torsdag 11 oktober 2012

RÅKOSTSOPPA. 1 PERSON.

Den här soppan har blivit en av mina
bästa vänner , när jag inte haft tid att
laga mat.
Vikten på rotsakerna är i skalat skick.

HÄR ÄR RECEPTET :
1/4 morot ca 25 g
en liten bit rotselleri ca 15 g
3 cm purjolök ca 15g
1 persiljekvist
1/4 grönsaksbuljong-
tärning
1 dl varm mjölk
1 1/2 dl kokande vatten
örtsalt

Så här gör DU:
Lägg grönsakerna,buljongtärningen
och mjölken i matberedaren.
Mixa tills det är finfördelat.
Häll i det kokande vattnet medan
maskinen är igång.
Krydda.
Servera  genast.

Prova Du också
nu när det börjar bli kallare ute
är det gott med något varmt när
man kommer hem.

SMAKLIG MÅLTID!

tisdag 9 oktober 2012

KYCKLINGGRYTA MED BACON.4 PORT.

Ja, nu kör vi .....
Den här gillar jag!

KYCKLINGGRYTA MED BACON.  4 PORT.

2 dl skalat bovete
500 g kycklingfileer
50 g bacon
1/2 msk olja
1 tsk salt
2 krm peppar
150 g kantareller
el.champinjoner
300g krossade tomater
1 köttbuljongtärning
persilja
400g broccoli
1 påse sallad
25 g salladsmix med nötter
(ICA)

Så här gör DU:

KOKA  upp 4 dl vatten och häll
det över bovetet.
Skölj i kallt vatten och låt det
rinna av.
Rosta bovetet i en torr teflonpanna.
KOKA upp 6 dl vatten och salt.
Koka bovetet på svag värme 7-8 min.
tills det är mjukt.
Häll av vattnet.
SKÄR kyckling och bacon i bitar.
Stek dem i olja.
Krydda.
Stek svampen.
TA upp svamp och bacon  och lägg
på en tallrik.
Häll tomatkross och hackad buljongtärning
över kycklingen.
Sjud i 5-10 min. så kycklingen blir genomstekt.
STRÖ svamp,bacon och hackad persilja
över kycklingen.
Servera med bovete, broccoli och sallad
med salladsmix.
SMAKLIG MÅLTID!
TOSCATÅRTA.

Ska vi prova denna,så jättegod är den.

2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g smält smör
GLASYR:
50 g smör
1/2 dl socker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
1 påse flagad mandel.

Så här gör DU:
Vispa ägg och socker tills det pöser-
bäst är att använda elvisp.
Tillsätt mjölet, som först blandats
med bakpulvret.
Blanda även ner mjölken och sist
smält avsvalnat fett.
Häll smeten i en väl smord o mjölad form
och grädda kakan i 175 graders ugnsvärme
i ca 25 minuter.
Gör under tiden glasyren genom att lägga alla
ingredienser i en liten kastrull.
Värm det hela försiktigt,men låt det ej komma
i kokning, för då kan glasyren sockra sig.
Bred ut glasyren över den knappt färdiga
kakan och grädda ytterligare i 10 minuter,
eller tills glasyren fått läcker ljust brun färg.

KLART!
Låt svalna något,bjud sedan till kaffet.
mmmm....läcker är den.
(alla grabbar är förtjusta)
LYCKA TILL!
Hej alla ,tack att ni väntar.
Det är så här, min dotter har avlidigt
nu i september,i cancer,så jag har inte
orkat sitta här, för att lägga in recept.
Men nu ska jag göra ett försök,så vi
börjar med ,

SKEPPARGRYTA.  4 PORT.
600 g torskfile
2 tomater
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 dl finhackad dill
2 dl vispgrädde

Så här gör DU:
Tina den djupfrysta fisken något.
Skär den i 3 cm tjocka skivor,
dela färska fileer  om de är stora.
Skölj tomaterna och skär dem i skivor.
Lägg dem i en låg vid kastrull.
Lägg fisken på tomaterna.
Strö över salt ,peppar o dill.
Häll på grädden.
Låt alltsammans koka på
    SVAG VÄRME
under lock 5-15 minuter.
(den längre tiden för otinad fisk)

Servera med kokt potatis.
mmmm.....så himla gott.
LYCKA TILL!



måndag 20 augusti 2012

KIKÄRTSALLAD . 4 PERSONER.

Hej, på ER alla !

Den  här  salladen  gillar  jag ,
 äter den istället  för  potatis .

4 dl kikärter  på  burk
1 stor  rödlök
bladpersilja
grönsallad
CITRONDRESSING:
saft av 1/2 citron
salt o peppar
1 dl olivolja

Så här gör DU:
Värm kikärterna snabbt och låt
dem rinna av.
Blanda dem med dressingen.
Låt svalna och blanda med
skivad lök och bladpersilja.
Servera på salladsbädd.

HOPPAS att det smakar!

Vet DU att det finns olivolja med citronsmak!
mmmm, så himla god !

söndag 19 augusti 2012

Långpannebullar med smörkräm och vanilj. 30 bullar.

Hej på Er allesammans nu är jag igång igen.

Jag blev så sugen på att baka  bullar när jag
fick detta recept i min hand.
Så nu vill jag dela med mej med Er.

125g smör
2,5 dl mellanmjölk
50 g jäst (för söt deg)
2 ägg
0,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
8 dl vetemjöl
FYLLNING:
3-4 dl Vaniljkräm(Marsan)
SMÖRKRÄM:
100 g smör
1,5 dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
PENSLING:
1 ägg
mandelspån

Så här gör DU:
SMÄLT smöret,tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös upp med lite av
degspadet.
Blanda ner resten av degspadet,äggen,socker,salt
och mjöl och arbeta ihop till en deg.
Tillsätt lite mer mjöl om det behövs.
Låt jäsa  övertäckt  30-40 minuter.
DELA degen i två delar.
Klä en långpanna,30-40 cm,med bakplåtspapper
och kavla ut den ena degen så att den precis täcker
botten på plåten.
Bred ut vaniljkrämen på plattan.
BLANDA ihop ingerdienserna till smörkrämen.
Kavla ut den andra  degen  och bred på smörkrämen.
Rulla ihop till en rulle och dela i 30 lika stora bitar.
Lägg bullarna  på degplattan med vaniljsås,
med snittytan upp.
Låt jäsa övertäckt 30 minuter.
SÄTT ugnen på 225 grader.
PENSLA bullarna med ett uppvispat ägg
och strö på mandelspån .
GRÄDDA mitt i ugnen  15-20  minuter.

Hoppas på en trevlig fika-stund .
LYCKA TILL!

måndag 13 augusti 2012

VALLMOKAKA.

Hej allesammans nu försöker jag igen.

Har DU någonsin smakat denna VALLMOKAKA
Vallmofrö ger en annorlunda smak åt den här
lättbakade luftiga kaka.

2 ägg
2 dl socker
75 g smält smör
1 dl mjölk
1/2 dl BLÅTT VALLMOFRÖ
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver

Så här gör DU:
Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
Rör ner smöret blandat med mjölken
och vallmofrö
Sikta sist ner mjölet blandat med
bakpulvret.
Häll smeten i en smord bröad form,
rymd ca 1,5 liter och grädda i 175 grader
ca 40 minuter.

VARIATION:
Ersätt vallmofrö med 25 malda
sötmandlar och 3 malda BITTERMANDLAR.

Hoppas att det smakar.