tisdag 20 september 2011

KALOPS MED RÖDBETOR. 4 PORT.

Helrätt med kalops!

KALOPS, väcker minnen,från
barndomens söndagsmiddagar.
Väl värt att göra.

800 g grytbitar av nötkött
t ex högrev
smör och olja till stekning
salt o peppar
2 gula lökar,skivade
2-3 morötter,skivade
höns eller grönsaksbuljong
5-7 dl vatten
1 lagerblad
1/2tsk timjan
8-10 kryddpepparkorn
2 msk maizenamjöl el
maizena redning
TILL SERVERING:
kokt potatis och
inlagda rödbetor.

Så här gör DU:
HETTA upp en stekpanna med
både olja och smör.
Lägg i köttbitarna lite efter hand
och bryn dem väl runt om så att de
får mörk vacker färg.
Strö på salt och vrid några tag med
pepparkvarnen.
Lägg över köttet i en stekgryta.
BRYN lök och morötter i samma panna.
Lägg över i grytan.
HÄLL lite buljong i pannan och fräs ur
pannan.
TILLSÄTT buljong så att det täcker köttet.
Lägg i kryddorna och rör om.
Koka kalopsen på svag värme under lock
tills köttet känns mört ca 45-55 min.
Smaka av med salt och peppar.
RED av med maizenamjöl,utrört i lite
vatten,så att det blir simmig
konsistens på såsen.

BJUD SVÄRMOR PÅ DETTA!
Det uppskattar hon.

ALL LYCKA TILL!

KANEL-ÄPPLEN MED MARÄNG. 4 PORT.

Nu måste vi ha en EFTERRÄTT.
Den här är SUVERÄN...görago'
Å enkel att göra.

4 syrliga äpplen
1 dl vatten
1/2 dl socker
1 kanelstång
3 äggvitor
1/2 dl socker
flagad mandel

Så här gör DU:
KOKA upp vatten,socker och kanel.
Skala och klyfta äpplena och
koka dem lätt i lagen.
Lägg blandningen i en ugnsfast form.
VISPA äggvitorna till skum.
Tillsätt sockret och vispa till
hårt skum.(så DU kan vända bunken uppåner)
LÄGG smeten på äpplena.
Strö över mandel.
GRÄDDA i 175 grader ca 10 min
eller tills marängen fått färg.

Så himla gott!
ALL LYCKA TILL!

ORIENTALISK KYCKLING-WOK. 1 PORT.

Denna är riktigt go'
tycker jag.
Prova DU också.

1 kyckling-file
1 tsk soja
50 g äggnudlar
2 krm salt
1 krm peppar
1 tsk olja
100 g wok-grönsaker
1/2-1 pressad vitlöks-
klyfta
2 tsk sweet chili-sås
1/2 tsk färskriven ingefära

Så här gör DU:
STRIMLA kycklingfile`n.
Blanda köttet med soja.
KOKA nudlarna enl.anvisning
på förpackningen.
STEK kycklingbitarna,
salta och peppra.
TILLSÄTT grönsakerna
och nudlarna.
Stek tills allt är varmt
och har fått lite färg.
PRESSA över vitlöken och
tillsätt chilisås o' ingefära.
BLANDA allt väl och servera.

Har DU kyckling över från föregående
dag kan DU göra det här.

SMAKLIG MÅLTID!

THAIKYCKLINGSOPPA MED LIME-SÅS. 1 PORT.

Hej igen!
Jag tänkte be ER smaka på
denna go'a soppa.

3 dl kycklingbuljong
1 kycklingfile i strimlor
1 hackat citrongräs eller
rivet citronskal
1 bit riven färsk ingefära
ca 1 tsk eller 1/2 tsk torkad
100 g wok-grönsaker
1 msk finhackad färsk koriander
eller persilja
salt o peppar

LIME-SÅS:
1 msk kesella
1/2 tsk rivet lime-skal
1/2 krm salt

Så här gör DU:
Koka upp buljongen och
lägg ner kyckling,citrongräs
och ingefära.
KOKA kycklingen i 5 min.
Tillsätt wok-grönsakerna
och fortsätt koka 1/2 min.
STRÖ över koriander och
smaka av med salt och peppar.
BLANDA lime-såsen och
servera den till soppan.

Inte dumt alls!

tisdag 13 september 2011

FLÄDERBÄRSKOKTA PÄRON MED RIS-YOGHURTCREME. 4PORT.

Prova att gör denna,mmm..jättegod.

4 päron
2 rejäla buketter
med fläderbär
(DU kan också använda
blåbär el björnbär)
ca 1/2 liter vatten
100 g socker

Vanilj-ris-yoghurtcreme:
1 dl ris
35 g socker
2 dl mjölk
2 dl vatten
1 vaniljstång
ca 2 dl naturell yoghurt

Så här gör DU:
SKALA päronen och koka dem
i vatten tillsammans med bären.
Ta upp päronen när de är mjuka.
Sila fläderbärsvattnet och spara
bären.

TILLSÄTT sockret och koka upp
tillsammans med bärsaften.
OM vätskan är lite tunn,
koka in den ett ögonblick.

LÄGG päronen i saften.
Detta kan göras i god tid.
KOKA riset i hälften mjölk
och hälften vatten med socker
och den uppskurna vaniljstången.
Kyl ner.

BLANDA samman yoghurt och ris
till en tjockflytande röra.

LÄGG upp den kalla risblandningen
på tallrikar och lämna plats till
de fläderbärskokta päronen i mitten.

LÄGG gärna några av de sparade
fläderbären på päronen som "pynt".

SERVERA GENAST.

LYCKA TILL!

Efter vi har haft fiskrätt
hemma, kan det bli detta till efterrätt.

RÖDA LINSER OCH APRIKOS. 2 PORT.

Hej, nu kör vi igen!

Den här salladen är saftig
och jättegod lite kryddig är den.
DU kan ha den till kassler,
rökt fisk eller kyckling.

1 1/2 dl röda linser
3 dl vatten
1/2 tsk salt
10 torkade aprikoser
1 röd paprika
1/2 dl hackad persilja
saften av 1 apelsin
1 knivsudd sambal oelek

Så här gör DU:
LÄGG linserna i en kastrull.
Tillsätt vatten och salt
och koka upp.
Låt koka under lock på svag
värme ca 10 minuter.

SKÄR aprikoserna i små bitar.
Dela,ansa och skölj paprikan.
Skär den i små bitar.
Blanda alla ingredienser utom
sambal oelek.
Vänd ner den sist.
Blanda noga,men med varsam hand
så att inte linserna mosas.

jättegott!
LYCKA TILL!

fredag 9 september 2011

JUICE -BULLAR 12 ST.

Blandningen av apelsinjuice
och honung ger dessa bullar
en spännande smakbrytning
och svagt gul färg.
Jättegoda!

JÄSTID:20-25 min på plåten.
UGNSTEMPERATUR: 250 GRADER
GRÄDDNINGSTID:7-8 MIN.

35 g färsk jäst
1 1/2 dl apelcinjuice
75 g smör/margarin
4 dl vetemjöl+ 1/2 dl
till utbakning
1 msk honung
PENSLING:
Uppvispat ägg
10 hackade sötmandlar.

Så här gör DU:
FINFÖRDELA fettet i mjölet.
Värm juicen till 37 grader.
Rör ut jästen i juicen och
häll blandningen över mjölet
och fettet.
TILLSÄTT honungen och arbeta ihop
till en smidig deg.
Arbeta degen en stund på mjölat
bakbord och dela upp i jämnstora
bitar.
FORMA avlånga bullar och låt dessa
jäsa upp ordentligt under bakduk
på smord plåt.
PENSLA bullarna och strö på mandel.
STÄLL in plåten i ugnen och grädda
bullarna.

Kanske gillar NI dessa,prova på.
LYCKA TILL!