Har NI ätit KLAPPKRÄM någon gång ?
Första gången jag kom i kontakt
med Klappkräm, var när jag gick
i skolköket .
Jag älskade det från första stund .
6 dl vatten
1 1/2 dl mannagryn
2 dl röd saft , Hallon ,
eller Jordgubbssaft
KOKA upp vattnet .
Häll i mannagrynen .
Låt det hela få ett uppkok
på svag värme ca 5 min.
TILLSÄTT saften och låt gröten
få ett nytt uppkok .
HÄLL upp gröten i en stor skål
och vispa den med elvisp så den
blir ljus och pösig .
LÅT den bli kall .
Egentligen ska Klappgröten serveras
med gräddmjölk .
Men jag gillar bäst utan mjölk till .
LYCKA TILL och GOD JUL!
tisdag 17 december 2013
KALVFRIKADELLER 4 PORT.
Det här åt vi någon av Jul dagarna
hemma hos min farmor .
5 hg malet kalvkött
3 äggulor
2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
2 dl tjock grädde
1 dl rivebröd
1 liter kalvbuljong
eller 1 tärning köttbuljong
1 msk finhackad persilja
(1-2 tsk citronsaft)
SÅ HÄR GÖR DU:
BLANDA färsen med alla tillbehören .
Gör sedan små köttbullar.
Lite mindre än DU brukar göra .
Gör iordning buljongen och lägg ner
frikadellerna och låt dem småsjuda
i ca 20 minuter.
Tillsätt persiljan mot slutet av kokningen .
HÄLL upp dom på fat och red av buljongen
med lite smör och redningsmjöl .
Tillsätt ev. citronsaften smaka Dig fram .
Låt det koka upp .
Häll såsen över frikadellerna och
servera med pressad potatis .
Suveränt gott .
Hoppas att det smakar !
TREVLIG JUL !
hemma hos min farmor .
5 hg malet kalvkött
3 äggulor
2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
2 dl tjock grädde
1 dl rivebröd
1 liter kalvbuljong
eller 1 tärning köttbuljong
1 msk finhackad persilja
(1-2 tsk citronsaft)
SÅ HÄR GÖR DU:
BLANDA färsen med alla tillbehören .
Gör sedan små köttbullar.
Lite mindre än DU brukar göra .
Gör iordning buljongen och lägg ner
frikadellerna och låt dem småsjuda
i ca 20 minuter.
Tillsätt persiljan mot slutet av kokningen .
HÄLL upp dom på fat och red av buljongen
med lite smör och redningsmjöl .
Tillsätt ev. citronsaften smaka Dig fram .
Låt det koka upp .
Häll såsen över frikadellerna och
servera med pressad potatis .
Suveränt gott .
Hoppas att det smakar !
TREVLIG JUL !
måndag 16 december 2013
GAMMELDAGS RÅGKAKOR 6-8 ST .
Här är ett riktigt gammalt recept på
Rågbröd mm... så goda , inte svåra att göra heller .
1 1/2 kg rågmjöl
1 liter vetemjöl
100 g jäst
1 liter filmjölk
2 msk sirap
1 tsk salt
3 mosade kokta potatisar
2 tsk fänkål
2 dl mjölk
SÅ HÄR GÖR DU:
VÄRM mjölken och filen fingervarm.
Rör ut jästen i den ljumma mjölken .
Tillsätt mjölet och potatisen .
Rör om väl tills DU får en lagom smidig deg.
Låt degen jäsa i minst 30 minuter .
Tag upp degen och knåda den rejält.
Gör 6-8 runda brödkakor och nagga dom.
Låt dem jäsa ytterligare 30 min.
GRÄDDA dom i ugn 200 grader ca 15 min.
Vad gott lite ljumna med smör på !
GOD JUL !
Rågbröd mm... så goda , inte svåra att göra heller .
1 1/2 kg rågmjöl
1 liter vetemjöl
100 g jäst
1 liter filmjölk
2 msk sirap
1 tsk salt
3 mosade kokta potatisar
2 tsk fänkål
2 dl mjölk
SÅ HÄR GÖR DU:
VÄRM mjölken och filen fingervarm.
Rör ut jästen i den ljumma mjölken .
Tillsätt mjölet och potatisen .
Rör om väl tills DU får en lagom smidig deg.
Låt degen jäsa i minst 30 minuter .
Tag upp degen och knåda den rejält.
Gör 6-8 runda brödkakor och nagga dom.
Låt dem jäsa ytterligare 30 min.
GRÄDDA dom i ugn 200 grader ca 15 min.
Vad gott lite ljumna med smör på !
GOD JUL !
LAX - & FÄNKÅLSFORM . 4 PORT.
I väntan på JULEN kanske denna skulle smaka !
2 fänkålsstånd
500 g LAXFILE'
1/2 tsk salt
2 krm peppar
3 ägg
3 dl mellangrädde
1/2 dl hackad gräslök
100 g mozzarella
UGN : 200 GRADER.
Så här gör DU:
SKÖLJ och ansa fänkålen.
Dela den i klyftor och förväll
några minuter i lättsaltat vatten.
Skär laxbiten i tunna strimlor.
Smörj en ugnssäker form .
Varva den strimlade laxen
och fänkålen i den.
Salta och peppra .
VISPA samman äggen med
grädde och hackad gräslök.
Häll blandningen i formen
och strö över mozzarella.
GRÄDDA gratängen mitt i ugnen
tills ytan har fått fin gyllene färg ca 30 min.
mmm...så himla gott !
LYCKA TILL!
2 fänkålsstånd
500 g LAXFILE'
1/2 tsk salt
2 krm peppar
3 ägg
3 dl mellangrädde
1/2 dl hackad gräslök
100 g mozzarella
UGN : 200 GRADER.
Så här gör DU:
SKÖLJ och ansa fänkålen.
Dela den i klyftor och förväll
några minuter i lättsaltat vatten.
Skär laxbiten i tunna strimlor.
Smörj en ugnssäker form .
Varva den strimlade laxen
och fänkålen i den.
Salta och peppra .
VISPA samman äggen med
grädde och hackad gräslök.
Häll blandningen i formen
och strö över mozzarella.
GRÄDDA gratängen mitt i ugnen
tills ytan har fått fin gyllene färg ca 30 min.
mmm...så himla gott !
LYCKA TILL!
fredag 13 december 2013
ENKLARE FRUKTKAKA TILL JUL .
Prova denna !
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 g smör /margarin
3/4 dl sötmandel = 50 g
4 ägg
rivet skal av 1 citron
SMAKTILLSATSER:
65 g Suckat
100 g russin
65 g syltade apelsinskal
65 g bigarråer
VÄLJ en eller flera
av smaktillsatserna
SÅ HÄR GÖR DU:
RÖR matfett och socker vitt och pösigt.
Tillsätt äggulorna.
Blanda smaktillsatserna , mandeln och
citronskalet med mjölet blandat med bakpulvret
och rör ner detta i äggsmeten.
Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt
ner det i smeten.
Slå smeten i en smord och bröad form.
GRÄDDA i 175 grader i en timme.
Låt kakan ligga kvar i formen en stund innan
den stjälps upp .
Låt den vila minst en dag innan den skärs upp.
KAKAN håller sig saftig och god i minst 3 veckor.
LYCKA TILL och GOD JUL!
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 g smör /margarin
3/4 dl sötmandel = 50 g
4 ägg
rivet skal av 1 citron
SMAKTILLSATSER:
65 g Suckat
100 g russin
65 g syltade apelsinskal
65 g bigarråer
VÄLJ en eller flera
av smaktillsatserna
SÅ HÄR GÖR DU:
RÖR matfett och socker vitt och pösigt.
Tillsätt äggulorna.
Blanda smaktillsatserna , mandeln och
citronskalet med mjölet blandat med bakpulvret
och rör ner detta i äggsmeten.
Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt
ner det i smeten.
Slå smeten i en smord och bröad form.
GRÄDDA i 175 grader i en timme.
Låt kakan ligga kvar i formen en stund innan
den stjälps upp .
Låt den vila minst en dag innan den skärs upp.
KAKAN håller sig saftig och god i minst 3 veckor.
LYCKA TILL och GOD JUL!
UNDERBAR MANDELKAKA .
HEJ IGEN !
Denna kaka är så obegripligt god .
Ett riktigt praktrecept .
JULBORDS - KLASSIKER !
3 ägg
3 dl strösocker
150 g smör /margarin
smält och avsvalnat
3 dl ströbröd
1 msk vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl stött sötmandel
+ 5 bittermandlar
5 msk grädde
GARNERING:
Florsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
UGN:175 GRADER
Sätt på ugnen , smöra och bröa en 2 liters form väl.
VISPA ägg och socker pösigt .
Blanda de torra ingredienserna.
Rör ner matfettet och därefter de torra ingredienserna
varvat med grädden .
SLÅ smeten i formen .
GRÄDDA strax under mitten i ugnen 45-50 minuter
eller tills kakan känns klar, när Du provar med en sticka.
LÅT KAKAN SVALNA EN STUND I FORMEN
INNAN DEN VÄNDS UPP .
Sikta över florsocker när den svalnat.
om Du är osäker på om en mjuk kaka är färdiggräddad
så låt den hellre få 5 min extra i ugnen .
LÄGG ett folieark över om ytan skulle vara för brun.
LYCKA TILL
och TREVLIG JUL !
Denna kaka är så obegripligt god .
Ett riktigt praktrecept .
JULBORDS - KLASSIKER !
3 ägg
3 dl strösocker
150 g smör /margarin
smält och avsvalnat
3 dl ströbröd
1 msk vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl stött sötmandel
+ 5 bittermandlar
5 msk grädde
GARNERING:
Florsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
UGN:175 GRADER
Sätt på ugnen , smöra och bröa en 2 liters form väl.
VISPA ägg och socker pösigt .
Blanda de torra ingredienserna.
Rör ner matfettet och därefter de torra ingredienserna
varvat med grädden .
SLÅ smeten i formen .
GRÄDDA strax under mitten i ugnen 45-50 minuter
eller tills kakan känns klar, när Du provar med en sticka.
LÅT KAKAN SVALNA EN STUND I FORMEN
INNAN DEN VÄNDS UPP .
Sikta över florsocker när den svalnat.
om Du är osäker på om en mjuk kaka är färdiggräddad
så låt den hellre få 5 min extra i ugnen .
LÄGG ett folieark över om ytan skulle vara för brun.
LYCKA TILL
och TREVLIG JUL !
tisdag 10 december 2013
JULSKINKA MED SENAPSGRILJERING CA 3 KG .
Har NI sett att det bara är färdigkokta skinkor
ute i butikerna ?
Jag vill koka min själv - alltså nu börjar jakten
på RIMMAD JULSKINKA !
Här har jag ett recept på detta.
1 rimmad skinka (ca 3 kg)
GRILLJERING:
1 ägg
1 msk senap
1 msk Fransk senap
1 msk socker
1/2 dl ströbröd
Så här gör DU:
SPOLA av skinkan med kallt vatten .
Låt nätet sitta kvar .
Stick in en köttermometer , se till att
termometern kommer i den tjockaste
delen av skinkan och att så mycket
som möjligt av röret är i skinkan.
LÄGG skinkan i en gryta och häll
på vatten så det täcker .
Låt koka upp och sjud sedan skinkan
på svag värme tills termometern visar
70 grader för en saftig skinka
eller 75 grader för en skinka med
"klassisk skinksmak" .
Skinkan kan också lindas in i ugnsfolie
och läggas i en långpanna .
TILLAGA i nedre delen av ugnen i 175 grader
till ovan nämnd temperatur .
Beräkna i båda fallen 45 minuter - 1 timme
per kilo skinka .
LÅT skinkan vila ca 15 minuter innan
nätet dras bort .
LÄGG skinkan i en ugnssäker form .
BLANDA samman ägg , de båda senapssorterna
och socker .
Bred blandningen över skinkan och strö över
ströbrödet .
GRILJERA skinkan mitt i ugnen 225 grader
cirka 15 minuter tills skinkan fått fin färg .
LÅT skinkan kallna innan den skärs i tunna
skivor och serveras på Julbordet .
Gott är det med strimlad rödkål ,endiver ,
apelsinbitar och vinägrettdressing till skinkan .
Jag har smakat både ugnsbakad och kokt Julskinka
och nu blir det KOKT.
JÄTTEGOTT
TREVLIG JUL !
ute i butikerna ?
Jag vill koka min själv - alltså nu börjar jakten
på RIMMAD JULSKINKA !
Här har jag ett recept på detta.
1 rimmad skinka (ca 3 kg)
GRILLJERING:
1 ägg
1 msk senap
1 msk Fransk senap
1 msk socker
1/2 dl ströbröd
Så här gör DU:
SPOLA av skinkan med kallt vatten .
Låt nätet sitta kvar .
Stick in en köttermometer , se till att
termometern kommer i den tjockaste
delen av skinkan och att så mycket
som möjligt av röret är i skinkan.
LÄGG skinkan i en gryta och häll
på vatten så det täcker .
Låt koka upp och sjud sedan skinkan
på svag värme tills termometern visar
70 grader för en saftig skinka
eller 75 grader för en skinka med
"klassisk skinksmak" .
Skinkan kan också lindas in i ugnsfolie
och läggas i en långpanna .
TILLAGA i nedre delen av ugnen i 175 grader
till ovan nämnd temperatur .
Beräkna i båda fallen 45 minuter - 1 timme
per kilo skinka .
LÅT skinkan vila ca 15 minuter innan
nätet dras bort .
LÄGG skinkan i en ugnssäker form .
BLANDA samman ägg , de båda senapssorterna
och socker .
Bred blandningen över skinkan och strö över
ströbrödet .
GRILJERA skinkan mitt i ugnen 225 grader
cirka 15 minuter tills skinkan fått fin färg .
LÅT skinkan kallna innan den skärs i tunna
skivor och serveras på Julbordet .
Gott är det med strimlad rödkål ,endiver ,
apelsinbitar och vinägrettdressing till skinkan .
Jag har smakat både ugnsbakad och kokt Julskinka
och nu blir det KOKT.
JÄTTEGOTT
TREVLIG JUL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)