Sist men inte minst , godaste goda kakan.
Inne i kakan gömmer sig en mandelfyllning
med smak av apelsin.
mmm...
3 1/4 dl vetemjöl
200 g smör /margarin
4 msk vispgrädde
FYLLNING:
175 g sötmandel
1 1/2 dl florsocker
skal - och saft av 1/2 apelsin
GARNERING:
uppvispat ägg och
mandelspån.
UGN:175 GRADER.
Så här gör DU:
FINFÖRDELA smöret i mjölet till en grynig massa .
Tillsätt grädden och arbeta raskt ihop till en deg .
Lägg den kallt att stelna någon timme .
GÖR under tiden fyllningen .
Skålla , skala och mal mandeln.
Blanda mandeln , florsocker , apelsinskal och
apelsinsaft till en smidig smet .
KAVLA ut degen på lätt mjölat bakbord till en
avlång kaka ca 8 cm bred .
Lägg mandelsmeten som en sträng i mitten på
kakan och rulla ihop till en rulle .
Skär rullen i ca 6 cm långa bitar.
Lägg dem på bakpappersklädd plåt.
PENSLA kakorna med uppvispat ägg och strö
på mandelspån
GRÄDDA dem i mitten av ugnen ca 12 minuter
eller tills de har fått fin färg .
KAKORNA GÅR ATT FRYSA .
TREVLIG JUL !
onsdag 4 december 2013
KLENÄTER 50 ST .
Ingen JUL utan Klenäter, så är det för oss !
Prova Ni också !
4 äggulor
1 dl florsocker
skalet av 1/2 citron
1 msk citronsaft
2 1/2 dl vetemjöl
50 g smör /margarin
TILL FRITERING:
1/2 kg kokosfett.
Så här gör DU:
RÖR samman äggulor , socker , citronskal
och citronsaft .
TILLSÄTT mjölet och det avsvalnade smöret .
Arbeta snabbt ihop till en deg .
Svep in degen i folie och låt den ligga kallt
några timmar .
TAG fram degen och kavla den tunt .
Sporra ut 2 cm breda och 10 cm långa remsor .
Gör en skåra i mitten på varje klenät och dra
igenom ena snibben så att kakan blir vriden .
VÄRM fettet till 180 grader . (Använd termometer
eller vänta tills en bit bröd blir guldbrunt på 1 minut )
LÄGG ner några klenäter åt gången och fritera dem
tills de är guldgula .
Ca 1 minut på varje sida .
Tag upp klenäterna och låt dem rinna av på hushållspapper.
VÄND dem eventuellt i strösocker .
Kakorna går att frysa .
LYCKA TILL och GOD - JUL !
Prova Ni också !
4 äggulor
1 dl florsocker
skalet av 1/2 citron
1 msk citronsaft
2 1/2 dl vetemjöl
50 g smör /margarin
TILL FRITERING:
1/2 kg kokosfett.
Så här gör DU:
RÖR samman äggulor , socker , citronskal
och citronsaft .
TILLSÄTT mjölet och det avsvalnade smöret .
Arbeta snabbt ihop till en deg .
Svep in degen i folie och låt den ligga kallt
några timmar .
TAG fram degen och kavla den tunt .
Sporra ut 2 cm breda och 10 cm långa remsor .
Gör en skåra i mitten på varje klenät och dra
igenom ena snibben så att kakan blir vriden .
VÄRM fettet till 180 grader . (Använd termometer
eller vänta tills en bit bröd blir guldbrunt på 1 minut )
LÄGG ner några klenäter åt gången och fritera dem
tills de är guldgula .
Ca 1 minut på varje sida .
Tag upp klenäterna och låt dem rinna av på hushållspapper.
VÄND dem eventuellt i strösocker .
Kakorna går att frysa .
LYCKA TILL och GOD - JUL !
måndag 2 december 2013
MORMORS ISTERKAKOR . 100 ST .
De här kakorna ser inte mycket ut för världen
men sprödare och godare kakor finns inte.
Prova Du också , Du ångrar Dig inte .
3 dl socker
125 g smör / margarin
125 g osaltat ister (finns i smörkylen)
2 äggulor
1 tsk malen kardemumma
4 tsk bakpulver
ca 5 dl vetemjöl
UGN: 200 grader .
Så här gör Du:
RÖR smör , ister och socker poröst
med elvispens DEGKROKAR .
Tillsätt gulorna en i taget och rör väl mellan varje .
Blanda de torra ingredienserna och arbeta
in dem i degen .
Lägg degen kallt en stund .
SÄTT ugnen på 200 grader och förbered plåtar .
Ta ut en bit av degen i taget och kavla ut den tunt .
Ta ut kakor med mått och lägg dem på plåtarna .
(stjärnor eller runda mått)
GRÄDDA kakorna mitt i ugnen ca 5 minuter.
De ska vara ljust gula och man får passa noga
så de inte bränns.
LÅT de kallna på plåten innan de lossas .
mmm... så goda !
GOD - JUL!
men sprödare och godare kakor finns inte.
Prova Du också , Du ångrar Dig inte .
3 dl socker
125 g smör / margarin
125 g osaltat ister (finns i smörkylen)
2 äggulor
1 tsk malen kardemumma
4 tsk bakpulver
ca 5 dl vetemjöl
UGN: 200 grader .
Så här gör Du:
RÖR smör , ister och socker poröst
med elvispens DEGKROKAR .
Tillsätt gulorna en i taget och rör väl mellan varje .
Blanda de torra ingredienserna och arbeta
in dem i degen .
Lägg degen kallt en stund .
SÄTT ugnen på 200 grader och förbered plåtar .
Ta ut en bit av degen i taget och kavla ut den tunt .
Ta ut kakor med mått och lägg dem på plåtarna .
(stjärnor eller runda mått)
GRÄDDA kakorna mitt i ugnen ca 5 minuter.
De ska vara ljust gula och man får passa noga
så de inte bränns.
LÅT de kallna på plåten innan de lossas .
mmm... så goda !
GOD - JUL!
SKURNA PEPPARKAKOR . 250 ST .
Den som inte har tålamod med kavlandet
kan ändå baka goda pepparkakor .
200 g smör /margarin
knappt 1 1/2 dl sirap
1 msk malen kanel
1/2 msk vardera av malda
nejlikor , ingefära och
kardemumma
1/2 tsk malda pomeransskal
1/2 tsk CEDRO -olja (finns i bakhyllan)
ca 7 1/2 dl vetemjöl
3/4 msk bikarbonat
50 g sötmandel
skållad och grovmald
UGN :200 GRADER
Så här gör DU:
LÄGG smör , sirap och socker i en tjockbottnad kastrull.
Smält sakta på lägsta värmen och rör då och då tills fettet smält .
Låt svalna en stund .
TILLSÄTT kryddorna och CEDRO -oljan.
Blanda mjöl , bikarbonat och mandel, arbeta in detta .
Knåda degen smidig på lätt mjölat bakbord och forma
rullar med ca 5 cm i diameter .
SLÅ in rullarna i plastfilm och lägg dem i kylen ett dygn .
Skär dem i tunna skivor som läggs på bakplåtspapper .
GRÄDDA mitt i ugnen i 200 grader ca 7 minuter .
Låt kakorna svalna på plåten .
Så gott som hela släkten var involverad i detta pepparkaksbak !
Kul var det !
Var noga med grytlapparna !
GOD - JUL !
kan ändå baka goda pepparkakor .
200 g smör /margarin
knappt 1 1/2 dl sirap
1 msk malen kanel
1/2 msk vardera av malda
nejlikor , ingefära och
kardemumma
1/2 tsk malda pomeransskal
1/2 tsk CEDRO -olja (finns i bakhyllan)
ca 7 1/2 dl vetemjöl
3/4 msk bikarbonat
50 g sötmandel
skållad och grovmald
UGN :200 GRADER
Så här gör DU:
LÄGG smör , sirap och socker i en tjockbottnad kastrull.
Smält sakta på lägsta värmen och rör då och då tills fettet smält .
Låt svalna en stund .
TILLSÄTT kryddorna och CEDRO -oljan.
Blanda mjöl , bikarbonat och mandel, arbeta in detta .
Knåda degen smidig på lätt mjölat bakbord och forma
rullar med ca 5 cm i diameter .
SLÅ in rullarna i plastfilm och lägg dem i kylen ett dygn .
Skär dem i tunna skivor som läggs på bakplåtspapper .
GRÄDDA mitt i ugnen i 200 grader ca 7 minuter .
Låt kakorna svalna på plåten .
Så gott som hela släkten var involverad i detta pepparkaksbak !
Kul var det !
Var noga med grytlapparna !
GOD - JUL !
söndag 1 december 2013
BRYTBULLAR 27 ST. JULTRÄD .
Om bullarna läggs i form av en julgran
blir det ett trevligt bröd att lägga fram
på julbordet .
Jag brukar sätta små födelsedagsljus i
varje bulle och tända ljusen före servering.
En trevlig upplevelse för både stora och små.
50 g jäst
200 g smör /margarin
5 dl mjölk
2 dl socker
1/2 tsk salt
1 ägg
1 msk stött kardemumma
1-2 påsar Saffran
1 1/2 liter vetemjöl
russin , uppvispat ägg , eventuellt pärlsocker.
Så här gör DU:
STÖT Saffran och en sockerbit i en mortel .
Tillsätt 2 msk mjölk, vatten eller allra bäst
konjak eller okryddat brännvin .
Häll alltsammans i degspadet och skölj ur
morteln med ytterligare 1 msk vatten.
SMULA jästen i en bunke.
Smält smöret , häll i mjölken och låt blandningen
bli fingervarm ca 37 grader .
Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst.
Tillsätt stött Saffran , socker , salt och ägg. + RUSSIN om NI gillar det.
BLANDA i nästan allt mjölet och arbeta degen smidig .
Jäs den 30 minuter .
TAG upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl .
Dela den i 27 bitar .
Rulla dem till små bullar som läggs på bakpappersklädd
plåt i form av en pyramid (julgran) + 2-3 bullar som skaft.
Jäs ca 30 minuter , pensla med ägg och strö ev. på pärlsocker.
GRÄDDA jul-trädet i 200 grader 20 - 25 minuter.
NI kan tro att detta var uppskattat när barnen var små
och stora också förresten !
VAR FÖRSIKTIG NÄR LJUSEN TÄNDS !
GLÖM INTE BLÅSA UT LJUSEN INNAN
NI TAR EN BULLE !!
GOD - JUL !!
Du kan även ha detta recept till Lussebullar !
blir det ett trevligt bröd att lägga fram
på julbordet .
Jag brukar sätta små födelsedagsljus i
varje bulle och tända ljusen före servering.
En trevlig upplevelse för både stora och små.
50 g jäst
200 g smör /margarin
5 dl mjölk
2 dl socker
1/2 tsk salt
1 ägg
1 msk stött kardemumma
1-2 påsar Saffran
1 1/2 liter vetemjöl
russin , uppvispat ägg , eventuellt pärlsocker.
Så här gör DU:
STÖT Saffran och en sockerbit i en mortel .
Tillsätt 2 msk mjölk, vatten eller allra bäst
konjak eller okryddat brännvin .
Häll alltsammans i degspadet och skölj ur
morteln med ytterligare 1 msk vatten.
SMULA jästen i en bunke.
Smält smöret , häll i mjölken och låt blandningen
bli fingervarm ca 37 grader .
Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst.
Tillsätt stött Saffran , socker , salt och ägg. + RUSSIN om NI gillar det.
BLANDA i nästan allt mjölet och arbeta degen smidig .
Jäs den 30 minuter .
TAG upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl .
Dela den i 27 bitar .
Rulla dem till små bullar som läggs på bakpappersklädd
plåt i form av en pyramid (julgran) + 2-3 bullar som skaft.
Jäs ca 30 minuter , pensla med ägg och strö ev. på pärlsocker.
GRÄDDA jul-trädet i 200 grader 20 - 25 minuter.
NI kan tro att detta var uppskattat när barnen var små
och stora också förresten !
VAR FÖRSIKTIG NÄR LJUSEN TÄNDS !
GLÖM INTE BLÅSA UT LJUSEN INNAN
NI TAR EN BULLE !!
GOD - JUL !!
Du kan även ha detta recept till Lussebullar !
LUCIARULLE .
En härligt god , lite annorlunda rulltårta
får man med saffran som smaksättning.
Sedan fylls rulltårtan med äpplemos och nötter .
3 ägg
1 1/2 dl socker
3/4 krm stött saffran
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
FYLLNING:
Friskt äppelmos
hackade nötter
Så här gör DU:
VISPA ägg , socker och saffran riktigt pösigt.
Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och
bred ut smeten i en långpanna med bakpapper ,
ca 30 x 40 cm .
GRÄDDA i 250 grader ca 5 minuter och stjälp
upp kakan på sockrat smörpapper - bakplåtspapper.
PENSLA pappret med kallt vatten och dra av det .
Bred äppelmos över , strö på nötter och rulla ihop .
KLART !
GOD - JUL !
får man med saffran som smaksättning.
Sedan fylls rulltårtan med äpplemos och nötter .
3 ägg
1 1/2 dl socker
3/4 krm stött saffran
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
FYLLNING:
Friskt äppelmos
hackade nötter
Så här gör DU:
VISPA ägg , socker och saffran riktigt pösigt.
Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och
bred ut smeten i en långpanna med bakpapper ,
ca 30 x 40 cm .
GRÄDDA i 250 grader ca 5 minuter och stjälp
upp kakan på sockrat smörpapper - bakplåtspapper.
PENSLA pappret med kallt vatten och dra av det .
Bred äppelmos över , strö på nötter och rulla ihop .
KLART !
GOD - JUL !
KEJSARKRONOR 16 ST.
Dessa kakor är förknippade med JULEN för mej .
PAJDEG:
100 g smör /margarin
2 msk grädde
2 dl vetemjöl
FYLLNING:
1 dl strösocker
75 g sötmandel (1 dl rågad)
2 äggvitor
Så här gör DU:
LÄGG mjölet på bakbordet och hacka ihop
med det kalla smöret .
Tillsätt grädden.
Arbeta raskt ihop till en deg, som får vila kallt
en stund .
SKÅLLA och mal mandeln .
Blanda med sockret .
Vispa vitorna och rör ner mandel /sockerblandningen.
Vispa ordentligt så att massan blir luftig och porös .
KAVLA ut pajdegen och klä veckade Metall -formar.
Ställ på plåt .
Fyll formarna till hälften med mandelmassan.
Kavla ut resterna av degen , skär remsor och lägg i
kors över formarna .
GRÄDDA i 200 grader 15- 20 minuter.
Stjälp upp kakorna när de har svalnat .
Det här blir lyckat kan DU tro .
GOD JUL !
PAJDEG:
100 g smör /margarin
2 msk grädde
2 dl vetemjöl
FYLLNING:
1 dl strösocker
75 g sötmandel (1 dl rågad)
2 äggvitor
Så här gör DU:
LÄGG mjölet på bakbordet och hacka ihop
med det kalla smöret .
Tillsätt grädden.
Arbeta raskt ihop till en deg, som får vila kallt
en stund .
SKÅLLA och mal mandeln .
Blanda med sockret .
Vispa vitorna och rör ner mandel /sockerblandningen.
Vispa ordentligt så att massan blir luftig och porös .
KAVLA ut pajdegen och klä veckade Metall -formar.
Ställ på plåt .
Fyll formarna till hälften med mandelmassan.
Kavla ut resterna av degen , skär remsor och lägg i
kors över formarna .
GRÄDDA i 200 grader 15- 20 minuter.
Stjälp upp kakorna när de har svalnat .
Det här blir lyckat kan DU tro .
GOD JUL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)