måndag 9 december 2013

ENDIVE - OCH APELSINSALLAD 4 PORT.

Smaka gärna denna goda sallad till Julbordet .

3 apelsiner
1 ENDIVE
1 kruka rucolasallad
1 huvud Lollo Rossosallad
1 liten rödlök
2 torkade strimlade aprikoser
2 msk valnötskärnor
2 msk olivolja

SÅ HÄR GÖR DU:
SKÄR bort apelsinskalet med en kniv
så att det vita försvinner .
SKIVA apelsinerna och Arrangera i en
cirkel på ett fat .
STICK in ENDIVE - och  salladsbladen
i mitten .
SKALA och skiva löken tunt .
Fördela lök , aprikoser och krossade nötkärnor
över apelsinskivorna .
RINGLA olivolja över.

ENDIVE och LOLLO ROSSO är goda vintersallater .

ENDIVEN är en salladssort med stor beska och med
en blekgul färg.
LOLLO ROSSO har en vinröd färg och är mild
och god i smaken .
Därför kompletterar de varandra både i utseende och färg.

ALL LYCKA TILL
OCH
GOD HELG !

LUTFISK MED SENAPSSÅS 4 PORT.

Detta är nästan godast på hela JULEN !
Det bästa är att DU gör den i Mikrovågsugnen !

2 kg Lutfisk
1 msk salt
2 msk smör /margarin
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
2 msk Fransk senap
1/2 msk brun farin
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

SÅ HÄR GÖR DU:
LÄGG Lutfisken i kallt vatten
enligt förpackningens anvisning.
Lägg Lutfisken i en mikrosäker form.
Täck formen .
Tillaga i mikrovågsugn , full effekt
(max 800 W)  ca 10 minuter .
Vrid formen och tillaga på halv effekt
ytterligare 10 minuter .
STRÖ över salt och låt stå cirka 5 minuter
för värmeutjämning .
Klart med fisken .
NU TAR VI SÅSEN :
SMÄLT matfettet i en kastrull .
Tillsätt vetemjölet och späd med mjölk.
Låt koka ca 5 minuter under omrörning.
Smaksätt såsen med fransk senap , brun farin ,
salt och vitpeppar .
SERVERA såsen till Lutfisken .
Kokt potatis och gröna ärter
eller gröna bönor passar bra till.

Har DU inte tillgång till mikrovågsugn
kan Lutfisken tillagas i långpanna
i 225 graders ugn ca 45 minuter övertäckt
med aluminiumfolie .

LYCKA TILL och GOD -JUL !

BRYSSELKÅL MED PARMASKINKA OCH PINJENÖTTER. 4 PORT .

mmm..det här är gott kan Du tro !

1 paket (250 g) tinad brysselkål
1 paket (80 g )skivad parmaskinka
2 msk olivolja
2 msk rostade pinjenötter
1-2 tsk pressad citronsaft
1/2 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar

Så här gör Du:
HALVERA  brysselkålen.
Strimla parmaskinkan.
Hetta upp en stekpanna med oljan
och fräs brysselkålen i ca 2 minuter .
Blanda ner parmaskinka , pinjenötter
och citronsaft .
Salta och peppra .
SERVERA till JULSKINKA
eller
ugnsstekt kyckling .

TIPS: Du kan tillsätta
1 pressad vitlöksklyfta så får
brysselkålen en "ny" smak .
jättegott !

GOD-JUL !

söndag 8 december 2013

JANSSONS FRESTELSE PÅ GRAVAD LAX. 4 port.

Har Ni ätit denna JANSSON ?

1 kg potatis
400 g gravad lax
1 strimlad gul lök
4 dl grädde
2 dl mjölk
2 tsk salt
1 tsk svart peppar
3-4 skivor tärnat vitt bröd

SKALA och skär potatisen i tunna stavar .
Strimla eller skär Laxen i små bitar.
BLANDA potatis , lax och lök i en
ugnsfast form.
Rör ihop grädde , mjölk, salt och peppar
i en skål .
Slå blandningen över potatisen i formen
och toppa med tärnat vitt bröd .
GRÄDDA i ugnen ca 50 minuter .

TREVLIG JUL-HELG!

SAFFRANSKAKA I ALL HAST . 1 ST.

Vill Du snabbt baka en SAFFRANSKAKA
och slippa jästid - ta bakpulver !
Det blir en härligt porös och saftig kaka -
kanske något till LUCIAKAFFET !

4 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
2 1/2 tsk bakpulver
100 g smör /margarin
2 dl mjölk
1 krm stött SAFFRAN
GARNERING:
russin och hackad mandel

Så här gör Du:
BLANDA  mjöl , socker och bakpulver
i en bunke .
Finfördela matfettet i blandningen.
Rör ut SAFFRANET i mjölken och arbeta
snabbt in det i mjölblandningen .
HÄLL smeten i smord , bröad , rund form
och strö över russin och hackad mandel .
GRÄDDA i 200 grader i mitten av ugnen
tills kakan känns torr, 30-35 minuter.

LÅT kakan stå en stund innan den stjälps
upp på galler att kallna under duk .

Jag tycker SAFFRANSKAKAN är godast
nygräddad , medan den ännu är lite varm-ljummen.

Väl värd att prova, mmm...
TREVLIG LUCIA !

MOSTER MARGITS KNÄCKEBRÖD CA 16 KAKOR .

mmm... hembakat knäckebröd är
en verklig delikatess.
Prova Du också !

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
1/2 msk anis
1/2 msk kummin
1/2 msk fänkål
9 dl GROVT rågmjöl
3-4 1/2 dl vetemjöl
UGN: 275 grader

Så här gör Du:
LÖS upp den smulade jästen i vattnet .
Tillsätt anis, salt, fänkål och kummin
och det mesta av mjölet .
ARBETA samman till en smidig deg
som får jäsa ca 40 min.
TA upp degen på mjölat bakbord
och dela den i 16 bitar .
Forma bitarna till runda bullar,
täck över dem och låt jäsa ytterligare
ca 25 minuter .
KAVLA ut bullarna DIREKT PÅ PLÅTEN
till runda TUNNA kakor ca 20 cm
i diameter .
Använd KRUSKAVEL till de sista tagen .
Tag ut ett HÅL i MITTEN.
NAGGA !
GRÄDDA kakorna i mitten av ugnen 4-5 min.
Låt de kallna på plåten .
FÖRVARA brödet torrt .

ALL LYCKA TILL !
GOD - JUL !

ÄPPELLÄNGD SOCKERFRI . 1 ST.

Den här äppellängden är en riktig godbit
med äpplen, kanel och nötter
som hör JULEN till.

5 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1 dl SUKETTER Strö
100 g smör /margarin
1 ägg
1 3/4 dl mjölk
GARNERING:
1 syrligt äpple
1 msk SUKETTER Strö
2 tsk kanel
1 påse Hasselnötsspån
UGN: 175 grader

Så här gör DU:
BLANDA samman mjöl , bakpulver
och SUKETTER Strö .
Finfördela margarinet i mjölblandningen
till en grynig massa .
TILLSÄTT ägget och mjölken .
Arbeta snabbt ihop till en deg .
Häll smeten i en smord och bröad
avlång form .
SKALA kärna ur och skär äpplet
i tunna klyftor .
Blanda samman kanel och SUKETTER Strö
Doppa äppelklyftorna i det .
Stick ner dem i smeten .
Strö Hasselnötsspån över.
GRÄDDA kakan mitt i ugnen ca 35-40 min.

Kakan är godast nygräddad .

TREVLIG JUL!