tisdag 20 augusti 2013

PLOMMONSYLT .

God sylt till tårtfyllning , glass och pannkakor.

Prova själva !
1 kg plommon
6 1/2 dl socker


Så här gör DU:
DOPPA plommonen hastigt i kokande vatten
och dra av skalet.
Dela frukten och ta ur kärnorna.
Varva frukten med socker i en gryta och låt
det stå ca 1 timme och safta sig.
KOKA upp plommonen sakta så att sockret
hinner lösa sig  innan grytan börjar koka .
Låt sylten sjuda på svag värme ca 15-20 minuter.
Rör om då och då.
SKUMMA sylten .
Häll den på varma rena burkar .
Förvara sylten kallt.

c vitamin brus  ca 1 tsk kan Du hälla i sylten
för att den ska hålla bättre.
Det gör jag själv.

LYCKA TILL !

PLOMMONFROMAGE 4 PORT.

Hej igen !
Det här är en läcker dessert  som går fint att laga
dagen innan den ska ätas.

500 g plommon
4 msk vatten
1 1/2 dl socker (gärna rörsocker)
1 msk vaniljsocker
5 gelantinblad blötlagda i kallt vatten
3 dl vispgrädde
GARNERING:
plommon
vispad grädde

Så här gör DU:
Ta ur kärnorna ur den sköljda frukten.
Kör den i en mixer eller genom en sikt.
Blanda moset med socker och vatten
i en kastrull .
Låt det koka upp .
Krama ur gelantinet  och låt det smälta
i det heta moset.
Låt det kallna.
Vispa grädden och vänd ner den i det
kalla moset.
Häll smeten i en form  sköljd med kallt vatten.
Ställ fromagen i kylen att stelna minst ett par timmar .

ALL LYCKA TILL !

söndag 18 augusti 2013

LÄTTBAKAT RÅGBRÖD 3 LIMPOR.

mmm...det här är godis med smör och en god ostskiva på.

50 g jäst
10 dl fingervarmt vatten 37 grader
3 dl vetekross
1 msk salt
1/2 dl mörk brödsirap
7 dl vetemjöl special
17-19 dl grovt rågmjöl

Så här gör DU:
SMULA jästen i en bunke och rör ut den i
det fingervarma vattnet.
Häll i resten av vattnet, vetekross, salt och
brödsirap.
Arbeta in vetemjölet och sist rågmjölet,
lite i taget, tills degen är smidig och släpper
kanten.
LÅT jäsa 60-90 minuter.
KNÅDA degen ordentligt på bakbordet så
alla gasblåsor försvinner.
Dela den i tre delar och kavla ut till avlånga limpor.
Lägg i smorda bakformar, ca 1 1/2 liter.
Låt bröden jäsa under duk ca 60 minuter.
PENSLA med smält matfett .
Grädda i 175 grader på nedersta falsen ca 75 minuter.
Låt bröden svalna övertäckta på galler.

ALL LYCKA TILL !

fredag 16 augusti 2013

KLAPPKRÄM 4 PERSONER.

Har Ni någon gång hört talas om denna efterrätt?
Det är en gammaldags efterrätt som serveras med GRÄDDMJÖLK.

 1 dl mannagryn
2 dl outspädd saft, t ex vinbärssaft
1/2 liter vatten
socker

Så här gör DU:
BLANDA saft och vatten och ge det ett uppkok.
Häll i grynen och låt krämen koka sakta i ca 5 minuter.
HÄLL upp den i en skål och vispa med ELVISP tills
krämen är luftig och porös.
Smaka av den med socker.

mmm...        barndomsminnen .
Jättegott , hoppas att Ni tycker detsamma !

LYCKA TILL1

KRUSBÄRS LIKÖR.

Det här är en annan goding.

2 liter väl mogna krusbär
3/4 liter Brännvin Special
TILL VARJE LITER SILAD SPRIT:
1 dl vatten
5 dl strösocker.

Så här gör Du:
Snoppa bären, skölj dem i kallt vatten
och låt dem rinna av  eller torka på
hushållspapper.
LÄGG  bären i två stora burkar .
Fördela spriten över .
TILLSLUT  burkarna och ställ dem i
rumstemperatur  3-4 veckor
(gärna ljust och varmt)
Skaka burkarna då och då .
SILA av bären , slå spriten igenom ett
melittafilter eller en ren handduk.
KOKA upp sockerlagen och skumma den.
Låt den kallna helt.
BLANDA sprit och sockerlag och
tappa likören på flaskor.
KORKA igen och lagra dem  minst 3 månader
men gärna mycket längre .

LYCKA TILL !

RÅRÖRD LINGONDRICKA .

mmm... det här är riktigt gott !

1 kg lingon
5 dl vatten
1 rågad tsk citronsyra
4 dl strösocker per liter avrunnen saft

Så här gör Du:
Krossa bären i en rymlig syltgryta eller mal dem.
Slå på vattnet med den upplösta citronsyran i .
Rör om väl.
Täck grytan och ställ den KALLT i 2 dygn.
Rör då och då i bärmassan.
SILA saften genom silduk och låt den självrinna
tills massan är torr.
Mät saften och slå den tillbaka i grytan .
Tillsätt sockret och rör tills det löst sig .
Tappa  drickan på väl rengjorda KALLA flaskor
och korka igen väl.
( bara kokt saft på varma flaskor)
Förvara drickan svalt .

LYCKA TILL!

PLOMMONMARMELAD .

Får Du gott om plommon kan Du göra en god sylt eller marmelad .
Vilket det blir avgörs av sockermängden och koktiden .

1 kg plommon (ca 2 l )
8-9 dl strösocker
1 vaniljstång

Så här gör Du:
Plommonen bör plockas när de är väl mogna
då är de lättast att skala och kärna ur .
Men man kan också behålla skalet kvar .
Varva dem med sockret i en syltgryta och
lägg i vaniljstången som delats på längden .
Koka upp långsamt och skaka grytan utan att röra marmeladen .
Låt grytan småkoka utan lock 30 min, eller tills frukten sjunker
till botten och massan börjar tjockna .
SKUMMA YTAN NOGA .
Ta bort vaniljstången  och ös upp marmeladen på väl rengjorda burkar .
(jag brukar sätta ugnen på 50- 75 grader och ställa in rengjorda burkar och
flaskor så de inte är KALLA när sylt, marmelad och saft häll på)

Om Du vill göra sylt istället minskar Du  sockermängden till
6 dl och tillsätter 1 msk C-vitamin Brus .
Koka sylten endast  15 minuter på samma sätt .

Tag ut burkarna ur ugnen med GRYTLAPP .
LYCKA TILL !