lördag 5 oktober 2013

RÖDBETSTIMBAL - EN DELIKATESS 4 PERSONER.

Så här tillagade blir Rödbetor en riktig festrätt.
Till de vackert röda timbalerna bjuds en gul sås .

500 g rödbetor
2 dl vispgrädde
1 ägg
1/2 tsk örtsalt
TILL SERVERING :
1påse Hollandaisesås
färsk gurka
kryddkrasse
kokt potatis

Så här gör DU:
SKALA  och skiva rödbetorna.
Koka dem mjuka i grädden på
svag värme .
KÖR dem sedan i mixer eller
mosa rödbetorna fint.
Blanda ägget i smeten och fördela
den i 4 smorda ugnssäkra portionsformar .
GRÄDDA dem i vattenbad , 200 grader
i ca 30 minuter .
LAGA under tiden till såsen enl. anvisning
på påsen .
Stjälp upp timbalerna på 4 tallrikar , slå
på sås  och garnera med krasse och gurka.
Servera kokt potatis till .
HOPPAS ATT DET SMAKAR !

VARM SARDINSMÖRGÅS 4 PERSONER .

mmm...jättegott.

4 skivor vitt bröd
smör
ÄGGRÖRA :
3 ägg
3 kaffeskedar mjöl
3 dl gräddmjölk
salt , peppar
finklippt persilja , dill eller gräslök
1-2 burkar SARDINER
1 tomat
4 tsk finhackad gul lök

Så här gör DU:
LÄGG en klick smör i en kastrull , häll i
den uppvispade äggblandningen och rör
i kastrullen åt botten till  hela tiden tills
äggstanningen stannat .
LÄGG upp den som en bädd på de förut
smörade brödskivorna .
Placera Sardinerna ovanpå med löken emellan
och garnera med tomatklyftor och en kvist grönt .
LUNCH eller KVÄLLSRÄTT ?

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

BOGFLÄSK MED BRUNA BÖNOR 6-7 PORTIONER. HEMMALAGADE .

mmm... det här är så himla gott .

500 g bruna bönor  (1 paket)
vatten  , salt
BLÖTLÄGG bönorna i saltat vatten .
De blir mer lättkokta då .
Vattnet ska stå över bönorna .
SÄTT  till  1 msk salt per liter vatten.
Låt dem ligga i blöt i 6-12 timmar.
Slå bort blötläggningsvattnet .

SMAKSÄTTNING:
1 tsk salt
2 1/2 msk ättikssprit
3-4 msk sirap eller socker

KOKA bönorna i 1 1/4 - 1 1/2 liter saltat vatten.
Koktiden är 1 - 1 1/2 timme .
SMAKSÄTT med ättikan , sirapen och kanske lite mer salt .
RED  av med 1/2 - 1 msk potatismjöl om de är tunna .
Red inte den del av bönorna som ska sparas.
De tjocknar när de kallnar .

STEKT BOGFLÄSK .
Stek bogfläsket i tunna skivor i het panna .
Salta och peppra när det ligger i pannan .
Då dras mindre av den goda smaken ut .

SMAKLIG MÅLTID !

SERVERINGS TIPS :
RÅRIV några stora morötter och
riv också  ett par syrliga äpplen och
blanda med morötterna .
Pressa över lite citronsaft och strö på hackad persilja .

LYCKA TILL !

MIN PLOMMONSYLT .

Vilken sorts plommon som helst kan användas
till den här fina sylten , som förutom på rostat bröd,
är jättegod  till pannkakor och fyllningar i tårtor.

1 kg plommon
ca 1/2 dl vatten
500 g socker + kanske lite mer socker , smaka Dig fram

Så här gör DU:
SKÖLJ och kärna ur plommonen.
Lägg dem i en gryta och häll över vattnet.
Låt plommonen koka på svag värme tills
de går sönder .
Ta ev. upp skalen med hålslev.
TILLSÄTT socker och låt det koka sakta
15-20 minuter.
Skaka grytan då och då under kokningen .
SKUMMA väl och häll upp sylten på varma
väl rengjorda burkar .
Tillslut burkarna och förvara dem svalt .

Om man   har dåliga förvaringsutrymmen kan
man tillsätta, 1 kryddmått NATRIUMBENSOAT .
RÖR ut det i lite av den färdiga sylten och
blanda ner det i grytan .

LYCKA TILL!

VANILJ - OCH KANELSNÄCKOR 30 ST.

De här är smaskens kan DU tro !

150 g smör/margarin
3 dl mjölk
50 g jäst
3/4 dl socker
1/2 tsk salt
1 ägg
ca 9 dl vetemjöl
FYLLNING:
150 g smör / margarin
1 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
1-2 tsk kanel
1 ägg till pensling

Så här gör DU:
SMÄLT smöret eller margarinet
och tillsätt mjölken.
Värm till 37 grader.
Smula sönder jästen i en deg -skål
och häll över degvätskan .
Rör så att jästen löser sig.
TILLSÄTT socker , salt, ägg och
det mesta av vetemjölet och arbeta degen smidig .
 Låt den jäsa övertäckt i ca 40 min.
Rör under tiden samman ingredienserna  till fyllningen
till en smidig massa.(smaka)
TAG upp degen på mjölat bakbord .
Tillsätt mer mjöl och arbeta degen smidig.
Dela degen i två delar och kavla ut varje del till
en rektangulär platta.
Bred på fyllningen  och rulla ihop degen.
Skär i 2 cm bitar och lägg dem i pappersformar .
Ställ dem på plåt  och låt dem jäsa i 30 min.
PENSLA bröden med uppvispat ägg och grädda
i 225 grader  i 8-10 minuter.

HOPPAS ATT DE SMAKAR!

torsdag 3 oktober 2013

LOTTES APELSINKAKA .

mmm... såå god !

3 ägg
2 dl socker
1 1 /2 dl citrus  kesella
1 apelsin skal och saft
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
UGN: 175 grader
GARNERING :
2 dl florsocker
1 1/2 msk mjölk
syltat apelsinskal

Så här gör DU:VISPA ägg och socker pösigt.
Rör ner kesella , skal och saft.
BLANDA mjöl och bakpulver och rör ner detta i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form ,ca 1 1/2 liter.
Grädda i mitten av ugnen i ca 40-45 minuter .
Pröva med en sticka om kakan är klar.
STJÄLP upp kakan och låt den kallna .
GARNERA med en glasyr av florsocker utrört i mjölk.
Strö över syltat apelsinskal.

JÄTTEGOD !

HALLONTOSCA . Liten långpanna .

Nu är jag inne på bakverk igen , det kan inte hjälpas !
Så himla gott !

150 g smör /margarin
2 dl rörsocker/strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 g Hallon
TOSCASMET:
1 1/2 påse mandelspån
3/4 dl strösocker
75 g smör /margarin
1 1 /2 msk vetemjöl
1 1 /2 msk mjölk

Så här gör DU:
RÖR matfett och socker vitt och poröst.
Tillsätt äggen ett i sänder .
Rör ner vetemjöl , bakpulver och sist  de
tinade hallonen .
Klä bottnen  på en mindre långpanna .
Smörj och bröa formen .
Häll i smeten och låt den gräddas,  knappt färdig
på nederste falsen i 175 grader ca 30 minuter.
BLANDA under tiden  ingredienserna till Toscasmeten
i en kastrull och låt dem koka upp under omrörning.
Tag ut kakan  och bred glasyren  över.
Sätt in formen  på nytt , nu högt upp i ugnen  och låt
den grädda färdigt i ca 10 minuter eller tills
Toscaglasyren fått  lätt brun färg .
LÅT kakan svalna och skär den i lagom stora bitar .

TREVLIG FIKASTUND !