onsdag 13 november 2013

FISK OCH SKALDJURSGRATÄNG 6 PORT.

mmm... fisk är det godaste jag vet .

1 kg oskalade räkor
600 g TORSKFILE'
150 g haricots verts
100 g kräftstjärtar
2 msk finhackad dill
POTATISMOS:
1 kg mjölig potatis
3/4 dl varm mjölk
2 msk smör
1 äggula
GRATÄNGSÅS:
2 msk smör
4 msk vetemjöl
4 dl vispgrädde
1 dl vitt vin
1 äggula
2 msk HUMMERFOND
GARNERING:
500 g oskalade räkor
100 g kräftstjärtar
3 msk finhackad dill
75-100 g sockerärter

Så här gör DU:
SKALA räkorna ,både till fyllning och garnering.
Salta och peppra fisken .
Lägg den i formen .
Ansa bönorna och lägg dem på fisken.
Blanda räkor , kräftstjärtar och dill .
Fördela blandningen över bönorna och fisken .
POTATISMOS :
SKALA och skär potatisen i bitar .
Koka dem i lättsaltat vatten tills de är riktigt
mjuka , ca 20 minuter .
Häll av vattnet och stöt eller pressa potatisen .
Tillsätt varm mjölk och smör , vispa moset
med elvisp .
Smaka av med salt och peppar .
Rör ner äggulan i moset .
Spritsa eller klicka ut moset längs formens kanter .
GRATÄNGSÅS:
HETTA upp smöret till såsen i en kastrull , tillsätt mjölet .
Späd under omrörning med grädde och vin.
Låt såsen koka under omrörning i ca 5 minuter .
Ta såsen från plattan och vispa ner äggulan .
Smaka av med hummerfond salt och peppar .
Häll såsen över fisken och gratinera mitt i ugnen ca 25 min.
GARNERING:
BLANDA räkor , kräftstjärtar och dill .
Toppa gratängen med detta .
KOKA sockerärterna ca 1 min spola i kallt vatten .
Klipp dem i bitar och lägg dem och en dillkvist på gratängen .

ALL LYCKA TILL !

LÄTTA CHOKLADKAKAN 15-18 SKIVOR.

Hej igen !

Den här är Underbart god , fyllig chokladsmak.
Nu gör vi den !

3 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao
150 g smör /margarin
2 lättvispade ägg
1 1/2 dl KOKANDE hett vatten .

GARNERING:
30 - 50 g  vit choklad
physalis

Så här gör DU:
BLANDA alla torra ingredienser och
sikta ner i en skål .
Rör ner smör /margarin och lättvispade ägg
och till sist kokande vatten .
HÄLL smeten i en smord och bröad form .
GRÄDDA kakan på den nedersta falsen i
175 grader ca 40 minuter eller tills den känns
torr med  sticka .
Ringla över smält vit choklad .

GARNERA med physalis .

NÅGOT GOTT TILL KAFFE  ELLER TE
ÄR INTE DUMT !

söndag 10 november 2013

POTATISGRATÄNG MED ÄPPLE OCH KOKOSMJÖLK 5 PERSONER.

Å ,  det här var gott kan DU tro .
Jag gjorde receptet från en kokbok  som heter MANNA
en medveten kokbok.
Du måste smaka ...

1 kg potatis
2 äpplen
2 små gula lökar eller 1 stor
1 dl krämig kokosmjölk
2 dl grädde
havssalt och peppar

SKALA och skiva potatis , äpplen och lök tunt.
Varva allt i en smord , ugnsfast form.
Salta och peppra mellan lagren .
Blanda samman grädde och kokosmjölk.
HÄLL det över grönsakerna  och ställ in i ugnen .
GRÄDDA ca 1 timma i 175 grader.

Hoppas att Ni tycker den är lika god som jag.

LYCKA TILL!

FÄRGSTARK TORSKFILE' 4 PORT.

Smaka på detta !

300 g TORSKFILE' i portionsbitar
1/4 röd paprika tärnad
1/4 grön paprika tärnad
1 tomat
3 msk hackad bladpersilja
1 tsk finhackad chili
2 msk kallpressad olivolja
1/2 msk balsamvinäger
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
1/2 dl riven parmesanost
200 g broccoli
UGN: 90 GRADER .

Så här gör DU:
LÄGG torsken i en ugnssäker form .
Skålla och skala tomaten .
Tärna den.
Blanda paprika , tomat , 2 msk persilja,
chili , olja och vinäger .
Pressa i vitlök.
Smaka av med salt och peppar .
Lägg röran på fisken.
Strö över ost .
Tillaga mitt i ugnen ca 30 min .
Strö över resten av persiljan .
DELA broccolin i buketter .
Koka dem några minuter i lättsaltat vatten.

VARSÅ GODA !

RÅRISBIFFAR MED OST 4 PERSONER.

Hej igen !

Det här måste NI smaka , det har jag själv
blivit bjuden på, JÄTTEGOTT .
Ha gärna Kassler eller någon stark korv till .

5 dl kokt råris
4 dl riven lagrad ost
2 ägg
1 msk vetemjöl
1 tsk citronsaft
0,5 tsk cayennepeppar
1 tsk salt - gärna Havssalt
svartpeppar
BLANDA alla ingredienser till en smet.
Forma till biffar och stek i en stekpanna
på medelvärme .
Biffarna ska bli gyllenbruna.

SERVERA med gröna blad och tomater.

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

fredag 8 november 2013

SEGA CHOKLADKAKOR 12-16 RUTOR.

Får DU inte tag i PECAN-NÖTTER så
kan DU ersätta med VALNÖTTER.

150 G SMÖR
1 1/2  dl rörsocker  strö
1 ägg
2 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bikarbonat
50 G PECAN-NÖTTER /  VALNÖTTER

Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 200 grader.
Klä en långpanna ca 33x25 cm ,
med bakpapper.
SMÄLT smöret i en kastrull .
Rör i socker och ägg , blanda noga .
Rör i vetemjöl , kakao , vaniljsocker
och bikarbonat .
HÄLL smeten  i långpannan .
Hacka nötterna och strö dem över.
GRÄDDA i 12-15 minuter.
LÅT kakan kallna och skär sedan
i rutor.

mmm...så himla goda !
Kaffe , -ja tack !

LYCKA TILL!

MOZZARELLA-SALLAD MED OLIVSALT. 4 PERSONER.

Hej igen !
Ibland har jag ingen lust att laga mat
då äter jag gärna en sallad , sist blev det den här .

1 ciabatta
2 små rödlökar
ca 30 cocktailtomater
eller 5 kvisttomater
2 mozzarellaostar
1 msk olivsalt  *
4 msk kallpressad olivolja

SERVERING:
1/2 kruka färsk basilika

Så här gör DU:
SÄTT ugnsgrillen på 250 grader.
Riv brödet i små "tussar",
skiva löken fint ,dela tomaterna
samt tärna osten .
LÄGG brödbitarna på en plåt och
rosta dem tills de börjar få färg.
Ta ut och låt brödet svalna .
LÄGG alla ingredienser i en bunke ,
strö på olivsalt , ringla över olivolja
och låt stå och dra  i 10 minuter.
GARNERA med basilikablad
före serveringen.

*OLIVSALT:
Sätt ugnen på 100 grader.
Sprid ut 1/2 DL OLIVER  på  bakpappersklädd plåt
och ugnstorka i 60 minuter.
Ta ut plåten och låt oliverna svalna helt .
Bryt eller hacka dem i önskad storlek ,
blanda ner dem i 1 DL FLINGSALT .
FÖRVARA saltet i en glasburk.

PERFEKT till sallad eller att blanda med smör.

ALL LYCKA TILL !
Hoppas att det smakar !