söndag 27 oktober 2013

KRONANS KAKA .

En nästan klassisk mjuk kaka där den dyra
mandeln drygas ut med KOKT POTATIS !

150 g skållad mald mandel
100 g smör
3 dl socker
4 ägg
2 hg KOKT KALL POTATIS
GARNERING:
Citronskal
UGN:175 grader

Så här gör DU:
SKALA och pressa eller riv potatisen.
Smörj och bröa en form väl.
RÖR matfett och socker poröst .
Tillsätt äggulorna , en i taget och
rör kraftigt .
Rör ner mandel och potatis.
VISPA äggvitorna till hårt skum
och rör försiktigt ner dem i smeten.
Häll den i formen och grädda i nedre
 delen av ugnen ca 1 timme.
Stjälp upp kakan och låt den kallna.
Garnera med fin- strimlat citronskal .
Kakan går bra att frysa.

LYCKA TILL , HOPPAS ATT DEN SMAKAR !

PIZZA MED MOZZARELLA OCH SKINKA . 4 PORT.

Lättlagat på lovet ,   prova det här !

1 förpackning Pizzamixdeg .
Läs på förpackningen hur DU ska göra .

PIZZASÅS :
1/2 dl chilisås
1/2 dl tomatketchup
1/2 tsk chilipeppar

TOPPING:
100 g skinka
150 g mozzarellaost
100 g champinjoner
1 liten squash
1 dl ost

Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 225 grader.
Blanda ingredienserna till pizzasåsen.
Strimla skinkan , skiva mozzarellaosten ,
champinjonerna och squashen.
Riv osten.
TILLAGA pizzadegen enligt beskrivningen på
förpackningen.
Kavla eller platta ut degen till en stor eller
flera små bottnar .
BRED på pizzasåsen .
Lägg på toppingen och strö över riven ost.
GRÄDDA  i mitten av ugnen  10-15 minuter.

VARSÅGODA ,

torsdag 24 oktober 2013

MORMORS GODA KARDEMUMMA RUTOR 20 ST.

mmm... de här är goda kan Du tro !

150 g smör
3 dl strösocker
4 ägg
2 dl gräddfil
1 1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk ny stött kardemumma
3 dl kärnvetemjöl
med fullkorn

Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 175 grader.
Klä en långpanna, ca 40x30 cm ,
med bakplåtspapper.
SMÄLT smöret .
Vispa socker och ägg poröst .
Blanda äggvispet med smöret
och gräddfilen.
BLANDA samman alla torra
ingredienser och sikta ner i smeten.
Blanda noga .
BRED ut smeten i långpannan och
grädda i ca 20 minuter.
Låt kakan svalna och skär i rutor .
Pudra lite florsocker över  rutorna
vid serveringen .

LYCKA TILL!

måndag 21 oktober 2013

KNÄCKIG KANELKAKA 7-8 BITAR .

Stjälp upp kakan på ett lock och sedan på ett fat
så den knäckiga sidan kommer uppåt .

2 1/2 dl gräddfil
175 g smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
FYLLNING och GLASYR :
1 dl strösocker
2 tsk kanel
UGN: 175 GRADER

Så här gör Du :
RÖR smör och socker poröst.
Tillsätt äggen, ett i taget .
BLANDA mjöl , vaniljsocker ,
bakpulver och salt.
Rör ner det i äggsmeten , omväxlande
med gräddfilen.
BLANDA kanel och socker.
Smörj och bröa en form på minst 1 1/2 liter.
HÄLL hälften av smeten i formen .
Strö över hälften av kanelblandningen.
Häll i resten av smeten och strö över resten
av kanelblandningen.
GRÄDDA kakan i nedre delen av ugnen ca 1 timme.
Stjälp upp den .
Kakan går att frysa.

mmm...inte dum alls !
LYCKA TILL !

MOSTER ANN-MARIES KAKA .

I den här kakan är det INGET bakpulver ,
 så vispa ägg och socker riktigt väl .

2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 dl smält smör
UGN: 175 GRADER
GLASYR:
2 dl florsocker
2 msk kakao
2 msk mjölk
färgat strössel
eller kokos

Så här gör DU:
SMÖRJ och bröa en 1 1/2 -liters form.
VISPA ägg och socker riktigt pösigt .
Rör i omväxlande mjöl och svalnat smör.
Blanda väl.
HÄLL smeten i formen och grädda i nedre
delen av ugnen ca 40 minuter.
Stjälp upp kakan och låt den kallna.
BLANDA ingredienserna till glasyren och
bred den över kakan .
Strö på strössel /kokos.
Kakan går bra att frysa.

GÖR GO` ,
Du ångrar Dig inte om Du smakar !

LINAS SNABBA KNUTAR 24 ST.

Varför inte baka med barnen ,när det är ruskväder.
Det är roligt !

8 dl rågsikt
1/2 dl farinsocker
1 msk bakpulver
1 tsk salt
150 g smör /margarin
3 dl filmjölk

Så här gör DU:
BLANDA de torra ingredienserna i en skål.
Smält matfettet och låt det kallna .
Slå fettet i mjölblandningen tillsammans med
filmjölken  och blanda hastigt ihop till en deg .
Dela degen i 24 bitar och rulla ut varje bit till
en 3 dm lång rulle.
Sno ihop varje rulle till en oregelbunden knut.
GRÄDDA knutarna på bakplåtspapper i 225
grader ca 10 minuter.

Knutarna serveras nygräddade med smör och ost.
TE är gott till .
LYCKA TILL !

söndag 20 oktober 2013

EFTERRÄTTSKAKA MED PUMPA .

Snart är det dags , när barnen bankar på dörren
BUS eller GODIS !!

Att blanda grovriven pumpa i en pannkaka
med risgryn är både gott och trevligt som
omväxling.
Ursprungligen var denna pannkaka en enkel
resträtt gjord av överbliven risgrynsgröt .

Så här gör DU:
KOKA 1 dl långkornigt ris med
7 dl mjölk tills grynen är mjuka.
Skala och kärna ur 400-500 g Pumpa
och riv grovt.
RÖR ner pumpan i risblandningen och
låt det kallna .
TILLSÄTT 2 äggulor,
1 dl skållad hackad mandel (om ni tål det )
1 nypa salt och 1/2 dl socker .
Vänd sist ner 2 hårt vispade  vitor och
häll smeten i en väl smord och bröad form
och grädda  i 150 -175 grader tills kakan stelnat ,
ca 20-30 minuter.
SERVERA kakan med grädde och sylt .

Jättegod , prova NI också !
LYCKA TILL !