tisdag 30 oktober 2012

FYLLNING I VETEBRÖD.

Har DU använt denna fyllning nå'n gång?
Blanda kanel med Farinsocker istället
för vanligt strösocker.
Jag tycker det blir mycket saftigare.
Prova DU också!

Har DU provat detta?
Nu gäller det rulltårta.
God rulltårta får DU om
DU fyller den med aprikosmos
barnmat på burk.
En burk räcker precis
till en rulltårta.
 Kanske smakar det Dig också !

BULLTRÄNGSEL. 20 ST .

Hej,igen.
Är det någon mer än jag,
som är sugen på hembakt Butterkaka?
Vi provar denna .

25 g jäst
75 g smör
2 1/2 dl mjölk
2 krm salt
1/2 dl strösocker
7 dl vetemjöl
FYLLNING:
50 g mjukt smör
200 g mandelmassa
1/2 msk mald ingefära
Till PENSLING:
1 ägg
GARNERING:
Strösocker.

Så här gör DU:
SMULA jästen i degbunken.
Smält fettet,slå på mjölken
och värm till 37 grader.
Lös upp jästen i degspadet,
blanda ner de andra ingredienserna
och arbeta degen smidig.
Låt den jäsa övertäckt ca 40 min.
TAG upp degen på mjölat bakbord
och kavla ut en avlång kaka.
Riv mandelmassan fint och blanda
den med smör och ingefära.
Bred massan över degkakan.
RULLA ihop den från långsidan
och skär den i 20 bitar som ställs
bredvid varandra i en smord,
rund form,2 liters.
LÄGG duk över och låt jäsa ca
30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och
strö på socker.
GRÄDDA i 200 grader ca 30 min.
Låt butterkakan svalna på galler
under duk.

LÅT DIG VÄL SMAKA!

lördag 27 oktober 2012

SPÄTTA MED CHAMPINJONER OCH SVART KAVIAR. 4 PORT.

Prova detta .

600g Rödspättafileer
1 burk skivade champinjoner
200g
1 msk smör
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl vispgrädde
1 burk svart kaviar ca 60 g
citronklyftor

Så här gör DU:
TINA frysta fiskfileer eller
skölj färska.
Låt champinjonerna rinna av.
Fräs dem i smör. Lägg dem i en låg vid gryta.
Rulla ihop spättafileerna och lägg dem
 med skarven nedåt ovanpå svampen.
Strö över salt å peppar.
Häll på grädden och låt grytan koka under lock
ca 5 min.tills fisken känns fast och blivit vit.
KLICKA över svart kaviar och garnera med
citronklyftor.
SERVERA med kokt potatis.
Tomat och gröna blad.

SMAKLIG MÅLTID.

fredag 26 oktober 2012

NALLE-KAKA.

Hej,igen.
Vet DU vad det är för dag den 27/10-12.
Jo det är NALLENS DAG.

Denna kaka gjorde vi till NALLENS-DAG.
Fram med alla NALLAR och dockor
å så fikade vi barna å jag.

2 ägg
3dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
2 tsk kanel el.
pepparkakskrydda
i samma mängd
1 1/2 dl mjölk
100 g smör

Så här gör DU:
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda med mjölet : bakpulver,kanel,
och  kardemumma.
Rör försiktigt ner det i äggsmeten.
Smält smöret och häll i mjölken.
Häll sedan ner det i ägg å mjölsmeten.
Blanda om .
Häll smeten i en smord å bröad form.
In i UGNEN i  175 Grader, i 30 min.

NALLE -KAKAN är lika mjuk och go'
i smaken som NALLE själv.

HOPPAS PÅ ETT TREVLIGT  NALLE-KALAS!

torsdag 25 oktober 2012

POTATISSALLAD MED CHORIZO. 4 PORT.

Nu tar vi något annat som heller inte
är så dumt,snabbt går det.

8 kokta potatisar
3 chorizokorvar
4 tärnade tomater
150 g tärnad ost
1/2 dl hackad gräslök
2 msk vinäger
6 msk olivolja
salt,peppar

Så här gör DU:
TÄRNA den kokta potatisen.
Skär korven i slantar och
fräs upp den snabbt i en
stekpanna
.BLANDA med potatis,tomat
och osttärningar.
RÖR samman gräslök,vinäger,
olivolja och salt å peppar.
VÄND ner i salladen.

SMAKLIG MÅLTID!

PAJ MED FRUKTGÖMMA 8-10 BITAR.

Här går det un'an!

PAJDEG:
3 1/2 dl vetemjöl
125g smör
2 msk iskallt vatten
FYLLNING:
1 stor burk konserverad frukt
SERVERING:
2 dl vispgrädde
UGN:200 grader.

Så här gör DU:
MIXA samman ingredienserna
till pajdegen och kavla ut den
mellan 2 ark plastfilm.
Lägg degen i en pajform,
ca 22 cm i diameter.
Låt lite av degen hänga utanför
kanten.Låt vila 30 minuter
i kylen.
HÄLL den konserverade frukten
i en sil och låt rinna av
.Lägg därefter frukten i pajskalet.
VIK  in den överhängande kanten
över pajen och grädda i ca 20 min
tills pajdegen får fin färg.
SERVERA:
med lite vispad grädde.
mmmm.... så himla gott!
ENKELT VA !

PIGGA PLÄTTAR. 4 PORT.

Hej, igen.
Ibland är det roligt att variera de
vanliga pannkakorna.
Varför inte ta å göra plättar
med finrivna morötter  i smeten.

2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
25 g smält smör
2 rivna morötter

Så här gör DU:
BLANDA mjöl och salt.
Vispa ner hälften av mjölken
i mjölet till en slät smet.
Vispa ner resten av mjölken,
äggen och smöret.
Blanda ner morötterna.
HETTA upp en plättlagg
eller liten stekpanna.
Grädda plättarna på båda
sidor så att de blir fint
gyllenbruna.

KLART!
Hoppas att NI gillar det.