Prova denna !
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 g smör /margarin
3/4 dl sötmandel = 50 g
4 ägg
rivet skal av 1 citron
SMAKTILLSATSER:
65 g Suckat
100 g russin
65 g syltade apelsinskal
65 g bigarråer
VÄLJ en eller flera
av smaktillsatserna
SÅ HÄR GÖR DU:
RÖR matfett och socker vitt och pösigt.
Tillsätt äggulorna.
Blanda smaktillsatserna , mandeln och
citronskalet med mjölet blandat med bakpulvret
och rör ner detta i äggsmeten.
Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt
ner det i smeten.
Slå smeten i en smord och bröad form.
GRÄDDA i 175 grader i en timme.
Låt kakan ligga kvar i formen en stund innan
den stjälps upp .
Låt den vila minst en dag innan den skärs upp.
KAKAN håller sig saftig och god i minst 3 veckor.
LYCKA TILL och GOD JUL!
fredag 13 december 2013
UNDERBAR MANDELKAKA .
HEJ IGEN !
Denna kaka är så obegripligt god .
Ett riktigt praktrecept .
JULBORDS - KLASSIKER !
3 ägg
3 dl strösocker
150 g smör /margarin
smält och avsvalnat
3 dl ströbröd
1 msk vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl stött sötmandel
+ 5 bittermandlar
5 msk grädde
GARNERING:
Florsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
UGN:175 GRADER
Sätt på ugnen , smöra och bröa en 2 liters form väl.
VISPA ägg och socker pösigt .
Blanda de torra ingredienserna.
Rör ner matfettet och därefter de torra ingredienserna
varvat med grädden .
SLÅ smeten i formen .
GRÄDDA strax under mitten i ugnen 45-50 minuter
eller tills kakan känns klar, när Du provar med en sticka.
LÅT KAKAN SVALNA EN STUND I FORMEN
INNAN DEN VÄNDS UPP .
Sikta över florsocker när den svalnat.
om Du är osäker på om en mjuk kaka är färdiggräddad
så låt den hellre få 5 min extra i ugnen .
LÄGG ett folieark över om ytan skulle vara för brun.
LYCKA TILL
och TREVLIG JUL !
Denna kaka är så obegripligt god .
Ett riktigt praktrecept .
JULBORDS - KLASSIKER !
3 ägg
3 dl strösocker
150 g smör /margarin
smält och avsvalnat
3 dl ströbröd
1 msk vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl stött sötmandel
+ 5 bittermandlar
5 msk grädde
GARNERING:
Florsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
UGN:175 GRADER
Sätt på ugnen , smöra och bröa en 2 liters form väl.
VISPA ägg och socker pösigt .
Blanda de torra ingredienserna.
Rör ner matfettet och därefter de torra ingredienserna
varvat med grädden .
SLÅ smeten i formen .
GRÄDDA strax under mitten i ugnen 45-50 minuter
eller tills kakan känns klar, när Du provar med en sticka.
LÅT KAKAN SVALNA EN STUND I FORMEN
INNAN DEN VÄNDS UPP .
Sikta över florsocker när den svalnat.
om Du är osäker på om en mjuk kaka är färdiggräddad
så låt den hellre få 5 min extra i ugnen .
LÄGG ett folieark över om ytan skulle vara för brun.
LYCKA TILL
och TREVLIG JUL !
tisdag 10 december 2013
JULSKINKA MED SENAPSGRILJERING CA 3 KG .
Har NI sett att det bara är färdigkokta skinkor
ute i butikerna ?
Jag vill koka min själv - alltså nu börjar jakten
på RIMMAD JULSKINKA !
Här har jag ett recept på detta.
1 rimmad skinka (ca 3 kg)
GRILLJERING:
1 ägg
1 msk senap
1 msk Fransk senap
1 msk socker
1/2 dl ströbröd
Så här gör DU:
SPOLA av skinkan med kallt vatten .
Låt nätet sitta kvar .
Stick in en köttermometer , se till att
termometern kommer i den tjockaste
delen av skinkan och att så mycket
som möjligt av röret är i skinkan.
LÄGG skinkan i en gryta och häll
på vatten så det täcker .
Låt koka upp och sjud sedan skinkan
på svag värme tills termometern visar
70 grader för en saftig skinka
eller 75 grader för en skinka med
"klassisk skinksmak" .
Skinkan kan också lindas in i ugnsfolie
och läggas i en långpanna .
TILLAGA i nedre delen av ugnen i 175 grader
till ovan nämnd temperatur .
Beräkna i båda fallen 45 minuter - 1 timme
per kilo skinka .
LÅT skinkan vila ca 15 minuter innan
nätet dras bort .
LÄGG skinkan i en ugnssäker form .
BLANDA samman ägg , de båda senapssorterna
och socker .
Bred blandningen över skinkan och strö över
ströbrödet .
GRILJERA skinkan mitt i ugnen 225 grader
cirka 15 minuter tills skinkan fått fin färg .
LÅT skinkan kallna innan den skärs i tunna
skivor och serveras på Julbordet .
Gott är det med strimlad rödkål ,endiver ,
apelsinbitar och vinägrettdressing till skinkan .
Jag har smakat både ugnsbakad och kokt Julskinka
och nu blir det KOKT.
JÄTTEGOTT
TREVLIG JUL !
ute i butikerna ?
Jag vill koka min själv - alltså nu börjar jakten
på RIMMAD JULSKINKA !
Här har jag ett recept på detta.
1 rimmad skinka (ca 3 kg)
GRILLJERING:
1 ägg
1 msk senap
1 msk Fransk senap
1 msk socker
1/2 dl ströbröd
Så här gör DU:
SPOLA av skinkan med kallt vatten .
Låt nätet sitta kvar .
Stick in en köttermometer , se till att
termometern kommer i den tjockaste
delen av skinkan och att så mycket
som möjligt av röret är i skinkan.
LÄGG skinkan i en gryta och häll
på vatten så det täcker .
Låt koka upp och sjud sedan skinkan
på svag värme tills termometern visar
70 grader för en saftig skinka
eller 75 grader för en skinka med
"klassisk skinksmak" .
Skinkan kan också lindas in i ugnsfolie
och läggas i en långpanna .
TILLAGA i nedre delen av ugnen i 175 grader
till ovan nämnd temperatur .
Beräkna i båda fallen 45 minuter - 1 timme
per kilo skinka .
LÅT skinkan vila ca 15 minuter innan
nätet dras bort .
LÄGG skinkan i en ugnssäker form .
BLANDA samman ägg , de båda senapssorterna
och socker .
Bred blandningen över skinkan och strö över
ströbrödet .
GRILJERA skinkan mitt i ugnen 225 grader
cirka 15 minuter tills skinkan fått fin färg .
LÅT skinkan kallna innan den skärs i tunna
skivor och serveras på Julbordet .
Gott är det med strimlad rödkål ,endiver ,
apelsinbitar och vinägrettdressing till skinkan .
Jag har smakat både ugnsbakad och kokt Julskinka
och nu blir det KOKT.
JÄTTEGOTT
TREVLIG JUL !
måndag 9 december 2013
ENDIVE - OCH APELSINSALLAD 4 PORT.
Smaka gärna denna goda sallad till Julbordet .
3 apelsiner
1 ENDIVE
1 kruka rucolasallad
1 huvud Lollo Rossosallad
1 liten rödlök
2 torkade strimlade aprikoser
2 msk valnötskärnor
2 msk olivolja
SÅ HÄR GÖR DU:
SKÄR bort apelsinskalet med en kniv
så att det vita försvinner .
SKIVA apelsinerna och Arrangera i en
cirkel på ett fat .
STICK in ENDIVE - och salladsbladen
i mitten .
SKALA och skiva löken tunt .
Fördela lök , aprikoser och krossade nötkärnor
över apelsinskivorna .
RINGLA olivolja över.
ENDIVE och LOLLO ROSSO är goda vintersallater .
ENDIVEN är en salladssort med stor beska och med
en blekgul färg.
LOLLO ROSSO har en vinröd färg och är mild
och god i smaken .
Därför kompletterar de varandra både i utseende och färg.
ALL LYCKA TILL
OCH
GOD HELG !
3 apelsiner
1 ENDIVE
1 kruka rucolasallad
1 huvud Lollo Rossosallad
1 liten rödlök
2 torkade strimlade aprikoser
2 msk valnötskärnor
2 msk olivolja
SÅ HÄR GÖR DU:
SKÄR bort apelsinskalet med en kniv
så att det vita försvinner .
SKIVA apelsinerna och Arrangera i en
cirkel på ett fat .
STICK in ENDIVE - och salladsbladen
i mitten .
SKALA och skiva löken tunt .
Fördela lök , aprikoser och krossade nötkärnor
över apelsinskivorna .
RINGLA olivolja över.
ENDIVE och LOLLO ROSSO är goda vintersallater .
ENDIVEN är en salladssort med stor beska och med
en blekgul färg.
LOLLO ROSSO har en vinröd färg och är mild
och god i smaken .
Därför kompletterar de varandra både i utseende och färg.
ALL LYCKA TILL
OCH
GOD HELG !
LUTFISK MED SENAPSSÅS 4 PORT.
Detta är nästan godast på hela JULEN !
Det bästa är att DU gör den i Mikrovågsugnen !
2 kg Lutfisk
1 msk salt
2 msk smör /margarin
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
2 msk Fransk senap
1/2 msk brun farin
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
SÅ HÄR GÖR DU:
LÄGG Lutfisken i kallt vatten
enligt förpackningens anvisning.
Lägg Lutfisken i en mikrosäker form.
Täck formen .
Tillaga i mikrovågsugn , full effekt
(max 800 W) ca 10 minuter .
Vrid formen och tillaga på halv effekt
ytterligare 10 minuter .
STRÖ över salt och låt stå cirka 5 minuter
för värmeutjämning .
Klart med fisken .
NU TAR VI SÅSEN :
SMÄLT matfettet i en kastrull .
Tillsätt vetemjölet och späd med mjölk.
Låt koka ca 5 minuter under omrörning.
Smaksätt såsen med fransk senap , brun farin ,
salt och vitpeppar .
SERVERA såsen till Lutfisken .
Kokt potatis och gröna ärter
eller gröna bönor passar bra till.
Har DU inte tillgång till mikrovågsugn
kan Lutfisken tillagas i långpanna
i 225 graders ugn ca 45 minuter övertäckt
med aluminiumfolie .
LYCKA TILL och GOD -JUL !
Det bästa är att DU gör den i Mikrovågsugnen !
2 kg Lutfisk
1 msk salt
2 msk smör /margarin
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
2 msk Fransk senap
1/2 msk brun farin
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
SÅ HÄR GÖR DU:
LÄGG Lutfisken i kallt vatten
enligt förpackningens anvisning.
Lägg Lutfisken i en mikrosäker form.
Täck formen .
Tillaga i mikrovågsugn , full effekt
(max 800 W) ca 10 minuter .
Vrid formen och tillaga på halv effekt
ytterligare 10 minuter .
STRÖ över salt och låt stå cirka 5 minuter
för värmeutjämning .
Klart med fisken .
NU TAR VI SÅSEN :
SMÄLT matfettet i en kastrull .
Tillsätt vetemjölet och späd med mjölk.
Låt koka ca 5 minuter under omrörning.
Smaksätt såsen med fransk senap , brun farin ,
salt och vitpeppar .
SERVERA såsen till Lutfisken .
Kokt potatis och gröna ärter
eller gröna bönor passar bra till.
Har DU inte tillgång till mikrovågsugn
kan Lutfisken tillagas i långpanna
i 225 graders ugn ca 45 minuter övertäckt
med aluminiumfolie .
LYCKA TILL och GOD -JUL !
BRYSSELKÅL MED PARMASKINKA OCH PINJENÖTTER. 4 PORT .
mmm..det här är gott kan Du tro !
1 paket (250 g) tinad brysselkål
1 paket (80 g )skivad parmaskinka
2 msk olivolja
2 msk rostade pinjenötter
1-2 tsk pressad citronsaft
1/2 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
Så här gör Du:
HALVERA brysselkålen.
Strimla parmaskinkan.
Hetta upp en stekpanna med oljan
och fräs brysselkålen i ca 2 minuter .
Blanda ner parmaskinka , pinjenötter
och citronsaft .
Salta och peppra .
SERVERA till JULSKINKA
eller
ugnsstekt kyckling .
TIPS: Du kan tillsätta
1 pressad vitlöksklyfta så får
brysselkålen en "ny" smak .
jättegott !
GOD-JUL !
1 paket (250 g) tinad brysselkål
1 paket (80 g )skivad parmaskinka
2 msk olivolja
2 msk rostade pinjenötter
1-2 tsk pressad citronsaft
1/2 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
Så här gör Du:
HALVERA brysselkålen.
Strimla parmaskinkan.
Hetta upp en stekpanna med oljan
och fräs brysselkålen i ca 2 minuter .
Blanda ner parmaskinka , pinjenötter
och citronsaft .
Salta och peppra .
SERVERA till JULSKINKA
eller
ugnsstekt kyckling .
TIPS: Du kan tillsätta
1 pressad vitlöksklyfta så får
brysselkålen en "ny" smak .
jättegott !
GOD-JUL !
söndag 8 december 2013
JANSSONS FRESTELSE PÅ GRAVAD LAX. 4 port.
Har Ni ätit denna JANSSON ?
1 kg potatis
400 g gravad lax
1 strimlad gul lök
4 dl grädde
2 dl mjölk
2 tsk salt
1 tsk svart peppar
3-4 skivor tärnat vitt bröd
SKALA och skär potatisen i tunna stavar .
Strimla eller skär Laxen i små bitar.
BLANDA potatis , lax och lök i en
ugnsfast form.
Rör ihop grädde , mjölk, salt och peppar
i en skål .
Slå blandningen över potatisen i formen
och toppa med tärnat vitt bröd .
GRÄDDA i ugnen ca 50 minuter .
TREVLIG JUL-HELG!
1 kg potatis
400 g gravad lax
1 strimlad gul lök
4 dl grädde
2 dl mjölk
2 tsk salt
1 tsk svart peppar
3-4 skivor tärnat vitt bröd
SKALA och skär potatisen i tunna stavar .
Strimla eller skär Laxen i små bitar.
BLANDA potatis , lax och lök i en
ugnsfast form.
Rör ihop grädde , mjölk, salt och peppar
i en skål .
Slå blandningen över potatisen i formen
och toppa med tärnat vitt bröd .
GRÄDDA i ugnen ca 50 minuter .
TREVLIG JUL-HELG!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)