Stjälp upp kakan på ett lock och sedan på ett fat
så den knäckiga sidan kommer uppåt .
2 1/2 dl gräddfil
175 g smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
FYLLNING och GLASYR :
1 dl strösocker
2 tsk kanel
UGN: 175 GRADER
Så här gör Du :
RÖR smör och socker poröst.
Tillsätt äggen, ett i taget .
BLANDA mjöl , vaniljsocker ,
bakpulver och salt.
Rör ner det i äggsmeten , omväxlande
med gräddfilen.
BLANDA kanel och socker.
Smörj och bröa en form på minst 1 1/2 liter.
HÄLL hälften av smeten i formen .
Strö över hälften av kanelblandningen.
Häll i resten av smeten och strö över resten
av kanelblandningen.
GRÄDDA kakan i nedre delen av ugnen ca 1 timme.
Stjälp upp den .
Kakan går att frysa.
mmm...inte dum alls !
LYCKA TILL !
måndag 21 oktober 2013
MOSTER ANN-MARIES KAKA .
I den här kakan är det INGET bakpulver ,
så vispa ägg och socker riktigt väl .
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 dl smält smör
UGN: 175 GRADER
GLASYR:
2 dl florsocker
2 msk kakao
2 msk mjölk
färgat strössel
eller kokos
Så här gör DU:
SMÖRJ och bröa en 1 1/2 -liters form.
VISPA ägg och socker riktigt pösigt .
Rör i omväxlande mjöl och svalnat smör.
Blanda väl.
HÄLL smeten i formen och grädda i nedre
delen av ugnen ca 40 minuter.
Stjälp upp kakan och låt den kallna.
BLANDA ingredienserna till glasyren och
bred den över kakan .
Strö på strössel /kokos.
Kakan går bra att frysa.
GÖR GO` ,
Du ångrar Dig inte om Du smakar !
så vispa ägg och socker riktigt väl .
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 dl smält smör
UGN: 175 GRADER
GLASYR:
2 dl florsocker
2 msk kakao
2 msk mjölk
färgat strössel
eller kokos
Så här gör DU:
SMÖRJ och bröa en 1 1/2 -liters form.
VISPA ägg och socker riktigt pösigt .
Rör i omväxlande mjöl och svalnat smör.
Blanda väl.
HÄLL smeten i formen och grädda i nedre
delen av ugnen ca 40 minuter.
Stjälp upp kakan och låt den kallna.
BLANDA ingredienserna till glasyren och
bred den över kakan .
Strö på strössel /kokos.
Kakan går bra att frysa.
GÖR GO` ,
Du ångrar Dig inte om Du smakar !
LINAS SNABBA KNUTAR 24 ST.
Varför inte baka med barnen ,när det är ruskväder.
Det är roligt !
8 dl rågsikt
1/2 dl farinsocker
1 msk bakpulver
1 tsk salt
150 g smör /margarin
3 dl filmjölk
Så här gör DU:
BLANDA de torra ingredienserna i en skål.
Smält matfettet och låt det kallna .
Slå fettet i mjölblandningen tillsammans med
filmjölken och blanda hastigt ihop till en deg .
Dela degen i 24 bitar och rulla ut varje bit till
en 3 dm lång rulle.
Sno ihop varje rulle till en oregelbunden knut.
GRÄDDA knutarna på bakplåtspapper i 225
grader ca 10 minuter.
Knutarna serveras nygräddade med smör och ost.
TE är gott till .
LYCKA TILL !
Det är roligt !
8 dl rågsikt
1/2 dl farinsocker
1 msk bakpulver
1 tsk salt
150 g smör /margarin
3 dl filmjölk
Så här gör DU:
BLANDA de torra ingredienserna i en skål.
Smält matfettet och låt det kallna .
Slå fettet i mjölblandningen tillsammans med
filmjölken och blanda hastigt ihop till en deg .
Dela degen i 24 bitar och rulla ut varje bit till
en 3 dm lång rulle.
Sno ihop varje rulle till en oregelbunden knut.
GRÄDDA knutarna på bakplåtspapper i 225
grader ca 10 minuter.
Knutarna serveras nygräddade med smör och ost.
TE är gott till .
LYCKA TILL !
söndag 20 oktober 2013
EFTERRÄTTSKAKA MED PUMPA .
Snart är det dags , när barnen bankar på dörren
BUS eller GODIS !!
Att blanda grovriven pumpa i en pannkaka
med risgryn är både gott och trevligt som
omväxling.
Ursprungligen var denna pannkaka en enkel
resträtt gjord av överbliven risgrynsgröt .
Så här gör DU:
KOKA 1 dl långkornigt ris med
7 dl mjölk tills grynen är mjuka.
Skala och kärna ur 400-500 g Pumpa
och riv grovt.
RÖR ner pumpan i risblandningen och
låt det kallna .
TILLSÄTT 2 äggulor,
1 dl skållad hackad mandel (om ni tål det )
1 nypa salt och 1/2 dl socker .
Vänd sist ner 2 hårt vispade vitor och
häll smeten i en väl smord och bröad form
och grädda i 150 -175 grader tills kakan stelnat ,
ca 20-30 minuter.
SERVERA kakan med grädde och sylt .
Jättegod , prova NI också !
LYCKA TILL !
BUS eller GODIS !!
Att blanda grovriven pumpa i en pannkaka
med risgryn är både gott och trevligt som
omväxling.
Ursprungligen var denna pannkaka en enkel
resträtt gjord av överbliven risgrynsgröt .
Så här gör DU:
KOKA 1 dl långkornigt ris med
7 dl mjölk tills grynen är mjuka.
Skala och kärna ur 400-500 g Pumpa
och riv grovt.
RÖR ner pumpan i risblandningen och
låt det kallna .
TILLSÄTT 2 äggulor,
1 dl skållad hackad mandel (om ni tål det )
1 nypa salt och 1/2 dl socker .
Vänd sist ner 2 hårt vispade vitor och
häll smeten i en väl smord och bröad form
och grädda i 150 -175 grader tills kakan stelnat ,
ca 20-30 minuter.
SERVERA kakan med grädde och sylt .
Jättegod , prova NI också !
LYCKA TILL !
ÄPPELMARMELAD .
...mmm det här är jättegott tycker jag .
Speciellt på rostat bröd .
BLANDA äpplen med lite citron och apelsin
kan man göra och koka en fin, frisk marmelad.
1/2 kg äpplen
1 liten citron
1 apelsin
3 dl vatten
5 dl socker
Så här gör DU;
SKÖLJ citronen och apelsinen väl .
Skär dem i 4 delar och skiva dem sedan
mycket tunt .
Koka citron och apelsin med vatten
under lock ca 10 minuter.
SKALA och skär äpplena i små bitar .
Rör ner äpplen och socker i kastrullen
och låt det koka upp och koka utan lock
tills massan har marmeladkonsistens,
ca 45 minuter.
HÄLL upp marmeladen på VARMA burkar
och tillslut väl .
Förvara burkarna svalt .
LYCKA TILL!
Speciellt på rostat bröd .
BLANDA äpplen med lite citron och apelsin
kan man göra och koka en fin, frisk marmelad.
1/2 kg äpplen
1 liten citron
1 apelsin
3 dl vatten
5 dl socker
Så här gör DU;
SKÖLJ citronen och apelsinen väl .
Skär dem i 4 delar och skiva dem sedan
mycket tunt .
Koka citron och apelsin med vatten
under lock ca 10 minuter.
SKALA och skär äpplena i små bitar .
Rör ner äpplen och socker i kastrullen
och låt det koka upp och koka utan lock
tills massan har marmeladkonsistens,
ca 45 minuter.
HÄLL upp marmeladen på VARMA burkar
och tillslut väl .
Förvara burkarna svalt .
LYCKA TILL!
ÄPPLEKAKA MED KANEL OCH INGEFÄRAGRÄDDE .
Iskall grädde smaksatt med Kanel och Ingefära
ska det vara till den här ljumma kakan.
Det blir 2 kakor av den här satsen så varför inte frysa in den ena !
10 äpplen
3 dl kaffegrädde
ca 1 msk citronsaft
2 msk strösocker
1 msk vetemjöl
3 msk ströbröd
3 msk smält smör /margarin
5 ägg
Så här gör DU:
SKÖLJ och riv äpplena grovt på rivjärn .
De behöver alltså inte skalas.
Blanda det rivna med övriga ingredienser
utom äggen .
Vispa upp och blanda i dem sist .
HÄLL smeten i 2 smorda och bröade formar ,
t ex bakformar av aluminium .
GRÄDDA i 200 grader ca 30 minuter .
ÄT kakan medan den är ljummen ,med lättvispad
grädde , smaksatt med socker , kanel och ingefära .
DU får smaka DIG fram !
LYCKA TILL !
ska det vara till den här ljumma kakan.
Det blir 2 kakor av den här satsen så varför inte frysa in den ena !
10 äpplen
3 dl kaffegrädde
ca 1 msk citronsaft
2 msk strösocker
1 msk vetemjöl
3 msk ströbröd
3 msk smält smör /margarin
5 ägg
Så här gör DU:
SKÖLJ och riv äpplena grovt på rivjärn .
De behöver alltså inte skalas.
Blanda det rivna med övriga ingredienser
utom äggen .
Vispa upp och blanda i dem sist .
HÄLL smeten i 2 smorda och bröade formar ,
t ex bakformar av aluminium .
GRÄDDA i 200 grader ca 30 minuter .
ÄT kakan medan den är ljummen ,med lättvispad
grädde , smaksatt med socker , kanel och ingefära .
DU får smaka DIG fram !
LYCKA TILL !
ÄPPELPANNA PÅ FALLFRUKT .
Hej igen !
Oj, vad mycket frukt det ligger på marken i trädgårdarna .
Så här gjorde jag av fallfrukten !
SKÖLJ äpplena och ta bort alla fula delar .
Låt lite smör och sirap puttra i en stekpanna
och skiva eller skär äpplena direkt ner i pannan.
Mängden sirap beror på hur söta äpplena är .
Låt äpplena steka tills de är nätt och jämt mjuka.
KLICKA över vaniljglass och kanske också en
sked lättsockrad lingonsylt .
SERVERAS direkt ur pannan.
Ibland behöver man inte ens skala utan bara ta bort fula delar .
Dessutom kan BARNA vara med och plocka upp frukten .
HOPPAS ATT DET SMAKAR !
Oj, vad mycket frukt det ligger på marken i trädgårdarna .
Så här gjorde jag av fallfrukten !
SKÖLJ äpplena och ta bort alla fula delar .
Låt lite smör och sirap puttra i en stekpanna
och skiva eller skär äpplena direkt ner i pannan.
Mängden sirap beror på hur söta äpplena är .
Låt äpplena steka tills de är nätt och jämt mjuka.
KLICKA över vaniljglass och kanske också en
sked lättsockrad lingonsylt .
SERVERAS direkt ur pannan.
Ibland behöver man inte ens skala utan bara ta bort fula delar .
Dessutom kan BARNA vara med och plocka upp frukten .
HOPPAS ATT DET SMAKAR !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)