söndag 25 november 2012

RÅGKNÄCKE CA 50 BITAR.

Gillar NI också knäckebröd?
Eller?
Prova att göra detta,det är lättare
än man tror.

125 g smör
5 dl mjölk
25 g jäst
1 1/2 tsk salt
2 msk brun farin
1 l grovt rågmjöl
ca 6 dl vetemjöl
2 msk hjorthornssalt

Så här gör DU:
SMÄLT matfettet i en kastrull.
Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
SMULA jästen i en bunke och häll på
degspadet.
Rör tills jästen löst sig.
Arbeta in saltet,farinet,rågmjölet och
hälften av vetemjölet.
Låt jäsa i 15 min.
Sätt ugnen på 225 grader.
BLANDA hjorthornssaltet med
resterande vetemjöl och arbeta in
i degen.
KAVLA ut degen tunt på bakplåts-
papper .
Nagga degen med en gaffel.
Skär eller sporra ut runda kakor
ca 10 cm i diam.
Gör hål i mitten med t ex en peppar-
kaksform, ett hjärta kanske?
Grädda genast mitt i ugnen ca 6 min.

Nu var det klart!

LYCKA TILL!

fredag 23 november 2012

KOCKENS VITA GLÖGG. CA 1 LITER.

Den här är god,prova !
1 fl torrt, vitt vin
1 1/2 -2 dl vit baksirap
1 påse glöggkryddor
10 cl gin (kan uteslutas)

Så här gör DU:
VÄRM vinet till 37 grader.
Häll i sirapen och kryddorna.
Låt stå SVALT 1 dygn.
SILA .
Tillsätt ev. gin.
Värm upp och servera.
GOD-JUL!

APELSIN KYSSAR. CA 15 ST.

Nu är jag inne på JUL-BAKET igen.

KAKDEG:150 g smör
3/4 dl florsocker
1 msk maizenamjöl
2 1/2 dl vetemjöl
2 krm bakpulver
rivet skal av 1 apelsin
FYLLNING:
25 g smör
1 1/2-2 dl florsocker
2 msk koncentrerad
apelsinjuice+ lite florsocker
att sikta över

Så här gör DU:
HACKA ihopkakdegen som ska
vara mjuk.
Spritsa ut den i ca 30 toppar på
bakpappersklädd plåt.
GRÄDDA dem ljust gyllenbruna
ca 15 minuter i knappt 200 grader.
Rör ihop fyllningen, lägg ihop kakorna
två å två med rikligt med fyllning
emellan sikta över florsocker.

mmm...
LYCKA TILL!

LAXGRYTA. 4 PORT.

Att bjuda på en grytanär det ingår både potatis
grönsaker och fisk är både praktiskt,gott
och snabblagat.

VARSÅGODA!
500 g skinn å benfri  laxfile
3 morötter
1 bit rotselleri  ca 100g
5-6 potatisar
1 purjolök
5 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
1 tsk timjan
1 msk tomatpure
2 msk Philadelphiaost
salt

Så här gör DU:
SKALA morötterna och strimla dem.
Skala och strimla rotsellerin.
Skala potatisen och skiva dem ganska grovt.
Ansa och skär purjolöken i bitar.
LÄGG alla rotfrukterna och purjolöken
i en gryta och häll över vattnet.
Tillsätt smulad buljong,timjan och
tomatpure.
Låt allt koka under lock ca 10 minuter.
SKÄR under tiden laxen i kuber.
Lägg ner dem i grytan och låt det
sjuda ytterligare i ca 4-5 minuter.
RÖR ner osten och låt den smälta
under försiktig omrörning.
Smaka av.
Bjud grytan rykande het.

LYCKA TILL!

FETAOSTRISOTTO. 4 PORT.

Det här är gott,
ibland vill  man ha något utan kött.
Prova detta!

3 dl avorioris
4-5 dl grönsaksbuljong
1 dl torrt vitt vin
1 dl creme fraiche gourmet
saffran & tomat
2 dl svarta oliver
200g cocktailtomater
200 g fetaost
salt,peppar,

Så här gör DU:
HÄLL ris,buljong och vin i en  kastrull.
Låt det sjuda under lock i 30 min.
tills riset mjuknat.
Späd ev. med mer buljong.
RÖR ner creme fraiche,oliver och
tomater och låt det bli genomvarmt.
Smula ner fetaosten och smaka av
med salt å peppar.

Inte dumt alls.
Ha gärna gröna blad till!
LYCKA TILL!

JUL-LIMPA 1 ST.

Den här gillar vi.
Prova DU också!  

2 dl vatten
50 g jäst
33 cl mörkt lättöl
2 tsk salt
2 msk olja
2 msk ljus brödsirap
1 tsk stött anis
1 tsk stött fänkål
1 st pomeransskal
1 tsk hel kummin
5 dl grovt rågmjöl
7 dl vetemjöl

Så här gör DU:
VÄRM vattnet och ölen till 37 grader.
Smula sönder jästen och rör ut i
degspadet.
Tillsätt salt,olja,sirap,kryddor,rågmjöl
och nästan allt vetemjöl.
ARBETA degen kraftigt och blanda i
mer mjöl om den är för lös.
Strö över mjöl,täck och låt jäsa 45 min.
KNÅDA därefter på mjölat bakbord
och forma till en slät,sprickfri limpa.
Jäs på plåt med bakplåtspapper och
bakduk i ca 30 min.
NAGGA och grädda i 250 grader i
10-15 min.
Sänk värmen till 175 grader och grädda
ytterligare i 40 -50 minuter.
LÅT limpan svalna inlindad i bakdukar.

Jättegott till skink-smörgås!
LYCKA TILL!

tisdag 20 november 2012

POTATISKRINGLOR CA 30 ST.

Åååå,dom här är jättegoda  INGET SOCKER I
Prova att göra dem DU också.

100g smör
1 1/2 dl finriven,kall
kokt potatis
3 finrivna bittermandlar
eller motsvarande mängd
mandelarom.
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 175 grader.
Rör matfettet smidigt.
RIV ner den kalla potatisen i matfettet.
Tillsätt därefter finriven bittermandel.
vetemjöl och bakpulver.
Arbeta snabbt samman till en slät deg.
RULLA ut degen och skär upp den i
mindre bitar.
Rulla sedan ut degbitarna till tunna
längder,ca 15cm långa och forma
till kringlor.
TRYCK  varsamt ovansidan på kringlorna
i pärlsocker och lägg dem på bakpappers-
klädd plåt.
GRÄDDA kakorna i mitten av ugnen
ca 12 minuter.

LYCKA TILL!