Smaka på denna ! mmm...
Såväl pajskal som fyllning
kan förberedas dagen innan .
Sen är det bara att lägga upp
och garnera precis före servering.
PAJDEG:
3 dl vetemjöl
125 g smör/margarin
1 dl hackad dill
2 msk iskallt vatten
FYLLNING:
1kg räkor, oskalade
8 salladsblad
2 dl CREME FRAICHE
1 dl majonnäs
50 g Stenbitsrom
1 dl hackad dill
2 kokta ägg
1 citron
UGN:
225 grader
Så här gör DU:
PAJDEG:
MIXA ingredienserna till en deg- boll .
Tryck ut degen i en pajform och låt
vila kallt i 30 minuter .
GRÄDDA pajskalet i 20 minuter .
Låt svalna helt .
FYLLNING:
SKALA räkorna men spara några oskalade
till garnering .
Lägg salladsbladen i pajskalet.
Blanda CREME FRAICHE , majonnäs ,
stenbitsrom och dill.
BRED ut krämen över salladsbladen .
Lägg på de skalade räkorna , skär ägg och
citron i klyftor och fördela vackert på pajen .
DEKORERA med de oskalade räkorna och
lite dill.
Hoppas att det smakar !
LYCKA TILL !
fredag 21 mars 2014
FÄRSFYLLDA SPETSPAPRIKOR MED TACOFYLLNING 4 PORT.
Det här gillar barnen och vi också !
500 g nötfärs
1 påse tacokrydda
4 spetspaprikor i blandade färger
2 1/2 dl avrunna majskorn (ca 170 g)
150 g riven ost
gräddfil
tortillachips
sallad
UGN:225 GRADER.
Så här gör DU:
TILLAGA köttfärsen med tacokryddan
enligt anvisningen på kryddförpackningen.
Tillsätt majskorn .
DELA paprikorna försiktigt på längden ,
kärna ur , men behåll gärna stjälkfästet .
Förväll halvorna 2 minuter i rikligt med
kokande saltat vatten .
Låt rinna av .
Lägg dem tätt på en plåt med bakpapper .
FYLL halvorna med färsen , strö över
ost och gratinera 10 minuter mitt i ugnen .
SERVERA med gräddfil , tortillachips
och sallad .
Fredagsmys ?
LYCKA TILL!
500 g nötfärs
1 påse tacokrydda
4 spetspaprikor i blandade färger
2 1/2 dl avrunna majskorn (ca 170 g)
150 g riven ost
gräddfil
tortillachips
sallad
UGN:225 GRADER.
Så här gör DU:
TILLAGA köttfärsen med tacokryddan
enligt anvisningen på kryddförpackningen.
Tillsätt majskorn .
DELA paprikorna försiktigt på längden ,
kärna ur , men behåll gärna stjälkfästet .
Förväll halvorna 2 minuter i rikligt med
kokande saltat vatten .
Låt rinna av .
Lägg dem tätt på en plåt med bakpapper .
FYLL halvorna med färsen , strö över
ost och gratinera 10 minuter mitt i ugnen .
SERVERA med gräddfil , tortillachips
och sallad .
Fredagsmys ?
LYCKA TILL!
ITALIENSK LASAGNE 4-6 PERSONER.
Det finns många varianter på lasagne .
Det här är min , - utan köttfärs !
Jag blev bjuden på denna variant
på min arbetsplats , ALLA älskade den ,
receptet fick jag .
2 stora gula lökar
3 vitlöksklyftor
lite olivolja
2 burkar krossade tomater
1 lagerblad, basilika , oregano , timjan
2 - 3 msk chilisås
2 msk tomatpure
1 stor morot
2 dl riven stark ost
10 - 12 lasagneplattor
SÅS:
2 msk smör
2 msk mjöl
4 - 5 dl mjölk
salt och peppar
Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 200 grader och smörj
en ugnsfast form .
Skala löken .
Skiva den tunt och pressa vitlöken .
Fräs lök och vitlök i olja utan att det tar färg.
Häll i tomatkrosset och kryddor.
Låt såsen sjuda under lock i 20 minuter .
Rör ner chilisås och tomatpure .
SKALA och riv moroten fint .
Blanda ner den .
Låt såsen sjuda i 5 minuter.
Fräs smör med mjöl och späd med mjölken
till en sås .
Låt den sjuda ett par minuter .
Krydda .
VARVA tomatsås , lasagneplattor , vit sås
och riven ost ett par gånger .
AVSLUTA med vit sås och riven ost .
TÄCK med folie och grädda i 40 minuter
mitt i ugnen .
TAG bort folien efter halva tiden .
SMAKLIG MÅLTID !
Det här är min , - utan köttfärs !
Jag blev bjuden på denna variant
på min arbetsplats , ALLA älskade den ,
receptet fick jag .
2 stora gula lökar
3 vitlöksklyftor
lite olivolja
2 burkar krossade tomater
1 lagerblad, basilika , oregano , timjan
2 - 3 msk chilisås
2 msk tomatpure
1 stor morot
2 dl riven stark ost
10 - 12 lasagneplattor
SÅS:
2 msk smör
2 msk mjöl
4 - 5 dl mjölk
salt och peppar
Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 200 grader och smörj
en ugnsfast form .
Skala löken .
Skiva den tunt och pressa vitlöken .
Fräs lök och vitlök i olja utan att det tar färg.
Häll i tomatkrosset och kryddor.
Låt såsen sjuda under lock i 20 minuter .
Rör ner chilisås och tomatpure .
SKALA och riv moroten fint .
Blanda ner den .
Låt såsen sjuda i 5 minuter.
Fräs smör med mjöl och späd med mjölken
till en sås .
Låt den sjuda ett par minuter .
Krydda .
VARVA tomatsås , lasagneplattor , vit sås
och riven ost ett par gånger .
AVSLUTA med vit sås och riven ost .
TÄCK med folie och grädda i 40 minuter
mitt i ugnen .
TAG bort folien efter halva tiden .
SMAKLIG MÅLTID !
torsdag 13 mars 2014
RÅG - STOLLE 1 ST.
Detta är ett snabb-bröd, inte alls dumt .
4 dl grovt RÅGMJÖL
4 dl vetemjöl
1 dl havregryn(jag tog fiberhavregryn)
2 tsk linfrö
1 msk solroskärnor
1/2 dl sirap
1 dl lingonsylt
2 1/2 tsk Bikarbonat 1 tsk salt
4 dl mjölk
UGN:150 GRADER 50 - 55 MINUTER
Så här gör DU:
BLANDA alla torra ingredienser.
Tillsätt lingonen , sirapen och sist mjölken .
HÄLL smeten i en smord form.
Sätt in det i ugnen på 150 grader .
(lite under mittenläge)
Brödet blir bäst om DU skär det först nästa dag.
Förvara inlindat i duk , gärna i en plastpåse.
LYCKA TILL !
4 dl grovt RÅGMJÖL
4 dl vetemjöl
1 dl havregryn(jag tog fiberhavregryn)
2 tsk linfrö
1 msk solroskärnor
1/2 dl sirap
1 dl lingonsylt
2 1/2 tsk Bikarbonat 1 tsk salt
4 dl mjölk
UGN:150 GRADER 50 - 55 MINUTER
Så här gör DU:
BLANDA alla torra ingredienser.
Tillsätt lingonen , sirapen och sist mjölken .
HÄLL smeten i en smord form.
Sätt in det i ugnen på 150 grader .
(lite under mittenläge)
Brödet blir bäst om DU skär det först nästa dag.
Förvara inlindat i duk , gärna i en plastpåse.
LYCKA TILL !
FARMORS SYLTKAKOR 40 ST.
mmm... ack så goda !
200 g smör /margarin
75 g socker
1 ägg
300 g vetemjöl
PENSLING :
Uppvispat ägg , pärlsocker + hackad mandel.
GARNERING :
Röd vinbärssylt
eller hallonsylt
Så här gör DU:
RÖR smör och socker .
Tillsätt ägg och mjöl.
Arbeta ihop degen och kavla ut den
ganska tunt .
Ta ut halva degen med runt mått
och resten med ett hål-mått.
Pensla hål-kakorna med ägg och
vänd dem i pärlsocker och hackad mandel.
LÄGG dem sedan ovanpå de släta kakorna.
Fyll med en klick sylt i mitten.
GRÄDDA i 200 grader tills kakorna blir ljusgula.
LYCKA TILL !
200 g smör /margarin
75 g socker
1 ägg
300 g vetemjöl
PENSLING :
Uppvispat ägg , pärlsocker + hackad mandel.
GARNERING :
Röd vinbärssylt
eller hallonsylt
Så här gör DU:
RÖR smör och socker .
Tillsätt ägg och mjöl.
Arbeta ihop degen och kavla ut den
ganska tunt .
Ta ut halva degen med runt mått
och resten med ett hål-mått.
Pensla hål-kakorna med ägg och
vänd dem i pärlsocker och hackad mandel.
LÄGG dem sedan ovanpå de släta kakorna.
Fyll med en klick sylt i mitten.
GRÄDDA i 200 grader tills kakorna blir ljusgula.
LYCKA TILL !
TOSCATÅRTA .
Den här ska jag göra till min granne idag .
2 ägg
knappt 2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
100 g smält smör/margarin
GLASYR:
50 g smör /margarin
1/2 dl socker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
1 påse flagad mandel
Så här gör DU:
VISPA ägg och socker tills det pöser -
bäst är att använda elvisp.
Tillsätt mjölet , som först blandats med
bakpulvret.
Blanda även ner mjölken och sist smält ,
avsvalnat fett .
HÄLL smeten i en väl smord och mjölad
eller bröad form och
GRÄDDA kakan i 175 graders ugnsvärme
ca 25 minuter .
GÖR under tiden glasyren genom att lägga
alla ingredienser i en liten kastrull .
Värm det hela försiktigt , men LÅT DET INTE
KOMMA I KOKNING FÖR DÅ KAN
GLASYREN SOCKRA SIG .
BRED ut glasyren över den knappt färdiga kakan
och GRÄDDA ytterligare ca 10 minuter eller
tills glasyren fått läcker ljust brun färg.
En TOSCATÅRTA är alltid god .
Idealisk kaka att ha på lut i frysen ,
för tårtan blir som nybakad när
den tinat.
Tinas bäst i plastpåsen i rumstemperatur.
LYCKA TILL !
2 ägg
knappt 2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
100 g smält smör/margarin
GLASYR:
50 g smör /margarin
1/2 dl socker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
1 påse flagad mandel
Så här gör DU:
VISPA ägg och socker tills det pöser -
bäst är att använda elvisp.
Tillsätt mjölet , som först blandats med
bakpulvret.
Blanda även ner mjölken och sist smält ,
avsvalnat fett .
HÄLL smeten i en väl smord och mjölad
eller bröad form och
GRÄDDA kakan i 175 graders ugnsvärme
ca 25 minuter .
GÖR under tiden glasyren genom att lägga
alla ingredienser i en liten kastrull .
Värm det hela försiktigt , men LÅT DET INTE
KOMMA I KOKNING FÖR DÅ KAN
GLASYREN SOCKRA SIG .
BRED ut glasyren över den knappt färdiga kakan
och GRÄDDA ytterligare ca 10 minuter eller
tills glasyren fått läcker ljust brun färg.
En TOSCATÅRTA är alltid god .
Idealisk kaka att ha på lut i frysen ,
för tårtan blir som nybakad när
den tinat.
Tinas bäst i plastpåsen i rumstemperatur.
LYCKA TILL !
LJUST BRÖD MED RÅG 1 BRÖD .
I flera dagar har jag varit sugen på att baka bröd
men inte kommit i gång , så idag ska jag börja !!
Vi börjar med det här .
Kallt vatten och lite längre jästid
blir ett luftigt och fint bröd .
25 g jäst
5 dl kallt vatten
1 msk olja
1/2 msk salt
4 dl RÅGSIKT
8 - 9 dl Vetemjöl Special
UGN:
225 + 200 GRADER.
Så här gör DU:
SMULA jästen i en skål.
Tillsätt lite vatten att lösa jästen i .
Häll i resten av vattnet tillsammans
med övriga ingredienser men spara
lite vetemjöl till utbakningen .
ARBETA degen smidig med elvispens
degkrokar.
Låt jäsa under duk ca 1 1/2 timme .
KNÅDA igenom degen på mjölat bakbord.
Forma ett stort bröd på en plåt med bakpapper
och låt jäsa under duk ca 45 minuter .
SNITTA brödet med en riktigt vass kniv
till ett vackert rutmönster och sätt in plåten
i nedre delen av ugnen .
SÄNK ugnsvärmen till 200 grader och
grädda ca 40 minuter .
LÅT BRÖDET SVALNA HELT INNAN
DU FÖRPACKAR DET I FRYSPÅSAR .
LYCKA TILL !
men inte kommit i gång , så idag ska jag börja !!
Vi börjar med det här .
Kallt vatten och lite längre jästid
blir ett luftigt och fint bröd .
25 g jäst
5 dl kallt vatten
1 msk olja
1/2 msk salt
4 dl RÅGSIKT
8 - 9 dl Vetemjöl Special
UGN:
225 + 200 GRADER.
Så här gör DU:
SMULA jästen i en skål.
Tillsätt lite vatten att lösa jästen i .
Häll i resten av vattnet tillsammans
med övriga ingredienser men spara
lite vetemjöl till utbakningen .
ARBETA degen smidig med elvispens
degkrokar.
Låt jäsa under duk ca 1 1/2 timme .
KNÅDA igenom degen på mjölat bakbord.
Forma ett stort bröd på en plåt med bakpapper
och låt jäsa under duk ca 45 minuter .
SNITTA brödet med en riktigt vass kniv
till ett vackert rutmönster och sätt in plåten
i nedre delen av ugnen .
SÄNK ugnsvärmen till 200 grader och
grädda ca 40 minuter .
LÅT BRÖDET SVALNA HELT INNAN
DU FÖRPACKAR DET I FRYSPÅSAR .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)