Det här är en gammaldags
kaka,som jag gillar .
Den kommer från Åland.
1 paket fryst smördeg
15-20 kärnfria katrin-
plommon
PENSLING:
1 ägg /mjölk
Tina smördegen och
kavla ut varje platta
så att den räcker till
6 kakor.
Ta ut rundlar med ett
glas e d.
Lägg ett plommon på
varje rundel.
Fukta kanten lite,o'
vik till en halvmåne.
Tryck till kanterna.
Pensla med lätt upp-
vispat ägg/mjölk.
Och GRÄDDA:i 175 grader
ca 10 minuter.
Kakorna är extra goda ljumma.
LYCKA TILL!
måndag 3 oktober 2011
BRYTBRÖD I LÅNGPANNA. 24 BITAR.
Nu känns det nästan som om
hösten är här.
Då kan vi passa på att baka.
Prova det här DU.
1 1/2 dl krossade linfrö
2 1/2 dl kokhett vatten
50 g jäst
100 g smör/margarin
4 dl mjölk
1 1/2 tsk salt
2 msk sirap
2 1/2 tsk kummin
1 liter RÅGSIKT+lite vetemjöl
till utbakning.
PENSLING:
Lättvispat ägg.
Så här gör DU:
Låt linfröna svälla i det
heta vattnet tills det blir
som en len gröt.
Smula sönder jästen i en
degbunke.
Smält fettet,slå på mjölken
och låt det bli ljummet.
Rör ut jästen i lite av degspadet,
tillsätt resten av spadet och
arbeta in Rågsikten i omgångar.
Strö över lite mjöl och ställ
degen att jäsa ca 30 minuter.
Slå upp degen på lätt mjölat
bakbord och knåda snabbt ihop
den med lite vetemjöl.
Kavla ut den på bakplåtspapper
ca 3 cm från kanten,lägg över
den i något förvärmd långpanna
(25X35 cm)
Nagga degen .
Sporra ut 24 rutor.
Pensla över lätt med ägg.
(om det inte går med ägg, ta'mjölk)
GRÄDDA: i 225 graders ugn i ca 18 min.
Himla go'a e' dom.
Njut dem aningens ljumma
med smör på.mmm...
LYCKA TILL MED BAKET!
hösten är här.
Då kan vi passa på att baka.
Prova det här DU.
1 1/2 dl krossade linfrö
2 1/2 dl kokhett vatten
50 g jäst
100 g smör/margarin
4 dl mjölk
1 1/2 tsk salt
2 msk sirap
2 1/2 tsk kummin
1 liter RÅGSIKT+lite vetemjöl
till utbakning.
PENSLING:
Lättvispat ägg.
Så här gör DU:
Låt linfröna svälla i det
heta vattnet tills det blir
som en len gröt.
Smula sönder jästen i en
degbunke.
Smält fettet,slå på mjölken
och låt det bli ljummet.
Rör ut jästen i lite av degspadet,
tillsätt resten av spadet och
arbeta in Rågsikten i omgångar.
Strö över lite mjöl och ställ
degen att jäsa ca 30 minuter.
Slå upp degen på lätt mjölat
bakbord och knåda snabbt ihop
den med lite vetemjöl.
Kavla ut den på bakplåtspapper
ca 3 cm från kanten,lägg över
den i något förvärmd långpanna
(25X35 cm)
Nagga degen .
Sporra ut 24 rutor.
Pensla över lätt med ägg.
(om det inte går med ägg, ta'mjölk)
GRÄDDA: i 225 graders ugn i ca 18 min.
Himla go'a e' dom.
Njut dem aningens ljumma
med smör på.mmm...
LYCKA TILL MED BAKET!
LUNCH-FAT MED TORSKROM. 4 PORT.
Det här var längesen jag åt,
men förr om åren ofta, väldigt ofta.
Vi var några stycken som gillade detta.
Prova DU också.
1 salladshuvud
1 burk TORSKROM
3-4 hårdkokta ägg
3-4 tomater
ca 2 msk kapris
MARINAD:
1 1/2-2 msk pressad
citron
2 msk olja(gärna medelhavsolja)mmm...
1 msk vatten
lite salt o peppar
Så här gör DU:
Lägg den strimlade salladen
på ett fat.
Skiva TORSKROMEN och lägg
den på fatet.
Placera tomat och äggskivor
ovanpå Rommen och garnera
med lite kapris.
Blanda samman marinaden
och häll den över Romskivorna.
Serveras med kokt potatis och
ev lite extramarinad.
Kanske ett gott bröd till.
SMAKLIG MÅLTID!
men förr om åren ofta, väldigt ofta.
Vi var några stycken som gillade detta.
Prova DU också.
1 salladshuvud
1 burk TORSKROM
3-4 hårdkokta ägg
3-4 tomater
ca 2 msk kapris
MARINAD:
1 1/2-2 msk pressad
citron
2 msk olja(gärna medelhavsolja)mmm...
1 msk vatten
lite salt o peppar
Så här gör DU:
Lägg den strimlade salladen
på ett fat.
Skiva TORSKROMEN och lägg
den på fatet.
Placera tomat och äggskivor
ovanpå Rommen och garnera
med lite kapris.
Blanda samman marinaden
och häll den över Romskivorna.
Serveras med kokt potatis och
ev lite extramarinad.
Kanske ett gott bröd till.
SMAKLIG MÅLTID!
fredag 30 september 2011
KOTLETTER PÅ MÅDDANS VIS. 4 PORT.
Hej allesammans,
nu är jag igång igen.
Jag kan inte laga kotletter
på vanligt vis-bara steka dem.
Så nu gör vi på mitt vis.
4 kotletter
1 gul lök
3 morötter i 2-3 cm bitar
1 köttbuljong-tärning
2 msk smör att steka i
5 dl vatten
salt,peppar o'
timjan, torkad sådan
Så här gör DU:
Skölj och torka kotletterna.
Krydda med salt, peppar o timjan.
Lägg 2 msk smör i pannan.
Stek kotletterna kraftigt,
riktigt brun färg.
Sätt på en kastrull med vatten,
lägg i buljongtärningen.
Lägg också i lök och morot.
Koka upp.
Lägg i kotletterna allteftersom
de blir klara i pannan.
KOKA tillsammans med morötter
och lök,i 10-15 min.
Tag upp morötter o' lök.
LÅT kotletterna koka vidare
i 30 minuter.
Så, nu är kotletterna klara.
SERVERA med en god gräddsås,
röda vinbärs gele eller lingonsylt
Kokt potatis och gröna blad.
Hoppas att det smakar.
nu är jag igång igen.
Jag kan inte laga kotletter
på vanligt vis-bara steka dem.
Så nu gör vi på mitt vis.
4 kotletter
1 gul lök
3 morötter i 2-3 cm bitar
1 köttbuljong-tärning
2 msk smör att steka i
5 dl vatten
salt,peppar o'
timjan, torkad sådan
Så här gör DU:
Skölj och torka kotletterna.
Krydda med salt, peppar o timjan.
Lägg 2 msk smör i pannan.
Stek kotletterna kraftigt,
riktigt brun färg.
Sätt på en kastrull med vatten,
lägg i buljongtärningen.
Lägg också i lök och morot.
Koka upp.
Lägg i kotletterna allteftersom
de blir klara i pannan.
KOKA tillsammans med morötter
och lök,i 10-15 min.
Tag upp morötter o' lök.
LÅT kotletterna koka vidare
i 30 minuter.
Så, nu är kotletterna klara.
SERVERA med en god gräddsås,
röda vinbärs gele eller lingonsylt
Kokt potatis och gröna blad.
Hoppas att det smakar.
söndag 25 september 2011
SOCKERKAKA UTAN ÄGG.
BLANDA 5 dl vetemjöl
2 1/2 dl socker
2 tsk bakpulver och
finfördela 1/2 hg smör
däri.
TILLSÄTT 2 1/2 dl mjölk
samt lite citron eller
bittermandelolja.
HÄLL smeten i en STOR smord
och bröad form.
GRÄDDA i 200 GRADER
tills kakan är färdig.
Känn med en sticka, ca 30 min.
LYCKA TILL!
2 1/2 dl socker
2 tsk bakpulver och
finfördela 1/2 hg smör
däri.
TILLSÄTT 2 1/2 dl mjölk
samt lite citron eller
bittermandelolja.
HÄLL smeten i en STOR smord
och bröad form.
GRÄDDA i 200 GRADER
tills kakan är färdig.
Känn med en sticka, ca 30 min.
LYCKA TILL!
LÅDA -PUDDING MED MORÖTTER O' KÅLROT. 4 PERS.
Nu när hösten börjar närma sig
tycker jag det är gott med
rotfruktslådor.
Vill DU också prova?
4-5 morötter
1/2 kålrot
1 gul lök
2 msk smör/margarin
3 ägg
3 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk örtsalt
Så här gör DU:
SKALA och grovriv morötter,
kålrot,o'lök.
Fräs först kålrot nästan mjuk
i smör i en stekpanna.
Lägg över på ugnssäkert fat.
Fräs sen morot och lök och
lägg också det på fatet.
VISPA samman ägg,mjölk,salt o'
kryddor.
Häll äggstanningen över det
frästa på fatet.
GRÄDDA:i 200 GRADER,
tills det stelnat,ca 25 min.
SERVERA som ensamrätt eller
till korv,skinka, köttbullar,
det räcker då till 5-6 personer.
OBS! För 2 personer,fräs hälften
av grönsakerna.
Häll en äggstanning på 2 ägg och
2 dl mjölk,lite salt och peppar
direkt över grönsakerna i pannan.
KOKA under lock på svag värme ca 10 min.
KLART!
SMAKLIG MÅLTID!
tycker jag det är gott med
rotfruktslådor.
Vill DU också prova?
4-5 morötter
1/2 kålrot
1 gul lök
2 msk smör/margarin
3 ägg
3 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk örtsalt
Så här gör DU:
SKALA och grovriv morötter,
kålrot,o'lök.
Fräs först kålrot nästan mjuk
i smör i en stekpanna.
Lägg över på ugnssäkert fat.
Fräs sen morot och lök och
lägg också det på fatet.
VISPA samman ägg,mjölk,salt o'
kryddor.
Häll äggstanningen över det
frästa på fatet.
GRÄDDA:i 200 GRADER,
tills det stelnat,ca 25 min.
SERVERA som ensamrätt eller
till korv,skinka, köttbullar,
det räcker då till 5-6 personer.
OBS! För 2 personer,fräs hälften
av grönsakerna.
Häll en äggstanning på 2 ägg och
2 dl mjölk,lite salt och peppar
direkt över grönsakerna i pannan.
KOKA under lock på svag värme ca 10 min.
KLART!
SMAKLIG MÅLTID!
tisdag 20 september 2011
KALOPS MED RÖDBETOR. 4 PORT.
Helrätt med kalops!
KALOPS, väcker minnen,från
barndomens söndagsmiddagar.
Väl värt att göra.
800 g grytbitar av nötkött
t ex högrev
smör och olja till stekning
salt o peppar
2 gula lökar,skivade
2-3 morötter,skivade
höns eller grönsaksbuljong
5-7 dl vatten
1 lagerblad
1/2tsk timjan
8-10 kryddpepparkorn
2 msk maizenamjöl el
maizena redning
TILL SERVERING:
kokt potatis och
inlagda rödbetor.
Så här gör DU:
HETTA upp en stekpanna med
både olja och smör.
Lägg i köttbitarna lite efter hand
och bryn dem väl runt om så att de
får mörk vacker färg.
Strö på salt och vrid några tag med
pepparkvarnen.
Lägg över köttet i en stekgryta.
BRYN lök och morötter i samma panna.
Lägg över i grytan.
HÄLL lite buljong i pannan och fräs ur
pannan.
TILLSÄTT buljong så att det täcker köttet.
Lägg i kryddorna och rör om.
Koka kalopsen på svag värme under lock
tills köttet känns mört ca 45-55 min.
Smaka av med salt och peppar.
RED av med maizenamjöl,utrört i lite
vatten,så att det blir simmig
konsistens på såsen.
BJUD SVÄRMOR PÅ DETTA!
Det uppskattar hon.
ALL LYCKA TILL!
KALOPS, väcker minnen,från
barndomens söndagsmiddagar.
Väl värt att göra.
800 g grytbitar av nötkött
t ex högrev
smör och olja till stekning
salt o peppar
2 gula lökar,skivade
2-3 morötter,skivade
höns eller grönsaksbuljong
5-7 dl vatten
1 lagerblad
1/2tsk timjan
8-10 kryddpepparkorn
2 msk maizenamjöl el
maizena redning
TILL SERVERING:
kokt potatis och
inlagda rödbetor.
Så här gör DU:
HETTA upp en stekpanna med
både olja och smör.
Lägg i köttbitarna lite efter hand
och bryn dem väl runt om så att de
får mörk vacker färg.
Strö på salt och vrid några tag med
pepparkvarnen.
Lägg över köttet i en stekgryta.
BRYN lök och morötter i samma panna.
Lägg över i grytan.
HÄLL lite buljong i pannan och fräs ur
pannan.
TILLSÄTT buljong så att det täcker köttet.
Lägg i kryddorna och rör om.
Koka kalopsen på svag värme under lock
tills köttet känns mört ca 45-55 min.
Smaka av med salt och peppar.
RED av med maizenamjöl,utrört i lite
vatten,så att det blir simmig
konsistens på såsen.
BJUD SVÄRMOR PÅ DETTA!
Det uppskattar hon.
ALL LYCKA TILL!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)