDDNINGSTID:7-8 MIN.

35 g färsk jäst
1 1/2 dl apelcinjuice
75 g smör/margarin
4 dl vetemjöl+ 1/2 dl
till utbakning
1 msk honung
PENSLING:
Uppvispat ägg
10 hackade sötmandlar.

Så här gör DU:
FINFÖRDELA fettet i mjölet.
Värm juicen till 37 grader.
Rör ut jästen i juicen och
häll blandningen över mjölet
och fettet.
TILLSÄTT honungen och arbeta ihop
till en smidig deg.
Arbeta degen en stund på mjölat
bakbord och dela upp i jämnstora
bitar.
FORMA avlånga bullar och låt dessa
jäsa upp ordentligt under bakduk
på smord plåt.
PENSLA bullarna och strö på mandel.
STÄLL in plåten i ugnen och grädda
bullarna.

Kanske gillar NI dessa,prova på.
LYCKA TILL!

RADIO-KAKA ISCHOKLAD--KAKA.

Finns det någon därute som
kommer ihåg RADIO-KAKA.
Det var de go'aste jag visste
när mamma gjorde den.

Så nu får NI receptet från mej.

250 g kokos-fett
2 ägg
2 1/2 dl florsocker
3-4 msk kakao
2 tsk rivet apelsin-
skal
25 st söta kex,helst
fyrkantiga (typ mariekex)

Så här gör DU:
SMÄLT kokosfettet och låt
det svalna.

KLÄ en avlång form med bak-
plåtspapper eller aluminium-
folie.
Vispa ägg och florsocker pösigt.
Sikta ner kakaon och rör det
svalnade kokosfettet.
Tillsätt det rivna apelsinskalet.

VARVA kex och chokladkräm
i jämna lager,med kräm
överst och underst.
Ställ kakan i kylen tills
krämen stelnat,så att kakan
kan skäras i skivor.

FÖRVARA kakan i kylen.

jättegott...mmm
jag får nog göra denna till helgen!mm..
DU ångrar DIG inte om DU gör den.

LYCKA TILL!

onsdag 7 september 2011

INDISKT UGNSRIS. 4 PERS.

Det här var gott.

1 1/2 dl ris
1/2 tsk salt
1 tsk curry
1 burk redd hönssoppa
2 dl vatten
1/2 dl vispgrädde

GARNERING:
4 Hårdkokta ägg
delade en gång.
oljebrynta halverade mandlar.

Så här gör DU:
Smöra en ugnsfast form.
Blanda riset med curry å salt,
häll det i formen.
Blanda hönssoppan med vatten
å grädde,häll soppan över riset.
Smöra en bit folie och lägg över formen.

UGN:175 GRADER.40-50 MIN.

Märkte DU att DU inte behöver koka riset innan.

Hoppas det smakar.
LYCKA TILL1

PAJ MED LÖK OCH SVAMPFYLLNING. 4 PORT.

Svamptider, jaa,det är härligt.

PAJDEG:
2 dl vetemjöl
75 g smör/margarin
2 msk vatten
FYLLNING:
2gula lökar
1 msk smör/...
200 g blandsvamp/kantareller
eller champinjoner
2 ägg
2 dl mjölk
2 dl riven ost
1/2 tsk paprikapulver

Så här gör DU:
Hacka samman smör och mjöl
till en grynig massa.
Tillsätt vattnet,arbeta ihop
till en deg.
Ställ kallt i kylskåpet 30 min.
Förbered fyllningen.
Skala och skiva löken.
Fräs i stekpanna.
Lägg i svampen,låt den fräsa
några minuter.
Sätt UGNEN på 200 grader.
Vispa ägg och mjölk.
Blanda ner ost å paprikapulver.
Kavla ut pajdegen och klä en
ugnssäker form med den.
GRÄDDA pajen i 15 minuter.
TA UTPAJEN FRÅN UGNEN.
Fördela lök och svamp i pajskalet.
Häll på ostblandningen.
GRÄDDA i ugnen tills äggstanningen
stelnat och fått fin färg,
ca 20-25 minuter.
SERVERA med sallad.

SMAKLIG MÅLTID!

SNABBISAR. 15 ST.

Det var tomt i kakburken,
affären var stängd.
Begäret efter något "litet"
var stort.
Det var då de här läcker-
heterna kom till.

1 pkt fryst smördeg,5 plattor.
1 burk krossad ananas
PENSLING:
1 ägg
GARNERING:
Pärlsocker

Så här gör DU:
TINA smördegen och kavla
ut plattorna något.
SKÄR varje platta i tre bitar.
LÄGG 1 tsk ananas-kross på
varje bit,vik fyrkanterna till
trekanter och tryck med en gaffel
ihop sidorna.
LÄGG BRÖDEN på smord plåt,
pensla med uppvispat ägg och
strö på pärlsocker.
GRÄDDA i 225 grader 12-15 min.

Så löste vi det.
jättegott!

LYCKA TILL!

ÖCKERÖ-KAKOR. 8 ST.

ÅÅÅ...Så himla goda,
en liten specialitet från
ÖCKERÖ.
KARDEMUMMA, ger brödet
dess speciella smak.
mmm..

100 g smör
5 dl vatten
1 paket TORRJÄST
1/2 socker
1 dl vetekli
1/2 msk finstött
kardemumma.
2 liter vetemjöl

Så här gör DU:
SMÄLT SMÖRET,häll på vattnet
och värm till ca 45 grader.
BLANDA torrjäst,socker,salt,mjöl,
vetekli och kardemumma och
tillsätt smörvattnet.

ARBETA SAMMAN till en smidig deg.
Låt den jäsa i ca 1 timma.
ARBETA sedan upp degen på bakbordet.
DELA den i 8 delar,som vardera formas
till en rund bulle och kavlas ut till
en 1/2 cm tjock kaka.

NAGGA kakan på båda sidor och
låt jäsa i ca 30 min.
GRÄDDA i 275 grader ca 5 minuter.
LÄGG på en bakduk när de är klara.

Underbart goda med bara smör på.mmmm.
LYCKA TILL!

KALLJÄSTA BULLAR 30 ST.

Frukost i ottan?
Kalljästa bullar jäser över
natten och gräddas på morgonen.

HIMLA BRA!

25 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
10-11 dl vetemjöl
PENSLING:1ägg el mjölk
UGN:250 grader

Så här gör DU:
SMULA jästen i en bunke
och lös den i det kalla
vattnet.
Tillsätt salt,grahamsmjöl
och nästan allt vetemjölet.
Arbeta degen KRAFTIGT.
RULLA bullar.
Placera dem med lite mellanrum
i ett fint mönster på plåt
med bakplåtspapper.
Fukta en ren kökshandduk
med kallt vatten,lägg den
över bullarna och ställ dem
i kylen att jäsa över natten.
(10-12 timmar)
PENSLA med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen ca 15 min.
SVEP in bullarna i handdukar
så håller det värmen längre.

HA EN TREVLIG FRUKOST.
LYCKA TILL!