onsdag 1 maj 2013

BANAN &CHOKLADKAKA 10 BITAR. Sockerfritt .

Den här gillar jag!

2 ägg
1 dl sötningsmedel
2 mogna bananer
1/2 dl naturell yoghurt
1/2 dl rapsolja
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl kakao
ca 15 pekannötter
UGN: 175 grader

Så här gör DU:
VISPA ägg och strösötningsmedel.
Mosa bananerna och blanda med
yoghurt och olja.
Blanda mjöl,bakpulver och kakao.
RÖR samman ägg -banan -och
mjölblandningen till en smet.
Häll i en smord och bröad form
ca 1 1/2 liter.
pynta med pecannötter.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen
ca 30-35 minuter.

LYCKA TILL!

VÅRKYCKLING och krämig gorgonzolasås. 4 Portioner.

Det här åt vi förra året på 1:a maj .
Så uppskattat må Du tro!

4 kycklingfileer
salt,peppar
12 st cocktailtomater
MARINAD:
2 citroner
2 msk olivolja
1/2 tsk chiliflingor
1 msk hackad färsk dragon
eller
1 tsk torkad
SÅS:250 g broccoli
100 g gorgonzola
2 dl creme fraiche + ev.lite vin
SERVERING:
Bulgur, kokt med gurkmeja .

UGN:200 grader.

Så här gör DU:

RIV skalet av den ena citronen
och pressa ur saften.
Skär den andra i 4 klyftor.
Blanda skal och saft med olja,
chili och dragon.
Dela kycklingfileerna mitt itu på
längden och låt dem ligga i marinaden
minst 2 timmar.
BRYN  kycklingbitarna runtom
så att de får lite färg.
Salta ,  peppra och lägg dem i  en
ugnssäker form.
Låt steka klart mitt i ugnen ca 20 min.
Halvera tomaterna.
Låt dem och citronklyftorna steka med
de sista 20 minuterna.
KONTROLLERA att kycklingköttet
är genomstekt.
Låt vila ett par minuter och skär sedan
köttet i  skivor.
SÅS:
DELA broccolin i buketter och låt koka
i lättsaltat vatten 10 minuter.
Låt rinna av.
Mixa hälften av broccolin  med gorgonzola
och creme fraiche.
Värm och smaka av med salt,peppar och
ev lite vin.
Rör ner resten av broccolin.

Hoppas att Ni gillar  detta!
LYCKA TILL!

tisdag 30 april 2013

CITRONFRIKADELLER 4 PORT.

Där var det!!
Det här har jag inte ätit sen jag var liten tös!
Då Älskade jag det !

Så låt Er väl smaka.

1/2 dl ströbröd
1/2 dl mjölk
1 ägg
500 g kalvfärs-
el kycklingfärs
1/2 hackad gul lök
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
SÅS:
1 liter hönsbuljong
1 dl vispgrädde
1 msk pressad citron
1 msk redning
1 krm socker
salt å peppar
2 msk hackad persilja

Garnering:
citronskal

Så här gör DU:
BLANDA ströbröd, mjölk och ägg och
låt det svälla i 5 minuter.
Blanda i färs,lök,salt och peppar .
Rulla bollar.
KOKA upp buljongen och sjud bollarna
ca 10 minuter.
Dela en och kontrollera att de är klara.
MÄT upp 4 dl av kokspadet och koka
upp med grädde och citronsaft.
Red av och smaka av med socker ,salt å peppar.
KOKA i 3 minuter, och rör ner persilja.
Lägg bollarna i såsen och riv lite citronskal över.
SERVERA, med potatis och kokta morötter.

LJUVLIGT !
mmm....drömskt!

HOPPAS ATT DET SMAKAR!

måndag 29 april 2013

ÄPPELSOPPA 4 PORT.

mmm....Så friskt å gott, som efterrätt på maten .

4 stora äpplen
vatten
1 kanelstång
2 tsk riven färsk ingefära
ev fruktsocker
1 dl keso
1/2 dl flagad mandel

Så här gör DU:
SKAL och tärna äpplena, koka dem mjuka
i lite vatten tillsammans med kanelstången.
Mixa till slätt mos, späd ev med mer vatten
för lagom konsistens.
VÄRM soppan inför serveringen
rör i ingefära .
Smaka av ev med lite fruktsocker.
SERVERA i skålar med en klick keso
och flagad mandel.

Riktigt gott!
LYCKA TILL!

BIFF med wokgrönsaker & ris. 4 port.

Här går det undan kan Du tro !
30 minuter för en middag!

500 g strimlat nötkött
2 msk matolja
1 paket wokgrönsaker
ca 450 g
1 1/2-2 dl woksås
SERVERING:
cashewnötter
kokt jasminris

Så här gör DU:
BRYN biffstrimlorna i lite olja
i en het stek -eller wokpanna.
LÄGG köttet åt sidan och stek
grönsakerna.
Blanda allt i pannan tillsammans
med woksåsen.
SERVERA med ris och cashewnötter.

Så gott med jasminris tycker jag,
men DU kan ta vad DU gillar för ris.
Woksåsen köptes färdig på burk.
Mrs Chengs.

Hoppas att det smakar!
LYCKA TILL!

PARMESAN RUTOR 24 st.

Å, så himla goda, dessa måste DU göra.

30 g jäst
5 dl vatten
2 tsk finstött oregano
2 msk honung
50 g riven parmesan-ost
1 tsk salt
12-13 dl vetemjöl.

Så här gör DU:
SMULA jästen i en bunke.
Värm vattnet till 37 grader
och häll det över jästen.
Rör om.
TILLSÄTT övriga ingredienser
och det mesta av mjölet.
Arbeta degen väl och låt jäsa 30 min.
TA upp degen på bakbordet och
arbeta in resten av mjölet.
BRED ut degen i en långpanna,
ca 30x40 cm ,med bakpapper.
Låt jäsa ytterligare ca 30 min.
GRÄDDA i ca 15 min,
Låt brödet svalna något,skär
det sedan i rutor.

Vetemjöl!?
nåja, någon gång går det väl!
Annars kan Du tillsätta 2-3 dl grahamsmjöl.
Bättre? nä', inte lika gott !

LYCKA TILL!

onsdag 24 april 2013

LAXFYLLD CANNELLONI. 4 PORT.

Lunch eller kvällsrätt?
Du väljer själv.

1 liten gul lök
smör/margarin
500 g fryst spenat
200 g riven mozzarella
300 g varmrökt lax
12 lasagneplattor
4 portioner tomatsås
(hemgjord eller färdigköpt)
UGN: 200 grader.

Så här gör DU:
SKALA och finhacka löken,låt den bli glansig
i lite matfett i en tjockbottnad kastrull.
Tillsätt spenaten och låt den smälta ner.
Rör i mozzarella och varmrökt lax delad i bitar.
DOPPA lasagneplattorna i kokande vatten 2 min.
Lägg spenatröran på lasagneplattorna och rulla ihop.
Lägg rullarna på smort ugnsfast fat och häll över
tomatsåsen.
Låt stå i ugnen i 15 min.

Om Du ta lite riven ost över tomatsåsen
innan DU ställer in den i ugnen.
LYCKA TILL!