måndag 3 mars 2014

SLÄTTBOSNUS 4 PORT.

mm.. jättegott !

3 dl riven kavring
50 g smör /margarin
4 msk brun farin
100 g mörk blockchoklad
4 äpplen i klyftor, kokta i sockerlag-
(lite vatten och strösocker)
1 1/2 dl vispgrädde

Så här gör DU:
BRYN kavringen lätt i matfettet .
Tag hälften åt gången så går det lättare att bryna
utan att bränna.
STRÖ på brun farin.
Riv chokladen på grovt rivjärn och blanda med
kavringen när den har kallnat.
Spara lite choklad till garneringen .
VARVA kavring , avrunna äppelklyftor i en glasskål.
Lägg grädde överst och garnera med choklad .

LYCKA TILL !

ÄPPLERIS 4 PORT.

Detta var en efterrätt när jag var barn, å , så gott , jättegott !

6 dl vatten
1 bit kanel
1 dl rundkorniga risgryn
4 äpplen
2 msk socker

Så här gör DU:
KOKA upp vatten och kanel .
Lägg i risgrynen och låt dem  koka i 20 minuter.
SKALA och kärna ur äpplena .
Skär dem i bitar .
LÄGG ner frukten i riset tillsammans med sockret .
Låt koka på svag värme tills risgryn och frukt är mjuka.
SERVERA Äppleriset med mjölk eller grädde .

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

FRANSKA VÅFFLOR CA 16 ST.

-Riktiga festkakor som älskas av alla !

250 g mjöl
200 g kylskåpskallt smör
knappt 3/4 dl vatten
FYLLNING:
100 g mjukt smör
1 dl siktat florsocker
ca 1 dl vaniljkräm
(gjord på pulver)
pärlsocker , vanillinsocker

Så här gör DU:
SMULA ner smöret i mjölet , tillsätt vattnet
och blanda hastigt samman till en deg .
KAVLA ut till en avlång platta på mjölat bakbord .
Vik ihop plattan i tre delar , linda in i plastfolie
och låt ligga i kylskåp minst ett par timmar .
KAVLA därefter ut degen 3-5 mm tjock  och
tag med hjälp av ett glas (ca 5 cm diameter)
ut runda kakor .
STRÖ rikligt med pärlsocker på bakbordet ,
lägg kakorna ovanpå och kavla ut dem från
bägge sidor så att de blir ovala och ganska tunna .
VÅFFELMÖNSTRET kan man trycka med hjälp
av en gammaldags kötthammare i trä .
Eller en Kruskavel.
LÄGG kakorna på bakplåtspapper på plåten  och
baka dem 6 - 8 minuter i 225 grader .
Håll ett öga på dem så att de inte blir brända i kanten .
LÅT kakorna svalna på bakgaller och lägg sedan
samman dem med lite fyllning emellan .
FYLLNINGEN:
RÖR smör och florsocker vitt och pösigt.
Tillsätt vanillinsocker skedvis och blanda noga .

LYCKA TILL !

söndag 2 mars 2014

FRASIGA BILLIGA VÅFFLOR . CA 12 LAGGAR .

De här våfflorna är så jättefrasiga och goda ...mm

2 1/2 dl vatten
2 dl mjölk
1 krm salt
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl avsvalnat smält margarin /smör

Så här gör Du:
BLANDA mjölk och vatten .
Sätt till salt , vetemjöl och
bakpulver plus det avsvalnade
margarinet/smöret.
GRÄDDA i Våffeljärn .

SERVERA våfflorna med en klick
sylt och lättvispad grädde .
Eller glass och en klick sylt .

De här våfflorna är dessutom
väldigt magra och det passar ju bra
med tanke på tillbehören !
LYCKA TILL !

FLICKORNAS FAVORIT . 4 PERS.

Hej igen !
Det här var lyckat på en  "Tjej-träff "
Nu är det ju Våffel-tider snart , så varför
inte prova den här ?

4 rostebröd-skivor
smör
30 -40 g mosad ädelost
3 msk hackade valnötter
1 stort rårivet äpple

Så här gör DU:
SMÖRA brödskivorna .
Blanda ost och valnötter och
bred på två brödskivor.
Lägg det rivna äpplet på de
andra brödskivorna .
VÄRM våffeljärnet och grädda
bröden till fin färg och tills
innehållet är krämigt .
Dela dem i trekanter och ät
dem genast .

Bra att göra om man inte har ugn !

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

lördag 22 februari 2014

MOROTSSOPPA MED KOKOSMJÖLK 4 PORT.

Det här var gott kan NI  tro !

200 g finhackad schalottenlök
6 finhackade vitlöksklyftor
2 hackade citrongräs
1 msk olivolja
600 g tätnade morötter
12 dl kokosmjölk, lätt
1-2 finhackade chili
4 limeblad
2-3 lime
salt
4 skivor bondbröd

Så här gör DU:
FRÄS lök , vitlök och citrongräs
i en kastrull med olja.
Tillsätt morötter och kokosmjölk ,
låt koka i 30 minuter .
MIXA soppan med stavmixer .
Tillsätt vatten om soppan blir för tjock .
Koka upp och tillsätt limeblad .
SMAKA av med salt och färskpressad lime.
SERVERA  med bondbröd .

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

fredag 21 februari 2014

GODASTE PASTARÄTTEN . 4 PORT.

Här har jag en riktigt läcker gratäng
som kan göras i ordning i god tid och
gratineras strax innan den ska serveras .
Jag tycker den går snabbt att göra även
om räkorna ska skalas.

250-300 g TAGLIATALLE
1 klyfta vitlök
1 msk matolja/olivolja
1 burk HUMMERSOPPA
1 burk vatten eller mjölk
2 msk tomatpure
salt och peppar
1 burk MUSSLOR
300 g oskalade räkor
2 dl riven ost.

Så här gör DU:
KOKA pastan enligt anvisning på paketet.
Fräs vitlöken i 1 msk olja.
Tillsätt Hummersoppan, mjölk eller vatten
och Tomatpure och låt det koka upp .
HÄLL pastan i en smord ugnssäker form.
Fördela musslor och räkor över och krydda
med salt och peppar .
HÄLL  Hummersoppan över alltsammans .
Strö över riven ost och
GRATINERA i 200 GRADER .

mmm...jättegott !
LYCKA TILL !