söndag 2 december 2012

PUNSCH-BOLLAR. 40 ST.

mmm... jättego´a.

200g rumsvarmt smör
200 g mandelmassa,färdigköpt
5 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl punsch
PENSLING OCH GARNERING:
äggvita och mandelspån.
UGN 175 grader.

RÖR smöret poröst.
Riv mandelmassan på råkostjärn .
Rör ner den tillsammans med puschen
i smöret.
ARBETA  in mjölet i smeten.
FORMA små bollar ca 40 st.
Pensla dem med lätt uppvispad äggvita.
Doppa bollarna i mandelspån.
LÄGG kakorna på bakpappersklädd plåt
och grädda dem mitt ugnen ca 10-12 min.
Låt kakorna svalna på galler .
De går att frysa.

LYCKA TILL!

INGEFÄRSKAKA.

Den här kakan är en typisk Jul-kaka,
med en härlig smak av syltad ingefära.

200g smör
2 dl brunt farinsocker
2 ägg
3 3/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
1/2 -1 dl syltad ingefära
1 tsk malen ingefära
GARNERING:
florsocker
UGN:170 grader.
 
Så här gör DU:
RÖR  smör och farinsocker ljust och poröst.
Tillsätt äggen ett i sänder under fortsatt
kraftig omrörning.
Rör ytterligare en stund.
TILLSÄTT  syltad ingefära.
BLANDA  samman vetemjöl med bakpulver
och malen ingefära.
Rör ner det i smeten omväxlande med mjölken.
HÄLL  smeten i en smord och bröad  ca
1 1/2 liters,form.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 50-55 minuter
eller tills kakan har fått fin färg och känns torr.
LÅT  kakan vila några minuter i sin form
innan den stjälpes upp och får svalna.
DU kan frysa kakan.

LYCKA TILL MED BAKET!

VALNÖTSKAKA.

Det här är en läcker kaka,ett av mina
allra bästa recept.
Så prova DU med och säg vad DU tycker.

250 g smör
3 dl socker
4 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
75 g hackad mörk blockchoklad
2 påsar grovhackade valnötter
(40 g /påse)
UGN:175 GRADER
GLASYR:
2 dl florsocker+1 1/2-2 msk mjölk
GARNERING:
hela valnötter

Så här gör DU:
SMÖRJ  och bröa en 2 -liters form.
RÖR smör och socker poröst.
Tillsätt under omrörning äggen,
ett i taget.
BLANDA  mjöl,bakpulver,choklad
och nötter.
Rör ner det i äggsmeten.
HÄLL  smeten i formen och grädda ca 1 timme
i nedre delen av ugnen.
Stjälp upp kakan och låt den kallna.
GLASERA  kakan och garnera med några valnötter.

LYCKA TILL!

lördag 1 december 2012

INGAS CITRONKAKA .

Smaka på denna mmm...

150 g smält smör el. margarin
3 ägg
2 dl socker
1/2 krm salt
rivet skal av 1/2 citron
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
UGN:175 grader.

GLASYR:
2dl florsocker
1 1/2 -2 msk pressad citron

Så här gör DU:
SMÖRJ och bröa en 2 - litersform
VISPA  ägg,socker ,salt och citronskal
pösigt.
BLANDA  mjöl och bakpulver väl och
rör ner det tillsammans med det avsvalnade
smöret  i smeten .
Blanda väl.
HÄLL smeten i formen och grädda i nedre
delen av ugnen ca 45 minuter.
Stjälp upp kakan och låt den kallna.
BLANDA glasyren och bred den på kakan.

Ett litet avbrott i bestyren, med kaffe å citronkaka.
LYCKA TILL!


fredag 30 november 2012

DANSKT RÅGBRÖD 3 LIMPOR.

mmm... det här är gott å saftigt.
50 g jäst
10 dl fingervarmt vatten 37 grader
3 dl vetekross
1 msk salt
1/2 dl mörk brödsirap
7 dl vetemjöl special
17-19 dl grovt rågmjöl
Så här gör DU:
SMULA  jästen i en bunke och rör
ut den i det fingervarma vattnet.
Häll i resten av vattnet , vetekross,salt
och brödsirap.
ARBETA in vetemjölet och sist rågmjölet,
lite i taget ,tills degen är smidig och släpper kanten.
Låt jäsa 60-90 minuter.
KNÅDA  degen ordentligt på bakbordet  så att alla
gasblåsor försvinner.
Dela degen i 3 delar och kavla ut till avlånga limpor.
LÄGG i smorda bakformar ca 1 1/2 liter.
Låt bröden jäsa under duk ca 60 minuter.
PENSLA med smält matfett.
GRÄDDA i 175 grader på nedersta falsen ca 75 min.
LÅT bröden svalna övertäckta på galler.

Det tar lite lång tid att göra, men det är det värt,
sen finns det alltid något man kan göra under tiden
det jäser el står i ugnen.
ALL LYCKA TILL!

LUNCHMACKA MED AVOCADO. 2 PORT.

Prova detta ,jag tycker det är jättegott.

2 minibaguetter
2 msk smör
4-6 salladsblad
1 dl keso med ananas
6 skivor rökt kalkon
1 dl valfria groddar
1 skivad avocado

Så här gör DU:
SKÄR  upp baguetten men låt
ena sidan hänga ihop.Smöra snittytorna
och lägg salladsblad på den undre delen.
FÖRDELA  keson, vik ihop kalkonskivorna
något och lägg dem ovanpå keson.
TOPPA med groddar och skivad avocado.

En kopp te till gillar jag.
HOPPAS ATT DET SMAKAR.!

SAFTIGT MOROTSBRÖD. 20 BULLAR.

Jättegoda  mmm...

50 g jäst
3 dl vatten
250 g kesella 10%
2 morötter
1 pkt lev gott-havre
UGN:250 grader.
Så här gör DU:
SMULA  jästen i en bunke och
häll över fingervarmt vatten.
Rör tills jästen löst sig.
Rör ner kesellan.
SKALA  och riv morötterna fint,
blanda ner i degspadet.
TILLSÄTT  mjölet,men spara lite
 till utbakningen.
Arbeta degen väl och låt den jäsa
enl. anvisning på mjölpåsen.
BAKA  ut till runda bullar och låt
jäsa enl.anvisningen på mjölpåsen
GRÄDDA 10 MIN.

Jag bytte ut en del av degspadet
mot kesella  för jag tycker det blir
saftigare då.
Om DU inte vill ha kesella  tag då 5 dl vatten
istället för 3 dl.
LYCKA TILL!