Tillhör Du, som jag, dem som går ut på våren
för att plocka de nya späda skotten av nässlor.
Här får Du smaka på !
800 g morötter
3 ägg
2 1/2 dl lättcreme fraiche
1 vitlöksklyfta
örtsalt och peppar
Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 175 grader.
Smörj en sockerkaksform.
SKALA morötterna.
Dela dem i mindre bitar och koka dem
mjuka i lättsaltat vatten.
Låt dem rinna av och svalna.
Mixa dem till pure.
Vispa ihop ägg, creme fraiche,
pressad vitlök och kryddor.
Blanda med morotspuren.
HÄLL smeten i formen .
Grädda 40-50 minuter.
Täck med folie halva tiden.
Låt paten kallna innan Du stjälper upp den.
NÄSSELSÅS:
100-150 g förvälda nässlor
1/2 gul lök
2 msk margarin/smör
2 msk vetemjöl
3 dl grönsaksbuljong
2 1/2 dl matlagningsgrädde
örtsalt och peppar
Så här gör DU:
HACKA nässlorna fint.
Skala löken och finhacka den.
Fräs den i margarinet ett par min
på svag värme.
När den mjuknat strös mjölet över
och Du späder med buljong och grädde
till en sås.
BLANDA ner nässlor och krydda.
Låt såsen sjuda 5 min.
HOPPAS ATT DET SMAKAR!
lördag 23 mars 2013
SNABB KYCKLING-RISOTTO, 4 PERSONER.
Oj oj vad gott !
det här går snabbt att göra.
1 1/2 dl hackad,fryst gul lök
1 msk matfett
2 tsk curry
2 dl långkornigt ris
5 dl hönsbuljong(tärning)
1 färdigstekt eller grillad kyckling
100 g rökt skinka
1 paprika
1 dl majskorn eller gröna ärter
1/2 dl jordnötter
Så här gör DU:
FRÄS löken tillsammans med smör
och curry några minuter.
Tillsätt riset och rör om.
Slå på buljongen och koka sakta
under lock i ca 30 minuter.
SKÄR under tiden bort skin och
ben från kycklingen.
Du kan ev spara kycklingbenen hela.
Strimla skinkan och skär paprikan i
mindre bitar och blanda ner dessa
ingredienser bland riset.
Paprikabitarna kan fräsas i lite mat-
olja först,så blir de godare.
BLANDA också ner majskornen eller
ärterna samt kycklingen,skuren i
mindre bitar.
Värm alltsammans under lock.
Strö över jordnötterna och servera.
VILL Du ha en sås till kan Du röra
ihop den av 3 dl gräddfil,1 dl mango-
chutney och ev även 1 msk chilisås.
LYCKA TILL ,
HOPPAS ATT DET SMAKAR!
det här går snabbt att göra.
1 1/2 dl hackad,fryst gul lök
1 msk matfett
2 tsk curry
2 dl långkornigt ris
5 dl hönsbuljong(tärning)
1 färdigstekt eller grillad kyckling
100 g rökt skinka
1 paprika
1 dl majskorn eller gröna ärter
1/2 dl jordnötter
Så här gör DU:
FRÄS löken tillsammans med smör
och curry några minuter.
Tillsätt riset och rör om.
Slå på buljongen och koka sakta
under lock i ca 30 minuter.
SKÄR under tiden bort skin och
ben från kycklingen.
Du kan ev spara kycklingbenen hela.
Strimla skinkan och skär paprikan i
mindre bitar och blanda ner dessa
ingredienser bland riset.
Paprikabitarna kan fräsas i lite mat-
olja först,så blir de godare.
BLANDA också ner majskornen eller
ärterna samt kycklingen,skuren i
mindre bitar.
Värm alltsammans under lock.
Strö över jordnötterna och servera.
VILL Du ha en sås till kan Du röra
ihop den av 3 dl gräddfil,1 dl mango-
chutney och ev även 1 msk chilisås.
LYCKA TILL ,
HOPPAS ATT DET SMAKAR!
fredag 22 mars 2013
FÄRSKA LAXSKIVOR MED OSTTÄCKE. 4 PERSONER.
Fredags-mys, mmm vad gott!
Prova Du också!
1 paket djupfryst grön sparris
4 stora skivor färsk lax i tunna
skivor (ca 400 g)
salt och citronpeppar
OSTTÄCKE:
3 äggvitor
1 dl riven ost med smak
1 tsk majsenamjöl
klippt dill,smör
GARNERING:
citronklyftor
SERVERING:
kokt pressad potatis.
Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 225 grader.
Fördela sparrisen i 4 eldfasta portionsformar.
Lägg laxskivan över 2/3 av sparrisen.
Topparna på sparrisen skall synas.
Strö över lite salt och citronpeppar.
VISPA äggvitorna till hårt skum.
Vänd försiktigt ner ost och majsenamjöl
samt klippt dill.
Klicka smeten över så att lite av laxen
och sparrisen syns.
Lägg en klick smör över sparristopparna.
GRATINERA i ugnen tills osttäcket fått
fin färg och laxskivan är färdig ca 7-10 min.
SERVERA med pressad potatis och garnera
laxen med citronklyftor.
LYCKA TILL!
Prova Du också!
1 paket djupfryst grön sparris
4 stora skivor färsk lax i tunna
skivor (ca 400 g)
salt och citronpeppar
OSTTÄCKE:
3 äggvitor
1 dl riven ost med smak
1 tsk majsenamjöl
klippt dill,smör
GARNERING:
citronklyftor
SERVERING:
kokt pressad potatis.
Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 225 grader.
Fördela sparrisen i 4 eldfasta portionsformar.
Lägg laxskivan över 2/3 av sparrisen.
Topparna på sparrisen skall synas.
Strö över lite salt och citronpeppar.
VISPA äggvitorna till hårt skum.
Vänd försiktigt ner ost och majsenamjöl
samt klippt dill.
Klicka smeten över så att lite av laxen
och sparrisen syns.
Lägg en klick smör över sparristopparna.
GRATINERA i ugnen tills osttäcket fått
fin färg och laxskivan är färdig ca 7-10 min.
SERVERA med pressad potatis och garnera
laxen med citronklyftor.
LYCKA TILL!
GOTT AV FISKBULLAR 4 PORT.
Gillar Ni fiskbullar ? mmm, jättegott !
Prova dessa nå'n gång.
1 paket djupfrysta fiskbullar
1 paket bacon (140 g )
1 purjolök
paprikapulver
nymald vitpeppar
Så här gör Du:
Tina de djupfrysa fiskbullarna .
Strimla och fräs bacon och purjolök
tillsammans i en stekpanna.
Låt sedan fiskbullarna fräsa med
en stund, så att de blir genomvarma.
Pudra över paprikapulver och tag
tillsist några tag med pepparkvarnen
över alltsammans.
Servera med en grönsallad och tomat.
SMAKLIG MÅLTID!
Prova dessa nå'n gång.
1 paket djupfrysta fiskbullar
1 paket bacon (140 g )
1 purjolök
paprikapulver
nymald vitpeppar
Så här gör Du:
Tina de djupfrysa fiskbullarna .
Strimla och fräs bacon och purjolök
tillsammans i en stekpanna.
Låt sedan fiskbullarna fräsa med
en stund, så att de blir genomvarma.
Pudra över paprikapulver och tag
tillsist några tag med pepparkvarnen
över alltsammans.
Servera med en grönsallad och tomat.
SMAKLIG MÅLTID!
fredag 15 mars 2013
ENGELSK SNABB-MACKA 1 PERSON.
Det här gick undan!!
ÖPPNA en burk bönor i tomatsås.
Fördela bönorna på fyra rundskurna
brödskivor.
Strö över rikligt med finriven
smakrik ost .
GRATINERA gyllengul och bubblande
het i 250 graders varm ugn.
Kanske som natt-macka ?
Gott var det iallafall!
ÖPPNA en burk bönor i tomatsås.
Fördela bönorna på fyra rundskurna
brödskivor.
Strö över rikligt med finriven
smakrik ost .
GRATINERA gyllengul och bubblande
het i 250 graders varm ugn.
Kanske som natt-macka ?
Gott var det iallafall!
POTATIS -OCH KASSLERGRATÄNG. 4 PORT.
Denna är käck, en allt-i-ett-rätt som
kan lagas i förväg och sedan värmas.
Servera med en grönsallad till.
8-10 medelstora potatisar
ca 3/4 kg
2 gula lökar
300g benfri kassler
2 dl lagrad riven ost
1/2 tsk salt
1-2 krm svartpeppar
1 tsk timjan
3 dl vispgrädde
Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 225 grader.
Skala och skiva potatisen.
Skala och hacka löken.
Skär kasslern i strimlor.
VARVA potatis,lök,kassler
och ost med salt och kryddor
i en ugnssäker form.
Det ska vara potatis och ost överst.
Häll på grädden.
GRÄDDA långt ner i ugnen tills
potatisen blivit mjuk och ytan
fått fin färg,ca 45 minuter.
SERVERA med den sallad Du gillar.
SMAKLIG MÅLTID!
kan lagas i förväg och sedan värmas.
Servera med en grönsallad till.
8-10 medelstora potatisar
ca 3/4 kg
2 gula lökar
300g benfri kassler
2 dl lagrad riven ost
1/2 tsk salt
1-2 krm svartpeppar
1 tsk timjan
3 dl vispgrädde
Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 225 grader.
Skala och skiva potatisen.
Skala och hacka löken.
Skär kasslern i strimlor.
VARVA potatis,lök,kassler
och ost med salt och kryddor
i en ugnssäker form.
Det ska vara potatis och ost överst.
Häll på grädden.
GRÄDDA långt ner i ugnen tills
potatisen blivit mjuk och ytan
fått fin färg,ca 45 minuter.
SERVERA med den sallad Du gillar.
SMAKLIG MÅLTID!
SOCKERFRIA KARDEMUMMABULLAR. 16 ST.
När Du ändå är igång prova dessa också!
25 g jäst
50 g smält smör/margarin
2 dl mjölk
1 dl Hermesetas strösötmedel
5-7 dl vetemjöl
FYLLNING:
1 ägg + ca 1/2 tsk flytande
Hermesetas sötningsmedel
2 tsk kardemumma
PENSLING:
resten av ägget från fyllningen
2-3 msk hackad mandel
Så här gör DU:
LÖS upp jästen i degvätskan av
smält smör och mjölk som värms
till 37 grader.
Rör i sötningsmedel och så mycket
mjöl att det blir en blank och smidig deg.
Låt den jäsa i 30 minuter till dubbel storlek.
KAVLA ut degen till en platta som är ungefär
lika stor som en vanlig ugnsplåt.
Pensla hela ytan med ägg som vispas ihop
med lite flytande sötningsmedel.
Strö på kardemumma.
RULLA ihop som en rulltårta och skär i 16 bitar.
Lägg bitarna med snittytan uppåt på plåt.
Jäs igen 30-40 minuter.
PENSLA med resten av ägget och strä på
hackad mandel.
GRÄDDA bullarna 6-10 minuter i 225 grader.
mmm,
TREVLIG FIKASTUND!
25 g jäst
50 g smält smör/margarin
2 dl mjölk
1 dl Hermesetas strösötmedel
5-7 dl vetemjöl
FYLLNING:
1 ägg + ca 1/2 tsk flytande
Hermesetas sötningsmedel
2 tsk kardemumma
PENSLING:
resten av ägget från fyllningen
2-3 msk hackad mandel
Så här gör DU:
LÖS upp jästen i degvätskan av
smält smör och mjölk som värms
till 37 grader.
Rör i sötningsmedel och så mycket
mjöl att det blir en blank och smidig deg.
Låt den jäsa i 30 minuter till dubbel storlek.
KAVLA ut degen till en platta som är ungefär
lika stor som en vanlig ugnsplåt.
Pensla hela ytan med ägg som vispas ihop
med lite flytande sötningsmedel.
Strö på kardemumma.
RULLA ihop som en rulltårta och skär i 16 bitar.
Lägg bitarna med snittytan uppåt på plåt.
Jäs igen 30-40 minuter.
PENSLA med resten av ägget och strä på
hackad mandel.
GRÄDDA bullarna 6-10 minuter i 225 grader.
mmm,
TREVLIG FIKASTUND!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)