fredag 8 november 2013

SEGA CHOKLADKAKOR 12-16 RUTOR.

Får DU inte tag i PECAN-NÖTTER så
kan DU ersätta med VALNÖTTER.

150 G SMÖR
1 1/2  dl rörsocker  strö
1 ägg
2 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bikarbonat
50 G PECAN-NÖTTER /  VALNÖTTER

Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 200 grader.
Klä en långpanna ca 33x25 cm ,
med bakpapper.
SMÄLT smöret i en kastrull .
Rör i socker och ägg , blanda noga .
Rör i vetemjöl , kakao , vaniljsocker
och bikarbonat .
HÄLL smeten  i långpannan .
Hacka nötterna och strö dem över.
GRÄDDA i 12-15 minuter.
LÅT kakan kallna och skär sedan
i rutor.

mmm...så himla goda !
Kaffe , -ja tack !

LYCKA TILL!

MOZZARELLA-SALLAD MED OLIVSALT. 4 PERSONER.

Hej igen !
Ibland har jag ingen lust att laga mat
då äter jag gärna en sallad , sist blev det den här .

1 ciabatta
2 små rödlökar
ca 30 cocktailtomater
eller 5 kvisttomater
2 mozzarellaostar
1 msk olivsalt  *
4 msk kallpressad olivolja

SERVERING:
1/2 kruka färsk basilika

Så här gör DU:
SÄTT ugnsgrillen på 250 grader.
Riv brödet i små "tussar",
skiva löken fint ,dela tomaterna
samt tärna osten .
LÄGG brödbitarna på en plåt och
rosta dem tills de börjar få färg.
Ta ut och låt brödet svalna .
LÄGG alla ingredienser i en bunke ,
strö på olivsalt , ringla över olivolja
och låt stå och dra  i 10 minuter.
GARNERA med basilikablad
före serveringen.

*OLIVSALT:
Sätt ugnen på 100 grader.
Sprid ut 1/2 DL OLIVER  på  bakpappersklädd plåt
och ugnstorka i 60 minuter.
Ta ut plåten och låt oliverna svalna helt .
Bryt eller hacka dem i önskad storlek ,
blanda ner dem i 1 DL FLINGSALT .
FÖRVARA saltet i en glasburk.

PERFEKT till sallad eller att blanda med smör.

ALL LYCKA TILL !
Hoppas att det smakar !

onsdag 6 november 2013

GULASCHGRYTA 5-6 PORT.

Den här grytan fick jag smaka hemma hos en väninna, för många år sedan
och jag glömmer den aldrig , men gör den alltför sällan.
Jättegod .
Ha gärna ett gott brytbröd till + öl att dricka till .

ca 1kg nötkött, högrev eller bog
1 stor gul lök - hackad
2 msk smör eller margarin
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk starkt paprikapulver
2 tsk spiskummin
2 msk vetemjöl
1 burk HELA tomater
1 msk tomatpure'
2-3 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
3-4 stora potatisar ca 600 g
300 g stark korv 
färsk oregano
SERVERING:
Brytbröd

Så här gör Du:
PUTSA köttet fritt från hinnor.
Skär det i 2-3 cm -tärningar.
Fräs löken i hälften av matfettet
i en gryta.
Bryn köttbitarna i resterande matfett
i en stekpanna och lägg över efter
hand i grytan.
Salta och krydda,  strö över mjölet .
Rör om.
Skölj ur stekpannan med ca 1/2 dl
vatten och sila ner skyn i grytan.
RÖR i tomaterna ,tomatpure' och vattnet,
smula i buljongtärningarna .
Koka grytan ca 45 minuter eller tills köttet
känns nästan färdigt .
Testa med en provsticka .
Rör om då och då .
SKALA potatisarna .
Skär dem i bitar lika stora som köttet  och
blanda ner dem i grytan .
Skär korven i skivor och lägg i grytan.
Koka sakta tills både kött och potatis är färdigkokt
ca 15 - 20 minuter.
Rör om då och då så att alla potatisbitarna blir
genomkokta samtidigt .
Garnera med oreganokvistar.

LYCKA TILL !


tisdag 5 november 2013

FLÄSKFILE' MED SAFFRAN OCH FÄNKÅL . 4 PORT.

Hej igen !
Till Helgen kanske det skulle passa  med denna rätt .
Varför inte prova ?

1 FLÄSKFILE'  ca 500 g
1 msk smör/margarin
salt och peppar
2 dl vitt vin
1 paket saffran
500 g passerade tomater
3 tomater halverade
2 fänkålsstånd , skivade
bladen av 1/2 kruka timjan
10 svarta oliver
6 stora kapris
SERVERING:
ris och gröna blad
UGN: 200grader

Så här gör DU:
BRYN köttet runtom i matfettet  i en stekpanna .
Salta och peppra .
Skär köttet i skivor och lägg dem på ett ugnssäkert fat.
BLANDA vin, SAFFRAN och  passerade tomater.
Salta och peppra lätt.
Häll det över köttet.
LÄGG de färska tomathalvorna och fänkålsskivorna
bredvid köttet.
Tillaga i ugnen ca 20 min eller tills köttet är genomstekt.
STRÖ över färsk timjan , oliver och kapris.
SERVERA med ris och gröna blad.
+ något gott att dricka till .

LYCKA TILL !

ÄPPLEKAKA MED SÖTNINGSMEDEL . 10 BITAR.

Hej igen !

Den här måste DU prova !

125 g smör /margarin
3 1/2 dl lättströ (HERMESETAS)
1 1/2 tsk malen kanel
3 ägg
1 dl kesella lätt
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 äpplen

RÖR matfett , lättströ  och kanel
till en pösig smet.
Dela äggen i gulor och vitor .
Rör ner äggulorna , en i taget, i smeten.
Rör ner kesellan .
Tillsätt mjölet blandat med bakpulver.
Vispa vitorna till skum och vänd ner i smeten .
Häll i en smord och bröad form med löstagbar
kant, ca 22 cm i diameter.
KÄRNA ur och skär äpplena i klyftor och stick
ner dem i smeten .
GRÄDDA i 175 grader i nedre delen av ugnen
ca 35 minuter.
LÅT kakan svalna något i formen innan Du tar bort kanten.

HOPPAS ATT DEN SMAKAR.
LYCKA TILL!

onsdag 30 oktober 2013

KLADDKAKERUTOR 24 ST.

Kladdkaka brukar ju alltid vara gott så vi smakar på denna.

200 g mörk choklad
200 g smör /margarin
4 ägg
2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver.
Till SERVERING :
Vispgrädde
UGN:200 grader.

Så här gör DU:
SMÄLT chokladen och smöret i en kastrull
på svag värme .
VISPA ägg och socker pösigt.
Häll över den något avsvalnade
chokladblandningen och blanda försiktigt .
RÖR försiktigt ner vetemjölet blandat med bakpulvret.
HÄLL smeten i en bakpappersklädd  form ,ca 18 x26 cm.
Grädda mitt i ugnen ca 12-15 minuter.
Låt kakan kallna , skär den i rutor och
servera med en klick grädde .

Ibland blir jag så himla gottesugen så då tar jag en bit på den här .

LYCKA TILL !

tisdag 29 oktober 2013

BANANKAKA MED ESPRESSOSÅS OCH VANILJGLASS 8 PORT.

Den här läckra Banankakan är en ganska "smal"
dessert som inte heller är så söt .
Varm espressosås och en klick lättglass till är gott .

2 ägg
2 1/2 dl brunt socker
5 dl mosade , mogna bananer
1 dl naturell lättyoghurt
40 g smör
2 tsk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk malen kanel
1 tsk bikarbonat
ESPRESSOSÅS:
1,8 dl socker
1,8 dl vatten
1 msk snabbkaffepulver

Så här gör DU:
VISPA äggen krämiga med elvisp .
Tillsätt sockret och fortsätt vispa 5 min.
RÖR ner banan , yoghurt , smält smör
och vaniljsocker.
Rör sedan ner siktat vetemjöl blandat med
bakpulver , kanel  och bikarbonat.
HÄLL blandningen i en smord kakform med
löstagbar kant , ca 20 cm i diameter.
Grädda  i 175 grader ca 50 minuter .
Låt den vila i formen i 5 minuter innan Du
stjälper upp den .
ESPRESSOSÅS:
HÄLL ingredienserna i en kastrull .
Värm under omrörning tills sockret
har löst sig.
KOKA upp och häll över i en såsskål .
SERVERA kakan i bitar tillsammans med
den heta såsen och en kula lättglass.
LYCKA TILL!