Prova att gör denna,mmm..jättegod.
4 päron
2 rejäla buketter
med fläderbär
(DU kan också använda
blåbär el björnbär)
ca 1/2 liter vatten
100 g socker
Vanilj-ris-yoghurtcreme:
1 dl ris
35 g socker
2 dl mjölk
2 dl vatten
1 vaniljstång
ca 2 dl naturell yoghurt
Så här gör DU:
SKALA päronen och koka dem
i vatten tillsammans med bären.
Ta upp päronen när de är mjuka.
Sila fläderbärsvattnet och spara
bären.
TILLSÄTT sockret och koka upp
tillsammans med bärsaften.
OM vätskan är lite tunn,
koka in den ett ögonblick.
LÄGG päronen i saften.
Detta kan göras i god tid.
KOKA riset i hälften mjölk
och hälften vatten med socker
och den uppskurna vaniljstången.
Kyl ner.
BLANDA samman yoghurt och ris
till en tjockflytande röra.
LÄGG upp den kalla risblandningen
på tallrikar och lämna plats till
de fläderbärskokta päronen i mitten.
LÄGG gärna några av de sparade
fläderbären på päronen som "pynt".
SERVERA GENAST.
LYCKA TILL!
Efter vi har haft fiskrätt
hemma, kan det bli detta till efterrätt.
tisdag 13 september 2011
RÖDA LINSER OCH APRIKOS. 2 PORT.
Hej, nu kör vi igen!
Den här salladen är saftig
och jättegod lite kryddig är den.
DU kan ha den till kassler,
rökt fisk eller kyckling.
1 1/2 dl röda linser
3 dl vatten
1/2 tsk salt
10 torkade aprikoser
1 röd paprika
1/2 dl hackad persilja
saften av 1 apelsin
1 knivsudd sambal oelek
Så här gör DU:
LÄGG linserna i en kastrull.
Tillsätt vatten och salt
och koka upp.
Låt koka under lock på svag
värme ca 10 minuter.
SKÄR aprikoserna i små bitar.
Dela,ansa och skölj paprikan.
Skär den i små bitar.
Blanda alla ingredienser utom
sambal oelek.
Vänd ner den sist.
Blanda noga,men med varsam hand
så att inte linserna mosas.
jättegott!
LYCKA TILL!
Den här salladen är saftig
och jättegod lite kryddig är den.
DU kan ha den till kassler,
rökt fisk eller kyckling.
1 1/2 dl röda linser
3 dl vatten
1/2 tsk salt
10 torkade aprikoser
1 röd paprika
1/2 dl hackad persilja
saften av 1 apelsin
1 knivsudd sambal oelek
Så här gör DU:
LÄGG linserna i en kastrull.
Tillsätt vatten och salt
och koka upp.
Låt koka under lock på svag
värme ca 10 minuter.
SKÄR aprikoserna i små bitar.
Dela,ansa och skölj paprikan.
Skär den i små bitar.
Blanda alla ingredienser utom
sambal oelek.
Vänd ner den sist.
Blanda noga,men med varsam hand
så att inte linserna mosas.
jättegott!
LYCKA TILL!
fredag 9 september 2011
JUICE -BULLAR 12 ST.
Blandningen av apelsinjuice
och honung ger dessa bullar
en spännande smakbrytning
och svagt gul färg.
Jättegoda!
JÄSTID:20-25 min på plåten.
UGNSTEMPERATUR: 250 GRADER
GRÄDDNINGSTID:7-8 MIN.
35 g färsk jäst
1 1/2 dl apelcinjuice
75 g smör/margarin
4 dl vetemjöl+ 1/2 dl
till utbakning
1 msk honung
PENSLING:
Uppvispat ägg
10 hackade sötmandlar.
Så här gör DU:
FINFÖRDELA fettet i mjölet.
Värm juicen till 37 grader.
Rör ut jästen i juicen och
häll blandningen över mjölet
och fettet.
TILLSÄTT honungen och arbeta ihop
till en smidig deg.
Arbeta degen en stund på mjölat
bakbord och dela upp i jämnstora
bitar.
FORMA avlånga bullar och låt dessa
jäsa upp ordentligt under bakduk
på smord plåt.
PENSLA bullarna och strö på mandel.
STÄLL in plåten i ugnen och grädda
bullarna.
Kanske gillar NI dessa,prova på.
LYCKA TILL!
och honung ger dessa bullar
en spännande smakbrytning
och svagt gul färg.
Jättegoda!
JÄSTID:20-25 min på plåten.
UGNSTEMPERATUR: 250 GRADER
GRÄDDNINGSTID:7-8 MIN.
35 g färsk jäst
1 1/2 dl apelcinjuice
75 g smör/margarin
4 dl vetemjöl+ 1/2 dl
till utbakning
1 msk honung
PENSLING:
Uppvispat ägg
10 hackade sötmandlar.
Så här gör DU:
FINFÖRDELA fettet i mjölet.
Värm juicen till 37 grader.
Rör ut jästen i juicen och
häll blandningen över mjölet
och fettet.
TILLSÄTT honungen och arbeta ihop
till en smidig deg.
Arbeta degen en stund på mjölat
bakbord och dela upp i jämnstora
bitar.
FORMA avlånga bullar och låt dessa
jäsa upp ordentligt under bakduk
på smord plåt.
PENSLA bullarna och strö på mandel.
STÄLL in plåten i ugnen och grädda
bullarna.
Kanske gillar NI dessa,prova på.
LYCKA TILL!
RADIO-KAKA ISCHOKLAD--KAKA.
Finns det någon därute som
kommer ihåg RADIO-KAKA.
Det var de go'aste jag visste
när mamma gjorde den.
Så nu får NI receptet från mej.
250 g kokos-fett
2 ägg
2 1/2 dl florsocker
3-4 msk kakao
2 tsk rivet apelsin-
skal
25 st söta kex,helst
fyrkantiga (typ mariekex)
Så här gör DU:
SMÄLT kokosfettet och låt
det svalna.
KLÄ en avlång form med bak-
plåtspapper eller aluminium-
folie.
Vispa ägg och florsocker pösigt.
Sikta ner kakaon och rör det
svalnade kokosfettet.
Tillsätt det rivna apelsinskalet.
VARVA kex och chokladkräm
i jämna lager,med kräm
överst och underst.
Ställ kakan i kylen tills
krämen stelnat,så att kakan
kan skäras i skivor.
FÖRVARA kakan i kylen.
jättegott...mmm
jag får nog göra denna till helgen!mm..
DU ångrar DIG inte om DU gör den.
LYCKA TILL!
kommer ihåg RADIO-KAKA.
Det var de go'aste jag visste
när mamma gjorde den.
Så nu får NI receptet från mej.
250 g kokos-fett
2 ägg
2 1/2 dl florsocker
3-4 msk kakao
2 tsk rivet apelsin-
skal
25 st söta kex,helst
fyrkantiga (typ mariekex)
Så här gör DU:
SMÄLT kokosfettet och låt
det svalna.
KLÄ en avlång form med bak-
plåtspapper eller aluminium-
folie.
Vispa ägg och florsocker pösigt.
Sikta ner kakaon och rör det
svalnade kokosfettet.
Tillsätt det rivna apelsinskalet.
VARVA kex och chokladkräm
i jämna lager,med kräm
överst och underst.
Ställ kakan i kylen tills
krämen stelnat,så att kakan
kan skäras i skivor.
FÖRVARA kakan i kylen.
jättegott...mmm
jag får nog göra denna till helgen!mm..
DU ångrar DIG inte om DU gör den.
LYCKA TILL!
onsdag 7 september 2011
INDISKT UGNSRIS. 4 PERS.
Det här var gott.
1 1/2 dl ris
1/2 tsk salt
1 tsk curry
1 burk redd hönssoppa
2 dl vatten
1/2 dl vispgrädde
GARNERING:
4 Hårdkokta ägg
delade en gång.
oljebrynta halverade mandlar.
Så här gör DU:
Smöra en ugnsfast form.
Blanda riset med curry å salt,
häll det i formen.
Blanda hönssoppan med vatten
å grädde,häll soppan över riset.
Smöra en bit folie och lägg över formen.
UGN:175 GRADER.40-50 MIN.
Märkte DU att DU inte behöver koka riset innan.
Hoppas det smakar.
LYCKA TILL1
1 1/2 dl ris
1/2 tsk salt
1 tsk curry
1 burk redd hönssoppa
2 dl vatten
1/2 dl vispgrädde
GARNERING:
4 Hårdkokta ägg
delade en gång.
oljebrynta halverade mandlar.
Så här gör DU:
Smöra en ugnsfast form.
Blanda riset med curry å salt,
häll det i formen.
Blanda hönssoppan med vatten
å grädde,häll soppan över riset.
Smöra en bit folie och lägg över formen.
UGN:175 GRADER.40-50 MIN.
Märkte DU att DU inte behöver koka riset innan.
Hoppas det smakar.
LYCKA TILL1
PAJ MED LÖK OCH SVAMPFYLLNING. 4 PORT.
Svamptider, jaa,det är härligt.
PAJDEG:
2 dl vetemjöl
75 g smör/margarin
2 msk vatten
FYLLNING:
2gula lökar
1 msk smör/...
200 g blandsvamp/kantareller
eller champinjoner
2 ägg
2 dl mjölk
2 dl riven ost
1/2 tsk paprikapulver
Så här gör DU:
Hacka samman smör och mjöl
till en grynig massa.
Tillsätt vattnet,arbeta ihop
till en deg.
Ställ kallt i kylskåpet 30 min.
Förbered fyllningen.
Skala och skiva löken.
Fräs i stekpanna.
Lägg i svampen,låt den fräsa
några minuter.
Sätt UGNEN på 200 grader.
Vispa ägg och mjölk.
Blanda ner ost å paprikapulver.
Kavla ut pajdegen och klä en
ugnssäker form med den.
GRÄDDA pajen i 15 minuter.
TA UTPAJEN FRÅN UGNEN.
Fördela lök och svamp i pajskalet.
Häll på ostblandningen.
GRÄDDA i ugnen tills äggstanningen
stelnat och fått fin färg,
ca 20-25 minuter.
SERVERA med sallad.
SMAKLIG MÅLTID!
PAJDEG:
2 dl vetemjöl
75 g smör/margarin
2 msk vatten
FYLLNING:
2gula lökar
1 msk smör/...
200 g blandsvamp/kantareller
eller champinjoner
2 ägg
2 dl mjölk
2 dl riven ost
1/2 tsk paprikapulver
Så här gör DU:
Hacka samman smör och mjöl
till en grynig massa.
Tillsätt vattnet,arbeta ihop
till en deg.
Ställ kallt i kylskåpet 30 min.
Förbered fyllningen.
Skala och skiva löken.
Fräs i stekpanna.
Lägg i svampen,låt den fräsa
några minuter.
Sätt UGNEN på 200 grader.
Vispa ägg och mjölk.
Blanda ner ost å paprikapulver.
Kavla ut pajdegen och klä en
ugnssäker form med den.
GRÄDDA pajen i 15 minuter.
TA UTPAJEN FRÅN UGNEN.
Fördela lök och svamp i pajskalet.
Häll på ostblandningen.
GRÄDDA i ugnen tills äggstanningen
stelnat och fått fin färg,
ca 20-25 minuter.
SERVERA med sallad.
SMAKLIG MÅLTID!
SNABBISAR. 15 ST.
Det var tomt i kakburken,
affären var stängd.
Begäret efter något "litet"
var stort.
Det var då de här läcker-
heterna kom till.
1 pkt fryst smördeg,5 plattor.
1 burk krossad ananas
PENSLING:
1 ägg
GARNERING:
Pärlsocker
Så här gör DU:
TINA smördegen och kavla
ut plattorna något.
SKÄR varje platta i tre bitar.
LÄGG 1 tsk ananas-kross på
varje bit,vik fyrkanterna till
trekanter och tryck med en gaffel
ihop sidorna.
LÄGG BRÖDEN på smord plåt,
pensla med uppvispat ägg och
strö på pärlsocker.
GRÄDDA i 225 grader 12-15 min.
Så löste vi det.
jättegott!
LYCKA TILL!
affären var stängd.
Begäret efter något "litet"
var stort.
Det var då de här läcker-
heterna kom till.
1 pkt fryst smördeg,5 plattor.
1 burk krossad ananas
PENSLING:
1 ägg
GARNERING:
Pärlsocker
Så här gör DU:
TINA smördegen och kavla
ut plattorna något.
SKÄR varje platta i tre bitar.
LÄGG 1 tsk ananas-kross på
varje bit,vik fyrkanterna till
trekanter och tryck med en gaffel
ihop sidorna.
LÄGG BRÖDEN på smord plåt,
pensla med uppvispat ägg och
strö på pärlsocker.
GRÄDDA i 225 grader 12-15 min.
Så löste vi det.
jättegott!
LYCKA TILL!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)