Hej igen,
nu ska jag vara igång,tror jag!
Nu knyter vi åter på SOCKERFRITT.
Dessa är jättegoda tycker jag.
225 g vetemjöl
3 msk sacketter C
3-5 rivna bittermandlar
rivet skal av 3/4 citron
200 g smör/margarin
GARNERING:
äggvita
flagad mandel
Så här gör DU:
Lägg samtliga ingredienser
på bakbordet.
Knåda ihop till en deg.
Rulla den i fingertjocka
längder och dela i 5 cm
långa bitar,doppa i äggvita
och garnera med lite mandel-
spån.
GRÄDDA vackert guldgula i 175
grader,det tar ca 8 minuter.
UGNSLÄGE: Strax över mitten.
En go' och hållbar kaka.
HOPPAS ATT DET SMAKAR!
fredag 11 november 2011
onsdag 2 november 2011
SYLTDUBBLETTER 25-30 ST.
HEJ, allesammans nu är jag här igen.
Tänkte ta några SOCKERFRIA KAKOR
jag har upptäckt att det söta kan
bli för mycket ibland.
2 hg smör
3 msk Sacketter C
3 hg vetemjöl
FYLLNING:
Sockerfri sylt
Så här gör DU:
Arbeta samman ingredienserna
till en mjuk och följsam deg.
Kavla den ganska tjock och
tag ut små runda kakor,ungefär
3 cm i diameter.
Grädda svagt guldgula i 175 grader
varm ugn.
Lägg ihop kakorna två o två med
sockerfri sylt eller annat gott
bärmos.
VÄNTA dock med att lägga emmellan
sylten tills DU ska bjuda dem,
annars blir de gärna lite mjuka
och blöta.
Detsamma gäller också om DU vill
frysa kakorna.
Fyll dem efteråt.
Lägg samman Syltdubbletterna med sylten
medan kaffet kokar/brygger sig.
Hoppas att det smakar!
LYCKA TILL!
Tänkte ta några SOCKERFRIA KAKOR
jag har upptäckt att det söta kan
bli för mycket ibland.
2 hg smör
3 msk Sacketter C
3 hg vetemjöl
FYLLNING:
Sockerfri sylt
Så här gör DU:
Arbeta samman ingredienserna
till en mjuk och följsam deg.
Kavla den ganska tjock och
tag ut små runda kakor,ungefär
3 cm i diameter.
Grädda svagt guldgula i 175 grader
varm ugn.
Lägg ihop kakorna två o två med
sockerfri sylt eller annat gott
bärmos.
VÄNTA dock med att lägga emmellan
sylten tills DU ska bjuda dem,
annars blir de gärna lite mjuka
och blöta.
Detsamma gäller också om DU vill
frysa kakorna.
Fyll dem efteråt.
Lägg samman Syltdubbletterna med sylten
medan kaffet kokar/brygger sig.
Hoppas att det smakar!
LYCKA TILL!
söndag 23 oktober 2011
BRITTS PÄRONKAKA.
Av väninnan BRITT fick jag det här
receptet på PÄRONKAKA för många år
sedan.
Hoppas att NI tycker lika mycket
om kakan som BRITT och jag gör!
5-6 Päron,förvälda
eller på burk (stor burk)
100 g smör
1 dl socker
2 msk vetemjöl
100 g mald sötmandel
4 mald BITTERMANDLAR
1 påse flagad mandel
UGN:200 grader
Så här gör DU:
Lägg de avrunna päronen i en
smord och bröad form(kokosflingor)
med löstagbar botten.
Rör smör och socker pösigt.
Tillsätt äggen, ett i taget,
och rör kraftigt.
Rör ner mandeln blandat med mjölet.
Häll smeten över päronen,strö över
flagad mandel och grädda mitt i ugnen
ca 35 minuter.
SERVERA kakan ljummen,gärna med en
klick vispad grädde eller halvsmält
glass.
Kakan går bra att frysa.
LYCKA TILL!
receptet på PÄRONKAKA för många år
sedan.
Hoppas att NI tycker lika mycket
om kakan som BRITT och jag gör!
5-6 Päron,förvälda
eller på burk (stor burk)
100 g smör
1 dl socker
2 msk vetemjöl
100 g mald sötmandel
4 mald BITTERMANDLAR
1 påse flagad mandel
UGN:200 grader
Så här gör DU:
Lägg de avrunna päronen i en
smord och bröad form(kokosflingor)
med löstagbar botten.
Rör smör och socker pösigt.
Tillsätt äggen, ett i taget,
och rör kraftigt.
Rör ner mandeln blandat med mjölet.
Häll smeten över päronen,strö över
flagad mandel och grädda mitt i ugnen
ca 35 minuter.
SERVERA kakan ljummen,gärna med en
klick vispad grädde eller halvsmält
glass.
Kakan går bra att frysa.
LYCKA TILL!
PÄRONHONUNG.
Hej, nu är jag igång igen.
Hoppas at NI hittar något recept
som passar ER.
Tänkte ta några PÄRON-RECEPT,
Det är väl några som har en del
Päron från egen skörd,men kanske
vill ha något nytt recept
och alla Vi andra också.
KolLegan SIW, har gett mig det här
läckra receptet på en annorlunda
marmelad.
1 1/4 kg Päron
1 burk ananasskross (430g)
8 dl socker
rivet skal av 1 citron
2 msk C-VITAMIN(BRUSTABLETT I VATTEN)
Så här gör DU:
Skala päronen och skär frukten i småbitar.
Blanda alla ingredienserna i en gryta och
koka sakta utan lock tills moset är blankt
och smidigt,ca 30-40 minuter.
Tillsätt C-VITAMIN och häll upp marmeladen
på varma burkar.
Marmeladen förvaras kallt.
(c-vitamin har jag istället för konserveringsmedel)
Så, LYCKA TILL!
Hoppas at NI hittar något recept
som passar ER.
Tänkte ta några PÄRON-RECEPT,
Det är väl några som har en del
Päron från egen skörd,men kanske
vill ha något nytt recept
och alla Vi andra också.
KolLegan SIW, har gett mig det här
läckra receptet på en annorlunda
marmelad.
1 1/4 kg Päron
1 burk ananasskross (430g)
8 dl socker
rivet skal av 1 citron
2 msk C-VITAMIN(BRUSTABLETT I VATTEN)
Så här gör DU:
Skala päronen och skär frukten i småbitar.
Blanda alla ingredienserna i en gryta och
koka sakta utan lock tills moset är blankt
och smidigt,ca 30-40 minuter.
Tillsätt C-VITAMIN och häll upp marmeladen
på varma burkar.
Marmeladen förvaras kallt.
(c-vitamin har jag istället för konserveringsmedel)
Så, LYCKA TILL!
tisdag 18 oktober 2011
GRÄDDSTUVAD GURKA. 4 PORT.
Har DU smakat detta nå'n gång?
Med det här tillbehöret
behövs ingen sås!
Jättegott till stekt fisk
och korv tillsammans med
kokt potatis.
2 gurkor
1 msk smör
2 tsk osötad senap
2 dl vispgrädde
1 pressad vitlöksklyfta
Så här gör DU:
SKALA och dela gurkorna på längden.
Gröp ur kärnorna.
SKÄR gurkhalvorna i 1 cm tjocka skivor.
Förväll dem i kokande lättsaltat vatten
3-5 minuter.
HÄLL av vattnet och lägg gurkbitarna
i en gryta med smöret.
RÖR ut senapen i grädden.
Häll grädden över gurkbitarna.
Pressa i vitlöksklyftan och låt
allt koka ihop tills det har tjocknat,
5-10 minuter.
Smaka av med salt o' peppar.
Lite ovanligt,men väldigt gott!
LYCKA TILL!
Med det här tillbehöret
behövs ingen sås!
Jättegott till stekt fisk
och korv tillsammans med
kokt potatis.
2 gurkor
1 msk smör
2 tsk osötad senap
2 dl vispgrädde
1 pressad vitlöksklyfta
Så här gör DU:
SKALA och dela gurkorna på längden.
Gröp ur kärnorna.
SKÄR gurkhalvorna i 1 cm tjocka skivor.
Förväll dem i kokande lättsaltat vatten
3-5 minuter.
HÄLL av vattnet och lägg gurkbitarna
i en gryta med smöret.
RÖR ut senapen i grädden.
Häll grädden över gurkbitarna.
Pressa i vitlöksklyftan och låt
allt koka ihop tills det har tjocknat,
5-10 minuter.
Smaka av med salt o' peppar.
Lite ovanligt,men väldigt gott!
LYCKA TILL!
söndag 16 oktober 2011
FRANSK ÄPPLEKAKA .
Har NI ätit denna någongång?
Så himla himla god.
DEG:
2dl vetemjöl
2 msk socker
1/2 krm salt
rivet skal av 1 citron
75 g smör /margarin
1 äggula
FYLLNING:
4-5 syrliga äpplen
2-3 msk pressad citron
1 äggvita
2-3 msk brun farin
eller råströsocker
Så här gör DU:
BÖRJA med degen.
Blanda samman alla ingredienser,
fettet skuret i mindre bitar, i
matberedare eller för hand.
Lägg degen i en plastpåse och
låt den ligga i kylskåp en stund,
gärna några timmar.
SKÖLJ äpplena och dela dem i
4-6 klyftor.
Droppa citron över så de inte mörknar.
Sätt ugnen på 225 grader.
KAVLA ut degen, så den räcker att
täcka botten och kanter och hänga
en bit utanför på en pajform
ca 22 cm i diameter.
PENSLA uppvispad äggvita över botten.
Lägg i äppleklyftorna med en skuren
sida ner och strö över socker.
VIK över degen som hänger över kanten.
GRÄDDA mitt i ugnen tills äpplena
mjuknat och fått lite färg, ca 20 min.
SERVERA kakan ljum,gärna med vaniljglass
eller lättvispad grädde.
NJUT nu av denna goda äppelkaka.
LYCKA TILL MED BAKET!
Så himla himla god.
DEG:
2dl vetemjöl
2 msk socker
1/2 krm salt
rivet skal av 1 citron
75 g smör /margarin
1 äggula
FYLLNING:
4-5 syrliga äpplen
2-3 msk pressad citron
1 äggvita
2-3 msk brun farin
eller råströsocker
Så här gör DU:
BÖRJA med degen.
Blanda samman alla ingredienser,
fettet skuret i mindre bitar, i
matberedare eller för hand.
Lägg degen i en plastpåse och
låt den ligga i kylskåp en stund,
gärna några timmar.
SKÖLJ äpplena och dela dem i
4-6 klyftor.
Droppa citron över så de inte mörknar.
Sätt ugnen på 225 grader.
KAVLA ut degen, så den räcker att
täcka botten och kanter och hänga
en bit utanför på en pajform
ca 22 cm i diameter.
PENSLA uppvispad äggvita över botten.
Lägg i äppleklyftorna med en skuren
sida ner och strö över socker.
VIK över degen som hänger över kanten.
GRÄDDA mitt i ugnen tills äpplena
mjuknat och fått lite färg, ca 20 min.
SERVERA kakan ljum,gärna med vaniljglass
eller lättvispad grädde.
NJUT nu av denna goda äppelkaka.
LYCKA TILL MED BAKET!
MUFFINS 12 ST.
Dom här är goda, med KÖRSBÄR i
är de extra goda.
Men DU kan ta vilka bär som DU gillar.
Om DU byter ut vetemjölet mot
potatismjöl blir muffinsen GLUTENFRIA.
100 g smör
2 dl socker
2 dl vetemjöl(potatismjöl)
2 ägg
3-4 dl körsbär/klarbär
Så här gör DU:
SMÄLT matfettet.
Låt svalna.
Blanda matfett,socker,vetemjöl
och ägg i en skål.
Rör smeten slät.
Låt frysta bär bli halvtinade.
Använd microvågsugnens
upptiningsläge så blir bären
precis lagom tinade.
OLJA in fördjupningarna i
en muffinsplåt eller använd
pappersformar.
Häll i smeten och fördela
bären ovanpå.
GRÄDDA mitt i ugnen i 225 grader
ca 10 minuter.
Låt svalna i formarna.
Mysstund med barn'a kanske?
LYCKA TILL!
är de extra goda.
Men DU kan ta vilka bär som DU gillar.
Om DU byter ut vetemjölet mot
potatismjöl blir muffinsen GLUTENFRIA.
100 g smör
2 dl socker
2 dl vetemjöl(potatismjöl)
2 ägg
3-4 dl körsbär/klarbär
Så här gör DU:
SMÄLT matfettet.
Låt svalna.
Blanda matfett,socker,vetemjöl
och ägg i en skål.
Rör smeten slät.
Låt frysta bär bli halvtinade.
Använd microvågsugnens
upptiningsläge så blir bären
precis lagom tinade.
OLJA in fördjupningarna i
en muffinsplåt eller använd
pappersformar.
Häll i smeten och fördela
bären ovanpå.
GRÄDDA mitt i ugnen i 225 grader
ca 10 minuter.
Låt svalna i formarna.
Mysstund med barn'a kanske?
LYCKA TILL!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)