tisdag 30 april 2013

CITRONFRIKADELLER 4 PORT.

Där var det!!
Det här har jag inte ätit sen jag var liten tös!
Då Älskade jag det !

Så låt Er väl smaka.

1/2 dl ströbröd
1/2 dl mjölk
1 ägg
500 g kalvfärs-
el kycklingfärs
1/2 hackad gul lök
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
SÅS:
1 liter hönsbuljong
1 dl vispgrädde
1 msk pressad citron
1 msk redning
1 krm socker
salt å peppar
2 msk hackad persilja

Garnering:
citronskal

Så här gör DU:
BLANDA ströbröd, mjölk och ägg och
låt det svälla i 5 minuter.
Blanda i färs,lök,salt och peppar .
Rulla bollar.
KOKA upp buljongen och sjud bollarna
ca 10 minuter.
Dela en och kontrollera att de är klara.
MÄT upp 4 dl av kokspadet och koka
upp med grädde och citronsaft.
Red av och smaka av med socker ,salt å peppar.
KOKA i 3 minuter, och rör ner persilja.
Lägg bollarna i såsen och riv lite citronskal över.
SERVERA, med potatis och kokta morötter.

LJUVLIGT !
mmm....drömskt!

HOPPAS ATT DET SMAKAR!

måndag 29 april 2013

ÄPPELSOPPA 4 PORT.

mmm....Så friskt å gott, som efterrätt på maten .

4 stora äpplen
vatten
1 kanelstång
2 tsk riven färsk ingefära
ev fruktsocker
1 dl keso
1/2 dl flagad mandel

Så här gör DU:
SKAL och tärna äpplena, koka dem mjuka
i lite vatten tillsammans med kanelstången.
Mixa till slätt mos, späd ev med mer vatten
för lagom konsistens.
VÄRM soppan inför serveringen
rör i ingefära .
Smaka av ev med lite fruktsocker.
SERVERA i skålar med en klick keso
och flagad mandel.

Riktigt gott!
LYCKA TILL!

BIFF med wokgrönsaker & ris. 4 port.

Här går det undan kan Du tro !
30 minuter för en middag!

500 g strimlat nötkött
2 msk matolja
1 paket wokgrönsaker
ca 450 g
1 1/2-2 dl woksås
SERVERING:
cashewnötter
kokt jasminris

Så här gör DU:
BRYN biffstrimlorna i lite olja
i en het stek -eller wokpanna.
LÄGG köttet åt sidan och stek
grönsakerna.
Blanda allt i pannan tillsammans
med woksåsen.
SERVERA med ris och cashewnötter.

Så gott med jasminris tycker jag,
men DU kan ta vad DU gillar för ris.
Woksåsen köptes färdig på burk.
Mrs Chengs.

Hoppas att det smakar!
LYCKA TILL!

PARMESAN RUTOR 24 st.

Å, så himla goda, dessa måste DU göra.

30 g jäst
5 dl vatten
2 tsk finstött oregano
2 msk honung
50 g riven parmesan-ost
1 tsk salt
12-13 dl vetemjöl.

Så här gör DU:
SMULA jästen i en bunke.
Värm vattnet till 37 grader
och häll det över jästen.
Rör om.
TILLSÄTT övriga ingredienser
och det mesta av mjölet.
Arbeta degen väl och låt jäsa 30 min.
TA upp degen på bakbordet och
arbeta in resten av mjölet.
BRED ut degen i en långpanna,
ca 30x40 cm ,med bakpapper.
Låt jäsa ytterligare ca 30 min.
GRÄDDA i ca 15 min,
Låt brödet svalna något,skär
det sedan i rutor.

Vetemjöl!?
nåja, någon gång går det väl!
Annars kan Du tillsätta 2-3 dl grahamsmjöl.
Bättre? nä', inte lika gott !

LYCKA TILL!

onsdag 24 april 2013

LAXFYLLD CANNELLONI. 4 PORT.

Lunch eller kvällsrätt?
Du väljer själv.

1 liten gul lök
smör/margarin
500 g fryst spenat
200 g riven mozzarella
300 g varmrökt lax
12 lasagneplattor
4 portioner tomatsås
(hemgjord eller färdigköpt)
UGN: 200 grader.

Så här gör DU:
SKALA och finhacka löken,låt den bli glansig
i lite matfett i en tjockbottnad kastrull.
Tillsätt spenaten och låt den smälta ner.
Rör i mozzarella och varmrökt lax delad i bitar.
DOPPA lasagneplattorna i kokande vatten 2 min.
Lägg spenatröran på lasagneplattorna och rulla ihop.
Lägg rullarna på smort ugnsfast fat och häll över
tomatsåsen.
Låt stå i ugnen i 15 min.

Om Du ta lite riven ost över tomatsåsen
innan DU ställer in den i ugnen.
LYCKA TILL!

måndag 22 april 2013

RABARBERKAKA.

Rabarber hör väl också VÅREN till !
Vi provar!

1 rabarberstjälk(ca100 g)
100 g smör
3 dl socker
1 ägg
1 1/2 dl mjölk el
havredryck
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
mannagryn

Så här gör Du:
SKÄR rabarberstjälken i tunna skivor.
Rör ihop smör och socker.
Rör i ägg,mjölk och rabarber.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker
i en bunke och häll i smeten.
Smörj en sprinform och bröa den med
mannagryn.
Häll i smeten och grädda i 175 grader
mitt i ugnen i 50-60 minuter.
Låt kakan svalna.

LYCKA TILL!

SPARRIS MED ROSTADE PINJENÖTTER OCH PARMESAN. 4 PORT.

Visste Du att vit sparris växer under jord,
medan grön sparris har fått växa upp en bit
ovanför markytan.

1 knippe grön sparris (250 g)
1 msk pinjenötter
1 tsk olivolja
parmesanost
flingsalt eller
vanligt salt
ROSTA pinjenötterna i en
torr stekpanna tills de har fått
fin färg.
SKÄR bort den nedersta delen av
sparrisstjälken.
Lägg sparrisen i saltat, kokande vatten
och förväll i knappt 3 minuter.
LÄGG upp sparrisen på ett fat, ringla på
olivolja, strö över de rostade nötterna,
hyvla över parmesanost och strö över
lite flingsalt.
Servera med en gång.

HOPPAS ATT DET SMAKAR!