lördag 17 december 2011

FARMORS MJUKA PEPPARKAKA.

Farmor, det är jag det!

3 dl farinsocker
2 ägg
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
2 tsk stötta kardemumma-
kärnor
1 dl Rårörd lingonsylt
1 1/2 dl gräddfil
3/4 dl skirat smör
3 dl vetemjöl

Så här gör DU:
Vispa ägg och farin pösigt.
Blanda ner kryddorna och
bikarbonaten.
Tillsätt lingonsylt,gräddfil
och skirat smör.
Blanda varsamt.
Rör sist ner mjölet.
Häll upp i smord och bröad form.
GRÄDDA i 200 grader i ca 50 min.
LÅT KAKAN SVALNA I FORMEN.

Jättegod tycker vi.
Vad tycker DU?

GOD-JUL!

DOPPEPLATTOR MED FÄNKÅL. 5 ST.

Hej,
De här gillar jag,men
ingen annan i familjen.
Prova DU att göra dem .

25 g jäst
1 msk smör
2 1/2 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk socker
1 msk fänkål
1/2 liter rågsikt
2 dl vetemjöl

Så här gör DU:
Smula jästen i en bunke.
Smält matfettet,tillsätt vattnet
och värm till fingervarmt,37 grader.
Rör ut jästen i en del av degvätskan,
tillsätt resten av degvätskan,salt,
socker,fänkål,rågsikt och det mesta
av vetemjölet.
Arbeta degen smidig och låt den jäsa
övertäckt till dubbel storlek.
Baka ut degen till 5 runda plattor.
NAGGA och GRÄDDA i 225 grader
i 10-15 minuter.

Dessa gör jag till DOPP I GRYTAN
SKINKSPADET ALLTSÅ!
GOD-JUL!

söndag 11 december 2011

HOV-KAKOR.

Jättegoda mmm,de smälter i munnen.

200g florsocker
300 g smör
450 g vetemjöl

Så här gör DU:
SMULA ner smöret i mjölet,
tillsätt socker och rör
samman degen,
rör inte för kraftigt.
RULLA degen i ca 3 cm tjock
rulle och lägg i kylskåpet
tills degen kan skäras i
tunna skivor.
LÄGG skivorna på bakpapper
och GRÄDDA i 200 grader ca 6 min.

GOD-JUL!

KLENÄTER. 40 ST.

Det här är ett MÅSTE på vårat
kaffedoppa på JUL.

3 ägg
160 g socker
150 g smör
1 tsk kardemumma
skal av 1 citron
1/2 dl grädde
500 g mjöl

Så här gör DU:
VISPA ägg och socker pösigt.
Smält smöret och låt det svalna.
Blanda det svala smöret,
rivet skal av 1 citron och
stött kardemumma ner i ägg/
sockerblandningen.
TILLSÄTT grädde och arbeta in
mjölet.
LÅT degen vila på kallt ställe
ett par timmar.
KAVLA ut halva (eller mindre) degen
åt gången och kavla tunt.
Sporra degen i 2 cm breda och
10 cm långa remsor.
Skär eller hellre sporra degen i
DIAGONALA rutor och gör en skåra
i mitten på varje ruta.
TRÄD rutans ena spets genom hålet
så att klenäten gör ett omslag.
KOKA klenäterna gyllenbruna i
KOKOSFETT  och låt dem droppa av
på hushållspapper.

OBS!
ANVÄND INTE en alltför stor kastrull
när DU smälter fettet.(det kan skvätta)
(KOKA bara 2-3 klenäter i taget.
Vänd dem en gång under kokningen.
FRITERINGSTIDEN mellan 1-2 min.

TAG DET FÖRSIKTIGT MED DET
VARMA KOKOSFETTET!
HA  ALLTID  GRYTANS  LOCK I 
NÄRHETEN  NÄR  DU  FRITERAR.
DETTA  OM  DET  SKULLE  TA  ELD
I  OLJAN, DÅ  KVÄVER  DU  ELDEN
 SNABBT  MED  LOCKET.

Ingen JUL utan denna mmm...
goda kaka.

ALL LYCKA TILL.
GOD-JUL!

torsdag 8 december 2011

FASTERS FAVORITER. CA 50 ST.

Ååå,de här är riktigt mmm goda.
Prova att bjuda dem till julen.

200g smör
1 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl socker
1 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
GLASYR:
75 g smör
2 msk honung
1 dl strösocker
1 dl skållad grovhackad
mandel

Så här gör DU:
SMÄLT smöret och häll det hett över
havregrynen som får svälla en stund.
Rör ner socker och ägget.
Blanda mjölet och bakpulvret
och rör ner detta.
KLICKA ut smeten (teskedsstora
klickar)glest på bakpappersklädd
plåt.
Grädda kakorna halvfärdiga 5-6 min.
i 175 grader.
LÄGG under tiden smör,socker och honung
i en kastrull och låt det hela koka upp.
Blanda ner den hackade mandeln.
Lägg en klick glasyr på varje kaka och
grädda dem färdiga i ytterligare 5-6 min
eller tills de fått vacker färg.

En JUL utan dessa kakor,
då blev inte faster glad.

LYCKA TILL!

onsdag 7 december 2011

HASTBAKAT SAFFRANSBRÖD. I LÅNGPANNA.

Hej alla!
Nu är jag igång igen.
Vi provar med detta goda saffransbröd.

7,1/2 dl vetemjöl
2,1/2 dl strösocker
3 3/4 tsk bakpulver
250 g smör
2 pkt saffran
(kan minskas till 1 pkt)
2 små ägg
1 1/2 dl vispgrädde
1/2 dl standardmjölk
2 dl russin

GARNERING OCH PENSLING:
Pärlsocker
generöst med flisad mandel
uppvispat ägg
FORM:
liten långpanna eller
stor stekpanna

Så här gör DU:
Blanda mjöl,socker och bakpulver
och finfördela smöret med finger-
topparna i blandningen.
Ljumma mjölken,blanda ned saffranet,
vispa ned äggen och tillsätt
vispgrädden.
Rör ihop mjöl-och gräddblandningen
till en slät smet,helst med elvisp.
Blanda ned russinen och slå smeten
i en välsmord panna.
Bred ut den jämt med varm pannkaksspade.
Pensla med ägg,strö på pärlsocker och
mandelflis.
GRÄDDA i 225-250 graders ugn längst ned
15-20 minuter.
Skulle kakan se ut att få för mycket färg
täck med bakplåtspapper efter halva tiden.
Låt den inte stå inne för länge utan gärna
ha kvar en viss fuktighet när den tas ut,
då är den mycket hällbar i plastpåse.
Skärs i fyrkantiga bitar vid servering.

LYCKA TILL!

fredag 11 november 2011

CITRONPINNAR SOCKERFRITT 35-40 ST.

Hej igen,
nu ska jag vara igång,tror jag!
Nu knyter vi åter på SOCKERFRITT.
Dessa är jättegoda tycker jag.

225 g vetemjöl
3 msk sacketter C
3-5 rivna bittermandlar
rivet skal av 3/4 citron
200 g smör/margarin

GARNERING:
äggvita
flagad mandel

Så här gör DU:
Lägg samtliga ingredienser
på bakbordet.
Knåda ihop till en deg.
Rulla den i fingertjocka
längder och dela i 5 cm
långa bitar,doppa i äggvita
och garnera med lite mandel-
spån.
GRÄDDA vackert guldgula i 175
grader,det tar ca 8 minuter.
UGNSLÄGE: Strax över mitten.

En go' och hållbar kaka.
HOPPAS ATT DET SMAKAR!