Nu för tiden finns det ju korv med mycket kötthalt ,
jag hittade en idag med 92 % kötthalt .
1/2 baguette
8 salladsblad
300 g falukorv
4 ägg
1 paket bacon
ketchup
Så här gör Du:
DELA baguetten i 4 bitar och skär
varje bit mitt itu .
Lägg salladsbladen på underdelarna
av bröden .
SKÄR falukorven i skivor och stek
på båda sidor .
Lägg skivorna på bröden .
Stek äggen och lägg dem på falukorven .
Stek baconskivorna och fördela på de
fyra portionerna.
SERVERA med ketchup .
HOPPAS ATT DET SMAKAR !
måndag 23 september 2013
KORVGRYTA MED LINSER 2 PORT.
Denna är jättegod tycker jag mmm...prova Du också att göra den !
200 g mager falukorv
1 liten morot
100 g röda linser
1 palsternacka
1/2 rödlök
1 1/2 dl grönsaksbuljong
1/2 tsk malen kardemumma
1 krm grovmalen svartpeppar
1/2 paket saffran
2 tsk pressad limesaft
3/4 dl yoghurt 3%
salt
solrosskott
Så här gör Du:
BLÖTLÄGG linserna i lite vatten ca 20 minuter.
Kasta bort vattnet och koka linserna mjuka i nytt
vatten enligt förpackningens anvisningar.
Häll bort vattnet och låt linserna rinna av .
SKÄR falukorven i mindre bitar .
Skala morot och palsternacka.
Skär dem i ca 1 cm stora tärningar.
Skala och grovhacka löken.
LÅT buljongen koka upp .
Lägg i alla grönsakerna , löken , kardemumma ,
peppar och saffran .
Låt det småputtra ca 5 minuter.
TILLSÄTT korvbitarna och låt grytan puttra i
ytterligare 5 minuter.
Vänd till sist ner linserna och låt allt bli genomvarmt .
Smaka av .
Strö över solrosskott .
RÖR samman yoghurten med limesaft och smaka
av med salt .
Ät grytan tillsammans med yoghurten .
SMAKLIG MÅLTID !
200 g mager falukorv
1 liten morot
100 g röda linser
1 palsternacka
1/2 rödlök
1 1/2 dl grönsaksbuljong
1/2 tsk malen kardemumma
1 krm grovmalen svartpeppar
1/2 paket saffran
2 tsk pressad limesaft
3/4 dl yoghurt 3%
salt
solrosskott
Så här gör Du:
BLÖTLÄGG linserna i lite vatten ca 20 minuter.
Kasta bort vattnet och koka linserna mjuka i nytt
vatten enligt förpackningens anvisningar.
Häll bort vattnet och låt linserna rinna av .
SKÄR falukorven i mindre bitar .
Skala morot och palsternacka.
Skär dem i ca 1 cm stora tärningar.
Skala och grovhacka löken.
LÅT buljongen koka upp .
Lägg i alla grönsakerna , löken , kardemumma ,
peppar och saffran .
Låt det småputtra ca 5 minuter.
TILLSÄTT korvbitarna och låt grytan puttra i
ytterligare 5 minuter.
Vänd till sist ner linserna och låt allt bli genomvarmt .
Smaka av .
Strö över solrosskott .
RÖR samman yoghurten med limesaft och smaka
av med salt .
Ät grytan tillsammans med yoghurten .
SMAKLIG MÅLTID !
LAXPYTT 2 PORT.
LAXPYTT till lunch - mmm...så gott ! eller ?
1 dl ris + vatten , salt
250 g skinn - och benfri laxbit
1/2 gul lök
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
1/2 liten squash
2 msk hackad dill
1 krm citronpeppar
1 krm salt
Så här gör DU:
KOKA riset enligt anvisning på paketet
SKALA och hacka löken .
Kärna ur och tärna paprikorna.
Tärna squashen .
Skär laxen i tärningar .
FRÄS lök, paprika och squash i lite matfett
på svag värme ca 3-5 minuter , tills laxen är
precis genomstekt och allt är varmt .
KRYDDA med salt och peppar .
Strö över dillen och smaka av .
SERVERA gärna ett gott bröd till !
HOPPAS ATT DET SMAKAR!
1 dl ris + vatten , salt
250 g skinn - och benfri laxbit
1/2 gul lök
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
1/2 liten squash
2 msk hackad dill
1 krm citronpeppar
1 krm salt
Så här gör DU:
KOKA riset enligt anvisning på paketet
SKALA och hacka löken .
Kärna ur och tärna paprikorna.
Tärna squashen .
Skär laxen i tärningar .
FRÄS lök, paprika och squash i lite matfett
på svag värme ca 3-5 minuter , tills laxen är
precis genomstekt och allt är varmt .
KRYDDA med salt och peppar .
Strö över dillen och smaka av .
SERVERA gärna ett gott bröd till !
HOPPAS ATT DET SMAKAR!
LAXPATE´ 8-10 PERSONER.
mmm... det här är det godaste som finns .
Prova DU med att göra denna ,det är det värt!
350 g LAXFILE
200 g GÄDDFILE
3 ägg
3 1/2 dl vispgrädde
1 msk pressad citron
1 krm kajennpeppar
salt och peppar
Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 150 grader .
Ta bort alla benen i FILEERNA
och skär fiskköttet i kuber.
Kör i matberedare till pure.
TILLSÄTT äggen i fiskfärsen
ett åt gången och häll i grädden
i en jämn stråle .
Krydda med citronsaften , kajennpepparn
salt och peppar.
SMÖRJ en 1 1/2 liters bakform och häll i smeten.
Slå formen lätt mot bordet så smeten packas ordentligt.
TÄCK formen med smörat bakpapper .
Sätt formen i hett vattenbad och grädda i ugnen ca 1 timme .
LÅT paten kallna i formen , gärna över natten.
Stjälp upp paten och skär den i skivor .
SERVERA med het vitlökssås och sallad.
VITLÖKS-SÅS :
2 dl majonnäs
3 dl kräm fraiche
2 vitlöksklyftor
2-3 tsk SAMBAL OELEK
1 dl hackad persilja
salt och peppar
Så här gör DU:
BLANDA majonnäsen och CREME FRAICHEN.
Krossa och tillsätt vitlöksklyftorna och smaksätt
med SAMBAL OELEK .
SÅ , NU ÄR DET KLART !
LYCKA TILL !
Prova DU med att göra denna ,det är det värt!
350 g LAXFILE
200 g GÄDDFILE
3 ägg
3 1/2 dl vispgrädde
1 msk pressad citron
1 krm kajennpeppar
salt och peppar
Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 150 grader .
Ta bort alla benen i FILEERNA
och skär fiskköttet i kuber.
Kör i matberedare till pure.
TILLSÄTT äggen i fiskfärsen
ett åt gången och häll i grädden
i en jämn stråle .
Krydda med citronsaften , kajennpepparn
salt och peppar.
SMÖRJ en 1 1/2 liters bakform och häll i smeten.
Slå formen lätt mot bordet så smeten packas ordentligt.
TÄCK formen med smörat bakpapper .
Sätt formen i hett vattenbad och grädda i ugnen ca 1 timme .
LÅT paten kallna i formen , gärna över natten.
Stjälp upp paten och skär den i skivor .
SERVERA med het vitlökssås och sallad.
VITLÖKS-SÅS :
2 dl majonnäs
3 dl kräm fraiche
2 vitlöksklyftor
2-3 tsk SAMBAL OELEK
1 dl hackad persilja
salt och peppar
Så här gör DU:
BLANDA majonnäsen och CREME FRAICHEN.
Krossa och tillsätt vitlöksklyftorna och smaksätt
med SAMBAL OELEK .
SÅ , NU ÄR DET KLART !
LYCKA TILL !
GAMMALDAGS SIKTEBRÖD 2 LIMPOR.
Hej igen !
Nu är jag inne på bakning igen, för min del hör det samman med hösten ,tror jag !
25 g jäst
6 dl ljummet vatten
1 1/2 tsk stött kummin
ca 6 dl vetemjöl
2 msk flytande margarin
2 1/2 tsk salt
10 dl rågsikt
Så här gör Du:
LÖS jästen i 1 dl vatten i en bunke.
Tillsätt kummin och 2 dl mjöl
Arbeta samman .
Låt jäsa 30 minuter.
BLANDA resten av vattnet och med margarin
och salt , häll det i bunken.
Arbeta samman .
Rör ner rågsikt och resten av mjölet , knåda
till en smidig deg .
Låt jäsa 1 TIMMA.
STJÄLP upp och knåda degen .
Forma 2 limpor.
Lägg dem på plåt och låt jäsa 20 min .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 225 grader, i 15 min.
Sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare ca 45 min.
PENSLA bröden med KALLT vatten och låt svalna .
JÄTTEGODA , LYCKA TILL!
Nu är jag inne på bakning igen, för min del hör det samman med hösten ,tror jag !
25 g jäst
6 dl ljummet vatten
1 1/2 tsk stött kummin
ca 6 dl vetemjöl
2 msk flytande margarin
2 1/2 tsk salt
10 dl rågsikt
Så här gör Du:
LÖS jästen i 1 dl vatten i en bunke.
Tillsätt kummin och 2 dl mjöl
Arbeta samman .
Låt jäsa 30 minuter.
BLANDA resten av vattnet och med margarin
och salt , häll det i bunken.
Arbeta samman .
Rör ner rågsikt och resten av mjölet , knåda
till en smidig deg .
Låt jäsa 1 TIMMA.
STJÄLP upp och knåda degen .
Forma 2 limpor.
Lägg dem på plåt och låt jäsa 20 min .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 225 grader, i 15 min.
Sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare ca 45 min.
PENSLA bröden med KALLT vatten och låt svalna .
JÄTTEGODA , LYCKA TILL!
söndag 22 september 2013
SVAMPPAJ 8-10 PERSONER.
Har NI varit ute och plockat någon svamp ?
I denna paj tog jag Kantareller.
PAJDEG:
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g smör /margarin
2 krm salt
3 msk kallt vatten
FYLLNING:
2 gula lökar
3 msk smör / margarin
500 g blandad svamp ,
ostronskivling ,champinjoner,
och shiitake
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk timjan
200 g PHILADELPHIAOST
3 ägg
1 1/2 dl mjölk
1/2 dl riven parmesanost
salt och peppar
Så här gör DU:
HACKA samman mjölet , smör /margarinet ,
och saltet till en grynig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg.
Tryck ut degen och klä en pajform , ca 25 cm i diameter.
Ställ formen kallt i minst 30 minuter.
SKALA och finhacka löken och fräs den mjuk i fettet.
Hacka all svampen lite grövre än löken och rör ner
den i stekpannan.
Krossa och tillsätt vitlöksklyftorna och timjanen.
Stek tills all vätska som bildas har ångat bort.
Krydda med salt och peppar .
Lägg i PHILADELPHIAOSTEN och rör tills den har
smält och blandats med svampen .
Låt svalna .
SÄTT ugnen på 200 grader .
Grädda pajskalet mitt i ugnen i 15 minuter .
VISPA samman äggen med mjölken och parmesanosten,
salta och peppra .
Rör ner smeten i svampröran och häll blandningen i pajskalet,
SÄTT pajen i ugnen och sänk värmen till 180 grader .
GRÄDDA i 30-35 minuter .
Servera pajen ljummen , men gärna med en sallad .
LYCKA TILL !
I denna paj tog jag Kantareller.
PAJDEG:
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g smör /margarin
2 krm salt
3 msk kallt vatten
FYLLNING:
2 gula lökar
3 msk smör / margarin
500 g blandad svamp ,
ostronskivling ,champinjoner,
och shiitake
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk timjan
200 g PHILADELPHIAOST
3 ägg
1 1/2 dl mjölk
1/2 dl riven parmesanost
salt och peppar
Så här gör DU:
HACKA samman mjölet , smör /margarinet ,
och saltet till en grynig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg.
Tryck ut degen och klä en pajform , ca 25 cm i diameter.
Ställ formen kallt i minst 30 minuter.
SKALA och finhacka löken och fräs den mjuk i fettet.
Hacka all svampen lite grövre än löken och rör ner
den i stekpannan.
Krossa och tillsätt vitlöksklyftorna och timjanen.
Stek tills all vätska som bildas har ångat bort.
Krydda med salt och peppar .
Lägg i PHILADELPHIAOSTEN och rör tills den har
smält och blandats med svampen .
Låt svalna .
SÄTT ugnen på 200 grader .
Grädda pajskalet mitt i ugnen i 15 minuter .
VISPA samman äggen med mjölken och parmesanosten,
salta och peppra .
Rör ner smeten i svampröran och häll blandningen i pajskalet,
SÄTT pajen i ugnen och sänk värmen till 180 grader .
GRÄDDA i 30-35 minuter .
Servera pajen ljummen , men gärna med en sallad .
LYCKA TILL !
lördag 21 september 2013
LAXFRITATA 8-10 PERSONER.
Detta är smarrigt !!
9 ägg
3 msk vispgrädde
salt å vitpeppar
FYLLNING:
1/ 2 finhackad purjolök
smör till stekning
300 g färskrökt lax i små tärningar
1/2 dl hackad dill
GARNERING:
tunna citronskivor
dill eller basilika
Så här gör DU:
VISPA samman ägg och grädde.
Krydda med salt och peppar.
FRÄS purjolöken mjuk i smör.
Ta pannan från värmen och rör ner
laxen och dillen.
HÄLL i äggblandningen och rör om
försiktigt med en trägaffel .
Skaka pannan försiktigt och stick med
en gaffel längs kanterna , så att äggblandningen
kommer under fyllningen.
SÄNK till låg värme och stek ca 10 min. tills
äggen precis har stelnat .
Låt svalna något .
LOSSA FRITATAN.
Stjälp upp och skär i bitar .
GARNERA : med citronskivor
och kryddgrönt.
LYCKA TILL !
9 ägg
3 msk vispgrädde
salt å vitpeppar
FYLLNING:
1/ 2 finhackad purjolök
smör till stekning
300 g färskrökt lax i små tärningar
1/2 dl hackad dill
GARNERING:
tunna citronskivor
dill eller basilika
Så här gör DU:
VISPA samman ägg och grädde.
Krydda med salt och peppar.
FRÄS purjolöken mjuk i smör.
Ta pannan från värmen och rör ner
laxen och dillen.
HÄLL i äggblandningen och rör om
försiktigt med en trägaffel .
Skaka pannan försiktigt och stick med
en gaffel längs kanterna , så att äggblandningen
kommer under fyllningen.
SÄNK till låg värme och stek ca 10 min. tills
äggen precis har stelnat .
Låt svalna något .
LOSSA FRITATAN.
Stjälp upp och skär i bitar .
GARNERA : med citronskivor
och kryddgrönt.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)