onsdag 24 april 2013

LAXFYLLD CANNELLONI. 4 PORT.

Lunch eller kvällsrätt?
Du väljer själv.

1 liten gul lök
smör/margarin
500 g fryst spenat
200 g riven mozzarella
300 g varmrökt lax
12 lasagneplattor
4 portioner tomatsås
(hemgjord eller färdigköpt)
UGN: 200 grader.

Så här gör DU:
SKALA och finhacka löken,låt den bli glansig
i lite matfett i en tjockbottnad kastrull.
Tillsätt spenaten och låt den smälta ner.
Rör i mozzarella och varmrökt lax delad i bitar.
DOPPA lasagneplattorna i kokande vatten 2 min.
Lägg spenatröran på lasagneplattorna och rulla ihop.
Lägg rullarna på smort ugnsfast fat och häll över
tomatsåsen.
Låt stå i ugnen i 15 min.

Om Du ta lite riven ost över tomatsåsen
innan DU ställer in den i ugnen.
LYCKA TILL!

måndag 22 april 2013

RABARBERKAKA.

Rabarber hör väl också VÅREN till !
Vi provar!

1 rabarberstjälk(ca100 g)
100 g smör
3 dl socker
1 ägg
1 1/2 dl mjölk el
havredryck
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
mannagryn

Så här gör Du:
SKÄR rabarberstjälken i tunna skivor.
Rör ihop smör och socker.
Rör i ägg,mjölk och rabarber.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker
i en bunke och häll i smeten.
Smörj en sprinform och bröa den med
mannagryn.
Häll i smeten och grädda i 175 grader
mitt i ugnen i 50-60 minuter.
Låt kakan svalna.

LYCKA TILL!

SPARRIS MED ROSTADE PINJENÖTTER OCH PARMESAN. 4 PORT.

Visste Du att vit sparris växer under jord,
medan grön sparris har fått växa upp en bit
ovanför markytan.

1 knippe grön sparris (250 g)
1 msk pinjenötter
1 tsk olivolja
parmesanost
flingsalt eller
vanligt salt
ROSTA pinjenötterna i en
torr stekpanna tills de har fått
fin färg.
SKÄR bort den nedersta delen av
sparrisstjälken.
Lägg sparrisen i saltat, kokande vatten
och förväll i knappt 3 minuter.
LÄGG upp sparrisen på ett fat, ringla på
olivolja, strö över de rostade nötterna,
hyvla över parmesanost och strö över
lite flingsalt.
Servera med en gång.

HOPPAS ATT DET SMAKAR!

NÄSSELPLÄTTAR 4 PERSONER.

Nu är väl ändå VÅREN här?!
Kika efter de första Nässlorna, som
är godast och fullspäckade med näring.

35 st
4 dl förvällda nässlor
3 ägg
3 1/2 dl mjölk
el havredryck
1 1/2 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
2 tsk salt
3 dl creme fraiche
1 1/2 msk smör
ev 1 dl färsk oregano

Så här gör DU:
SKÖLJ nässlorna.
Förväll dem i kokande vatten
i knappt 1 minut.
När de har ljusnat i färgen
är de klara.
Kyl dem snabbt i kallt vatten
och hacka dem.
VISPA äggen med hälften
av mjölken.
Blanda i salt och mjöl.
När smeten blivit jämn, slår
Du i resten av mjölken samt
creme fraichen.
Smält smöret och häll i det i
smeten så slipper Du använda
smör vid stekningen.
Blanda till sist ner Nässlorna och
ev hackad oregano.
STEK plättarna och servera med
en klick creme fraiche och lingonsylt.
Ha gärna en sallad till  som Du gillar.
TIPS!
Satsen är lagom stor för en långpanna
om Du hellre vill det!
LYCKA TILL !

KRYDDIG GRÖNSAKSRÖRA 4 PORT.

Denna kan Du servera
som ensamrätt med ett gott bröd till
 eller till rökt kött eller korv.

2 palsternackor
1 stor gul lök
3 äpplen
1 röd paprika
1 grön paprika
1 liten gurka
eller squash
2 msk smör
eller olja
1 vitlöksklyfta
1 1/2 dl vatten
2 msk tomatpure
1 tsk smulad basilika
ca 1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Så här gör DU:
SKALA palsternackor,lök och äpplen.
Dela och ta kärnorna ur paprikorna.
Skär allt i bitar,även gurkan.
Låt smör el olja bli varm i tjockbottnad
vid kastrull.
Pressa ned vitlöken och låt den puttra
utan att ta färg.
Häll i allt det skurna .
Rör om.
Häll i vattnet.
Smaksätt med tomatpure,basilika,salt
och kryddor.
Låt koka sakta under lock i ca 10 minuter.

Så, nu var det klart ,
SMAKLIG MÅLTID!

söndag 21 april 2013

KORV - OCH ÄPPELGRYTA. 4 PORT.

Bråttom,prova att göra denna!

2 äpplen
2 stora morötter
4 potatisar
1 purjolök
1 grönsaksbuljongtärning
2-3 dl vatten
400 g falukorv
1 dl finklippt persilja

Så här gör DU:
SKALA äpplen ,morötter  och potatis.
Skölj och ansa purjolöken.
Skär i bitar, även korven.
Koka upp vattnet med buljongtärningen.
Lägg ner allt och låt koka så länge att även
potatisen mjuknat.
Det brukar ta  ca 10 min.
Späd ev med mer vatten.
Strö på rikligt av persilja.
SERVERA med senap.
m....SÅ GOTT!

HALLONRUTOR med maräng. 30-35 st.

mmm....
3 dl strösocker
75 g smör
5 ägg-gulor
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 1/2 dl kall mjölk
3 msk kokande vatten
HALLONMARÄNG:
5 äggvitor
5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 dl hallon

Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 200 grader.
Rör socker och smör vitt å poröst.
Tillsätt ägg-gulorna och rör samman.
BLANDA de torra ingredienserna och
blanda ner dessa i äggsmeten varvat med
mjölk och vatten.
BRED ut smeten i en smord å bröad lång-
-panna, ca 30x40 cm eller använd ett smort
bakplåtspapper.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter.
Ta ut kakan och höj ugnsvärmen till 250 grader.
VISPA äggvitorna till hårt skum.
Rör ner socker och vaniljsocker.
Vänd försiktigt ner hallonen.
Bred ut hallonmarängen på kakan och grädda 5-7 min.
Marängen blir som en marängmassa.
Skär kakan i bitar.

FIKA? JA TACK!