tisdag 8 oktober 2013

OSTMÅNAR 15 ST .

Detta har jag bjudit på i goda vänners lag.

PAJDEG:
1 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
125 g smör /margarin
2 msk vatten.
FYLLNING:
100 g ädelost
1/2 dl gräddfil
1 tsk potatismjöl
PENSLING:
äggula och kummin.

Så här gör DU:
BLANDA mjölsorterna i en skål.
Finfördela matfettet i mjölblandningen
med fingertopparna till en grynig massa .
TILLSÄTT vattnet och arbeta snabbt
ihop till en deg .
Låt degen vila en timme på kallt ställe .
Till FYLLNINGEN :
Rör osten smidig med gräddfilen och
blanda ner potatismjölet .
KAVLA ut degen på mjölat bakbord .
Tag ut med runda mått ca 1 dm i diameter.
FÖRDELA fyllningen på rundlarna och
vik dem dubbla till halvmånar .
Tryck ihop kanterna med en gaffel  och
lägg dem på smord plåt .
PENSLA med ägg och strö över lite hela kummin.
GRÄDDA 8-10 minuter i 200 graders ugnsvärme .

SMAKLIG MÅLTID !

BÖCKLINGRULLE 8 PORTIONER.

Den här måste jag få dela med mig av, jag hade den på ett symöte ,
Ni kan tro att det var populärt .

Så varsågoda !
300 g mjukt tunnbröd
175 g böcklingpastej
1 1/2 dl majonnäs
1 dl vispgrädde
3 hårdkokta hackade ägg
1 knippa dill
GARNERING:
2 hårdkokta ägg
300 g räkor
strimlad isbergssallad
dill

Så här gör DU:
LÄGG ut tunnbrödet så att det kan rullas
ihop till en ca 3 dm lång rulle .
Blanda Böcklingpastejen med majonnäsen
lite i taget till en slät massa .
Vispa grädde och rör försiktigt ner den .
BRED ut drygt hälften av blandningen
på tunnbrödet .
FÖRDELA det hackade ägget jämt över brödet.
Hacka dillen och strö också den över.
RULLA ihop till en rulltårta .
Låt gärna rullen ligga kallt i fuktat smörgåspapper
några timmar.
Om man önskar kan man skära rullen i bitar innan
man brer över resterande fyllning och garnerar tårtan .
Till  GARNERING:
Skiva äggen  och rensa räkorna .
Lägg ägg och räkor i rader överst på tårtan.
Ägg i den ena raden och räkor i den andra.
STRIMLAD isbergssallad  fäster Du runt kanterna.
Dillen tar Du loss och lägger i raden mellan ägg och räkor .

Så himla gott ...mmm !
LYCKA TILL !

CHAMPINJONGRATINERAD KYCKLING 4 PORT.

Jag fortsätter med kyckling,  här kommer ett snabbrecept .

2 små eller 1 stor färdiggrillade kycklingar
salt och peppar
1 burk champinjonsoppa  (300 g)
1 dl CREME FRAICHE
1 1/2 dl riven ost
2 tomater
basilika
1 pkt djupfryst  broccoli (500 g)
vatten salt

Så här gör DU:
BENA ur kycklingen och lägg den på ett smort gratängfat .
Krydda med lite salt och peppar.
Blanda soppan med CREME FRAICHE och slå den över kycklingen .
Strö över riven ost .
Dela tomaterna i halvor och lägg dem på fatet  överströdda
 med lite  basilika.
GRATINERA  rätten  i 250 graders värme ca 10 minuter eller
tills gratängen fått en vacker gulbrun färg.
KOKA broccolin enligt anvisning på paketet .
Låt den rinna av ordentligt och lägg den vid  sidan på fatet.
SERVERA rätten med ris .

LYCKA TILL 1

MARINERAD STEKT KYCKLING 4 PERSONER.

Hej igen!
Idag tänkte jag att vi skulle laga kyckling.

1 fryst eller färsk kyckling på drygt 1 kg
MARINAD:
3 msk olja
3 msk citronsaft
3 msk vittvinsvinäger
1-2 tsk vitlökssalt
eller 1 vitlök
1 tsk smulad timjan
grovmalen svartpeppar
smör eller margarin till stekning

Så här gör DU:
SKÄR  kycklingen , den frysta tinad, i fyra delar.
Gnid in varje del med peppar och vitlökssalt
eller krossa vitlöken .
Blanda samman en marinad av olja, citronsaft
och vinäger och vänd ner kycklingdelarna  i
marinaden.
Täck över och ställ kallt  ett par-tre timmar .
Vänd bitarna någon gång under tiden .
Ta upp dem ,låt dem rinna av .
BRYN  dem efterhand i smör eller margarin
tills de fått fin färg .
Smula över timjan och späd efterhand med
marinad på reducerad värme .
Låt kycklingen sakta sjuda färdigt.
BJUD kycklingen med kokt potatis eller
ris och en god grönsallad .
SERVERA :
Med skyn utökad med lite buljong som sås .

LYCKA TILL !

lördag 5 oktober 2013

RÖDBETSTIMBAL - EN DELIKATESS 4 PERSONER.

Så här tillagade blir Rödbetor en riktig festrätt.
Till de vackert röda timbalerna bjuds en gul sås .

500 g rödbetor
2 dl vispgrädde
1 ägg
1/2 tsk örtsalt
TILL SERVERING :
1påse Hollandaisesås
färsk gurka
kryddkrasse
kokt potatis

Så här gör DU:
SKALA  och skiva rödbetorna.
Koka dem mjuka i grädden på
svag värme .
KÖR dem sedan i mixer eller
mosa rödbetorna fint.
Blanda ägget i smeten och fördela
den i 4 smorda ugnssäkra portionsformar .
GRÄDDA dem i vattenbad , 200 grader
i ca 30 minuter .
LAGA under tiden till såsen enl. anvisning
på påsen .
Stjälp upp timbalerna på 4 tallrikar , slå
på sås  och garnera med krasse och gurka.
Servera kokt potatis till .
HOPPAS ATT DET SMAKAR !

VARM SARDINSMÖRGÅS 4 PERSONER .

mmm...jättegott.

4 skivor vitt bröd
smör
ÄGGRÖRA :
3 ägg
3 kaffeskedar mjöl
3 dl gräddmjölk
salt , peppar
finklippt persilja , dill eller gräslök
1-2 burkar SARDINER
1 tomat
4 tsk finhackad gul lök

Så här gör DU:
LÄGG en klick smör i en kastrull , häll i
den uppvispade äggblandningen och rör
i kastrullen åt botten till  hela tiden tills
äggstanningen stannat .
LÄGG upp den som en bädd på de förut
smörade brödskivorna .
Placera Sardinerna ovanpå med löken emellan
och garnera med tomatklyftor och en kvist grönt .
LUNCH eller KVÄLLSRÄTT ?

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

BOGFLÄSK MED BRUNA BÖNOR 6-7 PORTIONER. HEMMALAGADE .

mmm... det här är så himla gott .

500 g bruna bönor  (1 paket)
vatten  , salt
BLÖTLÄGG bönorna i saltat vatten .
De blir mer lättkokta då .
Vattnet ska stå över bönorna .
SÄTT  till  1 msk salt per liter vatten.
Låt dem ligga i blöt i 6-12 timmar.
Slå bort blötläggningsvattnet .

SMAKSÄTTNING:
1 tsk salt
2 1/2 msk ättikssprit
3-4 msk sirap eller socker

KOKA bönorna i 1 1/4 - 1 1/2 liter saltat vatten.
Koktiden är 1 - 1 1/2 timme .
SMAKSÄTT med ättikan , sirapen och kanske lite mer salt .
RED  av med 1/2 - 1 msk potatismjöl om de är tunna .
Red inte den del av bönorna som ska sparas.
De tjocknar när de kallnar .

STEKT BOGFLÄSK .
Stek bogfläsket i tunna skivor i het panna .
Salta och peppra när det ligger i pannan .
Då dras mindre av den goda smaken ut .

SMAKLIG MÅLTID !

SERVERINGS TIPS :
RÅRIV några stora morötter och
riv också  ett par syrliga äpplen och
blanda med morötterna .
Pressa över lite citronsaft och strö på hackad persilja .

LYCKA TILL !