lördag 14 september 2013

NATTJÄSTA FRUKOSTBULLAR 16 ST.

HEJ igen !

Låt kylskåpet jobba under natten
det är det som är vitsen med de här
kalljästa bullarna .
När nästa jäsning är aktuell kan
bagaren göra något annat !

2 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl vatten
15 g jäst
1 1/2 tsk salt
1 tsk socker
2 msk olivolja
4 dl grahamsmjöl
7-8 dl vetemjöl
GARNERING:
grahamsmjöl

Så här gör Du:
BLANDA mjölk och vatten och lös upp
jästen i blandningen.
Tillsätt salt , socker och olivolja.
TILLSÄTT mjölet och arbeta samman till
en slät och smidig deg.
Degen ska inte vara för fast, utan så lös
att den seg-rinner.
TÄCK bunken med en bakduk och låt degen
jäsa kallt i kylskåpet över natten.
NÄSTA morgon tas den kalla degen fram
och hanteras varsamt så att inte allt för mycket
luft går ur .
Doppa 2 matskedar i grahamsmjöl och skeda 
upp degen på bakpappersklädd plåt till bullar.
Strö över lite grahamsmjöl och låt dem jäsa
i ca 25-30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
GRÄDDA bullarna i mitten av ugnen i ca 7-8 min.

LYCKA TILL !

fredag 13 september 2013

HJÄRTLIG FRUKOSTMACKA 1 PORT....SOM...

... kan göras till flera !

Varför inte låta barnen vara med och göra dessa hjärt-smörgåsar
och överraska när någon i familjen fyller år !

TRYCK med pepparkaksform ut ett hjärta ur 1 SKIVA FORMFRANSKA .
Lägg brödet i en ugnsfast form med bakplåtspapper i botten .
Knäck 1 LITET ÄGG och häll det i HJÄRTAT av brödet .
Ställ in i 200 grader varm ugn tillsammans med hjärtat som
blev uttaget ur brödet i 6-7 minuter tills ägget har stelnat
SERVERA med några skivor knaperstekt bacon.
TREVLIG MORGONSTUND !

GORGONZOLAPAJ MED PÄRON & SPENAT. 4 PORT. el. 8-10 BITAR .

HEJ !

Nu blir det Pajparty !
Vad sägs om denna ?

mmm... jättegod kan jag lova .

1 sats valfri pajdeg
FYLLNING:
300 g färsk spenat
1 msk smör /el . margarin
150 g gorgonzola
1 dl valnötter
1 1/2 päron i klyftor
saft av 1/2 citron
ÄGGSTANNING:
3 ägg
3 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 1/2 dl riven  lagrad ost ,
t ex västerbottenost
GARNERING:
1/2 skivat päron
bladpersilja
el .
basilika
UGN:225 grader

Så här gör Du:
TILLRED pajdegen enligt anvisning.

GRUNDRECEPT på pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten.
LITE GRÖVRE :
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
eller grovt rågmjöl
2 krm salt
150 g smör/margarin
2 msk kallt vatten
MAGRARE :
2dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
50 g smör /margarin
1 dl kesella
UGN:225 grader.

SKÖLJ spenaten.
Fräs den blank i matfettet.
Tärna osten och grovhacka nötterna.
Skiva päronen och droppa citronsaft över.
VISPA samman ägg , grädde , salt och peppar.
Tillsätt den rivna osten.
FÖRDELA fyllningen i det förgräddade
pajskalet och häll stanningen över.
GRÄDDA pajen i nedre delen av ugnen ca 40 minuter
eller tills pajen stelnat och blivit gyllene.
Täck med folie om den ser ut att få för mycket färg.
Låt svalna något .
Garnera med päronskivor och lite kryddgrönt.

Om Du ska ha pajen till förrätt servera gärna med
en klick gräddfil eller creme fraiche på varje bit .

ALL LYCKA TILL ! HOPPAS ATT DET SMAKAR !

torsdag 12 september 2013

KYCKLINGGRYTA MED SVAMP . 4 port.

Hej ..
Kyckling är ju alltid gott, så jag bjuder på denna!

4 strimlade kycklingfile'er
ca 400 g
200 g skivad svamp

2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 dl sky
1 hönsbuljongtärning
1 dl grädde
1/2 msk soja
400 g kokta kidneybönor
50 g salami
sallad

Så här gör Du:
SKALA och hacka vitlöken .
Stek kycklingköttet , svamp
och vitlök i smör i omgångar
i en stekpanna.
Salta och peppra , lägg över det
i en gryta.
Skölj ur stekpannan med lite vatten
efter varje stekning och spara skyn.
MÄT upp skyn och häll den över kycklingen.
Lägg ner buljongtärningen , sjud grytan 7-8 min.
TILLSÄTT grädde och soja , sjud grytan
några minuter.
VÄRM bönorna , blanda dem med strimlad salami.
SERVERA grytan med bönblandningen och sallad.

LYCKA TILL !

onsdag 4 september 2013

SNABB PIZZA - SMÖRGÅS 1 PORT.

Det här åt maken och jag som lunch förr i tiden !

1 tunn brödkaka , 60 g
1 tsk flytande smör / margarin
25 g köttfärs
25 g hackad gul lök
50 g krossade tomater
+ kanske lite vatten
2 krm örtsalt
lite peppar
2 krm pizza krydda
1 stor tomat
2-3 tsk riven ost + pizza krydda
SERVERING:
grönsallad , gurka, klippt persilja
eller gräslök

Så här gör Du:
Lägg brödkakan på en ugnsplåt.
Fräs upp köttfärs och lök i fettet.
Späd med tomatkross och lite vatten
låt puttra ihop.
Smaka av med örtsalt , peppar och pizza-krydda .
Lägg röran på brödet.
Täck med skivad tomat och riven ost.
Strö på ev. lite extra pizza-krydda.
Gratinera 10-12 min.  i 225 grader.
Servera med färska grönsaker .
DESSERT:
20 små vindruvor .

mmm... så himla gott !
LYCKA TILL !

TONFISKKLÄMMA .1 PORT.

Det här åt jag för längesedan , men det duger lika bra idag !

60 g tunnbröd
3 salladsblad
60 g lätt-tonfisk
100 g tärnad gurka
50 g tärnad paprika
1 tsk lättmajonnäs
1 tsk senap
1/2 dl lättyoghurt
tomat , dill
3 oliver

 Så här gör Du:
Lägg sallad på brödet.
Mosa och klicka på tonfisk
blandad med gurka , paprika ,
majonnäs , senap  och yoghurt.
Rulla ihop och lägg till tomatklyftor,
dill och oliver.

SMAKLIG MÅLTID !

CHAMPINJON-POTATIS MED KYCKLING . 1 PORTION.

Smaka på detta Du :

150 g potatis
75 g kycklingfilé
75 g champinjoner
30 g gul lök
1 tsk majsenamjöl
1 ägg-gula
GARNERING:
gurka , persilja , tomat
EFTERRÄTT:
1 klyfta vattenmelon

Så här gör DU:
Skär potatisen i skivor och stek dem
 i lite fett i teflonpanna tillsammans
med de skivade champinjonerna och
den hackade löken.
Koka kycklingfilén , red buljongen med
1 tsk majsenamjöl och en RÅ ägg-gula
och slå såsen över rätten.
GARNERA enl. förslag.

SMAKLIG MÅLTID !