lördag 12 april 2014

KASSLER MED BLOMKÅL OCH PASTA 4 PORT.

Så var det då onsdag igen !

Pytt eller ?
Nä, vi provar detta !

Skär 6 skivor kassler i tärningar.
Bryt blomkåls buketter ur ett blomkålshuvud (så mycket du tycker själv.)
Fräs kassler och blomkål i lite flytande smör/
margarin .
Rör ner 1 msk vetemjöl.
Häll över 4 dl mjölk och låt puttra i 5 minuter.
Tillsätt 2 dl skurna sockerärter, salt vitpeppar
och 2 msk hackad persilja .
Låt puttra ytterligare 5 minuter.
Servera med pasta .

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

PYTT MED RÖDA BÖNOR OCH SELLERI . 4 PORT.

Hej igen !

Onsdagar ? - Ja, vad gör jag för mat då ?
-ingen aning! Då brukar det faktiskt bli PYTT
av olika slag, så nu blev det denna !

Prova Ni också !

5 potatisar
2 morötter
2 msk flytande margarin/smör
2 stjälkar selleri
1 orange paprika
1 gul paprika
1 bit purjolök
1 tsk oregano
salt , peppar
2 dl röda kidneybönor(burk)
Tillbehör:
bröd
eventuellt ägg.

Så här gör DU:
Tärna potatis och morot fint .
Fräs dem mjuka i margarin /smör
eller( koka dem först i 8-10 min.)
Skär selleri , paprika och purjolök
i små bitar och strimlor .
Tillsätt dessa och låt det hela steka
i ytterligare några minuter.
Smaksätt med oregano , salt och peppar.
Vänd ner bönor och låt allt bli varmt.
Servera med bröd och eventuellt ägg .

SMAKLIG MÅLTID !

onsdag 9 april 2014

CITRONMUFFINS 10 STYCKEN.

Å ,  de här var goda - glutenfria.

RÖR 100 g rumsvarmt smör smidigt med
1 dl florsocker.
Tillsätt  1 ägg och rivet skal av 1/2 - 1 citron.
Blanda  1 dl potatismjöl  med  1/2 tsk bakpulver
och rör ner i smeten .
Klicka ut smeten i små muffinsformar av papper.
Ställ dem på plåt och grädda i 200 grader varm ugn
ca 10 minuter .
Luftiga och jättegoda .

Hoppas på trevlig fika-stund !

LAXLASAGNE MED LIME 4 PORT.

Varmrökt lax är smakrik och passar utmärkt till lasagne.
Och dessutom färdig hollandaisesås är ett snabbt och gott
alternativ  till  ostsås .
mmm... så himla  gott !

12 lasagneplattor
400 g varmrökt  lax
1 purjolök
1 röd paprika
2 msk smör/margarin
1 1/2 msk vetemjöl
5 dl  fisk -& skaldjurssoppa, KELDA
1 tärning fiskbuljong
rivet skal av 1 lime
salt , peppar
SÅS:
2 1/2dl färdig  hollandaisesås
1 1/2 dl mjölk
2 dl riven ost

Så här gör DU:
TA SKINNET av laxen och skär köttet i mindre bitar .
Skölj och skär purjo och paprika i tunna skivor .
Hetta upp smöret och fräs grönsakerna .
TA KASTRULLEN från värmen och strö över mjöl .
Tillsätt soppa och buljongtärning .
Låt såsen få ett uppkok .
Blanda ner lax och rivet limeskal .
Smaka av med salt och peppar .
Låt småputtra ytterligare 2 minuter.

SÅS:
BLANDA i en skål samman hollandaisesås , mjölk
och riven ost .
SMÖRJ  4 portionsformar eller en större form med smör .
Varva pastaplattor med lax-sås och hollandaisesås .
TILLAGA mitt i ugnen tills pastaplattorna är mjuka 25-30 min.

ALL LYCKA TILL !

onsdag 2 april 2014

VITLÖKSKOLJA MED TIMJAN 2 PERSONER.

mmm... Kolja, det är smaskens .

300 g  KOLJAFILE
3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
salt , peppar
2 tsk pressad citron
4 msk hackad färsk timjan

TILLBEHÖR :
3 dl kokt ris
200 g förvälld  bladspenat

Så här gör DU:
SKALA  och skiva vitlöken och fräs den
mjuk i oljan i en  stekpanna .
Salta och peppra KOLJAFILEERNA
och vik ihop dem.
LÄGG fisken i stekpannan , häll  över
citron och timjan.
Lägg på lock , och låt eftersteka på svag
värme ca 5 minuter.

SERVERA med ris och spenat .

LYCKA TILL !

MAKRILLGRYTA MED SKALDJUR 4 PERSONER.

Hej igen !
Gillar Ni Makrill ?
Jag gillar det jättemycket med stuvad spenat,
men nu tänkte jag att vi skulle prova den här
grytan.

ca 1 kg makrill  färsk eller fryst
12-16 småpotatisar
1/2 squash
1 röd paprika
1 msk matolja
1 1/2 tsk salt
några kvistar dill
2 - 3 dl fiskbuljong
10 - 12 skalade räkor
1 dl musslor

GARNERING:
dill

Så här gör DU:
OM  Du har färsk Makrill , rensa och skölj
och ta bort huvud , fenor och stjärt .
Skär fisken i 3 - 4 cm tjocka skivor.
Borsta potatisen och skär squash , paprika
och tomat i skivor .
VÄRM  oljan i en vid gryta, lägg i makrillen
och salta .
Skaka grytan lätt  och ånga fisken ett par minuter .
Tillsätt  potatis , dill och buljong och sjud  under
lock ca 10 minuter .
TILLSÄTT squash , paprika och tomater.
Späd eventuellt med lite vatten .
Sjud ytterligare  10 min.
Lägg i räkor och musslor och garnera  med
några dillvippor .

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

fredag 28 mars 2014

BROWNIES MED CHOKLADLINSER OCH VALNÖTTER .

Det här är till en långpanna.
mmm... så himla god dessutom
lätt att göra .

MÖRDEGEN:
250 g mjöl
150 g kallt smör, i kuber
2 msk socker
1 ägg
salt  - 1 NYPA salt
GARNERING:
100 g mörk choklad
3 ägg
150 g smör
150 g socker
1 msk vaniljsocker
100 g hackade valnötskärnor
100 g chokladlinser
150 g mjöl  och 75 g maizena
1 tsk bakpulver
Dessutom:
mjöl till bakbordet

SÅ HÄR GÖR DU:
BLANDA snabbt ihop alla ingredienser
och 1 nypa salt till mördegen.
Forma till en boll , packa in den i plastfolie
och ställ kallt i 30 minuter .
SÄTT ugnen på 200 grader .
Kavla ut degen på det mjölade bakbordet
och lägg över den på en plåt täckt med
bakpapper.
Nagga degen några gånger med en gaffel,
GRÄDDA mitt i ugnen i ca 10 minuter .
Ta ut plåten , men stäng inte av ugnen .
HACKA chokladen grovt och låt smälta
i en skål under omrörning i hett vattenbad.
Dela äggen.
Rör smöret pösigt med socker och vaniljsocker .
Rör ner äggulor och smält choklad .
Tillsätt nötter och chokladlinser.
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Blanda mjöl , maizena och bakpulver och vänd
ner med äggvitan i chokladsmeten .
BRED smeten över den förgräddade kakan,
grädda ytterligare 30 minuter .
Skär till fyrkantiga BROWNIES  medan kakan
fortfarande är varm .

LYCKA TILL !