söndag 24 mars 2013

KRÄMIG YOGHURTGLASS. 4 PERS.

Gillar Ni yoghurt?
Då gillar Ni nog detta också!

Servera glassen med hallon eller hallonsås.

4 dl naturell yoghurt
2tsk vaniljsocker
3 msk florsocker
2 bananer
3 msk koncentrerad apelsinjuice
Så här gör DU:
Blanda bananerna tillsammans med
apelsinjuicen  i matberedare eller mixern.
Tillsätt florsocker,vaniljsocker och yoghurten.
Blanda riktigt väl.
FRYS glassblandningen i en form i frysen
ca 4 timmar.
Servera med hallon.

mmm...
LYCKA TILL!

CHOKLADTRYFFEL MED KAFFESMAK. 25 ST.

Det här var njutbart !
Smått och gott till kaffet
efter en god middag!

Det här behövs till 25 stycken.
225 g mörk blockchoklad
1 dl vispgrädde
1 msk starkt kaffe
kakaopulver
Så här gör DU:
Bryt chokladen i bitar och låt den
smälta över vattenbad.
Tag kastrullen från värmen och
rör ner vispgrädden.
Smaksätt med kaffet .
Låt svalna.
Rulla små runda kulor och
doppa dem i kakaon.
Servera med en kopp kaffe.

NJUT!

LJUVLIG RABARBERPAJ. 4 PERSONER.

mmm... den är är smarrig kan Du tro!

3/4 kg rabarber
ca 200 g socker
2 dl vatten
2 tsk vaniljsocker
DEG:
125 g smör/margarin
125 g socker
1 ägg
125 g kokosflingor
50 g vetemjöl

Så här gör DU:
KOKA upp en lag av vatten och socker.
Ansa rabarbern och skär dem i bitar.
Lägg ner dem i sockerlagen och låt dem
koka i 4 minuter.
Ta upp rabarbern och lägg dem i en
eldfast form.
Koka lagen tills den blir som sirap.
Rör ner vaniljsockret.
HÄLL lagen över rabarbern.
Rör ihop ägg,socker och smör.
Blanda ner kokosflingorna och mjölet.
Fördela degen över rabarbern med en
sked eller gaffel.
GRÄDDA i 200 grader, i ca 25 minuter
eller tills ytan är gyllengul.
SERVERA med vispad grädde.

mmm...så himla gott!
LYCKA TILL!

PAPRIKA GÖMMOR.

Det här var inte dumt heller.

FYLL små,röda, urgröpta paprikor
eller tomater - nästan ända upp till-
kanten med skalade räkor.
TOPPA med en sås av lika delar
vitlöksost och lättcreme fraiche.
KLICKA på rödkornskaviar och
strö över klippt gräslök.

En liten förrätt !
LYCKA TILL!

ANNORLUNDA AROMSMÖR.

Det här var jättegott!

1 stor gul paprika
200 g smör
1/2 röd tärnad paprika
1/2 grön tärnad paprika
2 tsk senap
1 pressad vitlöksklyfta
salt å peppar

Så här gör DU:
SKÄR ett lock av den gula paprikan
(vid skaftet)
Plocka ur hinnor och kärnor.
Rör smöret mjukt och tillsätt
övriga ingredienser.
Tryck ner aromsmöret i den
gula paprikan.
Ställ kallt att stelna.
Skär i tunna skivor och servera
till stekt och grillat kött.

Jättefint blev det och dessutom ser det fint ut!
LYCKA TILL!

lördag 23 mars 2013

MOROTSPATE MED NÄSSELSÅS. 10 SKIVOR..

Tillhör Du, som jag, dem som går ut på våren
 för att plocka de nya späda skotten av nässlor.
Här får Du smaka på !

800 g morötter
3 ägg
2 1/2 dl lättcreme fraiche
1 vitlöksklyfta
örtsalt och peppar

Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 175 grader.
Smörj en sockerkaksform.
SKALA morötterna.
Dela dem i mindre bitar och koka dem
mjuka i lättsaltat vatten.
Låt dem rinna av och svalna.
Mixa dem till pure.
Vispa ihop ägg, creme fraiche,
pressad vitlök och kryddor.
Blanda med morotspuren.
HÄLL smeten i formen .
Grädda 40-50 minuter.
Täck med folie halva tiden.
Låt paten kallna innan Du stjälper upp den.

NÄSSELSÅS:
100-150 g förvälda nässlor
1/2 gul lök
2 msk margarin/smör
2 msk vetemjöl
3 dl grönsaksbuljong
2 1/2 dl matlagningsgrädde
örtsalt och peppar
Så här gör DU:
HACKA nässlorna fint.
Skala löken och finhacka den.
Fräs den i margarinet ett par min
på svag värme.
När den mjuknat strös mjölet över
och Du späder med buljong och grädde
till en sås.
BLANDA ner nässlor och krydda.
Låt såsen sjuda 5 min.

HOPPAS ATT DET SMAKAR!

SNABB KYCKLING-RISOTTO, 4 PERSONER.

Oj oj vad gott !
det här går snabbt att göra.

1 1/2 dl hackad,fryst gul lök
1 msk matfett
2 tsk curry
2 dl långkornigt ris
5 dl hönsbuljong(tärning)
1 färdigstekt eller grillad kyckling
100 g rökt skinka
1 paprika
1 dl majskorn eller gröna ärter
1/2 dl jordnötter

Så här gör DU:
FRÄS löken tillsammans med smör
och curry några minuter.
Tillsätt riset och rör om.
Slå på buljongen och koka sakta
under lock i ca 30 minuter.
SKÄR under tiden bort skin och
ben från kycklingen.
Du kan ev spara kycklingbenen hela.
Strimla skinkan och skär paprikan i
mindre bitar och blanda ner dessa
ingredienser bland riset.
Paprikabitarna kan fräsas i lite mat-
olja först,så blir de godare.
BLANDA också ner majskornen eller
ärterna samt kycklingen,skuren i
mindre bitar.
Värm alltsammans under lock.
Strö över jordnötterna och servera.
VILL Du ha en sås till kan Du röra
ihop den av 3 dl gräddfil,1 dl mango-
chutney och ev även 1 msk chilisås.

LYCKA TILL ,
HOPPAS ATT DET SMAKAR!