onsdag 6 november 2013

GULASCHGRYTA 5-6 PORT.

Den här grytan fick jag smaka hemma hos en väninna, för många år sedan
och jag glömmer den aldrig , men gör den alltför sällan.
Jättegod .
Ha gärna ett gott brytbröd till + öl att dricka till .

ca 1kg nötkött, högrev eller bog
1 stor gul lök - hackad
2 msk smör eller margarin
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk starkt paprikapulver
2 tsk spiskummin
2 msk vetemjöl
1 burk HELA tomater
1 msk tomatpure'
2-3 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
3-4 stora potatisar ca 600 g
300 g stark korv 
färsk oregano
SERVERING:
Brytbröd

Så här gör Du:
PUTSA köttet fritt från hinnor.
Skär det i 2-3 cm -tärningar.
Fräs löken i hälften av matfettet
i en gryta.
Bryn köttbitarna i resterande matfett
i en stekpanna och lägg över efter
hand i grytan.
Salta och krydda,  strö över mjölet .
Rör om.
Skölj ur stekpannan med ca 1/2 dl
vatten och sila ner skyn i grytan.
RÖR i tomaterna ,tomatpure' och vattnet,
smula i buljongtärningarna .
Koka grytan ca 45 minuter eller tills köttet
känns nästan färdigt .
Testa med en provsticka .
Rör om då och då .
SKALA potatisarna .
Skär dem i bitar lika stora som köttet  och
blanda ner dem i grytan .
Skär korven i skivor och lägg i grytan.
Koka sakta tills både kött och potatis är färdigkokt
ca 15 - 20 minuter.
Rör om då och då så att alla potatisbitarna blir
genomkokta samtidigt .
Garnera med oreganokvistar.

LYCKA TILL !


tisdag 5 november 2013

FLÄSKFILE' MED SAFFRAN OCH FÄNKÅL . 4 PORT.

Hej igen !
Till Helgen kanske det skulle passa  med denna rätt .
Varför inte prova ?

1 FLÄSKFILE'  ca 500 g
1 msk smör/margarin
salt och peppar
2 dl vitt vin
1 paket saffran
500 g passerade tomater
3 tomater halverade
2 fänkålsstånd , skivade
bladen av 1/2 kruka timjan
10 svarta oliver
6 stora kapris
SERVERING:
ris och gröna blad
UGN: 200grader

Så här gör DU:
BRYN köttet runtom i matfettet  i en stekpanna .
Salta och peppra .
Skär köttet i skivor och lägg dem på ett ugnssäkert fat.
BLANDA vin, SAFFRAN och  passerade tomater.
Salta och peppra lätt.
Häll det över köttet.
LÄGG de färska tomathalvorna och fänkålsskivorna
bredvid köttet.
Tillaga i ugnen ca 20 min eller tills köttet är genomstekt.
STRÖ över färsk timjan , oliver och kapris.
SERVERA med ris och gröna blad.
+ något gott att dricka till .

LYCKA TILL !

ÄPPLEKAKA MED SÖTNINGSMEDEL . 10 BITAR.

Hej igen !

Den här måste DU prova !

125 g smör /margarin
3 1/2 dl lättströ (HERMESETAS)
1 1/2 tsk malen kanel
3 ägg
1 dl kesella lätt
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 äpplen

RÖR matfett , lättströ  och kanel
till en pösig smet.
Dela äggen i gulor och vitor .
Rör ner äggulorna , en i taget, i smeten.
Rör ner kesellan .
Tillsätt mjölet blandat med bakpulver.
Vispa vitorna till skum och vänd ner i smeten .
Häll i en smord och bröad form med löstagbar
kant, ca 22 cm i diameter.
KÄRNA ur och skär äpplena i klyftor och stick
ner dem i smeten .
GRÄDDA i 175 grader i nedre delen av ugnen
ca 35 minuter.
LÅT kakan svalna något i formen innan Du tar bort kanten.

HOPPAS ATT DEN SMAKAR.
LYCKA TILL!

onsdag 30 oktober 2013

KLADDKAKERUTOR 24 ST.

Kladdkaka brukar ju alltid vara gott så vi smakar på denna.

200 g mörk choklad
200 g smör /margarin
4 ägg
2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver.
Till SERVERING :
Vispgrädde
UGN:200 grader.

Så här gör DU:
SMÄLT chokladen och smöret i en kastrull
på svag värme .
VISPA ägg och socker pösigt.
Häll över den något avsvalnade
chokladblandningen och blanda försiktigt .
RÖR försiktigt ner vetemjölet blandat med bakpulvret.
HÄLL smeten i en bakpappersklädd  form ,ca 18 x26 cm.
Grädda mitt i ugnen ca 12-15 minuter.
Låt kakan kallna , skär den i rutor och
servera med en klick grädde .

Ibland blir jag så himla gottesugen så då tar jag en bit på den här .

LYCKA TILL !

tisdag 29 oktober 2013

BANANKAKA MED ESPRESSOSÅS OCH VANILJGLASS 8 PORT.

Den här läckra Banankakan är en ganska "smal"
dessert som inte heller är så söt .
Varm espressosås och en klick lättglass till är gott .

2 ägg
2 1/2 dl brunt socker
5 dl mosade , mogna bananer
1 dl naturell lättyoghurt
40 g smör
2 tsk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk malen kanel
1 tsk bikarbonat
ESPRESSOSÅS:
1,8 dl socker
1,8 dl vatten
1 msk snabbkaffepulver

Så här gör DU:
VISPA äggen krämiga med elvisp .
Tillsätt sockret och fortsätt vispa 5 min.
RÖR ner banan , yoghurt , smält smör
och vaniljsocker.
Rör sedan ner siktat vetemjöl blandat med
bakpulver , kanel  och bikarbonat.
HÄLL blandningen i en smord kakform med
löstagbar kant , ca 20 cm i diameter.
Grädda  i 175 grader ca 50 minuter .
Låt den vila i formen i 5 minuter innan Du
stjälper upp den .
ESPRESSOSÅS:
HÄLL ingredienserna i en kastrull .
Värm under omrörning tills sockret
har löst sig.
KOKA upp och häll över i en såsskål .
SERVERA kakan i bitar tillsammans med
den heta såsen och en kula lättglass.
LYCKA TILL!

FLÄSKFILEGRYTA MED FÄNKÅL OCH INGEFÄRA . 4 PORT.

Den här grytan har spännande smaker .
GREMOLATA  , en god persiljeblandning
att strö över.

500 g FLÄSKFILE
salt, peppar
2 vitlöksklyftor hackade
2 små färska fänkål, tunnskivade
4 msk honung
4 msk riven färsk ingefära
1 dl vitt vin
2-3 dl ljus buljong
2 msk pressad citron
1 burk krossade tomater med chili
GREMOLATA:
1/2 dl finhackad persilja
1 riven citron
1 pressad vitlöksklyfta

Så här gör Du:
SKÄR fläskfilen i skivor.
Hetta upp olja i en stekgryta  och fräs vitlöken mjuk
tillsammans med den tunt skivade fänkålen .
Tillsätt honung och riven ingefära ,vin , buljong
och citron .
Koka upp och tillsätt tomatkrosset.
SALTA och peppra ,FILE- skivorna och stek dem
runt om i en HET stekpanna.
Lägg ner dem i grytan och låt det hela koka upp.
SMAKA av med salt och peppar.
GREMOLATAN :
Blanda hackad persilja ,citronrasp och vitlök.
Strö blandningen över grytan och servera
genast med kokt potatis.

SMAKLIG MÅLTID !

måndag 28 oktober 2013

OXGRYTA MED RÖDVIN OCH ROTGRÖNSAKER . 4 PORT.

En riktig söndagsgryta så här i rusket .
Tar lite tid att göra men är väl värt besväret.
Gör den gärna någon dag i förväg ,
då blir den ännu godare .

ca 600 g utskuren biff
rostbiff eller högrev
olja + smör
salt , peppar
1 bit rotselleri , tärnad
1 stor morot , tärnad
4 färska lökar i klyftor
1/2 -1 liter rödvin
2-3 dl stark oxbuljong
några stjälkar  färsk timjan
2 selleristjälkar , skivade
1 msk tomatpure
6 skivor bacon , i bitar
ca 150 g kantareller och
Shiitakesvamp
1 squash i bitar
salt , vitlökspeppar
hackad persilja

Så här gör Du:
HETTA upp olja och smör i en stor gryta
och fräs rotsakerna och löken några minuter.
Skär köttet i bitar , salta och peppra och lägg
i grytan med rotgrönsakerna .
Fortsätt fräsa tills köttet fått färg runt om .
HÄLL på vinet och buljongen och lägg ner
timjankvistarna , stjälksellerin , tomatpure'n
och baconhacket .
KOKA upp och låt sjuda sakta ca 90 minuter .
Smaka av då och då och tillsätt mer vin eller
buljong om det behövs .
Känn efter om köttet är mört .
STEK svamp och squash så de får lite färg .
Smaka av grytan, strö svampen och squashen
över tillsammans med  hackad persilja eller
färsk timjan .
SERVERA direkt på bordet .

LYCKA TILL !