Det här brödet gjordes till jul när barnen var små.
50 g jäst
5 dl vatten
1 msk salt
3 msk olja
2 msk sirap
1 dl hela linfrö
2 dl vetekli
6-7 dl Rågsikt
4-5 dl Vetemjöl
Så här gör DU:
KOKA upp 4 dl vatten , häll över
linfrö och vetekli låt det stå och svalna.
Värm resten av vattnet till 37 grader
smula jästen i vattnet.
Tillsätt olja, sirap, salt och vattnet
med linfrö/ vetekli, rör om
tillsätt det mesta av mjölet (spara lite mjöl till utbaket)
arbeta degen ,
jäs övertäckt 60 minuter.
KAVLA ut till långpanna ,
Skär i rutor med en mjölad kniv
använd sedan ett pepparkaksmått, lätt doppat i mjöl
och tryck en stjärna , måne eller hjärta på degrutorna.
LÅT 30 minuter.
GRÄDDA i 225 grader ca 20 minuter .
Låt svalna under bakdukar .
JÄTTEROLIGT att göra tillsammans med barnen
LYCKA TILL!
måndag 18 november 2013
KALKONGRYTA MED FIKON 4 PORT.
Hej igen !
Nu tänkte jag bjuda denna supergoda gryta till Er alla .
Mustig och god med exotiska smaker.
Hoppas att Ni tycker detsamma !
700 g KALKONFILE'
Smör
salt och nymalen peppar
4 torkade Fikon
2 gula lökar
1 1/2 tsk malen ingefära
1 1/2 tsk gurkmeja
6 dl vatten
1 tärning hönsbuljong
500 g SÖTPOTATIS eller vanlig potatis
Så här gör DU:
SKÄR Kalkonköttet i mindre bitar .
Bryn det i smör i omgångar i en stekpanna .
Salta och peppra köttet och ställ det åt sidan .
LÄGG de torkade fikonen i blöt i hett vatten
10 minuter.
Låt dem rinna av .
Klipp bort skaftet och dela dem mitt itu.
SKÄR löken i tunna klyftor och fräs den i smör
i en gryta utan att den tar färg .
Tillsätt kryddorna och låt dem fräsa med mot slutet .
LÄGG i Kalkonköttet och de torkade fikonen i grytan .
Häll på vatten och buljong och koka på svag värme
under lock cirka 15 minuter.
SKALA under tiden potatisen och skär den i knubbiga bitar.
Blanda ner potatisen i grytan och fortsätt koka tills den
är mjuk , 10-15 minuter .
Blanda i persilja och smaka av med salt och peppar .
Rosta under tiden den skållade mandeln i en torr
och het stekpanna .
SKÄR de färska fikonen i bitar och lägg dem på
toppen av grytan och peta försiktigt ner dem i grytan.
SÄTT på locket och låt vila cirka 2 minuter
tills de färska fikonen är varma .
STRÖ över mandeln .
LYCKA TILL!
Nu tänkte jag bjuda denna supergoda gryta till Er alla .
Mustig och god med exotiska smaker.
Hoppas att Ni tycker detsamma !
700 g KALKONFILE'
Smör
salt och nymalen peppar
4 torkade Fikon
2 gula lökar
1 1/2 tsk malen ingefära
1 1/2 tsk gurkmeja
6 dl vatten
1 tärning hönsbuljong
500 g SÖTPOTATIS eller vanlig potatis
Så här gör DU:
SKÄR Kalkonköttet i mindre bitar .
Bryn det i smör i omgångar i en stekpanna .
Salta och peppra köttet och ställ det åt sidan .
LÄGG de torkade fikonen i blöt i hett vatten
10 minuter.
Låt dem rinna av .
Klipp bort skaftet och dela dem mitt itu.
SKÄR löken i tunna klyftor och fräs den i smör
i en gryta utan att den tar färg .
Tillsätt kryddorna och låt dem fräsa med mot slutet .
LÄGG i Kalkonköttet och de torkade fikonen i grytan .
Häll på vatten och buljong och koka på svag värme
under lock cirka 15 minuter.
SKALA under tiden potatisen och skär den i knubbiga bitar.
Blanda ner potatisen i grytan och fortsätt koka tills den
är mjuk , 10-15 minuter .
Blanda i persilja och smaka av med salt och peppar .
Rosta under tiden den skållade mandeln i en torr
och het stekpanna .
SKÄR de färska fikonen i bitar och lägg dem på
toppen av grytan och peta försiktigt ner dem i grytan.
SÄTT på locket och låt vila cirka 2 minuter
tills de färska fikonen är varma .
STRÖ över mandeln .
LYCKA TILL!
torsdag 14 november 2013
MANDELFRI MANDELMASSA .
Här är ett alternativ till Dig ,som inte tål mandlar
men ändå vill äta godsakerna !
500 g mannagryn (7 dl )
500 g florsocker (8 dl )
1 1/2 dl flytande margarin
1 dl mjölk
Så här gör DU:
BLANDA allt utom mjölk i matberedarens skål.
Häll i mjölken medan mixern arbetar .
Massan är färdig när den är slät och smidig .
(Källa :Hembakningsrådet)
LYCKA TILL !
men ändå vill äta godsakerna !
500 g mannagryn (7 dl )
500 g florsocker (8 dl )
1 1/2 dl flytande margarin
1 dl mjölk
Så här gör DU:
BLANDA allt utom mjölk i matberedarens skål.
Häll i mjölken medan mixern arbetar .
Massan är färdig när den är slät och smidig .
(Källa :Hembakningsrådet)
LYCKA TILL !
onsdag 13 november 2013
FISK OCH SKALDJURSGRATÄNG 6 PORT.
mmm... fisk är det godaste jag vet .
1 kg oskalade räkor
600 g TORSKFILE'
150 g haricots verts
100 g kräftstjärtar
2 msk finhackad dill
POTATISMOS:
1 kg mjölig potatis
3/4 dl varm mjölk
2 msk smör
1 äggula
GRATÄNGSÅS:
2 msk smör
4 msk vetemjöl
4 dl vispgrädde
1 dl vitt vin
1 äggula
2 msk HUMMERFOND
GARNERING:
500 g oskalade räkor
100 g kräftstjärtar
3 msk finhackad dill
75-100 g sockerärter
Så här gör DU:
SKALA räkorna ,både till fyllning och garnering.
Salta och peppra fisken .
Lägg den i formen .
Ansa bönorna och lägg dem på fisken.
Blanda räkor , kräftstjärtar och dill .
Fördela blandningen över bönorna och fisken .
POTATISMOS :
SKALA och skär potatisen i bitar .
Koka dem i lättsaltat vatten tills de är riktigt
mjuka , ca 20 minuter .
Häll av vattnet och stöt eller pressa potatisen .
Tillsätt varm mjölk och smör , vispa moset
med elvisp .
Smaka av med salt och peppar .
Rör ner äggulan i moset .
Spritsa eller klicka ut moset längs formens kanter .
GRATÄNGSÅS:
HETTA upp smöret till såsen i en kastrull , tillsätt mjölet .
Späd under omrörning med grädde och vin.
Låt såsen koka under omrörning i ca 5 minuter .
Ta såsen från plattan och vispa ner äggulan .
Smaka av med hummerfond salt och peppar .
Häll såsen över fisken och gratinera mitt i ugnen ca 25 min.
GARNERING:
BLANDA räkor , kräftstjärtar och dill .
Toppa gratängen med detta .
KOKA sockerärterna ca 1 min spola i kallt vatten .
Klipp dem i bitar och lägg dem och en dillkvist på gratängen .
ALL LYCKA TILL !
1 kg oskalade räkor
600 g TORSKFILE'
150 g haricots verts
100 g kräftstjärtar
2 msk finhackad dill
POTATISMOS:
1 kg mjölig potatis
3/4 dl varm mjölk
2 msk smör
1 äggula
GRATÄNGSÅS:
2 msk smör
4 msk vetemjöl
4 dl vispgrädde
1 dl vitt vin
1 äggula
2 msk HUMMERFOND
GARNERING:
500 g oskalade räkor
100 g kräftstjärtar
3 msk finhackad dill
75-100 g sockerärter
Så här gör DU:
SKALA räkorna ,både till fyllning och garnering.
Salta och peppra fisken .
Lägg den i formen .
Ansa bönorna och lägg dem på fisken.
Blanda räkor , kräftstjärtar och dill .
Fördela blandningen över bönorna och fisken .
POTATISMOS :
SKALA och skär potatisen i bitar .
Koka dem i lättsaltat vatten tills de är riktigt
mjuka , ca 20 minuter .
Häll av vattnet och stöt eller pressa potatisen .
Tillsätt varm mjölk och smör , vispa moset
med elvisp .
Smaka av med salt och peppar .
Rör ner äggulan i moset .
Spritsa eller klicka ut moset längs formens kanter .
GRATÄNGSÅS:
HETTA upp smöret till såsen i en kastrull , tillsätt mjölet .
Späd under omrörning med grädde och vin.
Låt såsen koka under omrörning i ca 5 minuter .
Ta såsen från plattan och vispa ner äggulan .
Smaka av med hummerfond salt och peppar .
Häll såsen över fisken och gratinera mitt i ugnen ca 25 min.
GARNERING:
BLANDA räkor , kräftstjärtar och dill .
Toppa gratängen med detta .
KOKA sockerärterna ca 1 min spola i kallt vatten .
Klipp dem i bitar och lägg dem och en dillkvist på gratängen .
ALL LYCKA TILL !
LÄTTA CHOKLADKAKAN 15-18 SKIVOR.
Hej igen !
Den här är Underbart god , fyllig chokladsmak.
Nu gör vi den !
3 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao
150 g smör /margarin
2 lättvispade ägg
1 1/2 dl KOKANDE hett vatten .
GARNERING:
30 - 50 g vit choklad
physalis
Så här gör DU:
BLANDA alla torra ingredienser och
sikta ner i en skål .
Rör ner smör /margarin och lättvispade ägg
och till sist kokande vatten .
HÄLL smeten i en smord och bröad form .
GRÄDDA kakan på den nedersta falsen i
175 grader ca 40 minuter eller tills den känns
torr med sticka .
Ringla över smält vit choklad .
GARNERA med physalis .
NÅGOT GOTT TILL KAFFE ELLER TE
ÄR INTE DUMT !
Den här är Underbart god , fyllig chokladsmak.
Nu gör vi den !
3 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao
150 g smör /margarin
2 lättvispade ägg
1 1/2 dl KOKANDE hett vatten .
GARNERING:
30 - 50 g vit choklad
physalis
Så här gör DU:
BLANDA alla torra ingredienser och
sikta ner i en skål .
Rör ner smör /margarin och lättvispade ägg
och till sist kokande vatten .
HÄLL smeten i en smord och bröad form .
GRÄDDA kakan på den nedersta falsen i
175 grader ca 40 minuter eller tills den känns
torr med sticka .
Ringla över smält vit choklad .
GARNERA med physalis .
NÅGOT GOTT TILL KAFFE ELLER TE
ÄR INTE DUMT !
söndag 10 november 2013
POTATISGRATÄNG MED ÄPPLE OCH KOKOSMJÖLK 5 PERSONER.
Å , det här var gott kan DU tro .
Jag gjorde receptet från en kokbok som heter MANNA
en medveten kokbok.
Du måste smaka ...
1 kg potatis
2 äpplen
2 små gula lökar eller 1 stor
1 dl krämig kokosmjölk
2 dl grädde
havssalt och peppar
SKALA och skiva potatis , äpplen och lök tunt.
Varva allt i en smord , ugnsfast form.
Salta och peppra mellan lagren .
Blanda samman grädde och kokosmjölk.
HÄLL det över grönsakerna och ställ in i ugnen .
GRÄDDA ca 1 timma i 175 grader.
Hoppas att Ni tycker den är lika god som jag.
LYCKA TILL!
Jag gjorde receptet från en kokbok som heter MANNA
en medveten kokbok.
Du måste smaka ...
1 kg potatis
2 äpplen
2 små gula lökar eller 1 stor
1 dl krämig kokosmjölk
2 dl grädde
havssalt och peppar
SKALA och skiva potatis , äpplen och lök tunt.
Varva allt i en smord , ugnsfast form.
Salta och peppra mellan lagren .
Blanda samman grädde och kokosmjölk.
HÄLL det över grönsakerna och ställ in i ugnen .
GRÄDDA ca 1 timma i 175 grader.
Hoppas att Ni tycker den är lika god som jag.
LYCKA TILL!
FÄRGSTARK TORSKFILE' 4 PORT.
Smaka på detta !
300 g TORSKFILE' i portionsbitar
1/4 röd paprika tärnad
1/4 grön paprika tärnad
1 tomat
3 msk hackad bladpersilja
1 tsk finhackad chili
2 msk kallpressad olivolja
1/2 msk balsamvinäger
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
1/2 dl riven parmesanost
200 g broccoli
UGN: 90 GRADER .
Så här gör DU:
LÄGG torsken i en ugnssäker form .
Skålla och skala tomaten .
Tärna den.
Blanda paprika , tomat , 2 msk persilja,
chili , olja och vinäger .
Pressa i vitlök.
Smaka av med salt och peppar .
Lägg röran på fisken.
Strö över ost .
Tillaga mitt i ugnen ca 30 min .
Strö över resten av persiljan .
DELA broccolin i buketter .
Koka dem några minuter i lättsaltat vatten.
VARSÅ GODA !
300 g TORSKFILE' i portionsbitar
1/4 röd paprika tärnad
1/4 grön paprika tärnad
1 tomat
3 msk hackad bladpersilja
1 tsk finhackad chili
2 msk kallpressad olivolja
1/2 msk balsamvinäger
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
1/2 dl riven parmesanost
200 g broccoli
UGN: 90 GRADER .
Så här gör DU:
LÄGG torsken i en ugnssäker form .
Skålla och skala tomaten .
Tärna den.
Blanda paprika , tomat , 2 msk persilja,
chili , olja och vinäger .
Pressa i vitlök.
Smaka av med salt och peppar .
Lägg röran på fisken.
Strö över ost .
Tillaga mitt i ugnen ca 30 min .
Strö över resten av persiljan .
DELA broccolin i buketter .
Koka dem några minuter i lättsaltat vatten.
VARSÅ GODA !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)