En "het " rätt som jag verkligen vill dela med mig av.
Jättegott med kokt potatis till och inlagd pressgurka
mmm.. mums!
500 g benfritt nötkött i små bitar
(kalv el. fläskkött går också bra)
500 g skivad gul lök
2-3 msk smör /margarin
1 msk paprikapulver
1- 1 1/2 dl vatten
1 pressad vitlöksklyfta
1 1/2 tsk salt
2 krm mejram
1 burk tomater
Så här gör DU:
BRYN köttet och lägg det i en gryta.
Bryn löken och lägg den i grytan.
Tillsätt paprikapulver,vitlök,salt och
mejram.
Späd med vatten och tomater med spad.
SJUD grytan under lock på svag värme
tills köttet är mört och löken sönderkokt,
ca 1 timme.
SERVERA med potatis eller ris och
pressgurkan + någon grönsak som DU gillar.
SMAKLIG MÅLTID!
söndag 10 mars 2013
STOR-PIROG 4 PERSONER.
Gillar Ni piroger? nja, så där, kan jag väl säga.
Men övriga i familjen gillar det.
Så prova Du också!
DEG:
125g smör/margarin
125 g kesella
250 g mjöl
1/2 tsk salt
FYLLNING:
200 g oxfärs
1 liten gul lök
1 morot
150 g svamp
2 msk smör/margarin
1/2 tsk curry
salt å peppar
1 dl creme fraiche
ägg till pensling
Så här gör DU:
BLANDA ihop alla ingredienserna till degen
och arbeta ihop den.
Låt degen vila kallt i 30 minuter.
FRÄS färsen i smör/margarin och smula
sönder den med en gaffel.
Hacka löken,skala och riv moroten och
skiva svampen och lägg alltsammans i färsen
och fräs en stund.
Krydda med curry,salt å peppar och rör i
creme fraiche och låt det puttra ett par min.
Låt röran svalna.
KAVLA ut degen på bakplåtspapper till en
stor rundel.
Lägg fyllningen på ena halvan och vik över degen.
Nyp ihop kanterna ordentligt och pensla med upp-
vispat ägg.
GRÄDDA pirogen i 200 grader i 30 minuter.
Klart!
SMAKLIG MÅLTID!
Men övriga i familjen gillar det.
Så prova Du också!
DEG:
125g smör/margarin
125 g kesella
250 g mjöl
1/2 tsk salt
FYLLNING:
200 g oxfärs
1 liten gul lök
1 morot
150 g svamp
2 msk smör/margarin
1/2 tsk curry
salt å peppar
1 dl creme fraiche
ägg till pensling
Så här gör DU:
BLANDA ihop alla ingredienserna till degen
och arbeta ihop den.
Låt degen vila kallt i 30 minuter.
FRÄS färsen i smör/margarin och smula
sönder den med en gaffel.
Hacka löken,skala och riv moroten och
skiva svampen och lägg alltsammans i färsen
och fräs en stund.
Krydda med curry,salt å peppar och rör i
creme fraiche och låt det puttra ett par min.
Låt röran svalna.
KAVLA ut degen på bakplåtspapper till en
stor rundel.
Lägg fyllningen på ena halvan och vik över degen.
Nyp ihop kanterna ordentligt och pensla med upp-
vispat ägg.
GRÄDDA pirogen i 200 grader i 30 minuter.
Klart!
SMAKLIG MÅLTID!
ELISABETHS ANANASPAJ.
Den här är jättelätt att göra
och fort går det.
3 dl vetemjöl
1,5 hg smör/margarin
1 tsk bakpulver
1 dl socker
FYLLNING:1 burk krossad ananas(400g)
1 burk creme fraiche
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl socker
Så här gör DU:
Blanda ihop,och tryck ut i en rund
smörad å bröad form.
BLANDA fyllningen och häll
i formen
GRÄDDA i 200 grader i 30-35 min.
Så, nu kan NI njuta mmm....så himla go' .
och fort går det.
3 dl vetemjöl
1,5 hg smör/margarin
1 tsk bakpulver
1 dl socker
FYLLNING:1 burk krossad ananas(400g)
1 burk creme fraiche
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl socker
Så här gör DU:
Blanda ihop,och tryck ut i en rund
smörad å bröad form.
BLANDA fyllningen och häll
i formen
GRÄDDA i 200 grader i 30-35 min.
Så, nu kan NI njuta mmm....så himla go' .
LASSES JÄTTEGO'A MARÄNG-TÅRTA
Ååå, hej igen alla Ni som kikar på min matsida.
Nu är jag igång igen.
Tänkte börja med en underbart go' tårta .
3 äggvitor
2 1/4 dl socker
3 dl puffat ris(Vårgårda)
FYLLNING:
2 msk vetemjöl
1 dl vatten
1 äggula
50 g smör/margarin
50 g blockchoklad
1 dl florsocker
1 1/2 dl vispgrädde
GARNERING:
ca 50 g blockchoklad
Så här gör DU:
VISPA äggvitan till hårt skum.
Rör försiktigt ner sockret och vispa kraftigt
tills smeten blir styv och seg.
Blanda försiktigt ner Vårgårdaris.
LÄGG smörpapper på en plåt.
Bred ut smeten till 2 avlånga bottnar ca 15-30 cm .
GRÄDDA bottnarna i svag ugnsvärme,
100-125 grader ca 45 minuter.
SMÖRKRÄM/FYLLNING:
BLANDA mjöl och vatten i en kastrull
och låt det koka under omrörning några minuter.
Tillsätt bitar av blockchoklad och låt dem smälta
i mjölblandningen.
Rör i ägg-gulan och låt krämen svalna.
RÖR matfett och socker mjukt.
Tillsätt krämen lite i taget.
BRED smörkrämen över den ena bottnen.
Vispa grädden och bred den på smörkrämen.
Lägg på den andra bottnen
SMÄLT blockchokladen över vattenbad
och ringla chokladen över marängen i det
mönster DU tycker är fint.
Så , nu är det klart!
TREVLIG FIKA-STUND!
Nu är jag igång igen.
Tänkte börja med en underbart go' tårta .
3 äggvitor
2 1/4 dl socker
3 dl puffat ris(Vårgårda)
FYLLNING:
2 msk vetemjöl
1 dl vatten
1 äggula
50 g smör/margarin
50 g blockchoklad
1 dl florsocker
1 1/2 dl vispgrädde
GARNERING:
ca 50 g blockchoklad
Så här gör DU:
VISPA äggvitan till hårt skum.
Rör försiktigt ner sockret och vispa kraftigt
tills smeten blir styv och seg.
Blanda försiktigt ner Vårgårdaris.
LÄGG smörpapper på en plåt.
Bred ut smeten till 2 avlånga bottnar ca 15-30 cm .
GRÄDDA bottnarna i svag ugnsvärme,
100-125 grader ca 45 minuter.
SMÖRKRÄM/FYLLNING:
BLANDA mjöl och vatten i en kastrull
och låt det koka under omrörning några minuter.
Tillsätt bitar av blockchoklad och låt dem smälta
i mjölblandningen.
Rör i ägg-gulan och låt krämen svalna.
RÖR matfett och socker mjukt.
Tillsätt krämen lite i taget.
BRED smörkrämen över den ena bottnen.
Vispa grädden och bred den på smörkrämen.
Lägg på den andra bottnen
SMÄLT blockchokladen över vattenbad
och ringla chokladen över marängen i det
mönster DU tycker är fint.
Så , nu är det klart!
TREVLIG FIKA-STUND!
fredag 11 januari 2013
SNURRIGA TUNNBRÖD. 14 ST.
Trevliga små tunnbrödsrullar
fyllda med krämig leverpastej
och gurka.
2 skivor rektangulärt mjukt
tunnbröd
150 g mjuk leverpastej
4 msk bostongurka
7 coctailtomater
tandpetare
Så här gör DU:
BRED leverpastejen över
brödskivorna.
Rör ev ut pastejen med lite
grädde om den är hård.
Fördela gurkan över pastejen.
RULLA samman ganska hårt
som en rulltårta.
Vira in rullarna i plastfilm och
lägg i kylen ett par timmar.
SKÄR rullarna i bitar och
garnera med halverade cocktail-
tomater.
Fäst tomaten med tandpetare.
LYCKA TILL!
fyllda med krämig leverpastej
och gurka.
2 skivor rektangulärt mjukt
tunnbröd
150 g mjuk leverpastej
4 msk bostongurka
7 coctailtomater
tandpetare
Så här gör DU:
BRED leverpastejen över
brödskivorna.
Rör ev ut pastejen med lite
grädde om den är hård.
Fördela gurkan över pastejen.
RULLA samman ganska hårt
som en rulltårta.
Vira in rullarna i plastfilm och
lägg i kylen ett par timmar.
SKÄR rullarna i bitar och
garnera med halverade cocktail-
tomater.
Fäst tomaten med tandpetare.
LYCKA TILL!
MUMSIGA LAXSNITTAR. 12 ST.
Dessa är både goda och populära.
Prova DU också att bjuda på dem .
4 landgångsbröd
100 g kallrökt lax
1 tub pepparrotsvisp
( 65 g )
1/2 - 1 dl finklippt dill.
Så här gör DU:
SKÄR laxen i fina tärningar.
Lägg hacket i en skål och
blanda med pepparrotsvisp
och dill.
FÖRDELA blandningen på två
av landgångsbröden.
Lägg samman två och två med
de resterande bröden.
TRYCK till bröden och
kantskär dem.
Skär varje längd i 6 trekanter.
Vira in snittarna i plastfilm
och ställ dem svalt en stund
före serveringen.
LYCKA TILL !
Hoppas att det smakar.
Prova DU också att bjuda på dem .
4 landgångsbröd
100 g kallrökt lax
1 tub pepparrotsvisp
( 65 g )
1/2 - 1 dl finklippt dill.
Så här gör DU:
SKÄR laxen i fina tärningar.
Lägg hacket i en skål och
blanda med pepparrotsvisp
och dill.
FÖRDELA blandningen på två
av landgångsbröden.
Lägg samman två och två med
de resterande bröden.
TRYCK till bröden och
kantskär dem.
Skär varje längd i 6 trekanter.
Vira in snittarna i plastfilm
och ställ dem svalt en stund
före serveringen.
LYCKA TILL !
Hoppas att det smakar.
POTATIS -OCH PURJOLÖKSSOPPA. 4 PORT.
Härligt krämig och god vardagssoppa!
2 purjolökar
3-4 mellanstora potatisar
1 tärning örtagårdens basilika
2 msk smör
eller margarin
4 dl mjölk
6 dl grönsaksbuljong
1/2 dl finhackade blandade örtkryddor
1 dl vispgrädde
Så här gör DU:
ANSA, skölj och strimla purjolöken.
SKALA och skiva potatisarna tunt.
Fräs upp purjolök,potatis och örtagårds-
tärningen i smör/margarin i stekpanna
några minuter.
TILLSÄTT mjölk och buljong .
Låt allt koka 15-20 minuter tills
potatisen är klar och mosar sig.
KÖR soppan i matberedare tills den
blir jämn och slät.
Smaka av med valfria örtkryddor.
TILLSÄTT grädde strax före serveringen.
Låt soppan bli varm .
Dekorera med kryddgrönt.
SMAKLIG MÅLTID!
2 purjolökar
3-4 mellanstora potatisar
1 tärning örtagårdens basilika
2 msk smör
eller margarin
4 dl mjölk
6 dl grönsaksbuljong
1/2 dl finhackade blandade örtkryddor
1 dl vispgrädde
Så här gör DU:
ANSA, skölj och strimla purjolöken.
SKALA och skiva potatisarna tunt.
Fräs upp purjolök,potatis och örtagårds-
tärningen i smör/margarin i stekpanna
några minuter.
TILLSÄTT mjölk och buljong .
Låt allt koka 15-20 minuter tills
potatisen är klar och mosar sig.
KÖR soppan i matberedare tills den
blir jämn och slät.
Smaka av med valfria örtkryddor.
TILLSÄTT grädde strax före serveringen.
Låt soppan bli varm .
Dekorera med kryddgrönt.
SMAKLIG MÅLTID!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)