tisdag 4 december 2012

SELLERI OCH ÄPPELSALLAD 5 PORT.

Jättegott till skinka,kalkon, ja vad NI brukar äta till Jul.

Syrliga äpplen 2 st medelstora
stångselleri 6 stjälkar
valnötter grovhackade 3 msk
DRESSING:
Gräddfil  1 dl
Yoghurt  1/2 dl
Saft av en liten citron
Suketter Flytande

Så här gör DU:
SKALA  och kärna ur äpplena .
Skär dem i små tärningar som
läggs i en skål.
Pressa genast lite citronsaft över.
så att äpplena inte missfärgas.
Du kan använda något från dressingen.
TVÄTTA  och skala sellerin.
Skär den i små bitar  och blanda
med äpplena.
Tillsätt de grovhackade valnötterna.
Rör ihop alla ingredienserna till
dressingen.
Häll dem över salladen och blanda väl.

Hoppas att det smakar.
GOD-JUL
   och
LYCKA TILL!

SURKÅL 5 PORT. UTAN SOCKER.

Det här är gott.

Vitkål  3/4 kg
Syrligt äpple 1 stort
salt
Kummin 1 tsk
Vatten el. buljong  2 1/2 dl
Ättika (7%)  1 msk
Suketter Flytande  1/2 tsk.

Så här gör DU:
RENSA och skär kålen i strimlor.
Skala äpplet och skär det i skivor.
Lägg kål och äppel -skivor skiktvis
i en gryta.
STRÖ salt och kummin mellan skikten.
Häll på 2 1/2 dl vatten el. buljong och
låt kålen småkoka  på svag värme ca 1 tim.
SMAKSÄTT med ättika och Suketter Flytande .

Hoppas att det smakar .
LYCKA TILL!

RÖDKÅL 6 PORT. UTAN SOCKER.

Rödkål 1 kg
syrligt äpple 1 stort
smör 1 msk
kryddpepparkorn  4 st.
nejlikor 4 st.
salt 1 tsk
ättika 5 %  1-1 1/2 dl
vatten 2 dl
Suketter Flytande 2 tsk.

Så här gör DU:
SKÖLJ kålen och skär den i tunna strimlor.
Skala  äpplet och skär det i tunna klyftor.
Smält smöret i en gryta.
Lägg kål och äpple skiktvis i grytan.
Tillsätt salt och kryddor.
Häll vatten och 1 dl ättika över.
Koka kålen under lock  på svag värme
ca 1 timme.
RÖR om ibland.
Späd ev med mera vatten.Smaksätt med
Suketter Flytande och ev ättika
strax före servering.
Serveras varmt eller kallt  till skinkstek,
kalkon,anka eller dyligt.

Hoppas att det smakar!
LYCKA TILL!

ROSENKNOPPAR 25 ST. UTAN SOCKER.


Lätta spröda kakor,mmm ...så goda.

100 g smör/margarin
1/2 dl Suketter Strö
1 1/4 dl potatismjöl
1 1/4 dl vetemjöl
ev.sockerfri sylt
UGN:175 grader.

Så här gör Du:
RÖR smöret/margarinet riktigt smidigt.
Tillsätt Suketter Strö och rör det poröst.
BLANDA mjölsorterna och arbeta in
mjölet i smör/margarinsmeten.
SPRITSA ut degen som små rosenknoppar
på bakpappersklädd plåt och lägg ev en klick
sylt mitt på kakorna.
GRÄDDA kakorna  mitt i ugnen ca 10 minuter.
Kakorna går att frysa.

Så himla goda!
LYCKA TILL!

KLENÄTER 50 ST.

Dessa ,gör vi till varje Jul.

4 ägg-gulor
1 dl florsocker
skalet av en halv citron
1 msk citronsaft
2 1/2 dl vetemjöl
50 g smält smör
Till FRITERING:
Olja el. 1/2 kg kokosfett.

Så här gör DU:
RÖR samman ägg-gulor,socker,citronskal
och citronsaft.
TILLSÄTT mjölet och det avsvalnande smöret.
Arbeta snabbt ihop till en deg.
Svep in degen i folie och låt den ligga kallt
några timmar.
TAG fram degen och kavla den tunt.
Sporra ut 2 cm breda och 10 cm långa remsor.
Gör en skåra i mitten på varje Klenät
och drag igenom ena snibben så att kakan blir
vriden.
VÄRM fettet till 180 grader.(använd helst en djup kastrull)
(använd kött-termometer)
LÄGG ner några Klenäter åt gången och fritera
dem tills de är guldgula.
Ca 1 minut på varje sida.
Tag upp Klenäterna och låt dem rinna av på hushållspapper.
Vänd ev i strösocker.
Kakorna går att frysa.
GOD-JUL
   och
LYCKA TILL!



måndag 3 december 2012

PÄRONTOSCA MED SAFFRAN 10-12BITAR.

Kanske en ny favorit på Julkaffebordet?

150 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 paket saffran =0,5 g
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 dl drickfärdig
apelsinjuice
3 päron
TOSCA:
100 g smör
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
3 msk mjölk
100 g flagad mandel
UGN:175 och 225 grader.

Så här gör DU:
RÖR smör och socker poröst.
Tillsätt äggen ett i taget under omrörning.
Blanda vetemjöl,vaniljsocker,saffran
och bakpulver.
Rör mjölblandning och apelsinjuice
till en jämn smet.
HÄLL smeten i en smord och bröad form
24 cm i diam.
Skala och kärna ur päronen,skär dem i tunna
skivor.
Tryck ner päronskivorna i smeten .
GRÄDDA kakan mitt i ugnen 40-45 min.
Känn efter med en sticka att kakan är
genomgräddad.
TOSCA:
BLANDA ingredienserna i en tjockbottnad kastrull.
Värm under omrörning och låt smeten få ett uppkok.
BRED ut toscasmeten över kakan.
Höj ugnstemperaturen och grädda kakan i övre delen
av ugnen ca 10 min. tills toscan fått fin färg.

LYCKA TILL!

MUMSIGA FIKONKNYTEN. 20 ST.

JULENS GODA VETEBRÖD.

150 gsmör
1 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1/2 dl strösocker
2 krm salt
1 ägg
9 dl vetemjöl
FYLLNING:
100 g mandelmassa
1 dl hackade Fikon
PENSLING:
Uppvispat ägg
GLASYR:
florsocker
vatten
UGN: 225 grader.

Så här gör DU:
SMÄLT  smöret, tillsätt mjölken och
låt degspadet bli fingervarmt.
Smula jästen i en bunke och rör ut den
med degspadet.
Tillsätt socker,salt,ägg och nästan allt
mjöl.
Arbeta samman till en smidig deg och
låt den jäsa övertäckt i bunken ca 30 min.
TA upp degen på mjölat bakbord och
arbeta den lätt.
Kavla ut degen till en rektange,45x36 cm ,
och skär i mindre rutor 9x9 cm.
FYLLNING:
RIV eller hacka mandelmassan så att den
blir finfördelad.
Hacka fikonen grovt.
Lägg en matskedsstor klick mandelmassa
och lite fikon i mitten av varje fyrkant.
Vik upp de fyra hörnen och knip samman.
LÄGG knytena i pappersformar och ställ
dessa på en plåt .
Låt jäsa under bakduk 30-40 minuter.
PENSLING & GLASYR:
Pensla knytena med uppvispat ägg och
grädda dem sedan i mitten av ugnen 10-15 min.
Rör samman florsocker och vatten till en
trögflytande glasyr och ringla över.
Vänta med att glasera om bullarna ska frysas.

Hoppas att DU gillar Fikon
LYCKA TILL!