söndag 23 oktober 2011

BRITTS PÄRONKAKA.

Av väninnan BRITT fick jag det här
receptet på PÄRONKAKA för många år
sedan.
Hoppas att NI tycker lika mycket
om kakan som BRITT och jag gör!

5-6 Päron,förvälda
eller på burk (stor burk)
100 g smör
1 dl socker
2 msk vetemjöl
100 g mald sötmandel
4 mald BITTERMANDLAR
1 påse flagad mandel
UGN:200 grader

Så här gör DU:
Lägg de avrunna päronen i en
smord och bröad form(kokosflingor)
med löstagbar botten.
Rör smör och socker pösigt.
Tillsätt äggen, ett i taget,
och rör kraftigt.
Rör ner mandeln blandat med mjölet.
Häll smeten över päronen,strö över
flagad mandel och grädda mitt i ugnen
ca 35 minuter.
SERVERA kakan ljummen,gärna med en
klick vispad grädde eller halvsmält
glass.
Kakan går bra att frysa.

LYCKA TILL!

PÄRONHONUNG.

Hej, nu är jag igång igen.
Hoppas at NI hittar något recept
som passar ER.
Tänkte ta några PÄRON-RECEPT,
Det är väl några som har en del
Päron från egen skörd,men kanske
vill ha något nytt recept
och alla Vi andra också.

KolLegan SIW, har gett mig det här
läckra receptet på en annorlunda
marmelad.

1 1/4 kg Päron
1 burk ananasskross (430g)
8 dl socker
rivet skal av 1 citron
2 msk C-VITAMIN(BRUSTABLETT I VATTEN)

Så här gör DU:
Skala päronen och skär frukten i småbitar.
Blanda alla ingredienserna i en gryta och
koka sakta utan lock tills moset är blankt
och smidigt,ca 30-40 minuter.
Tillsätt C-VITAMIN och häll upp marmeladen
på varma burkar.
Marmeladen förvaras kallt.
(c-vitamin har jag istället för konserveringsmedel)

Så, LYCKA TILL!

tisdag 18 oktober 2011

GRÄDDSTUVAD GURKA. 4 PORT.

Har DU smakat detta nå'n gång?
Med det här tillbehöret
behövs ingen sås!
Jättegott till stekt fisk
och korv tillsammans med
kokt potatis.

2 gurkor
1 msk smör
2 tsk osötad senap
2 dl vispgrädde
1 pressad vitlöksklyfta

Så här gör DU:
SKALA och dela gurkorna på längden.
Gröp ur kärnorna.
SKÄR gurkhalvorna i 1 cm tjocka skivor.
Förväll dem i kokande lättsaltat vatten
3-5 minuter.
HÄLL av vattnet och lägg gurkbitarna
i en gryta med smöret.
RÖR ut senapen i grädden.
Häll grädden över gurkbitarna.
Pressa i vitlöksklyftan och låt
allt koka ihop tills det har tjocknat,
5-10 minuter.
Smaka av med salt o' peppar.

Lite ovanligt,men väldigt gott!
LYCKA TILL!

söndag 16 oktober 2011

FRANSK ÄPPLEKAKA .

Har NI ätit denna någongång?
Så himla himla god.

DEG:
2dl vetemjöl
2 msk socker
1/2 krm salt
rivet skal av 1 citron
75 g smör /margarin
1 äggula
FYLLNING:
4-5 syrliga äpplen
2-3 msk pressad citron
1 äggvita
2-3 msk brun farin
eller råströsocker

Så här gör DU:
BÖRJA med degen.
Blanda samman alla ingredienser,
fettet skuret i mindre bitar, i
matberedare eller för hand.
Lägg degen i en plastpåse och
låt den ligga i kylskåp en stund,
gärna några timmar.
SKÖLJ äpplena och dela dem i
4-6 klyftor.
Droppa citron över så de inte mörknar.
Sätt ugnen på 225 grader.
KAVLA ut degen, så den räcker att
täcka botten och kanter och hänga
en bit utanför på en pajform
ca 22 cm i diameter.
PENSLA uppvispad äggvita över botten.
Lägg i äppleklyftorna med en skuren
sida ner och strö över socker.
VIK över degen som hänger över kanten.
GRÄDDA mitt i ugnen tills äpplena
mjuknat och fått lite färg, ca 20 min.

SERVERA kakan ljum,gärna med vaniljglass
eller lättvispad grädde.

NJUT nu av denna goda äppelkaka.
LYCKA TILL MED BAKET!

MUFFINS 12 ST.

Dom här är goda, med KÖRSBÄR i
är de extra goda.
Men DU kan ta vilka bär som DU gillar.
Om DU byter ut vetemjölet mot
potatismjöl blir muffinsen GLUTENFRIA.


100 g smör
2 dl socker
2 dl vetemjöl(potatismjöl)
2 ägg
3-4 dl körsbär/klarbär

Så här gör DU:
SMÄLT matfettet.
Låt svalna.
Blanda matfett,socker,vetemjöl
och ägg i en skål.
Rör smeten slät.
Låt frysta bär bli halvtinade.
Använd microvågsugnens
upptiningsläge så blir bären
precis lagom tinade.
OLJA in fördjupningarna i
en muffinsplåt eller använd
pappersformar.
Häll i smeten och fördela
bären ovanpå.
GRÄDDA mitt i ugnen i 225 grader
ca 10 minuter.
Låt svalna i formarna.

Mysstund med barn'a kanske?

LYCKA TILL!

lördag 15 oktober 2011

LERGRYTEBRÖD. 1 STORT BRÖD.

Hej, har DU en lergryta?
I så fall kan DU baka detta bröd.

50 g jäst
50 g margarin
5 dl vatten
2 tsk salt
2 tsk stött fänkål
1 dl russin
5 dl grahamsmjöl
eller lantvetemjöl
ca 8 dl rågsikt
2 tsk olja

Så här gör DU:
SMÄLT margarinet i en kastrull.
Häll i vattnet och låt blandningen
bli ljummen,(37grader).
Smula jästen i degbunken och rör
ut den i lite av degspadet.
Häll i resten.
TILLSÄTT salt,fänkål,russin och
det mesta av mjölet.
Arbeta degen smidig och blank
och låt den jäsa under duk ca 40 min.
BLÖTLÄGG under tiden LERGRYTAN
I 15 MINUTER och låt den rinna av.
Pensla grytan med oljan.
ARBETA samman degen på mjölat
bakbord.
FORMA den till en rund bulle,
som läggs i lergrytan.
LÄGG locket på glänt och låt
bullen jäsa i 30 minuter.
Slut till locket och ställ
in grytan i KALL UGN.
sätt UGNEN PÅ 200 GRADER OCH
GRÄDDA i 1 timme sedan ugnen
blivit uppvärmd.
KOLLA med en sticka att brödet
blivit genomgräddat.
LÅT brödet svalna i grytan med
locket väl på glänt.
Skär brödet tunt.
Brödet går att frysa.

Jättegott bröd, prova gärna.
LYCKA TILL!

fredag 14 oktober 2011

OMELETT 1 PERSON.

Kolla här!
Detta var den godaste omelett
jag någonsin smakat.
jag blev bjuden på den
hemma hos min väninna.

2 ägg
2 msk keso
2 msk havregryn?
1 msk smör

Vispa ihop,stek i pannan
vänd,stek andra sidan.
KLART!

Häll upp på tallrik,
jag hade jordgubbssylt på .

Så himla gott!

Jag trodde inte det var sant
när min väninna visade vad
hon blandat ihop.
Men hjälp, vad gott det var.

Hoppas att DU smakar,
hör gärna av DIG ifall
DU inte tycker som jag.
LYCKA TILL!