tisdag 29 oktober 2013

BANANKAKA MED ESPRESSOSÅS OCH VANILJGLASS 8 PORT.

Den här läckra Banankakan är en ganska "smal"
dessert som inte heller är så söt .
Varm espressosås och en klick lättglass till är gott .

2 ägg
2 1/2 dl brunt socker
5 dl mosade , mogna bananer
1 dl naturell lättyoghurt
40 g smör
2 tsk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk malen kanel
1 tsk bikarbonat
ESPRESSOSÅS:
1,8 dl socker
1,8 dl vatten
1 msk snabbkaffepulver

Så här gör DU:
VISPA äggen krämiga med elvisp .
Tillsätt sockret och fortsätt vispa 5 min.
RÖR ner banan , yoghurt , smält smör
och vaniljsocker.
Rör sedan ner siktat vetemjöl blandat med
bakpulver , kanel  och bikarbonat.
HÄLL blandningen i en smord kakform med
löstagbar kant , ca 20 cm i diameter.
Grädda  i 175 grader ca 50 minuter .
Låt den vila i formen i 5 minuter innan Du
stjälper upp den .
ESPRESSOSÅS:
HÄLL ingredienserna i en kastrull .
Värm under omrörning tills sockret
har löst sig.
KOKA upp och häll över i en såsskål .
SERVERA kakan i bitar tillsammans med
den heta såsen och en kula lättglass.
LYCKA TILL!

FLÄSKFILEGRYTA MED FÄNKÅL OCH INGEFÄRA . 4 PORT.

Den här grytan har spännande smaker .
GREMOLATA  , en god persiljeblandning
att strö över.

500 g FLÄSKFILE
salt, peppar
2 vitlöksklyftor hackade
2 små färska fänkål, tunnskivade
4 msk honung
4 msk riven färsk ingefära
1 dl vitt vin
2-3 dl ljus buljong
2 msk pressad citron
1 burk krossade tomater med chili
GREMOLATA:
1/2 dl finhackad persilja
1 riven citron
1 pressad vitlöksklyfta

Så här gör Du:
SKÄR fläskfilen i skivor.
Hetta upp olja i en stekgryta  och fräs vitlöken mjuk
tillsammans med den tunt skivade fänkålen .
Tillsätt honung och riven ingefära ,vin , buljong
och citron .
Koka upp och tillsätt tomatkrosset.
SALTA och peppra ,FILE- skivorna och stek dem
runt om i en HET stekpanna.
Lägg ner dem i grytan och låt det hela koka upp.
SMAKA av med salt och peppar.
GREMOLATAN :
Blanda hackad persilja ,citronrasp och vitlök.
Strö blandningen över grytan och servera
genast med kokt potatis.

SMAKLIG MÅLTID !

måndag 28 oktober 2013

OXGRYTA MED RÖDVIN OCH ROTGRÖNSAKER . 4 PORT.

En riktig söndagsgryta så här i rusket .
Tar lite tid att göra men är väl värt besväret.
Gör den gärna någon dag i förväg ,
då blir den ännu godare .

ca 600 g utskuren biff
rostbiff eller högrev
olja + smör
salt , peppar
1 bit rotselleri , tärnad
1 stor morot , tärnad
4 färska lökar i klyftor
1/2 -1 liter rödvin
2-3 dl stark oxbuljong
några stjälkar  färsk timjan
2 selleristjälkar , skivade
1 msk tomatpure
6 skivor bacon , i bitar
ca 150 g kantareller och
Shiitakesvamp
1 squash i bitar
salt , vitlökspeppar
hackad persilja

Så här gör Du:
HETTA upp olja och smör i en stor gryta
och fräs rotsakerna och löken några minuter.
Skär köttet i bitar , salta och peppra och lägg
i grytan med rotgrönsakerna .
Fortsätt fräsa tills köttet fått färg runt om .
HÄLL på vinet och buljongen och lägg ner
timjankvistarna , stjälksellerin , tomatpure'n
och baconhacket .
KOKA upp och låt sjuda sakta ca 90 minuter .
Smaka av då och då och tillsätt mer vin eller
buljong om det behövs .
Känn efter om köttet är mört .
STEK svamp och squash så de får lite färg .
Smaka av grytan, strö svampen och squashen
över tillsammans med  hackad persilja eller
färsk timjan .
SERVERA direkt på bordet .

LYCKA TILL !

FRUKOSTMACKA 6 PERSONER .

mmm... det här är godisfrukost tycker jag  !

1 burk matjessill i dillsås
3-4 hårdkokta ägg
1 rödlök
kavring
smör

Så här gör Du:
HACKA alla ingredienserna och blanda dem.
Smaka av med lite peppar .
Lägg blandningen på en skiva kavring och
garnera med gräslök .
BRYN lite smör och häll över .

mmm ... så himla gott !

SMAKLIG MÅLTID !
NJUT !

MORS LILLA OLLES BLÅBÄRSMUFFINS 10 ST.

Här använder jag frysta blåbär , Du behöver inte
tina dem innan Du lägger ner dem i smeten.

2 ägg
1 dl sötningsmedel, strö
2 krm torkade vaniljfrön
(VANILLA POWDER)
50 g smör
2 dl vetemjöl special
1 tsk bakpulver
2 msk mjölk
2 dl blåbär

Så här gör Du:
SÄTT ugnen på 200 grader.
Vispa ägg sötningsmedel och vanilj fluffigt .
Smält smör och häll i mjölk .
BLANDA ner vetemjöl , bakpulver samt
smör - och mjölkblandningen i äggsmeten.
Vänd i blåbären.
FÖRDELA smeten i muffinsformar .
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
Låt svalna på ett galler .
(Pudra eventuellt med lite florsocker el. strö)

HOPPAS ATT NI GILLAR DEM !

söndag 27 oktober 2013

KRONANS KAKA .

En nästan klassisk mjuk kaka där den dyra
mandeln drygas ut med KOKT POTATIS !

150 g skållad mald mandel
100 g smör
3 dl socker
4 ägg
2 hg KOKT KALL POTATIS
GARNERING:
Citronskal
UGN:175 grader

Så här gör DU:
SKALA och pressa eller riv potatisen.
Smörj och bröa en form väl.
RÖR matfett och socker poröst .
Tillsätt äggulorna , en i taget och
rör kraftigt .
Rör ner mandel och potatis.
VISPA äggvitorna till hårt skum
och rör försiktigt ner dem i smeten.
Häll den i formen och grädda i nedre
 delen av ugnen ca 1 timme.
Stjälp upp kakan och låt den kallna.
Garnera med fin- strimlat citronskal .
Kakan går bra att frysa.

LYCKA TILL , HOPPAS ATT DEN SMAKAR !

PIZZA MED MOZZARELLA OCH SKINKA . 4 PORT.

Lättlagat på lovet ,   prova det här !

1 förpackning Pizzamixdeg .
Läs på förpackningen hur DU ska göra .

PIZZASÅS :
1/2 dl chilisås
1/2 dl tomatketchup
1/2 tsk chilipeppar

TOPPING:
100 g skinka
150 g mozzarellaost
100 g champinjoner
1 liten squash
1 dl ost

Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 225 grader.
Blanda ingredienserna till pizzasåsen.
Strimla skinkan , skiva mozzarellaosten ,
champinjonerna och squashen.
Riv osten.
TILLAGA pizzadegen enligt beskrivningen på
förpackningen.
Kavla eller platta ut degen till en stor eller
flera små bottnar .
BRED på pizzasåsen .
Lägg på toppingen och strö över riven ost.
GRÄDDA  i mitten av ugnen  10-15 minuter.

VARSÅGODA ,