lördag 25 januari 2014

TORSK MED FRASIGT TÄCKE OCH CITRONSÅS . 4 PORT.

Den här gillar jag - hoppas att Ni tycker detsamma !

600 g torsk
900 g potatis
salt och peppar
25 g smör /margarin
1 tsk paprikapulver
1 dl ströbröd
1 dl hackad persilja
1 1/2 dl riven ost
1 citron
3 dl gräddfil
250 g haricots verts

Så här gör DU:
TINA fisken om den är fryst.
SÄTT ugnen på 200 grader .
SKALA och koka potatisen .
SKÄR fisken i portionsbitar och lägg
den i en smord ugnssäker form.
KRYDDA med 1/2 tsk salt och
1 krm peppar .
SMÄLT matfettet i en kastrull.
RÖR ner paprikapulver , ströbröd ,
persilja och ost .
FÖRDELA brödblandningen över fisken .
Stek  mitt i ugnen ca 15 minuter .
Riv skalet av citronen och skär den i klyftor .
BLANDA gräddfil och citronskal, smaksätt
med salt och peppar .
Koka bönorna enligt anvisning på förpackningen .
SERVERA fisken med potatis , citronsås , haricots
verts och citronklyftor .

HOPPAS ATT DET SMAKAR !
LYCKA TILL !

LÄTTARE MOROTSKAKA .

HEJ !
Denna morotskaka innehåller mindre mängd fett
än vanliga morotskakor , kanske ett alternativ till
julbordets efterrättsavdelning.

2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
3 dl rivna morötter
GLASYR:
50 Philadelphia mjukost lätt (15 % fett)
30 g margarin
1 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

SÅ HÄR GÖR DU:
SÄTT ugnen på 175 grader .
Riv moroten .
Vispa ägg och socker pösigt .
Tillsätt de torra ingredienserna
och rör smeten slät .
Blanda sist i morötterna .
Häll smeten i en lämplig form.
GRÄDDA  i ca 25-30 minuter, täck eventuellt
formen med folie mot slutet av gräddningstiden
om kakan verkar bli för mörk .
KONTROLLERA  med en sticka att kakan är klar .
Låt kakan kallna .
RÖR ihop ingredienserna till glasyren och bred över kakan.

LYCKA TILL !

onsdag 22 januari 2014

SKINKA I SMETEN ...

Lite tips :

KÖTTFÄRSSMETEN  får en pikant smak
om Du tillsätter lite RÖKT skinka
i små tärningar .



KNAPRIG KÅL.
SALLADSKÅLEN  håller sig knaprig i
veckor om Du skär av en skiva vid roten ,
ställer kålen i kallt vatten och trär en plast-
påse över.




SÅS PÅ IS.
Om SÅSEN  skär sig så lägg i ett par isbitar
och vispa tills konsistensen  blir normal igen.
Fiska sedan upp det som eventuellt är
kvar av isbitarna .


GOTT TILL FRUKOST
Rosta HAVREGRYNEN i en torr stekpanna
som omväxling till havregrynsgröten.
Servera tillsammans med äppelmos och mjölk.


FAST POTATIS
POTATISEN  kokar ofta sönder vissa årstider ,
men om Du  tillsätter 2 msk Potatismjöl per kg
potatis i kokvattnet förblir de hela .

LYCKA TILL !

INGEFÄRASÅS TILL KYCKLING ELLER FLÄSKKÖTT. 4 PORTIONER.

Smaka på denna !

10 bitar syltad ingefära
2 vitlöksklyftor
2 dl majonnäs
2 dl CREME Fraiche
1 tsk gurkmeja
1-2 tsk curry
eventuellt, salt och peppar
(matlagningsgrädde )

Så här gör DU:
SKALA vitlöken och mixa den med ingefäran.
BLANDA alla ingredienser och rör om.
LÅT det stå en stund.
SPÄD eventuellt med lite matlagningsgrädde
om såsen blir för tjock .

Denna jättegoda sås Serveras till stekt eller
grillad kyckling /fläskkött.

FÖR ALLA ?
Använd  LAKTOSFRI CREME Fraiche /
matlagningsgrädde .

LYCKA TILL !

UGNSBAKAD TORSKFILE' MED PEPPARROTSKRÄM 4 PORT.

Gillar Ni Fisk ?
Den här är mm...så himla god.

600 g TORSKFILE
2-3 msk smör
2-3 dl CREME Fraiche
1  bit pepparrot ca 5 cm
eller (färsk riven i burk)
1 msk senap
salt och peppar

SERVERAS med :
Pressad potatis eller
rostade rotsaker.

Så här gör DU:
SÄTT  ugnen på 175 grader.
SALTA och peppra TORSKFILEERNA
och lägg dem hopvikta  på smord
ugnsfast form i portionsstorlekar.
(150-200 g /portion)
STÄLL in i  ugnen ca 10 minuter.
VISPA CREME Fraichen  fluffig ,
 riv pepparroten och blanda i senapen.
BLANDA försiktigt .
SALTA och peppra .

HOPPAS PÅ EN SMAKLIG MÅLTID !

söndag 19 januari 2014

PAJRUTOR MED SALAMI OCH FETAOST. 6 PORT.

Picknick i vintersol !

Paj är alltid lika gott och enkelt
att ta med i matlådan.
Skär den i lagom portionsbitar
i förväg och svep in dem i  lite
smörgåspapper.

PAJDEG:
3 dl vetemjöl
125 g smör /margarin
2 msk kallt vatten.
FYLLNING:
3 ägg
2 dl CREME Fraiche
1 - 1 1/2 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
150 g salami
1/2 dl gröna oliver
(urkärnade)
200 g fetaost
1 1/2 dl  riven lagrad ost
t ex Västerbottenost
UGN :225 GRADER

SÅ HÄR GÖR DU:
BLANDA mjöl och matfett
gärna  i en matberedare .
Tillsätt vatten och arbeta samman
degen till en deg-boll .
Svep in den i plastfolie och låt
vila kallt ca 20 minuter .
TRYCK eller kavla ut degen i
en pajform med avtagbar kant
24 cm i diameter.
Nagga bottnen med en gaffel och
förgrädda i nedre delen av ugnen
ca 10 minuter .
FYLLNING:
VISPA samman ägg , CREME
Fraiche och mjölk.
Krydda med salt och peppar.
STRIMLA salamin .
Halvera oliverna .
Tärna fetaosten.
Fördela fyllningen i pajskalet och
strö över osten .
Häll över äggstanningen .
Grädda pajen i nedre delen av ugnen
tills ytan fått fin färg och stanningen
har stelnat ca 40 minuter .

Hoppas att det smakar  och    ha så kul i backen !
LYCKA TILL !

onsdag 15 januari 2014

DINKELSALLAD MED BACON & ÖRTKESO. 4 PORT.

Det här var gott .

1 paket bacon
250 g keso
1 dl färska örter
salt och peppar
1 salladshuvud
240 g hela DINKELKORN ,
färdigkokta
cocktailtomater skurna i halvor
olivolja

SÅ HÄR GÖR DU:
STEK baconet i en stekpanna
eller i mikron.
Låt fettet rinna av på hushålls-
papper .
Stek också tomathalvorna .
MIXA  keso och örter , smaka
av med salt och peppar .
LÄGG  upp sallad , DINKEL
och tomater i en skål och ringla
över olivolja .
Toppa med bacon och ört-keso .

SMAKLIG MÅLTID !