måndag 10 mars 2014

RABARBERSNURROR 24 ST .

Det här är en riktig godbit!

1/2 dl flytande margarin
2 dl mellanmjölk
0,5 paket jäst
0,5 dl socker
1 tsk kardemummakärnor
2 krm salt
6 dl kärnvetemjöl med fullkorn
100 g rabarber i mycket små bitar
10 g grovt riven mandelmassa
0,5 styck lätt uppvispat ägg
0,5 dl mandelspån

Så här gör DU:
VÄRM margarin och mjölk så att det är fingervarmt .
Smula jästen i en bunke .
Tillsätt degvätskan och rör så att jästen löser sig.
Tillsätt socker.
STÖT kardemumman i en mortel .
Tillsätt kardemumma , salt , och det mesta av mjölet .
Arbeta ihop till en kladdfri deg .
LÅT degen jäsa i 30 minuter .
KAVLA ut degen till en rektangulär kaka .
Strö på rabarber och mandelmassa .
Rulla ihop kakan hårt .
SKÄR längden i 24 jämnstora bitar .
Lägg snurrorna på en plåt med bakplåtspapper.
Och låt dem jäsa ytterligare 30 minuter .
PENSLA med ägg och strö på mandelspån .
GRÄDDA i 225 grader  ca 10 minuter .

TREVLIG FIKASTUND !

LAX OCH BULGURSALLAD 4 PORT.

Det här är smaskens , tycker jag .
Prova !

4 portioner bulgur
100 g finhackad gul lök
1 msk flytande smör /rapsolja
100 g blekselleri
2 stycken paprikor i bitar
2 klyftor vitlök
200 g sockerärter
400 g lax i tärningar
2 tsk curry
2 tsk torkad dill
salt

Så här gör DU:
KOKA bulgur enligt anvisning på paketet.
FRÄS löken i fettet .
Tillsätt blekselleri , paprika , pressad vitlök
och sockerärter .
FRÄS grönsakerna så att de är lite mjuka.
Tillsätt laxen och krydda med curry, torkad
dill och salt .
AVSLUTA med att röra ner bulgur .

KLART !
LYCKA TILL!

GRÖNSAKSPAJ MED QUORN 4 PERSONER.

Första gången jag åt QUORN var den här Pajen.
Jättegod ,  Quornfärsen tar åt sig smakerna av
grönsakerna och tomaterna.
Du kan välja grönsaker efter säsong !

PAJDEG:
3 dl grahamsmjöl
100 g smör
2 msk vatten
FYLLNING:
2 Schalottenlökar1 vitlöksklyfta
1 msk + 1 msk olivolja
200 g Quornfärs
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 burk passerade tomater 500 g
1 msk koncentrerad grönsaksfond
2 msk finhackade örter
t ex basilika och oregano
1/2 squash
1/2 röd paprika
100 g champinjoner
100 g sockerärter
250 g broccoli
1 dl lagrad ost

Så här gör DU:
HACKA ihop mjöl och smör , gärna i matberedare.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut den i en rektangulär form ca 20 x 25 cm
eller i en rond form med löstagbar kant, ca 24 cm
i diameter och ställ kallt medan fyllningen förbereds.
Sätt ugnen på 225 grader.
FYLLNING:
SKALA och finhacka lök och vitlök.
Fräs löken i 1 msk olja i en stekpanna .
Blanda i Quornfärsen salta , peppra och tillsätt passerade
tomater och grönsaksfond .
Sjud ca 10 minuter .
Tillsätt örterna .
FÖRGRÄDDA pajskalet mitt i ugnen ca 15 minuter .
ANSA och skär squashen i bitar .
Kärna ur och tärna paprikan .Ansa och skiva champinjonerna .
Ansa och skär sockerärterna i bitar .
Bryt broccolin i små buketter och skär stocken i skivor.
Fräs grönsakerna i 1 msk olja i stekpannan ca 3 - 5 minuter
Fyll pajen med färsröra och sedan grönsaker.
Strö över osten .
GRÄDDA pajen mitt i ugnen ca 15 minuter,
tills osten har fått lite fin färg .

Hoppas att det smakar !
LYCKA TILL !

HEMGJORD VANILJSÅS 4 - 6 PORT.

Det här är pricken över i !

1 vaniljstång
2 dl kaffegrädde
3 äggulor
1/2 dl strösocker
1 dl vispgrädde

Så här gör DU:
DELA vaniljstången, skrapa ur fröna
och lägg frön och stång i en kastrull .
Tillsätt kaffegrädden och koka upp .
Ta av kastrullen från värmen 
och låt stå i 10 minuter.
VISPA  ihop äggulorna med strösockret
och häll ner grädden .
VÄRM på svag värme under omrörning
tills såsen tjocknar .
SÅSEN FÅR INTE KOKA
DÅ KAN DEN SKÄRA SIG .
Ta upp vaniljstången och låt såsen kallna .
VISPA  grädden och blanda ner.
Förvara i kylskåp till servering.

LYCKA TILL !

BJÖRNBÄR UNDER KOKOSTÄCKE 4 - 6 PORT.

Har Du frysta björnbär ,
ta då fram dessa för denna
jättegoda paj -glutenfritt.

FYLLNING:
400 g björnbär
2 msk strösocker
 SMULDEG:
50 g smör
2 ägg
1/2 dl rörsocker /strösocker
4 dl kokosflingor
UGN: 175 GRADER

Så här gör DU:
LÄGG Björnbären i en  ugnsfast
form och strö på socker .
Rör försiktigt runt .
SMULDEG:
SMÄLT smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker.
Rör ner smöret och kokosflingorna
i äggblandningen .
BRED kokossmeten över björnbären .
GRÄDDA i 20 min.

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

MUSTIG KÖTTGRYTA MED PAPRIKA 4 PORT.

Hej igen !
Idag känner jag inte för att stå och laga mat,
så då gör jag denna köttgryta som sköter sig själv.

500 g grytbitar (Du väljer själv nöt eller gris)
2 gula lökar
2 msk smör
1 1/2 msk paprikapulver
1/2 tsk malen spiskummin
1 tsk salt
1 burk krossade tomater 400 g
2 dl vatten
1 1/2 tärning köttbuljong
3 små paprikor
SERVERING:
2 dl Rysk Yoghurt
skal av 1 citron

Så här gör DU:
SKALA och hacka löken.
Bryn lök och kött i smör , ta från värmen
och vänd ner kryddorna.
TILLSÄTT krossade tomater, vatten
och buljongtätning.
LÅT grytan småputtra i 50 - 60 min.
Skölj och kärna ur paprikorna
och skär dem i strimlor .
Tillsätt dem i grytan och låt dem koka med ca 5 min.
Dekorera med persiljekvist .
SERVERA grytan med nykokt pasta .

SERVERING:
Lägg upp Rysk yoghurt i en skål
med lite rivet citronskal .
Du kan lika gärna ha Turkisk Yoghurt
om Du vill .

SMAKLIG MÅLTID !

måndag 3 mars 2014

SLÄTTBOSNUS 4 PORT.

mm.. jättegott !

3 dl riven kavring
50 g smör /margarin
4 msk brun farin
100 g mörk blockchoklad
4 äpplen i klyftor, kokta i sockerlag-
(lite vatten och strösocker)
1 1/2 dl vispgrädde

Så här gör DU:
BRYN kavringen lätt i matfettet .
Tag hälften åt gången så går det lättare att bryna
utan att bränna.
STRÖ på brun farin.
Riv chokladen på grovt rivjärn och blanda med
kavringen när den har kallnat.
Spara lite choklad till garneringen .
VARVA kavring , avrunna äppelklyftor i en glasskål.
Lägg grädde överst och garnera med choklad .

LYCKA TILL !