måndag 29 juli 2013

LÄSKANDE MELONDRINK 6 GLAS.

Hej allesammans, nu är jag igång igen!

Vi provar med en fördrink, en varm sommarkväll
som det är nu .
Vodkan kan uteslutas.

Skala och tärna 1/2 kärnfri
röd vattenmelon.
Lägg ner melonköttet ,
3 dl Sprite,
6 myntablad
1/2 dl pressad saft av lime
och ca 12 cl vodka
i en mixer.
Kör till slät konsistens.
Servera med rikligt med is.
Häll upp i glas.

Härlig sommardrink med
vattenmelon, sprite och lime .
LYCKA TILL!

fredag 26 juli 2013

MARTINS FISKGRATÄNG 4 PORTIONER.

mmm... den här var väldans god !

Smaka Ni också!
Använd helst färska spättafile´-er


500-600 g spättafile`
1 burk skaldjursmix
eller kräftstjärtar i lag
SÅS:
25 g smör
ca 1 tsk curry+
1 krm kajennpeppar
2 msk vetemjöl
salt
ca 2 dl mjölk
+ skaldjursspadet
1 burk  (lätt ) creme fraiche
2-3 dl riven ost+
1 msk ströbröd
Så här gör DU:
Lägg fisken i en gratängform
fortsätt med skaldjuren.
Bryn först smöret lite lätt
med curry och kajenn.
Rör i mjöl och späd lite i taget
till en slät och fin sås.
Koka sakta ca 5 minuter och smaka av.
Häll såsen över fisken och strö på ost
och ströbröd eventuellt  några smörklickar.

Gratinera i 225-250 grader ca 20 minuter.
Gott med ris eller pressad potatis till och
ärter eller bönor till .

HOPPAS ATT DET SMAKAR!

måndag 22 juli 2013

FRUKOSTDRINK 4 DRINKAR.

Prova detta till frukost, inte dumt alls !

2 apelsiner
1-2 blodgrapefrukter
1 stor banan
4 dl lätt naturell yoghurt
4 msk vetegroddar

Så här gör DU:
Halvera apelsinerna och grapefrukterna .
Skär 2 skivor apelsin till garnering ,
halvera dem och lägg dem åt sidan.
Pressa frukterna.
Du behöver ca 4 dl pressad juice.

Häll fruktjuicen i en mixer eller matberedare.
Skala bananen , skiva ner den i fruktjuicen
och mixa till en jämn pure.
Häll i yoghurten och mixa kraftigt.
Tillsätt vetegroddarna och mixa hastigt
så att allt blandas.

Häll upp blandningen i höga glas.
Skär snitt i de halverade apelsinskivorna
och fäst dem på glasens kant.
Sätt ett tjockt sugrör i varje drink och
servera drinken till frukost eller som
inledning på brunchen.

LYCKA TILL!

lördag 20 juli 2013

HALLON OCH KARDEMUMMABULLAR. 40 STYCKEN.

Bullar fyllda med bär smakar sommar- tycker jag!
Prova att göra dessa  gör-goda bullar !

50 g jäst
100 g smör
5 dl låglaktosmjölk
1 dl sötningsmedel, strö
1 ägg
1 tsk salt
2 tsk mald kardemumma
14 dl vetemjöl
FYLLNING:
100 g smör , rumsvarmt
2 dl sötningsmedel , strö
1/2 tsk torkade vaniljfrön,
200 g hallon
GARNERING:
1 ägg
3-4 msk kokosflingor

Så här gör Du:
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret och häll i mjölken,
värm till 37 grader, fingervarmt
Häll vätskan över jästen och blanda
tills den lösts upp.
Tillsätt sötningsmedel , ägg , salt
och kardemumma.
Arbeta in vetemjölet lite i taget.
Låt degen jäsa 30 minuter
under bakduk.
Sätt ugnen på 225 grader.
Rör ihop smör , sötningsmedel
och vaniljfrön.
Dela degen i 2 bitar, kavla ut dem till rektangulära
plattor och bred på smörfyllningen.
Strö över hallonen och rulla ihop på längden.
Skär upp längderna i 4 cm tjocka snäckor.
Lägg bullarna i bullformar och låt jäsa under bakduk
ca 30 minuter.
Pensla med lättvispat ägg och strö över kokos.
Grädda bullarna mitt i ugnen 12-15 minuter.

TREVLIG FIKASTUND!

HAVREKAKOR MED TORKADE APRIKOSER. 18-20 ST.

Hej igen !
Härligt med sommarvärmen ,men jag är alltid sugen på fika !
De här är inte fel , smaka själva!

100g smör
1/2 dl sötningsmedel,strö
2 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
50 g torkade aprikoser
(ca 8 stycken)

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda smör, sötningsmedel,
vetemjöl och havregryn .
Hacka aprikoserna och vänd
ner i degen.
Forma degen till 18 bollar och
lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Platta till kakorna lite med en gaffel.
GRÄDDA mitt i ugnen ca 15 minuter.

mmm... så himla goda , inte så väldigt söta.
TREVLIG FIKASTUND!

måndag 15 juli 2013

VANILJRUTOR med lingon och dajm. 16 bitar.

Här är en för mig ny favorit!
Lättbakade rutor fulla med godsaker.

150 g smör
2 dl socker
3 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 1/2 dl frysta lingon
4 bitar Daim(112g)

Så här gör DU:
Rör smör och socker vitt och pösigt.
Tillsätt äggen ett i sänder och rör
ytterligare en stund.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver
och vänd försiktigt ner det.
Bred ut smeten i en liten långpanna
36x24 cm, klädd med smort bakplåtspapper.
Strö över frysta lingon och grovhackad Daim.
GRÄDDA i 175 grader ca 25 minuter  eller
tills kakan fått fin färg och är genomgräddad,
känn med sticka.
Låt svalna något och skär sedan i rutor med en vass kniv.
Kallrörd vaniljsås till är gott.

mmm...så gott!
LYCKA TILL!

PERSIKOPAJ med hasselnötter och vanilj 12-14 bitar.

Hej igen!
Idag vill jag bjuda på en mumsig paj
som passar lika fint till kaffekalaset
som till efterrätt.
Dessutom räcker den till många.

MÖRDEG:
4 dl mjöl
3/4 dl socker
150 g smör
1 ägg
FYLLNING:
200 g hasselnötter
1 vaniljstång
3 ägg
1 1/2 dl socker
1 STOR burk (825g)
konserverade persikor.

DEGEN:
Blanda mjöl och socker.
Tillsätt det KALLA smöret i bitar
och hacka samman till en grynig massa,
gärna i matberedaren.
Tillsätt ägget och arbeta snabbt till en deg.
Tryck ut den i en stor paj-form , ca 26 cm
i diameter .
Ställ kallt i 30 minuter.
FYLLNINGEN :
Tag undan 1 dl hasselnötter och hacka dem grovt.
Mal resten.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
Vispa ägg, socker och vaniljfrön ljust och pösigt.
Vänd försiktigt ner de malda nötterna.
Klicka ut smeten i pajskalet och lägg på de
avrunna persikahalvorna .
Strö över de hackade nötterna.
GRÄDDA i 175 grader ca 50 minuter eller
tills pajfyllningen " stannat " och pajen
fått fin färg.

SERVERA gärna med en klick iskall
vispad grädde eller glass.
HOPPAS ATT DET SMAKAR!