fredag 3 januari 2014

FATTIGA RIDDARE 2 PORT.

Hej !

Det här var inte dumt !
Det ska vara äpple och kanel emellan .

1 rött äpple
1/2 msk malen kanel
2 msk råsocker
2 dl mjölk
2 ägg
1 tsk stött kardemumma
4 skivor rostebröd
smör

SÅ HÄR GÖR DU:
KÄRNA ur och skiva äpplet tunt.
Blanda med kanel och 1 msk socker.
Vispa ihop mjölk, ägg och kardemumma
i en bunke.
LÄGG  ihop brödskivorna 2 och 2 med
äppleskivor emellan.
Vänd dem i smeten och stek i smör och
resten av sockret på medelvärme
2 -3 min på varje sida.
LÅT svalna något och skär i trianglar.

Så himla goda ! Frukost eller Lunch
välj själva !

SMAKLIG MÅLTID !

måndag 30 december 2013

LAXPAJ 4-6 PORTIONER.

mmm... det här är godis !

En kvadratisk form  28 x 20 cm

PAJDEG:
150 g kallt smör
3 dl vetemjöl
2 msk ISKALLT vatten.
BLANDA snabbt samman degen i en
matberedare eller för hand.
KAVLA ut degen anpassad till formarna
eller TUMMA ut i små formar.
Nagga och sätt in pajerna i kyl 20-30 min.
Pajskalen går utmärkt att göra dagen innan,
för att sedan fyllas och gräddas  vid
serveringstillfället.

FYLLNING:
175 g färskrökt  Lax i skivor
eller tärningar.
1 knippe hackad dill.
200 g riven ost.

ÄGGSTANNING:
2 dl creme' fraiche
1 dl mjölk
salt och vitpeppar

GARNERING:
ca 200 g skalade räkor
dill.

Så här gör DU:
TA ut formen ur kylen  och fördela
ingredienserna  till fyllningen  i pajskalet .
VISPA samman äggstanningen och
häll den över fyllningen i formen.
GRÄDDA i 200 grader i 35-40 minuter
eller tills äggstanningen fått fin färg
och stannat.
LÄGG på skalade räkor, garnera med dill.
TID :ca 1 tim.+ 20 minuter degberedning.

GOTT NYTT ÅR !

VICKNINGSTÅRTA 8-10 PERSONER.

Hej !

Det här är en underbart god smörgåstårta
med mild fin ansjovissmak.
Tårtan passar utmärkt som , 
Förrätt till en god middag ,  eller
varför inte till Vickning...

3 skivor runt  smörgåstårta bröd  eller
9 landgångs bröd

FYLLNING 1 :
3 stycken  hårdkokta ägg
1 burk ansjovisfile'er  125 g
1/2 dl majonnäs
1/2 dl creme fraiche
3 msk finklippt dill

FYLLNING 2 :
finhackad purjolök
100 g mjukost
100 g Philadelphiaost

GARNERING :
1 1/2 creme' fraiche
2 finhackade rödlökar
1 knippe gräslök
8 tsk Svart Kaviar
2 hårdkokta ägg
8 ansjovisrullar
stora kapris
1 skiva citron

Så Här Gör DU:
SKÄR av kanterna på brödet.
Mosa ihop alla ingredienserna till fyllning  1, i
en skål med mixerstav eller  med gaffel.
Rör samman fyllning 2 .
LÄGG ett av bröden  eller 3 skivor kantskuret
landgångsbröd bredvid varandra  på ett fat och
bred ut fyllning 1 .
Lägg på nästa lager bröd och bred ut fyllning 2 .
LÄGG på det sista lagret bröd och bred creme' fraiche
över hela tårtan, även på kanterna.
Klappa in rödlöks - och gräslöksblandningen
ovanpå och runt kanterna .
LÄGG Kaviar i en INRE CIRKEL ovanpå  tårtan .
Skiva äggen och placera ut EN ÄGGSKIVA i
mitten av tårtan och de resterande åtta runt om ,
utanför Kaviar -cirkeln .
SNURRA  en Ansjovis och lägg i mitten på varje
äggskiva, stoppa  i en stor eller några små Kapris
i själva Ansjovis-snurran .
DELA citronskivan i 8 snibbar och placera varje
snibb i en Kaviarklick.
STICK  in några snygga dillvippor runt om tårtan.

Hoppas att det smakar
och
GOTT NYTT ÅR !

tisdag 24 december 2013

HÄLSNING .

GOD JUL  och

      GOTT  NYTT  ÅR - 2014  !

         ÖNSKAR  JAG

                ER ALLA
   
SOM LÄST och  ANVÄNT MIN BLOGG .

torsdag 19 december 2013

APELSINTRYFFEL- BISKVIER 50-55 ST.

Det här är små fina biskvier
med lyxigt god apelsintryffel.
Passar bra till kaffet eller till
ett glas vin, som Du gillar .

BISKVIBOTTNAR:
400 g Mandelmassa
2 äggvitor
150 - 200 g mörk choklad
till garnering
APELSINTRYFFEL:
1 dl vispgrädde
250 g mörk choklad
50 g smör
finrivet skal av 1 apelsin
2 msk grand Marnier
UGN.200 grader

Så här gör DU:
RIV mandelmassan och blanda den med
äggvitorna till en smidig massa.
KLICKA eller spritsa ut rundlar ,
ca en femkronas storlek , på bak -
pappersklädda plåtar.
Grädda kakorna 10-15 min. tills de fått fin färg.
Lossa kakorna direkt från pappret och låt svalna.
APELSINTRYFFEL:
KOKA upp vispgrädden och ta kastrullen från plattan.
Bryt  chokladen i bitar och lägg i .
Rör tills den smält.
Låt svalna till ca 35 grader(knappt fingerljummet) .
Rör ner smör , apelsinskal och likör och blanda väl.
HÄLL smeten i en spritspåse , låt det svalna men
inte så mycket att den stelnar - då blir det svårt att spritsa .
Spritsa ut tryffeln på den platta undersidan av bottnarna .
Det går också bra att bre på  krämen lite toppigt.
Ställ biskvierna i frysen innan de ska doppas i smält choklad .
SMÄLT chokladen , doppa biskvierna och ställ dem på
smörpapper att stelna .
Förvara dem svalt.

TREVLIG JUL !

onsdag 18 december 2013

LYXIG LAXPATE' 12-15 SKIVOR.

Här är en trevlig Bjudrätt som gärna kan
göras en dag i förväg.
Då hinner den "sätta" sig och bli lättare
att skiva upp.

700 g LAXFILE '
2 äggvitor
3 dl vispgrädde
2 msk vitt vin eller fiskbuljong
1 tsk salt
1 dl hackad dill och persilja
8 skivor kallrökt lax till formen.
DEKORATION:
4 skivor kallrökt lax
1 citron i tunna klyftor
lite dill
SÅS:
2 dl naturell Turkisk Yoghurt ca 10 % fett
1 dl hackad dill och persilja
2 vitlöksklyftor,  salt och peppar

UGN:175 GRADER.

Så här gör DU:
MIXA laxen i matberedare.
Tillsätt äggvitor , grädde och vin el. buljong
lite i taget.
Krydda med salt.
KLÄ en smord,  avlång bakform, 1 1/2 liter,
med bakplåtspapper .
Klä formen med laxskivor, låt dem hänga
lite över kanten.
Häll hälften av laxmoset i formen, strö över
det kryddgröna och häll i resten av moset.
Vik över laxskivorna.
GRÄDDA mitt i ugnen ca 1 timme.
Låt paten svalna i formen och ställ den sedan
kallt gärna över natten.
SÅS :
BLANDA yoghurt och kryddgrönt.
Pressa i vitlök  och smaka av med salt och peppar.
Låt stå kallt några timmar.
SERVERING:
STJÄLP försiktigt upp paten på ett serveringsfat
och garnera med lax och citronklyftor och dill.
Gärna med ett gott bröd och sallad.
LYCKA TILL OCH GOD JUL !

RÖD ELLER VIT GLÖGG .

Hemmagjord  glögg, inte dumt  eller hur ?
Vi provar !

1/2 msk hel kardemumma
1-2 bitar hel kanel
6-8 hela kryddnejlikor
1 liten bit hel ingefära
skal av 1/2 apelsin
1- 1 1/2 dl socker
1 flaska rött eller torrt
vitt vin (75 cl )
1 liten flaska rött eller
vitt portvin (37 cl )
SERVERING:
russin och hackad sötmandel

Så här gör DU:
STÖT kardemumman grovt och lägg
i en burk tillsammans med kanelen ,
kryddnejlikorna och ingefäran .
TVÄTTA apelsinen väl i varmt vatten
och skala tunna strimlor utan att något
av det vita följer med .
Lägg ner strimlorna i burken och till-
sätt även sockret .
HÄLL ner det röda eller vita vinet och
portvinet och rör om tills sockret smält .
Ställ att dra i rumstemperatur över natten
eller i 1 dygn för mer smak .
SILA bort kryddorna och värm glöggen
vid serveringen ,men den får inte koka.
SERVERA  glöggen tillsammans med
russin och hackad mandel .

Visst är LUCIA förbi , men jag tycker ändå
att det är mysigt med glögg till jul .

DU kan givetvis göra glöggen även på alkoholfritt vin ,
som sötas efter smak .
DU kan även göra glöggen av svartvinbärs-eller
fläderblomssaft som bör vara något mer koncentrerad
i smaken än till vanlig kall saft.
UTESLUT  sockret .

GOD JUL och LYCKA TILL !