fredag 14 februari 2014
KASSLERGRATÄNG MED CURRY & MANGOSÅS 4 PORT.
ALLA HJÄRTANS DAGS MIDDAG ?
500 g Kassler
1 nästan mogen Mango
(eller fryst, 1 paket)
2 vitlöksklyftor , hackade
2 tsk orientalisk curry
2 msk tomatpure
1 msk smör /margarin
2 1/2 dl matlagningsgrädde
salt
2 STÄNK TABASCO ,
ca 2 krm
1 dl riven ost
1 msk kokosflingor
SERVERING:
kokt ris
färsk spenat
UGN:
200 grader
Så här gör DU:
SKIVA Kasslern och lägg den i
en ugnssäker form .
MANGO-SÅS :
SKALA och skär Mangon i småbitar.
Fräs Mango , vitlök , curry och tomatpure
i matfettet i en vid kastrull.
Tillsätt grädde och smaka av med salt
och Tabasco .
HÄLL såsen över Kasslern och strö
över osten och kokosflingorna .
TILLAGA i ugnen ca 20 minuter .
SERVERA :
med ris och färska spenatblad .
SMAKLIG SPIS !
NYPONBULLAR 16 ST .
Goda må NI tro..
25 g jäst
2 1/2 dl ljummen NYPONSOPPA
37 GRADER
1 dl malda hasselnötskärnor
6 dl vetemjöl + lite till ut- baket
GARNERING:
16 nötkärnor
PENSLING:
1 msk varmt vatten
+ 1 tsk honung
Så här gör DU:
LÖS upp jästen i den 37 gradigt
varma NYPONSOPPAN .
Blanda i de malda nötterna och
så mycket mjöl att den blir en
fast deg.
DEGEN behöver INTE JÄSA utan
kan bakas ut genast .
Forma den till en lång rulle och skär
den i ca 16 bitar och rulla till runda
bullar .
LÄGG bullarna i pappersformar och
stick ner en nöt i varje bulle .
JÄS till dubbel storlek drygt 1 timma.
Pensla bullarna med varmt honungs-
vatten och GRÄDDA ca 10 minuter
i 200 grader.
NYPON - NÖTBULLARNA är godast
att äta ljumma , gärna med smör och en
god bit ost .
TE eller KAFFE smakar gott till !
25 g jäst
2 1/2 dl ljummen NYPONSOPPA
37 GRADER
1 dl malda hasselnötskärnor
6 dl vetemjöl + lite till ut- baket
GARNERING:
16 nötkärnor
PENSLING:
1 msk varmt vatten
+ 1 tsk honung
Så här gör DU:
LÖS upp jästen i den 37 gradigt
varma NYPONSOPPAN .
Blanda i de malda nötterna och
så mycket mjöl att den blir en
fast deg.
DEGEN behöver INTE JÄSA utan
kan bakas ut genast .
Forma den till en lång rulle och skär
den i ca 16 bitar och rulla till runda
bullar .
LÄGG bullarna i pappersformar och
stick ner en nöt i varje bulle .
JÄS till dubbel storlek drygt 1 timma.
Pensla bullarna med varmt honungs-
vatten och GRÄDDA ca 10 minuter
i 200 grader.
NYPON - NÖTBULLARNA är godast
att äta ljumma , gärna med smör och en
god bit ost .
TE eller KAFFE smakar gott till !
KOKOSKAKOR 65 ST .
De här går fort att göra, goda är de också !
50 g smör
3 ägg
2 dl socker
6 dl kokosflingor
Så här gör DU:
SMÄLT smöret.
Vispa ägg och socker.
Rör ner kokosflingorna och det
smälta smöret.
Klicka ut smeten på smord plåt.
Använd 2 tsk .
GRÄDDA mitt i ugnen på 175 grader
ca 10 minuter.
Låt kakorna svalna lite innan de lossas
från plåten .
BARNA KANSKE VILL GÖRA DESSA !
HA EN TREVLIG FIKA -STUND !
50 g smör
3 ägg
2 dl socker
6 dl kokosflingor
Så här gör DU:
SMÄLT smöret.
Vispa ägg och socker.
Rör ner kokosflingorna och det
smälta smöret.
Klicka ut smeten på smord plåt.
Använd 2 tsk .
GRÄDDA mitt i ugnen på 175 grader
ca 10 minuter.
Låt kakorna svalna lite innan de lossas
från plåten .
BARNA KANSKE VILL GÖRA DESSA !
HA EN TREVLIG FIKA -STUND !
tisdag 11 februari 2014
MINA KÄRLEKSMUMS CA 30 BITAR.
Varför inte passa på, nu när det är sportlov
att baka något gott tillsammans .
Vi provar med dessa .
150 g smör/margarin
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 msk vaniljpulver
1 msk vanillinsocker
CHOKLADKRÄM:
100 g smör /margarin
2 dl grädde - gärna visp
4 msk socker
2 tsk vetemjöl
2 msk kakao
TILL GARNERING:
1 - 2 dl kokos
Så här gör DU:
SMÄLT smöret i en kastrull.
Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ner smöret och mjölken.
BLANDA vetemjöl , kakao , bakpulver
och vanillinsocker.
Rör försiktigt ner det i äggsmeten .
Bred ut smeten i en smörpappersklädd
långpanna, ca 30x40 cm .
GRÄDDA i ugn vid 225 grader , 10-15 min.
STRÖ lite socker på ett smörpapper.
Stjälp upp kakan .
Dra av pappret.
Pensla pappret med lite kallt vatten om det
inte lossnar .
Låt kakan kallna.
GÖR KRÄMEN :
SMÄLT smöret i en kastrull .
Tillsätt grädde , socker , vetemjöl och kakao .
Koka krämen tills den tjocknar ca 5 minuter.
BRED den över kakan .
Strö över kokos Skär kakan i 30 fyrkanter .
TREVLIG STUND TILLSAMMANS !
LYCKA TILL!
att baka något gott tillsammans .
Vi provar med dessa .
150 g smör/margarin
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 msk vaniljpulver
1 msk vanillinsocker
CHOKLADKRÄM:
100 g smör /margarin
2 dl grädde - gärna visp
4 msk socker
2 tsk vetemjöl
2 msk kakao
TILL GARNERING:
1 - 2 dl kokos
Så här gör DU:
SMÄLT smöret i en kastrull.
Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ner smöret och mjölken.
BLANDA vetemjöl , kakao , bakpulver
och vanillinsocker.
Rör försiktigt ner det i äggsmeten .
Bred ut smeten i en smörpappersklädd
långpanna, ca 30x40 cm .
GRÄDDA i ugn vid 225 grader , 10-15 min.
STRÖ lite socker på ett smörpapper.
Stjälp upp kakan .
Dra av pappret.
Pensla pappret med lite kallt vatten om det
inte lossnar .
Låt kakan kallna.
GÖR KRÄMEN :
SMÄLT smöret i en kastrull .
Tillsätt grädde , socker , vetemjöl och kakao .
Koka krämen tills den tjocknar ca 5 minuter.
BRED den över kakan .
Strö över kokos Skär kakan i 30 fyrkanter .
TREVLIG STUND TILLSAMMANS !
LYCKA TILL!
BRÖDPUDDING MED CITRUSLIKÖR 4-6 PORT.
Det här åt vi min lilla-syster å jag när vi var små
men utan likör .
10 kantskurna skivor vitt bröd
bredda med lite smör
matfett till formen 2 dl russin
florsocker
ÄGGSTANNING:
4 ägg
2 dl socker
6 dl mjölk
(1/2 dl citruslikör)
UGNSTEMPERATUR 175 GRADER.
SMÖRA en rund eller avlång ugnsfast form.
Klä botten med de smörade brödskivorna .
Strö över russin och lägg på ytterligare ett
lager bröd .
Avsluta med russin .
BLANDA ihop ingredienserna till äggstanningen.
Häll hälften över brödet och grädda i 175 grader
i ca 30 minuter.
RESTEN av äggstanningen häller Du i en kastrull
och vispar kraftigt tills Du får en simmig sås .
Sätt kastrullen på plattan och värm lite
(den får inte koka - då skär det sig) .
PUDRA florsocker över den färdiggräddade
puddingen och servera tillsammans med såsen.
Det här var efterrätt !
Gott var det i alla fall .
LYCKA TILL !
men utan likör .
10 kantskurna skivor vitt bröd
bredda med lite smör
matfett till formen 2 dl russin
florsocker
ÄGGSTANNING:
4 ägg
2 dl socker
6 dl mjölk
(1/2 dl citruslikör)
UGNSTEMPERATUR 175 GRADER.
SMÖRA en rund eller avlång ugnsfast form.
Klä botten med de smörade brödskivorna .
Strö över russin och lägg på ytterligare ett
lager bröd .
Avsluta med russin .
BLANDA ihop ingredienserna till äggstanningen.
Häll hälften över brödet och grädda i 175 grader
i ca 30 minuter.
RESTEN av äggstanningen häller Du i en kastrull
och vispar kraftigt tills Du får en simmig sås .
Sätt kastrullen på plattan och värm lite
(den får inte koka - då skär det sig) .
PUDRA florsocker över den färdiggräddade
puddingen och servera tillsammans med såsen.
Det här var efterrätt !
Gott var det i alla fall .
LYCKA TILL !
FESTLIG FLARNTÅRTA 1 tårta ca 10 bitar.
Ska de ' va' fest så ska de' .
1 1/2 dl solroskärnor
150 g smör /margarin
3 dl havregryn
1 1/2 dl socker
FYLLNING:
3 dl vispgrädde
2 dl äpplemos
1 msk malen kanel
Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 175 grader .
Markera på bakpapper 3 rundlar som
mäter ca 24 cm i diameter.
STRÖ ut solroskärnorna på en bakplåt
och rosta dem mitt i ugnen ett par min.
eller tills de börjat få lätt gyllenbrun färg.
Finhacka dem därefter.
SMÄLT fettet och häll över resterande
ingredienser som mäts upp i en bunke .
Rör samman till en smulig blandning.
STÖ ut smulorna jämt innanför markeringarna
på bakpapperen och grädda bottnarna i mitten
av ugnen i ca 12 - 15 minuter.
Bottnarna flyter ut något under gräddningen ,
men det går lätt att föra tillbaka ytterkanten
till markeringen med hjälp av en kniv direkt
då de tagits ur ugnen.
Låt dem KALLNA PÅ PLÅTEN .
VISPA grädden.
LOSSA de kalla bottnarna och lägg samman
dem med äppelmos och vispgrädde emellan .
STRÖ även kanel mellan bottnarna och lite
ovanpå som garnering .
Denna är frasig å jättegod !
LYCKA TILL !
1 1/2 dl solroskärnor
150 g smör /margarin
3 dl havregryn
1 1/2 dl socker
FYLLNING:
3 dl vispgrädde
2 dl äpplemos
1 msk malen kanel
Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 175 grader .
Markera på bakpapper 3 rundlar som
mäter ca 24 cm i diameter.
STRÖ ut solroskärnorna på en bakplåt
och rosta dem mitt i ugnen ett par min.
eller tills de börjat få lätt gyllenbrun färg.
Finhacka dem därefter.
SMÄLT fettet och häll över resterande
ingredienser som mäts upp i en bunke .
Rör samman till en smulig blandning.
STÖ ut smulorna jämt innanför markeringarna
på bakpapperen och grädda bottnarna i mitten
av ugnen i ca 12 - 15 minuter.
Bottnarna flyter ut något under gräddningen ,
men det går lätt att föra tillbaka ytterkanten
till markeringen med hjälp av en kniv direkt
då de tagits ur ugnen.
Låt dem KALLNA PÅ PLÅTEN .
VISPA grädden.
LOSSA de kalla bottnarna och lägg samman
dem med äppelmos och vispgrädde emellan .
STRÖ även kanel mellan bottnarna och lite
ovanpå som garnering .
Denna är frasig å jättegod !
LYCKA TILL !
PURJOPOTATIS MED STEKT TOMAT . 4 PERSONER.
Detta är gott till en lunch , å , jag älskar stekt tomat
eller grillad tomat .
mmm..
4 bakpotatisar
(1 paket bacon om man vill)
100 g keso
1 dl finstrimlad purjolök
1 dl CREME FRAICHE
salt och svartpeppar
SALLAD:
5 dl blandad sallad
1/2 tunt skivad rödlök
1 msk olivolja
VARMA TOMATER:
4 mogna tomater
FLING-SALT
Så här gör DU:
TVÄTTA potatisarna och pricka med en gaffel.
Ställ in på ett galler i mitten av ugnen i 200 grader
och baka i 50 minuter ca.
SKÄR baconet i små bitar och knaperstek.
Låt rinna av på hushållspapper .
BLANDA keson med( baconet) , purjolöken
och CREME FRAICHEN.
Smaksätt med salt och peppar.
BLANDA en enkel sallad med
tunt skuren rödlök och lite olivolja.
HALVERA tomaterna och stek snittytan
i torr panna i 3 minuter.
Vänd på tomaterna och strö lite FLING-SALT
på stekytan .
SKÄR ett snitt i toppen på potatisarna och
tryck ihop dem med fingrarna.
FYLL med kesoblandningen.
SERVERA med salladen och de varma tomaterna.
SMAKLIG MÅLTID !
LYCKA TILL!
eller grillad tomat .
mmm..
4 bakpotatisar
(1 paket bacon om man vill)
100 g keso
1 dl finstrimlad purjolök
1 dl CREME FRAICHE
salt och svartpeppar
SALLAD:
5 dl blandad sallad
1/2 tunt skivad rödlök
1 msk olivolja
VARMA TOMATER:
4 mogna tomater
FLING-SALT
Så här gör DU:
TVÄTTA potatisarna och pricka med en gaffel.
Ställ in på ett galler i mitten av ugnen i 200 grader
och baka i 50 minuter ca.
SKÄR baconet i små bitar och knaperstek.
Låt rinna av på hushållspapper .
BLANDA keson med( baconet) , purjolöken
och CREME FRAICHEN.
Smaksätt med salt och peppar.
BLANDA en enkel sallad med
tunt skuren rödlök och lite olivolja.
HALVERA tomaterna och stek snittytan
i torr panna i 3 minuter.
Vänd på tomaterna och strö lite FLING-SALT
på stekytan .
SKÄR ett snitt i toppen på potatisarna och
tryck ihop dem med fingrarna.
FYLL med kesoblandningen.
SERVERA med salladen och de varma tomaterna.
SMAKLIG MÅLTID !
LYCKA TILL!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)