lördag 22 februari 2014

MOROTSSOPPA MED KOKOSMJÖLK 4 PORT.

Det här var gott kan NI  tro !

200 g finhackad schalottenlök
6 finhackade vitlöksklyftor
2 hackade citrongräs
1 msk olivolja
600 g tätnade morötter
12 dl kokosmjölk, lätt
1-2 finhackade chili
4 limeblad
2-3 lime
salt
4 skivor bondbröd

Så här gör DU:
FRÄS lök , vitlök och citrongräs
i en kastrull med olja.
Tillsätt morötter och kokosmjölk ,
låt koka i 30 minuter .
MIXA soppan med stavmixer .
Tillsätt vatten om soppan blir för tjock .
Koka upp och tillsätt limeblad .
SMAKA av med salt och färskpressad lime.
SERVERA  med bondbröd .

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

fredag 21 februari 2014

GODASTE PASTARÄTTEN . 4 PORT.

Här har jag en riktigt läcker gratäng
som kan göras i ordning i god tid och
gratineras strax innan den ska serveras .
Jag tycker den går snabbt att göra även
om räkorna ska skalas.

250-300 g TAGLIATALLE
1 klyfta vitlök
1 msk matolja/olivolja
1 burk HUMMERSOPPA
1 burk vatten eller mjölk
2 msk tomatpure
salt och peppar
1 burk MUSSLOR
300 g oskalade räkor
2 dl riven ost.

Så här gör DU:
KOKA pastan enligt anvisning på paketet.
Fräs vitlöken i 1 msk olja.
Tillsätt Hummersoppan, mjölk eller vatten
och Tomatpure och låt det koka upp .
HÄLL pastan i en smord ugnssäker form.
Fördela musslor och räkor över och krydda
med salt och peppar .
HÄLL  Hummersoppan över alltsammans .
Strö över riven ost och
GRATINERA i 200 GRADER .

mmm...jättegott !
LYCKA TILL !

KYCKLINGPAJ PÅ FILODEG. 4 PORT.

Hej igen !

FILODEG ?
Det har jag inte använt någon gång,
men idag ska jag prova ,har DU lust att hänga på ?

8 blad FILODEG
300 g grillad kyckling
1 st. paprika i bitar
1 tsk paprikapulver
stänk av cayennepeppar
3 ägg
3 dl mellanmjölk
75 g grovt riven ost

Så här gör DU:
Låt  FILODEGEN tina.
Lägg FILOBLADEN i en smord pajform
eller liknande .
Fördela  FILOBLADEN så att det täcker
hela formen ,även kanterna .
GRÄDDA i 225 grader i 10 minuter.
Ta ut formen och lägg i kycklingkött , paprika
paprikapulver och cayennepeppar.
VISPA ihop ägg , mjölk och riven ost .
Häll äggstanningen över kycklingen .
GRÄDDA pajen i ytterligare 30 minuter .
Täck gärna kanterna med  aluminiumfolie
så att de inte bränns .

LYCKA TILL !

tisdag 18 februari 2014

HET KÖTTFÄRSPAJ 4-6 PORT.

Hej igen !

Idag tänkte jag göra en KÖTTFÄRSPAJ
Har Ni lust att göra detsamma.

PAJDEG:
3 dl vetemjöl
2 msk riven Parmesanost
100 g margarin /smör
2 msk olja
2 msk vatten
1/2 tsk pizzakrydda ,
torkad
FYLLNING:
1 msk olja
300 g köttfärs
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl het Taco-sås
150 g grovstrimlad
rå squash
1/2 tsk örtsalt
3 dl CREME Fraiche
3 ägg
40 g riven Parmesanost
5-6 skivade minitomater
eller
2 stora

Så här gör DU:
HACKA ihop ingredienserna till pajdegen.
Klä in en låg vid form , ca 27 cm i diameter
med degen .
Nagga bottnen med gaffel .
Förgrädda pajskalet 7 - 8 min. i 200 grader
varm ugn .
FYLLNING:
FRÄS upp färsen i oljan , krydda med salt och peppar .
Rör i Taco-såsen .
Låt puttra ihop något .
Bred ut färsröran i pajskalet .
STRÖ på squashstrimlorna och krydda dem lätt med
örtsalt.
Häll på en blandning av CREME fraiche, ägg
och Parmesanost.
Lägg på tomatskivor .
GRÄDDA pajen färdig i 200 grader varm ugn
tills äggblandningen har stelnat .
SERVERA med en sallad .

Hoppas på smaklig måltid !
LYCKA TILL !

fredag 14 februari 2014

KASSLERGRATÄNG MED CURRY & MANGOSÅS 4 PORT.


ALLA HJÄRTANS DAGS MIDDAG ?

500 g Kassler
1 nästan mogen Mango
(eller fryst, 1 paket)
2 vitlöksklyftor , hackade
2 tsk orientalisk curry
2 msk tomatpure
1 msk smör /margarin
2 1/2 dl matlagningsgrädde
salt
2 STÄNK TABASCO ,
ca 2 krm
1 dl riven ost
1 msk kokosflingor

SERVERING:
kokt ris
färsk spenat
UGN:
200 grader

Så här gör DU:
SKIVA Kasslern  och lägg den i
en ugnssäker form .
MANGO-SÅS :
SKALA och skär Mangon i småbitar.
Fräs Mango , vitlök , curry och tomatpure
i matfettet i en vid kastrull.
Tillsätt grädde och smaka av med salt
och Tabasco .
HÄLL såsen över Kasslern och strö
över osten och kokosflingorna .
TILLAGA i ugnen ca 20 minuter .

SERVERA :
med ris och färska spenatblad .

SMAKLIG SPIS !

NYPONBULLAR 16 ST .

 Goda må NI tro..

25 g jäst
2 1/2 dl ljummen NYPONSOPPA
37 GRADER
1 dl malda hasselnötskärnor
6 dl vetemjöl + lite till ut- baket
GARNERING:
16 nötkärnor
 PENSLING:
1 msk varmt vatten
+ 1 tsk honung

Så här gör DU:
LÖS  upp jästen i den 37 gradigt
varma NYPONSOPPAN .
Blanda i de malda nötterna och
så mycket mjöl att den blir en
fast deg.
DEGEN behöver INTE JÄSA utan
kan bakas ut genast .
Forma den till en lång rulle och skär
den i ca 16 bitar  och rulla till runda
bullar .
LÄGG bullarna i pappersformar och
stick ner en nöt i varje bulle .
JÄS till dubbel storlek  drygt 1 timma.
Pensla  bullarna med varmt honungs-
vatten  och GRÄDDA ca 10 minuter
i 200 grader.
NYPON - NÖTBULLARNA är godast
att äta ljumma , gärna med smör och en
god bit ost .

TE eller KAFFE smakar gott till !

KOKOSKAKOR 65 ST .

De här går fort att göra, goda är de också !


50 g smör
3 ägg
2 dl socker
6 dl kokosflingor

Så här gör DU:
SMÄLT smöret.
Vispa ägg och socker.
Rör ner kokosflingorna och det
smälta smöret.
Klicka ut smeten på smord plåt.
Använd 2 tsk .
GRÄDDA mitt i ugnen på 175 grader
ca 10 minuter.
Låt kakorna svalna lite innan de lossas
från plåten .

BARNA KANSKE VILL GÖRA DESSA !

HA EN TREVLIG FIKA -STUND !