Det här är till en långpanna.
mmm... så himla god dessutom
lätt att göra .
MÖRDEGEN:
250 g mjöl
150 g kallt smör, i kuber
2 msk socker
1 ägg
salt - 1 NYPA salt
GARNERING:
100 g mörk choklad
3 ägg
150 g smör
150 g socker
1 msk vaniljsocker
100 g hackade valnötskärnor
100 g chokladlinser
150 g mjöl och 75 g maizena
1 tsk bakpulver
Dessutom:
mjöl till bakbordet
SÅ HÄR GÖR DU:
BLANDA snabbt ihop alla ingredienser
och 1 nypa salt till mördegen.
Forma till en boll , packa in den i plastfolie
och ställ kallt i 30 minuter .
SÄTT ugnen på 200 grader .
Kavla ut degen på det mjölade bakbordet
och lägg över den på en plåt täckt med
bakpapper.
Nagga degen några gånger med en gaffel,
GRÄDDA mitt i ugnen i ca 10 minuter .
Ta ut plåten , men stäng inte av ugnen .
HACKA chokladen grovt och låt smälta
i en skål under omrörning i hett vattenbad.
Dela äggen.
Rör smöret pösigt med socker och vaniljsocker .
Rör ner äggulor och smält choklad .
Tillsätt nötter och chokladlinser.
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Blanda mjöl , maizena och bakpulver och vänd
ner med äggvitan i chokladsmeten .
BRED smeten över den förgräddade kakan,
grädda ytterligare 30 minuter .
Skär till fyrkantiga BROWNIES medan kakan
fortfarande är varm .
LYCKA TILL !
fredag 28 mars 2014
onsdag 26 mars 2014
KESO MED CHEESECAKE .
Det här är en magrare variant av cheesecake,
men minst lika god .
Garnera den med massor av färsk frukt , t ex
skivad kiwi , hallon och jordgubbar .
500 g keso
6 dl lätt CREME FRAICHE
1/2 dl honung
rivet skal av 1 citron
1/2 vaniljstång , urskrapad
1 banan
2 ägg
PAJBOTTEN:
200g DIGESTIVE KEX
1 - 1 1/2 dl smält smör
Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 200 grader.+ 150 GRADER
KROSSA kexen och rör ner smöret.
Tryck ut massan i botten på en pajform
och upp längs kanterna.
Använd gärna en pajform med löstagbar botten.
Baka mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Låt den svalna .
MIXA Keso och CREME FRAICHE med honung,
citronskal och vanilj .
Tillsätt banan och ägg .
SÄNK VÄRMEN TILL 150 GRADER.
Häll i pajskalet och baka i ca 50-60 minuter .
LÅT den svalna och garnera med färsk frukt.
SÅ GOD , JA JÄTTEGOD !
PROVA DU OCKSÅ ATT GÖRA DEN .
LYCKA TILL !
men minst lika god .
Garnera den med massor av färsk frukt , t ex
skivad kiwi , hallon och jordgubbar .
500 g keso
6 dl lätt CREME FRAICHE
1/2 dl honung
rivet skal av 1 citron
1/2 vaniljstång , urskrapad
1 banan
2 ägg
PAJBOTTEN:
200g DIGESTIVE KEX
1 - 1 1/2 dl smält smör
Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 200 grader.+ 150 GRADER
KROSSA kexen och rör ner smöret.
Tryck ut massan i botten på en pajform
och upp längs kanterna.
Använd gärna en pajform med löstagbar botten.
Baka mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Låt den svalna .
MIXA Keso och CREME FRAICHE med honung,
citronskal och vanilj .
Tillsätt banan och ägg .
SÄNK VÄRMEN TILL 150 GRADER.
Häll i pajskalet och baka i ca 50-60 minuter .
LÅT den svalna och garnera med färsk frukt.
SÅ GOD , JA JÄTTEGOD !
PROVA DU OCKSÅ ATT GÖRA DEN .
LYCKA TILL !
måndag 24 mars 2014
ROTFRUKTSPYTT MED TIMJANSMAK . 4 PORT.
Hej!
Det här var väldans gott !
8 potatisar ca 700 g
2 morötter
2 palsternackor
1 purjolök
2 msk olja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk hackad färsk timjan
eller 1 tsk torkad
200 g rökt skinka i skivor
ättiksgurka
Så här gör DU:
SKALA potatis, morötter och palsternackor
och skär rotfrukterna i tärningar ca 1x1 cm.
Skölj, ansa och strimla purjolöken .
Hetta upp oljan i en gryta och fräs rotfrukterna
och purjolöken på medelvärme tills de har mjuknat.
KRYDDA med salt , svartpeppar och timjan .
SERVERA rotfruktspytten med rökt skinka i
skivor samt ättiksgurka .
Jag kan ju säga, att jag gillar pytten bäst utan skinka .
HOPPAS att Ni också gillar den !
LYCKA TILL !
Det här var väldans gott !
8 potatisar ca 700 g
2 morötter
2 palsternackor
1 purjolök
2 msk olja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk hackad färsk timjan
eller 1 tsk torkad
200 g rökt skinka i skivor
ättiksgurka
Så här gör DU:
SKALA potatis, morötter och palsternackor
och skär rotfrukterna i tärningar ca 1x1 cm.
Skölj, ansa och strimla purjolöken .
Hetta upp oljan i en gryta och fräs rotfrukterna
och purjolöken på medelvärme tills de har mjuknat.
KRYDDA med salt , svartpeppar och timjan .
SERVERA rotfruktspytten med rökt skinka i
skivor samt ättiksgurka .
Jag kan ju säga, att jag gillar pytten bäst utan skinka .
HOPPAS att Ni också gillar den !
LYCKA TILL !
fredag 21 mars 2014
SKAGENPAJ MED ÄGG & STENBITSROM. 4-6 PORT.
Smaka på denna ! mmm...
Såväl pajskal som fyllning
kan förberedas dagen innan .
Sen är det bara att lägga upp
och garnera precis före servering.
PAJDEG:
3 dl vetemjöl
125 g smör/margarin
1 dl hackad dill
2 msk iskallt vatten
FYLLNING:
1kg räkor, oskalade
8 salladsblad
2 dl CREME FRAICHE
1 dl majonnäs
50 g Stenbitsrom
1 dl hackad dill
2 kokta ägg
1 citron
UGN:
225 grader
Så här gör DU:
PAJDEG:
MIXA ingredienserna till en deg- boll .
Tryck ut degen i en pajform och låt
vila kallt i 30 minuter .
GRÄDDA pajskalet i 20 minuter .
Låt svalna helt .
FYLLNING:
SKALA räkorna men spara några oskalade
till garnering .
Lägg salladsbladen i pajskalet.
Blanda CREME FRAICHE , majonnäs ,
stenbitsrom och dill.
BRED ut krämen över salladsbladen .
Lägg på de skalade räkorna , skär ägg och
citron i klyftor och fördela vackert på pajen .
DEKORERA med de oskalade räkorna och
lite dill.
Hoppas att det smakar !
LYCKA TILL !
Såväl pajskal som fyllning
kan förberedas dagen innan .
Sen är det bara att lägga upp
och garnera precis före servering.
PAJDEG:
3 dl vetemjöl
125 g smör/margarin
1 dl hackad dill
2 msk iskallt vatten
FYLLNING:
1kg räkor, oskalade
8 salladsblad
2 dl CREME FRAICHE
1 dl majonnäs
50 g Stenbitsrom
1 dl hackad dill
2 kokta ägg
1 citron
UGN:
225 grader
Så här gör DU:
PAJDEG:
MIXA ingredienserna till en deg- boll .
Tryck ut degen i en pajform och låt
vila kallt i 30 minuter .
GRÄDDA pajskalet i 20 minuter .
Låt svalna helt .
FYLLNING:
SKALA räkorna men spara några oskalade
till garnering .
Lägg salladsbladen i pajskalet.
Blanda CREME FRAICHE , majonnäs ,
stenbitsrom och dill.
BRED ut krämen över salladsbladen .
Lägg på de skalade räkorna , skär ägg och
citron i klyftor och fördela vackert på pajen .
DEKORERA med de oskalade räkorna och
lite dill.
Hoppas att det smakar !
LYCKA TILL !
FÄRSFYLLDA SPETSPAPRIKOR MED TACOFYLLNING 4 PORT.
Det här gillar barnen och vi också !
500 g nötfärs
1 påse tacokrydda
4 spetspaprikor i blandade färger
2 1/2 dl avrunna majskorn (ca 170 g)
150 g riven ost
gräddfil
tortillachips
sallad
UGN:225 GRADER.
Så här gör DU:
TILLAGA köttfärsen med tacokryddan
enligt anvisningen på kryddförpackningen.
Tillsätt majskorn .
DELA paprikorna försiktigt på längden ,
kärna ur , men behåll gärna stjälkfästet .
Förväll halvorna 2 minuter i rikligt med
kokande saltat vatten .
Låt rinna av .
Lägg dem tätt på en plåt med bakpapper .
FYLL halvorna med färsen , strö över
ost och gratinera 10 minuter mitt i ugnen .
SERVERA med gräddfil , tortillachips
och sallad .
Fredagsmys ?
LYCKA TILL!
500 g nötfärs
1 påse tacokrydda
4 spetspaprikor i blandade färger
2 1/2 dl avrunna majskorn (ca 170 g)
150 g riven ost
gräddfil
tortillachips
sallad
UGN:225 GRADER.
Så här gör DU:
TILLAGA köttfärsen med tacokryddan
enligt anvisningen på kryddförpackningen.
Tillsätt majskorn .
DELA paprikorna försiktigt på längden ,
kärna ur , men behåll gärna stjälkfästet .
Förväll halvorna 2 minuter i rikligt med
kokande saltat vatten .
Låt rinna av .
Lägg dem tätt på en plåt med bakpapper .
FYLL halvorna med färsen , strö över
ost och gratinera 10 minuter mitt i ugnen .
SERVERA med gräddfil , tortillachips
och sallad .
Fredagsmys ?
LYCKA TILL!
ITALIENSK LASAGNE 4-6 PERSONER.
Det finns många varianter på lasagne .
Det här är min , - utan köttfärs !
Jag blev bjuden på denna variant
på min arbetsplats , ALLA älskade den ,
receptet fick jag .
2 stora gula lökar
3 vitlöksklyftor
lite olivolja
2 burkar krossade tomater
1 lagerblad, basilika , oregano , timjan
2 - 3 msk chilisås
2 msk tomatpure
1 stor morot
2 dl riven stark ost
10 - 12 lasagneplattor
SÅS:
2 msk smör
2 msk mjöl
4 - 5 dl mjölk
salt och peppar
Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 200 grader och smörj
en ugnsfast form .
Skala löken .
Skiva den tunt och pressa vitlöken .
Fräs lök och vitlök i olja utan att det tar färg.
Häll i tomatkrosset och kryddor.
Låt såsen sjuda under lock i 20 minuter .
Rör ner chilisås och tomatpure .
SKALA och riv moroten fint .
Blanda ner den .
Låt såsen sjuda i 5 minuter.
Fräs smör med mjöl och späd med mjölken
till en sås .
Låt den sjuda ett par minuter .
Krydda .
VARVA tomatsås , lasagneplattor , vit sås
och riven ost ett par gånger .
AVSLUTA med vit sås och riven ost .
TÄCK med folie och grädda i 40 minuter
mitt i ugnen .
TAG bort folien efter halva tiden .
SMAKLIG MÅLTID !
Det här är min , - utan köttfärs !
Jag blev bjuden på denna variant
på min arbetsplats , ALLA älskade den ,
receptet fick jag .
2 stora gula lökar
3 vitlöksklyftor
lite olivolja
2 burkar krossade tomater
1 lagerblad, basilika , oregano , timjan
2 - 3 msk chilisås
2 msk tomatpure
1 stor morot
2 dl riven stark ost
10 - 12 lasagneplattor
SÅS:
2 msk smör
2 msk mjöl
4 - 5 dl mjölk
salt och peppar
Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 200 grader och smörj
en ugnsfast form .
Skala löken .
Skiva den tunt och pressa vitlöken .
Fräs lök och vitlök i olja utan att det tar färg.
Häll i tomatkrosset och kryddor.
Låt såsen sjuda under lock i 20 minuter .
Rör ner chilisås och tomatpure .
SKALA och riv moroten fint .
Blanda ner den .
Låt såsen sjuda i 5 minuter.
Fräs smör med mjöl och späd med mjölken
till en sås .
Låt den sjuda ett par minuter .
Krydda .
VARVA tomatsås , lasagneplattor , vit sås
och riven ost ett par gånger .
AVSLUTA med vit sås och riven ost .
TÄCK med folie och grädda i 40 minuter
mitt i ugnen .
TAG bort folien efter halva tiden .
SMAKLIG MÅLTID !
torsdag 13 mars 2014
RÅG - STOLLE 1 ST.
Detta är ett snabb-bröd, inte alls dumt .
4 dl grovt RÅGMJÖL
4 dl vetemjöl
1 dl havregryn(jag tog fiberhavregryn)
2 tsk linfrö
1 msk solroskärnor
1/2 dl sirap
1 dl lingonsylt
2 1/2 tsk Bikarbonat 1 tsk salt
4 dl mjölk
UGN:150 GRADER 50 - 55 MINUTER
Så här gör DU:
BLANDA alla torra ingredienser.
Tillsätt lingonen , sirapen och sist mjölken .
HÄLL smeten i en smord form.
Sätt in det i ugnen på 150 grader .
(lite under mittenläge)
Brödet blir bäst om DU skär det först nästa dag.
Förvara inlindat i duk , gärna i en plastpåse.
LYCKA TILL !
4 dl grovt RÅGMJÖL
4 dl vetemjöl
1 dl havregryn(jag tog fiberhavregryn)
2 tsk linfrö
1 msk solroskärnor
1/2 dl sirap
1 dl lingonsylt
2 1/2 tsk Bikarbonat 1 tsk salt
4 dl mjölk
UGN:150 GRADER 50 - 55 MINUTER
Så här gör DU:
BLANDA alla torra ingredienser.
Tillsätt lingonen , sirapen och sist mjölken .
HÄLL smeten i en smord form.
Sätt in det i ugnen på 150 grader .
(lite under mittenläge)
Brödet blir bäst om DU skär det först nästa dag.
Förvara inlindat i duk , gärna i en plastpåse.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)