torsdag 27 juni 2013

RÄKOR I RÖROR. 4 PORT.

Det här är gott å pilligt .

500 g STORA räkor.

RÖD SÅS:
1/2 dl sweet chilisås
1/2 -1 tsk riven färsk ingefära

GUL SÅS:
1/2 dl majonnäs
2 tsk honungssenap
några droppar pressad citron

GRÖN SÅS:
1/2 dl pesto

TILL SERVERING:
8 skivor formbröd

Så här gör DU:
SKALA räkorna.
Blanda sweetchilisås  och ingefära
till röd sås i en skål.
Blanda majonnäs , honungssenap
och citron till en gul sås i en skål.
Lägg upp pesto i en skål.
Fördela räkorna i såsskålarna och
rör om väl.
LÄGG salladsblad eller annan dekoration
på serveringsassietter.
Fördela räkorna med lite sås på rostat bröd.

DU kan med fördel dela de rostade brödskivorna på mitten .
HA EN TREVLIG KVÄLL!

STRÖSSELKAKA 30 bitar.

Här ska DU använda en liten långpanna 30x20 cm.

2 ägg
2 dl socker
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl flytande smör/margarin
3 dl vetemjöl
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
GARNERING:
4 dl florsocker
3 msk kallt kaffe
eller pressad apelsinsaft
1 msk flytande smör
eller smält smör.
strössel

Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 200 grader.
Smörj och bröa formen.
Vispa ägg och socker pösigt
i en bunke.
Rör ner mjölk och sedan smör.
BLANDA mjöl,kakao,vaniljsocker
och bakpulver i en annan bunke och
rör sedan ner det i  äggsmeten.
BLANDA till en slät smet.
Häll smeten i formen och sätt in den
i mitten av ugnen.Grädda i ca 20 minuter.
Ta ut kakan ur ugnen,låt den svalna lite
och vänd sedan ut den på bakgaller.
RÖR ihop florsocker,kaffe eller saft
och margarin.
Bred blandningen över den kalla kakan
och häll på strössel.
Skär kakan i ca 30 bitar när glasyren stelnat något.

HOPPAS ATT DET SMAKAR TILL KAFFET!


söndag 23 juni 2013

GRATINERADE NACHOS med chorizo 4 port.

Detta hade jag aldrig smakat förut,
men det var jättegott ,
en fredagskväll blev det serverat.

1 påse nachos
2-3 chorizokorvar
1 squash
2 dl tacosås
2 dl ost

Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 225 grader.
Skär korven och squashen i skivor.
Lägg ut nachos-chipsen på en plåt klädd
med bakplåtspapper.
LÄGG en skiva squash och en skiva korv
på varje chips och toppa med taco-sås
och riven ost.
Gratinera i övre delen av ugnen ca 5 min.
SERVERA med en blandad sallad.

SMAKLIG MÅLTID!

KYCKLINGSAUTE med kokos och curry. 4 port.

Det här var väldigt gott!

4 kycklingfileer
1-2 msk olivolja
2 tsk sött paprikapulver
1 tsk salt
1 krm malen svartpeppar
4 dl kokosmjölk
2 tsk röd curry
150 g strimlad purjolök
2 strimlade gula paprikor
150 g skivade champinjoner
TILLBEHÖR:
färsk mynta
jasminris
sallad

Så här gör DU:
PUTSA och strimla kycklingfileerna.
Stek dem i olivolja och pudra över paprikapulver.
Salta och peppra.
Blanda kokosmjölk och curry och häll över.
Låt allt koka ihop i 10 minuter.
Fräs grönsakerna och svampen några minuter.
LÄGG över i grytan.
Koka upp och smaka av med salt å peppar.
Strö över lite mynta.
SERVERA med jasminris och en sallad.

mmm... jättegott med jasminris, nu var det längesen .
LYCKA TILL!

lördag 22 juni 2013

HALLONRUTOR med kardemummakrisp. ca 18 bitar.

Den här är smaskens.

150 g smör/margarin
3/4 dl mjölk
3 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
KARDEMUMMAKRISP:
2 dl vetemjöl
1/2 dl socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 tsk nystött kardemumma
75 g smör / marg.
GARNERING:
4 dl hallon
2 tsk potatismjöl

Så här gör Du:
SÄTT ugnen på 175 grader.
Hacka snabbt samman alla ingredienserna
till krispet till en smulig massa.
Lägg kallt att vila en stund.
SMÄLT matfettet och dra kastrullen
från värmen.
Tillsätt mjölken.
VISPA ägg och socker vitt och poröst.
Sikta ner de torra ingredienserna och
tillsätt matfettsblandningen.
Rör varsamt smeten slät.
HÄLL smeten i en smord och mjölad
eller bakpappersklädd liten långpanna
ca 22x32 cm.
Blanda hallonen med potatismjölet.
STRÖ krispsmulor och hallon över kakan.
Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 min.
SKÄR upp kakan i rutor när den kallnat.

TREVLIG FIKASTUND!

LAXBOLLAR 4-6 personer.

mmm... jag som älskar lax, frukost,lunch å middag!
någon gång ibland kan det bli så.

400 g varmrökt lax
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl kokhett vatten
4 gelantinblad
salt å peppar
torkad dragon.

Så här gör DU:
MOSA fiskköttet,blanda med buljong
och lägg i det blötlagda gelantinet,
salta å peppra .
Låt stelna i 4-5 timmar.
Gör sedan små bollar med hjälp av
två teskedar och rulla dem i kryddgrönt.

Inte alls dumt...mm..gott.
LYCKA TILL!

onsdag 19 juni 2013

CHOKLADKAKA med banan.

Åååå... den här måste Du göra,  så himla god !

1 AVLÅNG FORM
(ca 1 1/2 liter)
fett och mjöl till formen

90 g smör
6 ägg
210 g socker
150 g mjöl
1 msk kakao
100 g riven mörk choklad
1 STOR banan
salt

Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 180 grader.
Smörj och mjöla formen.
Smält smör i en kastrull och
låt det svalna något.
DELA äggen .
Vispa ägg-gulorna pösiga med 175 g socker
i en skål i varmt vattenbad.
Blanda mjöl,kakao och choklad i en skål
och rör ner i äggsmeten.
Tillsätt det smälta smöret och rör om.
SKALA bananen,halvera på längden och skär smått.
Rör ner bananbitarna i smeten.
Vispa äggvitorna med 1 nypa salt till hårt skum,
strö undan för undan i resten av sockret.
Vänd ner äggvitorna i smeten.
HÄLL smeten i formen och grädda mitt i ugnen
ca 35 minuter.
Ta ut kakan och låt svalna på ett galler.
Lossa kakan ur formen och servera i skivor,
gärna med vispad grädde.

Den här kakan blev jag bjuden på,  på ett kalas
och bad att få receptet, så nu delar jag med Er alla!

ALL LYCKA TILL !